Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 14.06.2018 20:45
    Dobre wyrobienie chleba bez nadmiernego podsypywania mąka to sztuka której trzeba się nauczyć.
     
  • Prosty jasny

    Anna Anna 14.06.2018 18:52
    Dziękuję za odpowiedzi! Mam jeszcze pytanie o orientacyjny czas wyrabiania przy wyrabianiu ręcznym? Co ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.06.2018 13:47
    Trzeba go regenerować zanim się go użyje do chleba. Prawdopodobnie jest mocno przefermentowany. Zostaw ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Grażka Grażka 08.06.2018 11:41
    Witam, ożywiłam swój zakwas, jednak go nie Wykorzystałam danego dnia. Był poza lodówką 2 noce i 1 ...
     
  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.06.2018 13:43
    Zaczyn jest na początku dość ścisła bryłka ciasta. Pod koniec robi się bardziej płynny, ale w żadnym ...

 

codzie_francuski

  1. Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i zostawiamy do przefermentowania na noc w temperaturze pokojowej.

 

  1. Mąki mieszamy, dodajemy zakwas, sól rozpuszczoną w części wody. Wodę dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencje. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt ścisłe.

 

  1. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-5 godzin, zależnie od temperatury - powinno podwoić swoją objętość.

 

  1. Wyrośnięte wyjmujemy krótko na blat, odgazowujemy i formujemy bochenek.

 

  1. Wkładamy do koszyka wysypanego mąką i odstawiamy przykryte jeszcze raz do wyrośnięcia, ponownie do podwojenia objętości. Można w tej fazie wstawić do lodówki, np na noc, będzie miał wtedy ładniejszą, równą strukturę po upieczeniu. W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje od 2 do 4 godzin.

 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, naparowujemy i wkładamy chleb po uprzednim nacięciu ostrym nożem, na rozgrzany kamień lub blachę. Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 35 minut. Studzimy na kratce.

.







pieczywo pszenne na zakwasie/zakwas/pieczywo francuskie

Komentarze   

0 #6 kinga 2016-03-13 15:57
Zrobila ten chlebek pierwszy raz, wspaniale wyrosl, , pyszny :-)
Cytować
0 #5 Małgorzata Zielińska 2016-03-13 09:15
Tak, zawsze mozna to zmienic. Bedzie miał troche inny smak.
Cytować
0 #4 kinga 2016-03-12 22:46
czy moge dodac mleko czy maslanke zamiast wody?
Cytować
0 #3 Anna 2015-03-19 22:50
A ile czasu taki chlebek może wyrastac w lodówce ...
Cytować
0 #2 iwona 2015-03-02 09:17
Super! Chlebek mieciutki, pulchny. Pycha :lol:
Cytować
+1 #1 Lenka 2011-09-20 20:43
Już padło to pytanie, ale Pani chyba nie odpowiedziała. Czy chleb na zdjęciu był pieczony w takiej ładnej owalnej foremce?

Właśnie upiekłam chleb z tego przepisu w keksówce. Na razie wygląda ładnie, choć nie zauważyłam, by specjalnie rosło. Piekłam na 1,5 łyżki zakwasu żytniego trochę ponad miesięcznego.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 186

Wczoraj 268

Tydzień 186

Miesiąc 6613

Wszystkich 13310235