- Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i zostawiamy do przefermentowania na noc w temperaturze pokojowej.
- Mąki mieszamy, dodajemy zakwas, sól rozpuszczoną w części wody. Wodę dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencje. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt ścisłe.
- Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-5 godzin, zależnie od temperatury - powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte wyjmujemy krótko na blat, odgazowujemy i formujemy bochenek.
- Wkładamy do koszyka wysypanego mąką i odstawiamy przykryte jeszcze raz do wyrośnięcia, ponownie do podwojenia objętości. Można w tej fazie wstawić do lodówki, np na noc, będzie miał wtedy ładniejszą, równą strukturę po upieczeniu. W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje od 2 do 4 godzin.
- Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, naparowujemy i wkładamy chleb po uprzednim nacięciu ostrym nożem, na rozgrzany kamień lub blachę. Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 35 minut. Studzimy na kratce.
.
pieczywo pszenne na zakwasie/zakwas/pieczywo francuskie
Komentarze
Właśnie upiekłam chleb z tego przepisu w keksówce. Na razie wygląda ładnie, choć nie zauważyłam, by specjalnie rosło. Piekłam na 1,5 łyżki zakwasu żytniego trochę ponad miesięcznego.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.