Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

razo_bozeny

Wasze listy dopingują mnie do znajdowania nowych receptur, robienia coraz lepszych zdjąć i poprawiania w nieskończoność moich tekstów, żeby były jeszcze lepiej rozumiane. Popularność strony przerosła moje oczekiwania. Odwiedza mnie już niemal tysięc osób dziennie, dlatego też licznik odwiedzin przekroczy niedługo milion odwiedzin!

Wszystkie listy i komentarze bardzo mnie cieszą, niestety nie na wszystkie udaje mi się odpowiedzieć, ale bardzo się staram.

Miło mi jest również, kiedy pokazujecie swoje zdjęcia i przesyłacie swoje wersje przepisów.

Za zgodą autorki przedstawiam jeden z nich : receptura na zdrowy, nafaszerowany ziarnami razowiec żytni, czyli:

Razowiec Bożeny

Składniki podstawowe:
zakwas (4 łyżki stołowe ile się zmieści; orientacyjnie kilkanaście dkg)
1 kg mąki żytniej razowej typ 2000
1 l wody
25 ml soli

Składniki smakowe:
1 łyżka płatków z amarantusa
1  łyżka kminku
2 łyżki sezamu
2 łyżki pestek z dyni
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki ziaren słonecznika
co najmniej 20 kropli oleju sezamowego
2 łyżki oliwy z oliwek

{googleAds}<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- chleb.info.pl - jak zrobić zakwas? -->
<ins class="adsbygoogle"
style="display:inline-block;width:468px;height:60px"
data-ad-client="ca-pub-6864758548432778"
data-ad-slot="8430517244"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>{/googleAds}

Jako miarki używam łyżki stołowej o pojemności 15 ml z tzw. czubkiem.

Np. w czwartek ok. godz. 22,oo mieszam: zakwas, 30 dag mąki żytniej + 500 ml wody. Przykrywam i zostawiam w spokoju w temperaturze pokojowej (u mnie to ok. 18 oC).

następnego dnia ok. godz. 7:00 dodają wszystkie sypkie składniki smakowe, 20 dag mąki + 200 ml wody.  Mieszam i zostawiam aż do wczesnych godzin wieczornych.

Wieczorem: dodają oliwą i olej sezamowy, dolewam pozostałe 300 ml wody, w której rozpuszczam sól i stopniowo 50 dag mąki. Mieszam, aż połączą się wszystkie składniki.

Aby proces pieczenia był niezbyt długi tą porcją ciasta po równo gramaturowo dzielą do 3 form. Wygładzam łyżką maczaną w wodzie. Wszystkim wierzch obficie posypują sezamem, siemieniem, słonecznikiem, amarantusem, a następnie dodatkowo: jeden czarnuszką, drugi kminkiem, trzeci zmiażdżonymi jagodami jałowca.

Wypiek odbywa się w piekarniku gazowym na ruszcie umieszczonym na drugim poziomie od dołu; pierwszy poziom zajmuje blacha, będąca w wyposażeniu piekarnika, a na niej blaszka z ok. 3 litrami wody.
10 minut w temp. 240 o C
15     - " -            220 o C
____________________

Moje uwagi: Na zdjeciach chleby wygladaja przepieknie. Na miejscu p.Bozeny zrezygnowalabym z wkladania blaszki z woda podczas pieczenia. Lekkie zaparowanie piekarnika na poczatku, badz tez wlanie w pierwszych minutach pieczenia pól szklanki wrzatku na goraca blache byloby duzo skuteczniejsze i chleby nie potrzebowalyby az tak dlugiego dopiekania.

Komentarze   

0 #6 Aneta 2017-01-03 08:39
Po dodaniu oliwy oleju itd. Ile chleb rośnie? Czy wypieka się dopiero rano czy trzeba w nocy zaglądać?
Cytować
0 #5 Wanda 2014-06-06 18:56
evi, nie wydawaj pieniędzy na próżno. Zrób tak, jak pisałam, tylko wysyp tą mąką porządnie. Ja mam najzwyklejsze blaszki na świecie. Można oczywiście kupować coraz to nowe gadżety, ale to w wypadku, kiedy chcesz się pobawić. Ale jeśli szukasz rozwiązania problemu, to go masz.
Cytować
-1 #4 evi 2014-06-06 10:12
Wanda,
Dziekuje za informacje. Tez smarowalam olejem,ale bez maki. Moze jakieś inne blachy powinnam kupic?
Cytować
+1 #3 Wanda 2014-06-05 20:23
evi, wyłożenie papierem do pieczenia powinno sprawę załatwić, ale ja zawsze smaruję blaszkę olejem i obsypuję dokładnie mąką razową.Nigdy nie przywiera.
Cytować
0 #2 evi 2014-06-04 06:05
Mam do Was pytanie,piekłam juz ten chleb kilkanaście razy,jednak za każdym razem mam duży problem z wyjściem ich z brytwanek. Kupiłam brytwanki z powłoka,jednak chleby nie wychodzą łatwo i przez to nawet je niszcze. Czy wyłożenie brytwanek papierem do pieczenia załatwi sprawę czy polecacie cos innego?moze jednak inne brytwanki?
Pozdrawiam serdecznie
Cytować
0 #1 Iwona 2014-02-13 14:10
Chleb jest przepyszny!Przetestowałam wiele przepisów na razowiec ale ten jest bezkonkurencyjny.Piekę go bardzo często.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 1

Wczoraj 191

Tydzień 622

Miesiąc 192

Wszystkich 13909930