Chleb pszenny razowy
Receptura dla tych, którzy mnie proszą o chleby razowe, ale mają kłopoty ze zdobyciem mąki żytniej bądz też ich żołądki nie tolerują tej ostatniej.
Skladniki na zaczyn 300g:
- 50g zakwasu pszennego bądz żytniego
- ok. 150g maki pszennej razowej
- ok. 100g wody
Skladniki na ciasto ok. 1200g
proporcje na 1 bochenek
- 300g zaczynu jw.
- 560g mąki pszennej razowej
- 250g wody
- 1 łyżka melasy lub brązowego cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka kminku lub innych ziół (opcjonalnie)
1. Zaczyn nalezy zacząć okolo 1, 5 dnia przed planowanym pieczeniem. Do 50g zakwasu (ok. 2 lyzki) należy dodawać w 3 etapach mniej wiecej równe cząści mąki i wody. Dokladny opis prowadzenia zaczynu jest omówiony tutaj
2. W dniu wypieku makę zmieszać z wodą, odstawić na 20 minut, nastepnie dodać cały zaczyn, melasę i ziola oraz na końcu sól. Wyrabiać 5 minut, dać chwile odpocząć i jeszcze raz krótko wyrobić, (jesli używamy miksera pracujemy na 2 biegu). Ciasto powinno być raczej luzne. Przykryć i odstawić w misce na 40 minut do 1 godziny.
3. Po tym czasie wyłozyć ciasto do dobrze wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub otrębami formy. Przykryć szczelnie folią. Chleb przyrasta dwukrotnie. W zależności od temperatury wyrastania i sily zakwasu może to trwać od 2, 5 do 4 godzin. Ja mam zimno w domu, wiec u mnie wyrastal prawie 6 godzin.
4. Piekarnik nagrzać do temperatury 230°C, na co najmniej pół godziny przed wlożeniem chleba. Zwilżyć delikatnie wierzch chleba, naciąć, jesli sie da i wsunąć chleb razem z formą do naparowanego piekarnika (kilka psiknięć do wnętrza spryskiwaczem do kwiatów).
5. Piec w temperaturze 230°C okolo 35 minut, lub też do zbrązowienia skórki.
Nie jestem miłosniczką chlebów pszennych, bo w odróżnieniu od żytnich krócej utrzymują swieżość i mają tendencję do kruszenia się, ale ten chleb mile mnie zaskoczył smakiem.
12/10/2088/mz
Komentarze
Drozdze a również zakwas lubią coś słodkiego Oczywiście bez tego składnika chleb tez powinien się udać.
Czy melasa lub cukier są niezbędne?
Wczoraj upiekłam pierwszy chleb bez foremki razowy orkiszowy na zakwasie i wyszedł ok. Czy ten razowy pszenny tez by się dało, tzn. czy byś polecała?
Ja generalnie nie przepadam za chlebami pszennymi, szczególnie razowymi. Są świeże tylko w dniu wypieku a potem się kruszą.
Małgosiu, co mogę robić nie tak, upiekłam już sporo chlebów, więc jakieś tam doświadczenie mam.
A czy to ciasto przy miksowaniu hakiem całkowicie powinno się odkleić od miski jak drożdżowe czy jednak na dnie pozostaje przyklejone. Może zrobiłam jeszcze za zbite ciasto. Miało taką konsystencję, że po przerzuceniu do keksówki pozostały na górze ślady łyżki od wygładzania.
Ciasto: 560g mąki razwoej + 250g wody.
Jak z tego ma wyjść luźne ciasto?
Ale jesli ci sie udało rozsmarowac to w porzadku. Przykryj i zapomnij :)
Jesli dało sie zagniesc w kiulke ciasta to jest ok. Przykryj i zostaw na 12 godzin.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.