Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Daktyla

    MZ MZ 20.08.2017 10:06
    Na dużej, płaskiej. Chlebek rośnie w górę i na boki.
     
  • Daktyla

    Magdalena Magdalena 20.08.2017 05:32
    A mam pytanie_na jakiej blasze układać chlebki?
     
  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...

bagie_zakwas

 

 

proporcje na 4 bagietki:

  • 220g aktywnego dość gąstego zaczynu
    (w wieczór poprzedzający wypiek do 2 łyżek mojego żytniego zakwasu dodałam ok. 125g maki pszennej i 75g wody i odstawiłam na noc)

składniki na ciasto:

  • 250g maki pszennej 550
  • 70g maki pszennej razowej
  • 180g wody
  • 1 łyżeczka soli

 

Do zaczynu dodać składniki jw. Zagnieść ciasto i odstawić na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej. W trakcie tego 2 lub 3 razy przerwać proces wyrastania; czyli wyjać ciasto na blat, rozciągnąć, ponownie założyć boki ciasta na siebie i włożyć z powrotem do miski.

Czyli:

- 30 min wyrastania, rozciągnąć & złożyć
- 30 min wyrastania, rozciągnąć & złożyć
- 30 min wyrastania, ponownie odgazować, podzielić na 4 równe cząści i pozostawić w spokoju na 30 minut.

Uformować bagietki i odstawić do podwojenia objętości znowu na ok. 2 godziny.

Naciąć ukośnie i piec w naparowanym piekarniku w temp ok. 250°C.

 





 

 

 

 

 

Komentarze   

0 #32 Katalein 2015-01-01 18:16
Przepraszam, właśnie doczytałam komentarz Wandy na ten temat :lol:
Cytować
0 #31 Katalein 2015-01-01 18:14
Zrobiłam dwie i wyszły odpowiedniej wielkości :roll: Ale wciąż mają za grubą skórę :sad: Nie wysychaja podczas wyrastania, więc to nie to. Albo za wysoka/ nika? temperatura, albo jednak nie do końca wyrastają...Jak Pani myśli, co może być przyczyną?
Cytować
0 #30 Małgorzata Zielinska 2014-12-29 21:31
Oczywiscie sa raczej krótkie . Aby zrobic długie tradycyjne bagietki trzebaby ciasto pewnie podzielić na dwa. Ja wole krótsze, ktore lepiej mieszczą sie w piekarniku.
Cytować
0 #29 Katalein 2014-12-29 18:34
Witam, jakiej długości są te Pani bagietki? Bo jak ja robiłam z tego przepisu 4, to wyszły mi bardzo cienkie mimo, iż były raczej dobrze wyrośnięte. Moje miały ok. 37 cm długości. Może powinny być krótsze? Czy Pani też są takie długie, a mimo to grubsze? W takim razie co mogę robić nie tak?
Cytować
0 #28 Wanda 2014-11-05 19:00
Kasiu, może były za mało wyrośnięte. ciasto na zakwasie rośnie bardzo powoli. To, że bułki nadrobią w piekarniku, to jest ich minus. Będzie twarda skórka, a może i miąższ. Spróbuj przed wstawieniem do piekarnika posmarować je mlekiem (temp. pokojowa) przy pomocy pędzelka.Nie wyłączaj górnej grzałki, bo będą blade, a czas pieczenia zależy od piekarnika i od wielkości bułek. 2o min. to chyba dobry czas. Jeśli chcesz zrobić podwójną porcję, to nie musisz dawać dwukrotnie więcej zakwasu. Ciasto będzie zbyt kwaśne. Daj tyle, co do pojedynczej porcji zaczynu. Nie martw się, urośnie. Nie trzeba również spektakularnie wydłużać czasu rośnięcia. Nie patrz na czas, tylko na efekt. Raz rośnie wolniej, raz szybciej. Ja robię ostatnio podwójną porcję ciasta na chleb i rośnie tyle samo czasu, co pojedyncza i zakwasu daję też tyle samo, co na pojedynczą porcję. Aż tak bardzo się nie stresuj. Powodzenia ;-)
Cytować
0 #27 Kasia 2014-11-05 11:35
To jeszcze jedno pytanie. Dziś upiekłam z tego przepisu nie bagietki, a bułeczki. Wyszły ładne, kształtne, smaczne, ale miały bardzo twardą skórkę (na górze, spód był ok), która psuła efekt smakowy.
Dbałam, by nie wyschły w czasie wyrastania (i nie wyschły), piekarnik był naparowany. Czy piekłam je zbyt długo (20 minut, były rumiane), może powinnam w pewnym momencie wyłączyć górną grzałkę? Może powinnam nakryć je folią aluminiową w połowie pieczenia? Co jeszcze mogłam zrobić źle?

I pytanie jeszcze ostatnie: gdybym chciała zrobić podwójną porcję, to czy jeśli połączę obie porcje (czyli w sumie 4 łyżki zakwasu 250 g mąki, 150 g wody na zaczyn itd.), to czas zakwaszania i wyrastania ciasta powinnam wydłużyć, czy może zostać taki sam? A może bezpieczniej zrobić dwie pojedyncze porcje w dwóch osobnych miskach?

Dziękuję!
Cytować
0 #26 Kasia 2014-11-04 06:59
Bardzo dziękuję, Wando!
W takim razie zaraz wyjmuję zakwas i zaczyniam mąkę :). Wracam do pieczenia po długiej przerwie. Mam nadzieję zaimponować rodzinie świeżym pachnącym pieczywem z samego rana.
Cytować
+1 #25 Wanda 2014-11-03 20:16
Kasiu, nie czekaj 2 godz., tylko pozwól im "ruszyć", czyli niech zaczną rosnąć w temp. pokojowej, a potem włóż do lodówki. Przez noc powinny dokończyć rośnięcie w lodówce. Będą smaczniejsze po tej nocy w zimnie. Zawsze tak robię chleb jasny prosty.
Cytować
0 #24 Kasia 2014-11-03 08:30
A gdybym przygotowała bagietki wieczorem, łącznie z dwugodzinnym czasem ich wyrastania już po uformowaniu, i włożyła do lodówki na noc, aby zaraz rano je upiec? Da się tak?
Cytować
0 #23 Małgorzata Zielińska 2013-11-01 22:37
Właściwie tak, ale musiałby spełniać dwa warunki:
To powinien byc zakwas pszenny i o gęstości prawie jak 2 : 1. Jesli użyjesz zakwasu gdzie stosunek maki do wody jest 1 : 1 to receptura Ci sie rozjedzie.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 87

Wczoraj 436

Tydzień 1412

Miesiąc 9431

Wszystkich 13183504