Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.
     
  • Chleb belgijski

    Monika Monika 16.04.2017 12:51
    Wlasnie po 5 latach wrocilam do tej strony i do tego przepisu. Bardzo sie ciesze,ze nadal tutaj jestes.
     
  • Moje chleby - receptury

    MZ MZ 14.04.2017 11:08
    Chleb zazwyczaj kruszy się, kiedy jest za mało płynów, czyli zbyt gęste ciasto. Często tez początkujący ...

razo_bozeny

Wasze listy dopingują mnie do znajdowania nowych receptur, robienia coraz lepszych zdjąć i poprawiania w nieskończoność moich tekstów, żeby były jeszcze lepiej rozumiane. Popularność strony przerosła moje oczekiwania. Odwiedza mnie już niemal tysięc osób dziennie, dlatego też licznik odwiedzin przekroczy niedługo milion odwiedzin!

Wszystkie listy i komentarze bardzo mnie cieszą, niestety nie na wszystkie udaje mi się odpowiedzieć, ale bardzo się staram.

Miło mi jest również, kiedy pokazujecie swoje zdjęcia i przesyłacie swoje wersje przepisów.

Za zgodą autorki przedstawiam jeden z nich : receptura na zdrowy, nafaszerowany ziarnami razowiec żytni, czyli:

Razowiec Bożeny

Składniki podstawowe:
zakwas (4 łyżki stołowe ile się zmieści; orientacyjnie kilkanaście dkg)
1 kg mąki żytniej razowej typ 2000
1 l wody
25 ml soli

Składniki smakowe:
1 łyżka płatków z amarantusa
1  łyżka kminku
2 łyżki sezamu
2 łyżki pestek z dyni
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki ziaren słonecznika
co najmniej 20 kropli oleju sezamowego
2 łyżki oliwy z oliwek

{googleAds}<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>
<!-- chleb.info.pl - jak zrobić zakwas? -->
<ins class="adsbygoogle"
style="display:inline-block;width:468px;height:60px"
data-ad-client="ca-pub-6864758548432778"
data-ad-slot="8430517244"></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>{/googleAds}

Jako miarki używam łyżki stołowej o pojemności 15 ml z tzw. czubkiem.

Np. w czwartek ok. godz. 22,oo mieszam: zakwas, 30 dag mąki żytniej + 500 ml wody. Przykrywam i zostawiam w spokoju w temperaturze pokojowej (u mnie to ok. 18 oC).

następnego dnia ok. godz. 7:00 dodają wszystkie sypkie składniki smakowe, 20 dag mąki + 200 ml wody.  Mieszam i zostawiam aż do wczesnych godzin wieczornych.

Wieczorem: dodają oliwą i olej sezamowy, dolewam pozostałe 300 ml wody, w której rozpuszczam sól i stopniowo 50 dag mąki. Mieszam, aż połączą się wszystkie składniki.

Aby proces pieczenia był niezbyt długi tą porcją ciasta po równo gramaturowo dzielą do 3 form. Wygładzam łyżką maczaną w wodzie. Wszystkim wierzch obficie posypują sezamem, siemieniem, słonecznikiem, amarantusem, a następnie dodatkowo: jeden czarnuszką, drugi kminkiem, trzeci zmiażdżonymi jagodami jałowca.

Wypiek odbywa się w piekarniku gazowym na ruszcie umieszczonym na drugim poziomie od dołu; pierwszy poziom zajmuje blacha, będąca w wyposażeniu piekarnika, a na niej blaszka z ok. 3 litrami wody.
10 minut w temp. 240 o C
15     - " -            220 o C
____________________

Moje uwagi: Na zdjeciach chleby wygladaja przepieknie. Na miejscu p.Bozeny zrezygnowalabym z wkladania blaszki z woda podczas pieczenia. Lekkie zaparowanie piekarnika na poczatku, badz tez wlanie w pierwszych minutach pieczenia pól szklanki wrzatku na goraca blache byloby duzo skuteczniejsze i chleby nie potrzebowalyby az tak dlugiego dopiekania.

