Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    MZ MZ 10.08.2018 17:05
    Przeczytaj odpowiedz niżej do Łucji
     
  • Pieczywo żytnie

    Wojciech Wojciech 10.08.2018 09:20
    Witam, wszystkich. Już jakiś czas piekę chleb na zakwasie z mąki 2000 + 720. Co jakiś czas powraca ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Franz Franz 07.08.2018 18:04
    Witam, mam pewien problem z zakwasem, w zasadzie to już kilka razy robiłem podejście do niego i za ...
     
  • Pieczenie

    MZ MZ 31.07.2018 17:18
    Wg mojej wiedzy i doświadczenia nie jest to właściwe, ale przecież najważniejsze ze jesteś zadowolona ...
     
  • Pieczenie

    Marysia Marysia 31.07.2018 12:25
    No nie wiem. Ja tam piekę orkiszowy na zakwasie w normalnym elektrycznym piekarniku, na grzałce ...

 

codzie_francuski

  1. Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i zostawiamy do przefermentowania na noc w temperaturze pokojowej.

 

  1. Mąki mieszamy, dodajemy zakwas, sól rozpuszczoną w części wody. Wodę dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencje. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt ścisłe.

 

  1. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-5 godzin, zależnie od temperatury - powinno podwoić swoją objętość.

 

  1. Wyrośnięte wyjmujemy krótko na blat, odgazowujemy i formujemy bochenek.

 

  1. Wkładamy do koszyka wysypanego mąką i odstawiamy przykryte jeszcze raz do wyrośnięcia, ponownie do podwojenia objętości. Można w tej fazie wstawić do lodówki, np na noc, będzie miał wtedy ładniejszą, równą strukturę po upieczeniu. W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje od 2 do 4 godzin.

 

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, naparowujemy i wkładamy chleb po uprzednim nacięciu ostrym nożem, na rozgrzany kamień lub blachę. Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 35 minut. Studzimy na kratce.

.







pieczywo pszenne na zakwasie/zakwas/pieczywo francuskie

Komentarze   

0 #6 kinga 2016-03-13 15:57
Zrobila ten chlebek pierwszy raz, wspaniale wyrosl, , pyszny :-)
Cytować
0 #5 Małgorzata Zielińska 2016-03-13 09:15
Tak, zawsze mozna to zmienic. Bedzie miał troche inny smak.
Cytować
0 #4 kinga 2016-03-12 22:46
czy moge dodac mleko czy maslanke zamiast wody?
Cytować
0 #3 Anna 2015-03-19 22:50
A ile czasu taki chlebek może wyrastac w lodówce ...
Cytować
0 #2 iwona 2015-03-02 09:17
Super! Chlebek mieciutki, pulchny. Pycha :lol:
Cytować
+1 #1 Lenka 2011-09-20 20:43
Już padło to pytanie, ale Pani chyba nie odpowiedziała. Czy chleb na zdjęciu był pieczony w takiej ładnej owalnej foremce?

Właśnie upiekłam chleb z tego przepisu w keksówce. Na razie wygląda ładnie, choć nie zauważyłam, by specjalnie rosło. Piekłam na 1,5 łyżki zakwasu żytniego trochę ponad miesięcznego.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 87

Wczoraj 335

Tydzień 701

Miesiąc 4246

Wszystkich 13324232