Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.04.2019 14:24
    Winna może być mąka, temperatura otoczenia, wilgotność etc. - Jeśli mąka to radziłabym dodać trochę innej ...
     
  • O mnie

    AgaD AgaD 08.04.2019 11:41
    Popsuly mi sie orkiszowe chleby, 2 miesiace wychodzily ok i nagle mi sie popsuly. Ciasto luzniejsze i ...
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.04.2019 18:33
    [ Nie prowadzę już od dawna warsztatów z pieczenia. Pozdrawiam
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    Magda Magda 07.04.2019 09:08
    Witam, czy beda organizowane w najlbiższych miesiącach warsztaty? Jeśli tak proszę o podanie miejscowosci ...
     
  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 06.04.2019 20:53
    No tak, teraz rozumiem. Zielona Wyspa to wyzwanie jeśli chodzi o pieczenie chleba. Wiem coś o tym ...

 

codzie_francuski

  1. Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i zostawiamy do przefermentowania na noc w temperaturze pokojowej.

 

  1. Mąki mieszamy, dodajemy zakwas, sól rozpuszczoną w części wody. Wodę dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencje. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt ścisłe.

 

  1. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-5 godzin, zależnie od temperatury - powinno podwoić swoją objętość.

 

  1. Wyrośnięte wyjmujemy krótko na blat, odgazowujemy i formujemy bochenek.

 

  1. Wkładamy do koszyka wysypanego mąką i odstawiamy przykryte jeszcze raz do wyrośnięcia, ponownie do podwojenia objętości. Można w tej fazie wstawić do lodówki, np na noc, będzie miał wtedy ładniejszą, równą strukturę po upieczeniu. W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje od 2 do 4 godzin.

 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, naparowujemy i wkładamy chleb po uprzednim nacięciu ostrym nożem, na rozgrzany kamień lub blachę. Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 35 minut. Studzimy na kratce.

.







pieczywo pszenne na zakwasie/zakwas/pieczywo francuskie

Komentarze   

0 #6 kinga 2016-03-13 15:57
Zrobila ten chlebek pierwszy raz, wspaniale wyrosl, , pyszny :-)
Cytować
0 #5 Małgorzata Zielińska 2016-03-13 09:15
Tak, zawsze mozna to zmienic. Bedzie miał troche inny smak.
Cytować
0 #4 kinga 2016-03-12 22:46
czy moge dodac mleko czy maslanke zamiast wody?
Cytować
0 #3 Anna 2015-03-19 22:50
A ile czasu taki chlebek może wyrastac w lodówce ...
Cytować
0 #2 iwona 2015-03-02 09:17
Super! Chlebek mieciutki, pulchny. Pycha :lol:
Cytować
+1 #1 Lenka 2011-09-20 20:43
Już padło to pytanie, ale Pani chyba nie odpowiedziała. Czy chleb na zdjęciu był pieczony w takiej ładnej owalnej foremce?

Właśnie upiekłam chleb z tego przepisu w keksówce. Na razie wygląda ładnie, choć nie zauważyłam, by specjalnie rosło. Piekłam na 1,5 łyżki zakwasu żytniego trochę ponad miesięcznego.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 82

Wczoraj 459

Tydzień 2814

Miesiąc 8497

Wszystkich 13416787