Komentarze   

0 #15 Aneta 2017-01-03 08:39
Po dodaniu oliwy oleju itd. Ile chleb rośnie? Czy wypieka się dopiero rano czy trzeba w nocy zaglądać?
Cytować
0 #14 Wanda 2014-06-06 18:56
evi, nie wydawaj pieniędzy na próżno. Zrób tak, jak pisałam, tylko wysyp tą mąką porządnie. Ja mam najzwyklejsze blaszki na świecie. Można oczywiście kupować coraz to nowe gadżety, ale to w wypadku, kiedy chcesz się pobawić. Ale jeśli szukasz rozwiązania problemu, to go masz.
Cytować
-1 #13 evi 2014-06-06 10:12
Wanda,
Dziekuje za informacje. Tez smarowalam olejem,ale bez maki. Moze jakieś inne blachy powinnam kupic?
Cytować
0 #12 Wanda 2014-06-05 20:23
evi, wyłożenie papierem do pieczenia powinno sprawę załatwić, ale ja zawsze smaruję blaszkę olejem i obsypuję dokładnie mąką razową.Nigdy nie przywiera.
Cytować
0 #11 evi 2014-06-04 06:05
Mam do Was pytanie,piekłam juz ten chleb kilkanaście razy,jednak za każdym razem mam duży problem z wyjściem ich z brytwanek. Kupiłam brytwanki z powłoka,jednak chleby nie wychodzą łatwo i przez to nawet je niszcze. Czy wyłożenie brytwanek papierem do pieczenia załatwi sprawę czy polecacie cos innego?moze jednak inne brytwanki?
Pozdrawiam serdecznie
Cytować
0 #10 Iwona 2014-02-13 14:10
Chleb jest przepyszny!Przetestowałam wiele przepisów na razowiec ale ten jest bezkonkurencyjny.Piekę go bardzo często.
Cytować
+3 #9 Joanna 2011-04-15 09:30
a jeszcze chciąłam poprosić o komentarz dotyczący ilosci soli
w przepisie jest 25ml - ile to orientacyjnie na łyżeczki?
Cytować
+1 #8 Joanna 2011-04-15 09:24
Cytuję Ania:
Ja spróbowałam robic, ale ciasto wyszło mi strasznie gliniaste, klejące. Nie wiem czy ma to tak wyglądac? Co mam poprawic następnym razem??


Moje ciasto też jest dość gliniaste
ale generalnie chciałam się pochwalić, a pocieszyć tych, którzy dopiero sie zabierają za pieczenie chlebów żytnich, że jednak praktyka czyni mistrza!

No, do mistrza mi daleko :-)
ale jest postąp!
przedewszystkim w przepisie nie doczytałam, ze ciasto po włozeniu do formy należy zostawić do wyrośniącia (chyba nie było tej informacji w przepisie)
ja ostatnio zostawiłam pod przykryciem na ok. 5h i jak odsłoniłam to się zdziwiłam - forma wypełniła się zupełnie, aż po krawędzie, podczas gdy nakłądałam cisto było go ledwie połowa. A wiąc nawet ciężkie ciasto żytnie rośnie.... :-)
to była połowa sukcesu;
druga sprawa to temperatura- mój piekarnik nie nagrzewa się zbyt wysoko - ostatnia podziałka to 220oC i można jeszcze odrobiną przeunąć pokrątło, ale już bez skali; ostatnio po prostu wydłużyłam czas pieczenia w wysokiej temperaturze ( u mnie ok. 230-240oC?) no i wyszedł mi chlebek, który był już całkiem, całkiem :-)
Cytować
0 #7 Ania 2011-04-02 12:16
Ja spróbowałam robic, ale ciasto wyszło mi strasznie gliniaste, klejące. Nie wiem czy ma to tak wyglądac? Co mam poprawic następnym razem??
Cytować
+1 #6 Wiesława 2011-03-29 06:37
Przepis jest nie dokładny, nie wiem co robić gdy dodam ostatnią porcją mąki.
Czekać aż wyrośnie?
Mam już rozczyni jutro napiszą jak to się skończyło.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 229

Wczoraj 634

Tydzień 3535

Miesiąc 14100

Wszystkich 13130139