Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    Aldona Aldona 06.01.2021 17:49
    Dziękuję za odpowiedź. Wybróbowałam dziś słód do Pani chleba razowego żytniego. Piekę zawsze na ...
     
  • Pieczywo żytnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 06.01.2021 13:48
    Właśnie się zbierałam napisać, ze wszystko jest właśnie w tym dziale. Słód nie zastępuje cukru bądź ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Aldona Aldona 06.01.2021 12:54
    :),:) Ok znalazłam W wyposażeniu domowej piekarni. Ciekawa jestem, czy dużo osób stosuje słód i jakie ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Aldona Aldona 05.01.2021 09:23
    Witam Panią. Jest Pani dla mnie guru wypieku chleba. Na przepisach z tej strony uczyłam się. Wypiekam ...
     
  • Chleb francuski

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.01.2021 18:28
    Prawdopodobnie bochenek był żle złożony a może tez ciasto zbyt krótko rosło. Niewyrośnięte dostatecznie ...

 

codzie_francuski

  1. Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i zostawiamy do przefermentowania na noc w temperaturze pokojowej.

 

  1. Mąki mieszamy, dodajemy zakwas, sól rozpuszczoną w części wody. Wodę dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencje. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt ścisłe.

 

  1. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-5 godzin, zależnie od temperatury - powinno podwoić swoją objętość.

 

  1. Wyrośnięte wyjmujemy krótko na blat, odgazowujemy i formujemy bochenek.

 

  1. Wkładamy do koszyka wysypanego mąką i odstawiamy przykryte jeszcze raz do wyrośnięcia, ponownie do podwojenia objętości. Można w tej fazie wstawić do lodówki, np na noc, będzie miał wtedy ładniejszą, równą strukturę po upieczeniu. W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje od 2 do 4 godzin.

 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, naparowujemy i wkładamy chleb po uprzednim nacięciu ostrym nożem, na rozgrzany kamień lub blachę. Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 35 minut. Studzimy na kratce.

.







pieczywo pszenne na zakwasie/zakwas/pieczywo francuskie

Komentarze   

0 #6 kinga 2016-03-13 15:57
Zrobila ten chlebek pierwszy raz, wspaniale wyrosl, , pyszny :-)
Cytować
0 #5 Małgorzata Zielińska 2016-03-13 09:15
Tak, zawsze mozna to zmienic. Bedzie miał troche inny smak.
Cytować
0 #4 kinga 2016-03-12 22:46
czy moge dodac mleko czy maslanke zamiast wody?
Cytować
0 #3 Anna 2015-03-19 22:50
A ile czasu taki chlebek może wyrastac w lodówce ...
Cytować
0 #2 iwona 2015-03-02 09:17
Super! Chlebek mieciutki, pulchny. Pycha :lol:
Cytować
+1 #1 Lenka 2011-09-20 20:43
Już padło to pytanie, ale Pani chyba nie odpowiedziała. Czy chleb na zdjęciu był pieczony w takiej ładnej owalnej foremce?

Właśnie upiekłam chleb z tego przepisu w keksówce. Na razie wygląda ładnie, choć nie zauważyłam, by specjalnie rosło. Piekłam na 1,5 łyżki zakwasu żytniego trochę ponad miesięcznego.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 276

Wczoraj 300

Tydzień 1807

Miesiąc 9326

Wszystkich 13691405