Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    MZ MZ 31.07.2017 08:07
    Z pewnością tłuszcz na powierzchni chleba daje efekt mocno brązowej skórki. Oczywiście tez, temperaturę ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    Magdalena Magdalena 31.07.2017 07:43
    Pani Małgorzato, chlebek wyszedł przepyszny. Zrobiłam go w prezencie dla teścia, który jest z kieleckiego ...

zeslonecz

Chleb pszenny ze słonecznikiem

z podanej ilości wychodzą dwa bochenki lub 2 formy keksowe (ja upieklam jeden ogromny bochen, w celu wypróbowania nowej okrągłej formy glinianej)  

 

zaczyn 300g

  • 2-3 łyżki zakwasu (50g)
    100 g letniej wody
    150 g mąki pszennej (typ 550 )

 

ciasto chlebowe ok. 1700g

  • 300g cały zaczyn jw.
    700 g mąki pszennej 550
    100 g mąki żytniej 720 (maką zytnią w tym chlebie można z powodzeniem zastąpić pszenna)
    100 g mąki pszennej razowej
    430g letniej wody
    2 łyżeczki soli
    100 g ziaren słonecznika lekko uprażonych

Zakwas wymieszać z mąką i letnią wodą i wyrabiać aż do uzyskania miękkiego ciasta. Pozostawić do przefermentowania w lekko przykrytym naczyniu na ok. 12 godzin, aż podwoi swoją objętość.

następnego dnia wymieszać mąką z letnią wodą. Przykryć, odstawić na 30 minut.
Dodać sól i zaczyn i wyrabiać ok. 5 minut aż do uzyskania elastycznego ciasta. Można dodać trochę wody, jeśli ciasto wyda nam się zbyt zbite. Wyjąć ciasto z miski i rącznie wgnieść ziarna słonecznika. Ciasto powinno być dość ścisłe, gładkie i elastyczne.
Całość włożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć szczelnie folią. Pozostawić na 3 do 4 godzin, do prawie podwojenia objętości. W połowie czasu należy przerwać proces wyrastania, ciasto wyjąć, raz rozpłaszczyć na blacie, zawinąć brzegi dookoła i jeszcze raz utworzyć kulą.

Po upływie 4 godzin, wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką, uformować bochenek, odwrócić gładką stroną do dołu i ułożyć w formach lub koszykach do wyrastania. Posypać mąką i przykryć szczelnie folią.
Pozostawić do ponownego wyrośniącia na ok. 3-4 godziny, ciasto powinno być wyrośniąte, ale jeszcze na tyle elastyczne, aby zrobione palcem zagłąbienie powoli się wypełniało.

Piec w temperaturze 230°C, przed włożeniem do zaparowanego piekarnika naciąć chleb za pomocą żyletki bądź noża.

Chleb piec ok. 35-45 minut, aż będzie równomiernie brązowy, a po wyjąciu postukany od spodu wydaje głuchy dźwiąk. Wystudzić na kratce.

 

Komentarze   

0 #16 Malgorzata Zielińska 2015-06-27 16:56
Tak, oczywiscie powinno sie udać.
Cytować
0 #15 Paula 2015-06-27 16:38
Czy ktoś próbował robić ten chleb z mąki pszennej chlebowej? Uda się? Pozdrawiam.
Cytować
0 #14 Paula 2015-06-27 16:36
Czy ktoś może próbował użyć mąki pszennej chlebowej zamiast 550? Uda się? Pozdrawiam.
Cytować
0 #13 Malgorzata Zielińska 2015-05-22 21:33
W przepisie jest dokładnie napisane w którym momencie przełożyć do formy lub koszyka. W formie chleb musi jeszcze wyrosnąć.

Podałam rownież wagę ciasta : 1700g. To jest ilosc na dwie duże formy keksowe o dł. 26cm. Najprostszym sposobem zmierzenia ile mniej wiecej ciasta wejdzie nam do formy jest napełnienie jej woda i sprawdzenie jaka ma pojemność.
Cytować
0 #12 magdalena 2015-05-22 20:39
Aha jeszcze jedno:Jesli bym nie piekla w keksòwkach to w czym go upiec?W naczyniu zaroodpornym czy wyrzucic na sama rozgrzaną blache?
Cytować
0 #11 magdalena 2015-05-22 20:34
Chcialabym upiec ten chleb w formekach keksowych.Jaki rozmiar foremek?W ktorym momencie przelozyc ciasto do tych
Foremek???Przed skladaniem,na wyrastanie czy do samego pieczenia?
Cytować
0 #10 Nais 2015-04-18 09:50
Wczoraj upiekłam, prawie się udał. Piszę prawie, bo nie wygląda tak jak na zdjęciu, ale jest smaczny i nie wyszedł zakalec. Jest jednak zbyt zbity i ciężki jak na to, co próbuję osiągnąć.
Ale i tak jestem zadowolona z efektu, jeśli weźmiemy pod uwagę że:
a) mam młody zakwas
b) nie posiadam wagi, więc przeliczam wagę mąki na objętość
c) piekę w prodiżu

Wspaniała strona, zainspirowała mnie do pieczenia!
Cytować
+2 #9 monnna 2014-09-23 06:21
Super, Dziękuję za odpowiedź.
Cytować
0 #8 Małgorzata Zielinska 2014-09-22 13:40
Tak, oczywiscie. Zakwasu jest tutaj taka mała ilosc, ze nie ma znaczenia czy bedzie to zytni czy nawet pszenny.
Cytować
0 #7 monnna 2014-09-22 09:47
Witam, Czy mogę zrobić ten chleb z zakwasu razowego?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 10

Wczoraj 421

Tydzień 2092

Miesiąc 7190

Wszystkich 13181263