Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.
     
  • Chleb belgijski

    Monika Monika 16.04.2017 12:51
    Wlasnie po 5 latach wrocilam do tej strony i do tego przepisu. Bardzo sie ciesze,ze nadal tutaj jestes.
     
  • Moje chleby - receptury

    MZ MZ 14.04.2017 11:08
    Chleb zazwyczaj kruszy się, kiedy jest za mało płynów, czyli zbyt gęste ciasto. Często tez początkujący ...

chal_droz_zakw

  • składniki:
  • 80g zakwasu
  • pól szklanki wody
  • 450g maki wysokoglutenowej
  • 1, 5 lyzeczki drozdzy instant lub ok.  10g drożdży swieżych
  • 1, 5 lyzeczki soli
  • 2 duze jajka
  • 60g miodu
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 60g masla

na glazurą:

  • pół jajka
  • 1 lyżeczka maku


    Mąką wymieszać z suchymi drożdzami, dodac sól.  (Jesli używamy drożdży świeżych trzeba je rozmieszac wcześniej z odrobina wody i odstawic na kilka minut aż ruszą). 
    Oddzielnie rozmieszac jajka z miodem, olejem oraz rozpuszczonym maslem. Zakwas rozpuscic w wodzie. Wymieszac mikserem wszystkie skladniki. Wyrabiac okolo 5 minut, az ciasto bedzie gladkie i lsniace. Jesli potrzeba skorygowac ilosc maki i plynów. Ciasto powinno odstawac od miski, nie moze byc klejace, ale dac sie uformowac w kule.


    Wlozyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośniecia na 1, 5 godziny, żeby podwoilo swoją objetość. Wyrośniąte ciasto uderzyć w celu odgazowania, rozlozyć plasko na blacie i poskladac dwukrotnie jak kartke papieru listowego.

    Odstawić jeszcze raz do wyrosniecia na okolo 45 minut. W tym momencie mozna też odstawic ciasto do lodówki na noc (będzie bardziej aromatyczne). W takim przypadku po wyjąciu z lodówki podzielić od razu na cząści i pozwolić odpocząć około 20 minut, zanim zacznie sie formować wstągi warkocza.


    Ciasto wyłożyć na blat (nie podsypywać maką), podzielić na równe cześci. Uformować z nich wałki, które za pomocą obydwu dłoni rozciągać na długość ok. 40cm. Walki powinny być przy końcach nieco cieńsze niż w środku. Jeśli ciasto nie daje sie wyciagnąć na pożadaną długość, przykryć, dać mu chwilą odpocząć, a w miądzyczasie rolować następny.


    Walki polaczyć ścisle z jednego konca i zaplatać warkocz. Po zapleceniu calości końce mocno zlaczyć i podwinąć. Instrukcja zaplatania warkocza składajacego sie z wiecej niż 3 wstąg poniżej. 


    Odstawić do wyrosniecia na blasze wylozonej papierem. Blache najlepiej przykryc folia i odstawić do wyrosniecia na okolo godzine. Po wyjąciu, posmarować glazurą z jajka, posypać makiem.



    Piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku ok. 20 minut (jeszcze raz w trakcie posmarowac jajkiem miejsca, które wyrosly), dopiec jeszcze 10-15 minut. Jesli rumieni sie zbyt mocno, mozna przykryc folia aluminiowa.



    Chalka dzieki dodatkowi zakwasu jest bardziej aromatyczna i zachowuje dluzej swiezosc.

    wstep0068wstep0069wstep0070
    wstep0072wstep0073wstep0077wstep0078


Dzielimy wstągi tak, aby z jednej strony uzyskać np 3 paski a z drugiej 4. Przekładamy na przemian zewnetrzne do srodka jak na zdjęciach. Końcówki podwijamy z obydwu stron.








pieczywo drozdzowe z dodatkiem zakwasu / zakwas / maka pszenna

Komentarze   

0 #5 Małgorzata Zielinska 2016-08-06 16:45
Moze ciasto jest zbyt luźne, albo maka niskobialkowa i nie wytwarza sie dostateczna ilosc glutenu. Na to drugie nie mozna wiele poradzić, niestety.
Cytować
0 #4 Joanna 2016-08-06 13:42
Mam pytanie co zrobić żeby chałka się nie rozlewała na boki a bardziej rosła w gore bo moja się wręcz zlała podczas tego jak wyrastała ta ostatnia godzinę
Cytować
0 #3 Małgorzata Zielińska 2013-03-07 15:13
Po ostatnim pobycie hackerów na stronie pozostało dużo takich kwiatków. Sukcesywnie poprawiam, ale gdzieniegdzie jeszcze sa. Chodzi tutaj o 1/4 szklanki oleju.
Cytować
0 #2 Anna 2013-03-07 10:27
Patrze na przepis i sie zastanawiam ile oleju powinno sie dodac? Albo moja przegladarka swiruje albo ja widze tylko z :-)
Cytować
0 #1 Katalein 2012-04-02 20:51
Proszą o podlinkowanie instrukcji zaplatania poczwórnego warkocza podaną przez tatter ;-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 228

Wczoraj 634

Tydzień 3534

Miesiąc 14099

Wszystkich 13130138