Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb żytni razowy

    Maria Maria 19.02.2017 11:53
    Zrobiłam ten chlebek i znów mi się udał, ale zauważyłam że lepiej brać mniej otrębów. Pszenne sprawdzają ...
     
  • Grecki Pan de Horiadaki

    Ania Ania 18.02.2017 07:14
    Mi wychodzi taki jak na zdjęciu- paczuszek:) to kwestia wprawy i solidnego wyrabiania ciasta na ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Sylwia Sylwia 16.02.2017 21:53
    Dodam też, że jest to moja druga przygoda z chlebami po około 2 latach przerwy. Kiedyś nie było takiego ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Sylwia Sylwia 16.02.2017 21:51
    Przede wszystkim chciałabym pogratulować stronki. Jest rewelacyjna. Zarówno dla amatorów jak i bardziej ...
     
  • Zakwas na wesoło

    Maria Maria 16.02.2017 19:07
    Myśle ze jakoś to przeżyje :lol: Przecież lubi gdy go od czasu do czasu pomieszać.
chleb żytni

Chleb razowy z przewaga mąki żytniej z dodatkiem ziemniaków

namaczanka 400g:  
80g mąka pszenna razowa
150g maka żytnia razowa
˝ lyżeczki soli
180g letniej wody

Wymieszać, tak żeby cala maka wchlonela plyn, a skladniki sie połączyly. Przykryć folią i odstawić na 12 do 24 godzin.



zaczyn 440g (otrzymany metoda 2-stopniowa):
80g zakwas zytni
1 etap: 90g maka zytnia razowa + 90g woda (12 godzin)
2 etap: 90g maka pszenna razowa + 90g woda (4-6 godzin)



Do ok 80g zakwasu żytniego dodać maką i wodą w ilości jw, wymieszac skladniki, włozyć do miski, przykryć folią i odstawić.

Nastepnego dnia dodać do mieszaniny skladniki z drugiego etapu, ponownie przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien prawie podwoić swoją objetosc, a jego powierzchnia powinna byc plaska, bądź lekko wklęsła.



ciasto wlaściwe ok. 1220g:
400g namoczone skladniki jw.
440g przygotowany caly zaczyn jw.
180g mąka żytnia razowa
200g ziemniaków uprzednio ugotowanych, przecisnietych przez praską lub zmiksowanych
10g soli ( 1 i 1/4 lyżeczki)
2 lyżeczki melasy lub miodu (opcjonalnie)
1 lyżeczka kminku (opcjonalnie)

W dniu wypieku zaczyn i namaczankę rozdrobnic, dodac reszte skladników i wymieszac. Najpierw powoli, do polaczenia wszystkich skladników, a po krótkiej przerwie jeszcze raz (tez nie za dlugo!) do uzyskania dosc gladkiego, ale ciagle luznego ciasta. Mozna dodac na tym etapie odrobine wody, jesli zachodzi taka potrzeba.

Odstawic na ok. 1 godzine, potem lekko wymieszać i przelozyc do formy do ostatecznego wyrośniecia na ok. 3-5 godzin lub do podwojenia objetości.

Piekarnik nagrzać do 230°C, naparowac. Po 15 minutach od wlożenia formy z chlebem temperaturę obnizyć do ok. 200°C i piec dalej 20 - 30 minut.

Komentarze   

0 #17 Małgorzata Zielinska 2016-07-05 19:13
Rzeczywiście cos sie zgubiło. To stary przepis, ale wydaje mi sie ze była tam niewielka ilosc soli, chyba 1/4 łyzeczki.
Jesli ziemniaki były gotowane z dodatkiem soli, to zmniejszylibyśmy jej ilosc do ciasta właściwego. Pozdrawiam
Cytować
0 #16 Rysio 2016-07-05 18:40
W przepisie nie ma ilosci soli.
Zamiast liczy jest znak ".
Czy ziemniaki tez maja byc osolone?
Cytować
+1 #15 Agnieszka 2015-09-15 04:59
pyszny dokładnie jak na zdjeciu mi wyszedł. Po przeczytaniu komentarzy zrobiłam jednak małe modyfikacje tego przepisu. Dalam 150 g ziemniaków, zamiast 180 g maki razowej żytniej dalam 100 a 80 żytniej 720 musiałam dodac tez trochę wody. Całość piekłam łącznie 50 minut po wyciągnięciu z formy wstawiłam jeszcze do wygasającego piekarnika. Polecam
Cytować
+2 #14 Renka 2013-11-08 12:28
Dziękuję za pocieszenie :lol: Ale powtórzę za kilkoma osobami z komentarzy '' któż by wytrzymał i nie ukroił choćby piętki... ( w dodatku jeszcze ciepłej ) :-*
Cytować
-1 #13 Małgorzata Zielińska 2013-11-08 10:50
Taki razowiec najlepszy jest dopiero po kilku dniach po upieczeniu. Przez pierwsze dwie doby ma prawo kleić sie do noża. A chleb na zdjęciu z pewnością nie był krojony tuż po upieczeniu.

Zreszta każdy chleb razowy mozna podsuszyć bez formy w dogasajacym piekarniku.
Cytować
-1 #12 Renka 2013-11-08 09:39
Dziury pod skórką nie było,zakalec też nie,jest mokry,nie wiem czy nie za bardzo,przy krojeniu nóż się oblepia miąższem.No i nie jest taki piękny jak na zdjęciu :-) ;-)
Cytować
0 #11 Małgorzata Zielińska 2013-11-08 08:59
A czy to opadnięcie miało jakiś wpływ na efekt końcowy? Chleby razowe maja lekka tendencje do opadania.
Jesli jednak opadł na tyle, ze zrobił sie zakalec lub dziura tuż pod skórka to moze rzeczywiście trzymałaś go zbyt długo lub tez ciasto było za rzadkie.
Cytować
0 #10 Renka 2013-11-08 08:28
Dzień dobry.Jeśli chlebek w czasie wyrastania w formie ładnie mi podrósł a później lekko opadł,to znaczy,że przesadziłam z czasem wyrastania i powinnam go włożyć do piekarnika wcześniej?
Cytować
0 #9 Małgorzata Zielińska 2013-04-15 18:01
Można :lol:
Moje zakochanie trwa juz prawie 10 lat i jest jednakowo silne jak na początku.
pozdrawiam
Cytować
0 #8 Patrycja 2013-04-15 10:02
No i się zakochałam....
zakochałam w pieczeniu chleba!!!! O ile można...
Wczoraj zaraziłam sąsiedkę,nim się oglądnę to pół wioski będzie piekło chleb:)
Przepis ten jest rewelacyjny,ja go troszkę zmieniłam dodając śliwki suszone.Był pyszny.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 629

Wczoraj 686

Tydzień 2028

Miesiąc 16015

Wszystkich 13090663