Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.01.2022 19:30
    Niestety, moja strona jest już bardzo stara i dziurawa. Niektóre artykuły znikają, niektórych nie ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Mirosława Mirosława 17.01.2022 17:36
    Dzień dobry. Chciałam upiec chleb razowy żytni z ziemniakami ( piekłam go już kilkakrotnie ,ale dość ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.01.2022 20:59
    Przyczyn może być wiele. Zła konsystencja ciasta, czyli za dużo lub za mało wody. Złe wyrośnięcie ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Elżbieta Elżbieta 11.01.2022 18:51
    Proszę o radę dlaczego chleb po upieczeniu (nie zawsze) ma odstającą skórkę? Dziękuję i pozdrawiam.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Gosia Gosia 12.07.2021 07:15
    Witam, Pisze do Pani tak dla spokojnosci ducha :-) . Po wyciagnieciu zakwasu z lodowki, poczekac ...

razo_bozeny

Wasze listy dopingują mnie do znajdowania nowych receptur, robienia coraz lepszych zdjąć i poprawiania w nieskończoność moich tekstów, żeby były jeszcze lepiej rozumiane. Popularność strony przerosła moje oczekiwania. Odwiedza mnie już niemal tysięc osób dziennie, dlatego też licznik odwiedzin przekroczy niedługo milion odwiedzin!

Wszystkie listy i komentarze bardzo mnie cieszą, niestety nie na wszystkie udaje mi się odpowiedzieć, ale bardzo się staram.

Miło mi jest również, kiedy pokazujecie swoje zdjęcia i przesyłacie swoje wersje przepisów.

Za zgodą autorki przedstawiam jeden z nich : receptura na zdrowy, nafaszerowany ziarnami razowiec żytni, czyli:

Razowiec Bożeny

Składniki podstawowe:
zakwas (4 łyżki stołowe ile się zmieści; orientacyjnie kilkanaście dkg)
1 kg mąki żytniej razowej typ 2000
1 l wody
25 ml soli

Składniki smakowe:
1 łyżka płatków z amarantusa
1  łyżka kminku
2 łyżki sezamu
2 łyżki pestek z dyni
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki ziaren słonecznika
co najmniej 20 kropli oleju sezamowego
2 łyżki oliwy z oliwek

{googleAds}<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- chleb.info.pl - jak zrobić zakwas? -->
<ins class="adsbygoogle"
style="display:inline-block;width:468px;height:60px"
data-ad-client="ca-pub-6864758548432778"
data-ad-slot="8430517244"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>{/googleAds}

Jako miarki używam łyżki stołowej o pojemności 15 ml z tzw. czubkiem.

Np. w czwartek ok. godz. 22,oo mieszam: zakwas, 30 dag mąki żytniej + 500 ml wody. Przykrywam i zostawiam w spokoju w temperaturze pokojowej (u mnie to ok. 18 oC).

następnego dnia ok. godz. 7:00 dodają wszystkie sypkie składniki smakowe, 20 dag mąki + 200 ml wody.  Mieszam i zostawiam aż do wczesnych godzin wieczornych.

Wieczorem: dodają oliwą i olej sezamowy, dolewam pozostałe 300 ml wody, w której rozpuszczam sól i stopniowo 50 dag mąki. Mieszam, aż połączą się wszystkie składniki.

Aby proces pieczenia był niezbyt długi tą porcją ciasta po równo gramaturowo dzielą do 3 form. Wygładzam łyżką maczaną w wodzie. Wszystkim wierzch obficie posypują sezamem, siemieniem, słonecznikiem, amarantusem, a następnie dodatkowo: jeden czarnuszką, drugi kminkiem, trzeci zmiażdżonymi jagodami jałowca.

Wypiek odbywa się w piekarniku gazowym na ruszcie umieszczonym na drugim poziomie od dołu; pierwszy poziom zajmuje blacha, będąca w wyposażeniu piekarnika, a na niej blaszka z ok. 3 litrami wody.
10 minut w temp. 240 o C
15     - " -            220 o C
____________________

Moje uwagi: Na zdjeciach chleby wygladaja przepieknie. Na miejscu p.Bozeny zrezygnowalabym z wkladania blaszki z woda podczas pieczenia. Lekkie zaparowanie piekarnika na poczatku, badz tez wlanie w pierwszych minutach pieczenia pól szklanki wrzatku na goraca blache byloby duzo skuteczniejsze i chleby nie potrzebowalyby az tak dlugiego dopiekania.

Komentarze   

0 #6 Aneta 2017-01-03 08:39
Po dodaniu oliwy oleju itd. Ile chleb rośnie? Czy wypieka się dopiero rano czy trzeba w nocy zaglądać?
Cytować
0 #5 Wanda 2014-06-06 18:56
evi, nie wydawaj pieniędzy na próżno. Zrób tak, jak pisałam, tylko wysyp tą mąką porządnie. Ja mam najzwyklejsze blaszki na świecie. Można oczywiście kupować coraz to nowe gadżety, ale to w wypadku, kiedy chcesz się pobawić. Ale jeśli szukasz rozwiązania problemu, to go masz.
Cytować
-1 #4 evi 2014-06-06 10:12
Wanda,
Dziekuje za informacje. Tez smarowalam olejem,ale bez maki. Moze jakieś inne blachy powinnam kupic?
Cytować
+1 #3 Wanda 2014-06-05 20:23
evi, wyłożenie papierem do pieczenia powinno sprawę załatwić, ale ja zawsze smaruję blaszkę olejem i obsypuję dokładnie mąką razową.Nigdy nie przywiera.
Cytować
0 #2 evi 2014-06-04 06:05
Mam do Was pytanie,piekłam juz ten chleb kilkanaście razy,jednak za każdym razem mam duży problem z wyjściem ich z brytwanek. Kupiłam brytwanki z powłoka,jednak chleby nie wychodzą łatwo i przez to nawet je niszcze. Czy wyłożenie brytwanek papierem do pieczenia załatwi sprawę czy polecacie cos innego?moze jednak inne brytwanki?
Pozdrawiam serdecznie
Cytować
0 #1 Iwona 2014-02-13 14:10
Chleb jest przepyszny!Przetestowałam wiele przepisów na razowiec ale ten jest bezkonkurencyjny.Piekę go bardzo często.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 111

Wczoraj 300

Tydzień 1245

Miesiąc 7378

Wszystkich 13766760