Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

 

paindecamp

pierwszy dzien - 8.oo rano

1-2 lyzki zakwasu

15 ml wody zimnej

30g maki pszennej

Wymieszac zakwas z woda, dodac make i zagniesc ciasto. Przykryc folia i odstawic w temp pokojowej do przefermentowania na ok. 8 godz. Powinno podwoic swoja objetosc.


godzina 16.oo - do ciasta jw. dodac:

50 ml letniej wody

100g maki pszennej

Ciasto rozmieszac z woda, dodac make i chwile wyrabiac na blacie. Odstawic w przykrytym naczyniu w temp. ok. 24°C. na ok. 6 godz. Powinno przyrosnac, co najmniej drugie tyle, powinno pachniec lekko kwaskowato.


godzina 22.oo - do ciasta jw. dodac:

90ml zimnej wody

175g maki

Do ciast dodac wode i stopniowo zagniatac z maka. Wyrabiac na blacie ok.10 minut. Przykryc folia, odstawic w zimnie ok. 10°C (piwnica, balkon) na noc.



drugi dzien - 8.oo rano

do ciasta z poprzedniego dnia dodac:

225ml wody o temp. ok. 40°C.

400g maki

15g soli

Ciasto rozmieszac z woda. Dodawac stopniowo make wyrabiajac mikserem na najnizszych obrotach okolo 4 minuty. Dodac sól i wyrabiac jeszcze raz na wyzszych obrotach ok. 6 minut. Wyjac z miski na blat i krótko wyrabiac recznie.


Nastepnie wlozyc do miski wysmarowanej olejem, przykryc folia i odstawic do wyrosniecia w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny. Powinno przyrosnac drugie tyle.


godzina 11.oo

Wyjac ciasto na blat, rozplaszczyc odgazowujac i podzielic na 2 czesci. Uformowac bochenki okragle lub podluzne. Ulozyc w koszykach do wyrastania laczeniem do góry. Przykryc natluszczona folia i odstawic do wyrosniecia na ok. 2 godziny.



godzina 13.oo

Piekarnik, najlepiej z kamieniem nagrzac do 230°C. Piec w zaparowanym piekarniku bochenki jeden pod drugim ok. 35 minut kazdy.



Wspanialy chleb z chrupiaca skórka, miekkim, elastycznym miazszem i lekko kwaskowatym smakiem.







pieczywo pszenne na zakwasie/pieczywo francuskie/zakwas/maka pszenna

Komentarze   

0 #5 Deptul 2016-09-17 08:21
Jestem pocztkujacym w pieczeniu chleba. :-) Chleb wyszedl bardzo dobry.Uzylem skladnikow dokladnie tak jak w przepisie darowalem sobie i chlebowi regulacjii woda badz maka moze dodam ciut wiecej maki nastepnym razem.Jedyne co zrobilem to wydluzylem czas oczekiwania na wyrastanie ciasta bo roslo bardzo dlugo pomimo wysokiej temperatury 26 stopni i lezenia na podlodze z ogrzewaniem podlogowym.Pieklem wczesniej warkocz z przepisu na tej stronie i czekalem zbyt krotko na wyrosniecie ciasta (wg przepisu) i wyszedl twardy ;-) Ale czlowiek uczy sie na bledach :lol: Chleb jest pyszny :lol:
Cytować
0 #4 Małgorzata Zielinska 2014-11-05 17:15
Ja użyłam maki pszennej oczyszczonej typ 550.
Cytować
0 #3 decoreart 2014-11-05 16:35
jakiego typu maki należy użyć do tego chleba ?
Cytować
0 #2 Smiti 2012-02-20 16:02
probowalem upiec ten chlebek ale mi ne wyszedl :(

wszystkie fazy ciasto wyrastalo wspaniale
do momentu w ktorym to trzeba je odgazowac i podzielic na 2 bochenki

odgazowalem nie dzielilem bo jakos tak wydawalo mi sie ze wyjda mi 2 maluskie bochenki , wec zdecydowalem sie na 1 bochenek i niestety juz mi nie wyrosl :(

moze to przez zbyt duza forme i nie szedl w gore tylko na plasko

trudno moze kolejnym razem sie uda :D
Cytować
0 #1 kasia 2010-11-15 18:06
Witam. Chlebki zacząłam robić nie tak dawno, ciągle się uczą, nie jestem zadowolona z efektu końcowego mojej pracy, ale muszą przyznać że ten chlebuś wyszedł mi rewelacyjnie:-) Zrobiłam go z mąki pełnoziarnistej pszennej z Lubelli, smakuje jak razowiec, zresztą też tak wygląda, ma ciemny miąższ i lekko chrupiącą skórką, także dzieciaki nie mają problemów z jedzeniem tego chlebka:-) jest pyszny, z tych skłądników zrobiłam dwa małe chlebki i jutro zabieram się ponownie do tego przepisu bo jak narazie to mój najlepszy wypiek:-)) chlebek pięknie rośnie, zresztą ciasto w każdej fazie również, polecam wszystkim:-))
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 536

Wczoraj 503

Tydzień 536

Miesiąc 10390

Wszystkich 13210246