Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

 churek

Składniki zaczynu:

  • 35g zakwasu
  • 80g wody
  • 135g mąki pszennej 550

 

Składniki ciasta chlebowego:

  • 200g zaczynu jw.
  • 1 jajko
  • 55g oleju
  • 200g ciepłej wody
  • 400g mąki pszennej 550
  • 10g soli
  • 1 jajko na glazurą
  • sezam do posypania

W przeddzień pieczenia wymieszać zakwas z wodą i mąką, wyrobić na gęste, gładkie ciasto. Pozostawić do przefermentowania na 8 -12 godzin do potrojenia objętości.

W dniu wypieku wymieszać jajko, olej i wodę. Dodawać powoli makę i odstawić na 20 minut.

Następnie dodać rozdrobniony zaczyn i sól. Wyrabiać ok. 8 minut, aż ciasto będzie sie już odrywać od brzegów, ale jeszcze rozmazywać po dnie naczynia.

Włozyć ciasto do miski wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrosnięcia na 2 godziny ( w trakcie tego wyrastania dodatkowo po 1 godzinie wyjełam ciasto z miski i odgazowałam rozpłaszczając na blacie i skladając z powrotem w kulę).

Wyjąć i uformować na blacie w prostokąt. Zrolować zaczynając od dłuższego brzegu wałek, chwilę rozciągaćć do osiągnięcia długosci ok. 70 cm. Prawy koniec podłozyć pod środek wałka, a lewy zakrecić na zewnątrz, żeby powstała spirala, której koniec należy zawinąć pod spód.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią i odstawić na około 5 godzin do wyrośnięcia. Wcześniej nagrzać piekarnik do temperatury 200 C.

Wyrośniąty chleb posmarować rozmąconym jajem i posypać sezamem.

Piec 40-50 minut do zbrązowienia. Wystudzić na kratce.

Moje ciasto wyrosło nadspodziewanie dobrze. Wnątrze ma puszyste i miękkie. Dla miłośników pieczywa chałkopodobnego - polecam !

 17.06.2008/mz

Komentarze   

-1 #1 Elżbieta 2012-05-17 19:20
witam, chciałabym upiec chleb Grahama na zaczynie.Na jakiej recepturze powinnam się wzorować?
pozdrawiam, Ela
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 97

Wczoraj 503

Tydzień 97

Miesiąc 9951

Wszystkich 13209807