Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Moje chleby - receptury

    MZ MZ 25.01.2020 18:42
    Radzę przeczytać: > Zakwas - porady praktyczne > Mamy zakwas i co dalej? > Jaki chleb na początek?
     
  • Moje chleby - receptury

    Małgorzata Obrebska Małgorzata Obrebska 25.01.2020 08:38
    Czy jak mam wychodowanay swiezy zakwas to czy musze przygotowac z niego zaczyn do wypieku chleba.
     
  • Chleb belgijski

    MZ MZ 23.01.2020 20:19
    Jeśli użyjesz tylko maki razowej to otrzymasz nie tylko zupełnie inny chleb, ale może on się po ...
     
  • Chleb belgijski

    Anna Anna 23.01.2020 18:11
    Czy mogę użyć mąki żytniej 2000 i pszennej 1850 do tego przepisu? Jeśli tak, to w jakich ilościach?
     
  • Chleb żytni razowy

    MZ MZ 16.01.2020 20:52
    Otręby sprawiają, ze chleb jest bardziej razowy. Płatki owsiane zmienią jego charakter.

01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chleb pszenny na zaczynie jabłkowym

inspiracją do tego chleba był  sok jabłkowy kupowany w 5-litropwych kartonach na moim ursynowskim bazarku. Sok jest pyszny, niesłodzony i pomyślałam sobie, że świetnie wzbogaci smak zaczynu oraz przyspieszy fermentacje jeśli go dodam zamiast wody. I nie pomyliłam się. Zaczyn i chleb urosły błyskawicznie, a chleb zyskał dodatkowy smak. 

proporcje na 1 bochenek ok. 1000g
przygotowanie zaczynu - 8-12 godzin
wstępne namoczenie maki - 20 minut
wyrabianie - 10-15 minut
1.wyrastanie ciasta chlebowego - 2,5 godziny (3 x co 50 min składanie ciasta)
2. wyrastanie uformowanego chleba - 3-4 godzin
pieczenie - 40 minut

 

Składniki na zaczyn 250g:
50g zakwasu żytniego
100g maki pszennej typ 550
100g soku z jabłek (naturalny mętny sok tłoczony z owoców)

 

Do zakwasu dodać całą mąkę i sok jabłkowy. Wymieszać, przykryć i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Zaczyn robimy zawsze w nieco większym naczyniu, lekko przykrytym, żeby mógł oddychać i miał miejsce do przyrastania. Przed dodaniem do ciasta właściwego powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.

Składniki ciasta chlebowego 1000g:

250 g zaczyn jw.
500g mąki pszennej chlebowej typ 550 lub 650 o dużej zawartości białka
230-250g wody
12 g soli

W dniu wypieku mąkę połączyć lekko z wodą i odstawić na 20-30 min, następnie dodać zaczyn, a po krótkim wymieszaniu (4-5 minut) sól.
Wyrabiać jeszcze przez kilka minut, skorygować konsystencję ciasta ewentualnie dodając wodę lub makę.  
Przykryte ciasto odstawić na 10 minut, potem jeszcze raz krótko wyrobić i odstawić do wyrastania na 2, 5 godziny.

W trakcie wyrastania jw. po 50 minutach należy ciasto z miski wyjąć, rozpłaszczyć na blacie pozbywając się gazów, uformować kule ciasta zakładając boki do środka i ponownie ułożyć do wyrośnięcia. Powtórzyć tę czynność jeszcze 2 razy. Po ostatnim razie uformować bochenek i ułożyć w koszyku do wyrastania, wierzch posypać mąką. Szczelnie przykryć najpierw ściereczką potem folią, całość zabezpieczyć gumką.

Odstawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin w zależności od temperatury otoczenia. Uwaga: chleb ze wspomaganiem jabłkowym rośnie dużo szybciej. U mnie przyrastał tylko 2 godziny!.

Piekarnik rozgrzać do 230°C. Wyrośnięty bochenek przełożyć na plaską deską lub łopatę, naciąć cienkim narzędziem.
Piekarnik naparować za pomocą spryskiwacza do kwiatów.

Piec 35 - 40 minut.
Wystudzić na kratce.

05

 

Komentarze   

0 #7 Jola 2014-05-05 08:02
Witam!Chleb rewelka!Upiekłam w garnku żeliwnym.Dzisiaj upiekę bułki z tego przepisu.Pozdrawiam!
Cytować
0 #6 Małgorzata Zielińska 2013-04-12 20:14
Trochę gesciejszy niż przy greckim. Ale oczywiście, jesli ciasto bedzie zbyt gęste to wyjdzie gniot. Nie bój sie dodać wody, jesli wyda ci sie zbyt twarde.
Cała sztuka przy chlebach formowanych w bochenek, to zrobić luźne, ciasto, ale żeby dało sie jeszcze zagarnąć w całość.
Cytować
0 #5 Ania 2013-04-12 19:16
jaka powinna być konsystencja ciasta (przy wyrabianiu)? czy taka jak przy chlebie "Greckim Pan de Her.."? Bo wyszedł bardziej zbity i nie wiem co wyjdzie. Równolegle robię "grecki" - ten zawsze mi wychodzi :-)
Cytować
0 #4 Joan_na 2012-04-16 13:56
Ja upiekłam ten chlebek z sokiem fortuny 100% bez cukru i wyszedł niesamowity.
Fantastycznie wyrasta i ma cienką chrupiącą skórką- taką dokładnie jaką lubią. Pozdrawiam.
Cytować
+1 #3 mirabbelka 2012-03-26 06:56
bazar "na dołku" róg KEN i Płaskowickiej
Cytować
0 #2 Magda 2012-03-23 16:45
na którym bazarku kupujesz ten sok ? :) :) chątnie wypróbują
Cytować
0 #1 margot 2012-03-20 22:05
oooo taki chleb znajdzie się u mnie na Wielkanocnym stole
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 214

Wczoraj 528

Tydzień 2789

Miesiąc 9946

Wszystkich 13490001