Składniki zaczynu:
- 35g zakwasu
- 80g wody
- 135g mąki pszennej 550
Składniki ciasta chlebowego:
- 200g zaczynu jw.
- 1 jajko
- 55g oleju
- 200g ciepłej wody
- 400g mąki pszennej 550
- 10g soli
- 1 jajko na glazurą
- sezam do posypania
W przeddzień pieczenia wymieszać zakwas z wodą i mąką, wyrobić na gęste, gładkie ciasto. Pozostawić do przefermentowania na 8 -12 godzin do potrojenia objętości.
W dniu wypieku wymieszać jajko, olej i wodę. Dodawać powoli makę i odstawić na 20 minut.
Następnie dodać rozdrobniony zaczyn i sól. Wyrabiać ok. 8 minut, aż ciasto będzie sie już odrywać od brzegów, ale jeszcze rozmazywać po dnie naczynia.
Włozyć ciasto do miski wysmarowanej tłuszczem i odstawić do wyrosnięcia na 2 godziny ( w trakcie tego wyrastania dodatkowo po 1 godzinie wyjełam ciasto z miski i odgazowałam rozpłaszczając na blacie i skladając z powrotem w kulę).
Wyjąć i uformować na blacie w prostokąt. Zrolować zaczynając od dłuższego brzegu wałek, chwilę rozciągaćć do osiągnięcia długosci ok. 70 cm. Prawy koniec podłozyć pod środek wałka, a lewy zakrecić na zewnątrz, żeby powstała spirala, której koniec należy zawinąć pod spód.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią i odstawić na około 5 godzin do wyrośnięcia. Wcześniej nagrzać piekarnik do temperatury 200 C.
Wyrośniąty chleb posmarować rozmąconym jajem i posypać sezamem.
Piec 40-50 minut do zbrązowienia. Wystudzić na kratce.
Moje ciasto wyrosło nadspodziewanie dobrze. Wnątrze ma puszyste i miękkie. Dla miłośników pieczywa chałkopodobnego - polecam !
17.06.2008/mz
Komentarze
pozdrawiam, Ela
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.