Chleb pszenny na zaczynie jabłkowym
inspiracją do tego chleba był sok jabłkowy kupowany w 5-litropwych kartonach na moim ursynowskim bazarku. Sok jest pyszny, niesłodzony i pomyślałam sobie, że świetnie wzbogaci smak zaczynu oraz przyspieszy fermentacje jeśli go dodam zamiast wody. I nie pomyliłam się. Zaczyn i chleb urosły błyskawicznie, a chleb zyskał dodatkowy smak.
Do zakwasu dodać całą mąkę i sok jabłkowy. Wymieszać, przykryć i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Zaczyn robimy zawsze w nieco większym naczyniu, lekko przykrytym, żeby mógł oddychać i miał miejsce do przyrastania. Przed dodaniem do ciasta właściwego powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.
Składniki ciasta chlebowego 1000g:
W dniu wypieku mąkę połączyć lekko z wodą i odstawić na 20-30 min, następnie dodać zaczyn, a po krótkim wymieszaniu (4-5 minut) sól.
Wyrabiać jeszcze przez kilka minut, skorygować konsystencję ciasta ewentualnie dodając wodę lub makę.
Przykryte ciasto odstawić na 10 minut, potem jeszcze raz krótko wyrobić i odstawić do wyrastania na 2, 5 godziny.
W trakcie wyrastania jw. po 50 minutach należy ciasto z miski wyjąć, rozpłaszczyć na blacie pozbywając się gazów, uformować kule ciasta zakładając boki do środka i ponownie ułożyć do wyrośnięcia. Powtórzyć tę czynność jeszcze 2 razy. Po ostatnim razie uformować bochenek i ułożyć w koszyku do wyrastania, wierzch posypać mąką. Szczelnie przykryć najpierw ściereczką potem folią, całość zabezpieczyć gumką.
Odstawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin w zależności od temperatury otoczenia. Uwaga: chleb ze wspomaganiem jabłkowym rośnie dużo szybciej. U mnie przyrastał tylko 2 godziny!.
Piekarnik rozgrzać do 230°C. Wyrośnięty bochenek przełożyć na plaską deską lub łopatę, naciąć cienkim narzędziem.
Piekarnik naparować za pomocą spryskiwacza do kwiatów.
Piec 35 - 40 minut.
Wystudzić na kratce.
Komentarze
Cała sztuka przy chlebach formowanych w bochenek, to zrobić luźne, ciasto, ale żeby dało sie jeszcze zagarnąć w całość.
Fantastycznie wyrasta i ma cienką chrupiącą skórką- taką dokładnie jaką lubią. Pozdrawiam.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.