Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    MZ MZ 31.07.2017 08:07
    Z pewnością tłuszcz na powierzchni chleba daje efekt mocno brązowej skórki. Oczywiście tez, temperaturę ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    Magdalena Magdalena 31.07.2017 07:43
    Pani Małgorzato, chlebek wyszedł przepyszny. Zrobiłam go w prezencie dla teścia, który jest z kieleckiego ...
chleb żytni

Chleb razowy z przewaga mąki żytniej z dodatkiem ziemniaków

namaczanka 400g:  
80g mąka pszenna razowa
150g maka żytnia razowa
˝ lyżeczki soli
180g letniej wody

Wymieszać, tak żeby cala maka wchlonela plyn, a skladniki sie połączyly. Przykryć folią i odstawić na 12 do 24 godzin.



zaczyn 440g (otrzymany metoda 2-stopniowa):
80g zakwas zytni
1 etap: 90g maka zytnia razowa + 90g woda (12 godzin)
2 etap: 90g maka pszenna razowa + 90g woda (4-6 godzin)



Do ok 80g zakwasu żytniego dodać maką i wodą w ilości jw, wymieszac skladniki, włozyć do miski, przykryć folią i odstawić.

Nastepnego dnia dodać do mieszaniny skladniki z drugiego etapu, ponownie przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien prawie podwoić swoją objetosc, a jego powierzchnia powinna byc plaska, bądź lekko wklęsła.



ciasto wlaściwe ok. 1220g:
400g namoczone skladniki jw.
440g przygotowany caly zaczyn jw.
180g mąka żytnia razowa
200g ziemniaków uprzednio ugotowanych, przecisnietych przez praską lub zmiksowanych
10g soli ( 1 i 1/4 lyżeczki)
2 lyżeczki melasy lub miodu (opcjonalnie)
1 lyżeczka kminku (opcjonalnie)

W dniu wypieku zaczyn i namaczankę rozdrobnic, dodac reszte skladników i wymieszac. Najpierw powoli, do polaczenia wszystkich skladników, a po krótkiej przerwie jeszcze raz (tez nie za dlugo!) do uzyskania dosc gladkiego, ale ciagle luznego ciasta. Mozna dodac na tym etapie odrobine wody, jesli zachodzi taka potrzeba.

Odstawic na ok. 1 godzine, potem lekko wymieszać i przelozyc do formy do ostatecznego wyrośniecia na ok. 3-5 godzin lub do podwojenia objetości.

Piekarnik nagrzać do 230°C, naparowac. Po 15 minutach od wlożenia formy z chlebem temperaturę obnizyć do ok. 200°C i piec dalej 20 - 30 minut.

Komentarze   

0 #20 MZ 2017-05-22 06:45
Pszenna chyba była drobno mielona. Jeśli użyjesz grubszej, musisz się liczyć z dodaniem większej ilości wody.
Cytować
0 #19 Anna 2017-05-21 20:29
Mąki razowe użyte w przepisie są drobno czy grubo mielone?
Cytować
0 #18 Emil 2017-03-07 23:09
najlepszy chleb i zawsze wychodzi!!! DZIEKUJEMY Ostatnio dodaje tez ziarna słonecznika i sezamu.
Cytować
0 #17 Małgorzata Zielinska 2016-07-05 19:13
Rzeczywiście cos sie zgubiło. To stary przepis, ale wydaje mi sie ze była tam niewielka ilosc soli, chyba 1/4 łyzeczki.
Jesli ziemniaki były gotowane z dodatkiem soli, to zmniejszylibyśmy jej ilosc do ciasta właściwego. Pozdrawiam
Cytować
0 #16 Rysio 2016-07-05 18:40
W przepisie nie ma ilosci soli.
Zamiast liczy jest znak ".
Czy ziemniaki tez maja byc osolone?
Cytować
+1 #15 Agnieszka 2015-09-15 04:59
pyszny dokładnie jak na zdjeciu mi wyszedł. Po przeczytaniu komentarzy zrobiłam jednak małe modyfikacje tego przepisu. Dalam 150 g ziemniaków, zamiast 180 g maki razowej żytniej dalam 100 a 80 żytniej 720 musiałam dodac tez trochę wody. Całość piekłam łącznie 50 minut po wyciągnięciu z formy wstawiłam jeszcze do wygasającego piekarnika. Polecam
Cytować
+2 #14 Renka 2013-11-08 12:28
Dziękuję za pocieszenie :lol: Ale powtórzę za kilkoma osobami z komentarzy '' któż by wytrzymał i nie ukroił choćby piętki... ( w dodatku jeszcze ciepłej ) :-*
Cytować
-1 #13 Małgorzata Zielińska 2013-11-08 10:50
Taki razowiec najlepszy jest dopiero po kilku dniach po upieczeniu. Przez pierwsze dwie doby ma prawo kleić sie do noża. A chleb na zdjęciu z pewnością nie był krojony tuż po upieczeniu.

Zreszta każdy chleb razowy mozna podsuszyć bez formy w dogasajacym piekarniku.
Cytować
-1 #12 Renka 2013-11-08 09:39
Dziury pod skórką nie było,zakalec też nie,jest mokry,nie wiem czy nie za bardzo,przy krojeniu nóż się oblepia miąższem.No i nie jest taki piękny jak na zdjęciu :-) ;-)
Cytować
0 #11 Małgorzata Zielińska 2013-11-08 08:59
A czy to opadnięcie miało jakiś wpływ na efekt końcowy? Chleby razowe maja lekka tendencje do opadania.
Jesli jednak opadł na tyle, ze zrobił sie zakalec lub dziura tuż pod skórka to moze rzeczywiście trzymałaś go zbyt długo lub tez ciasto było za rzadkie.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 9

Wczoraj 421

Tydzień 2091

Miesiąc 7189

Wszystkich 13181262