Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mamy zakwas i co dalej?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 29.09.2020 13:59
    Zakwas trzymany w temperaturze pokojowej i nie wzmacniany (nie dokarmiany) osłabia się.
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Ewa Ewa 29.09.2020 10:40
    Czy jak piekę chleb co trzy dni to zaczyn mam dokarmiać codziennie? czy jedynie przed pieczeniem ...
     
  • Chleb powszedni

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 28.09.2020 17:50
    Tak, zaczynu powinno być tylko 200g, czyli składniki należy podzielić przez 2.
     
  • Chleb powszedni

    Mikołaj Mikołaj 28.09.2020 15:18
    Dzień dobry, Czy chcąc robić jeden bochenek zmniejszam też odpowiednio proporcję zaczynu?
     
  • Szybki chleb na trudny czas

    MZ MZ 19.09.2020 10:58
    Powaznie. Przy tak długim czasie wyrastania absolutnie wystarczy. Nigdy nie używam 25g drożdży na ...

 

grecki

Składniki na zaczyn 130g:
20 g zakwasu (użylam żytniego)
70g mąki pszennej, najlepiej o dużej zawartości bialka
ok. 40g wody


skladniki na ciasto chlebowe 900g:
130g zaczynu jw.
440g mąki pszennej
300g wody
10g soli
15g cukru
1 lyżka oliwy

 

  1. Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.
  2. W dniu wypieku wodą wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.
  3. Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta jw. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwą i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.
  4. Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośniącia na około 3 godziny, w miądzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstąpach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniątą paczuszką wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.
  5. Po wyrośniąciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
  6. Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półką.
  7. Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnątrza piekarnika.

 

Chleb jest niezwykle aromatyczny, z niezbyt grubą skorką, a jego wnątrze ma dużo równych, regularnych dziurek.

 



 

Komentarze   

0 #29 MałgorzataZielinska 2020-04-28 16:21
Cytuję Joanna:

Ja mam przeogromny sentyment do Twojej strony i przeisów- gdy zaczynałam piec było to jedno z niewielu źródeł tak rzetelnej wiedzy. Mirabelko nie mam insta - można Cię znaleźć na fb?

Niestety nie, nie lubię fb ;-) W ogóle nie przepadam za mediami społecznościowymi. Tęsknie za dawnymi forami, blogami, ale te powoli zamierają :sad:
Cytować
0 #28 Joanna 2020-04-28 15:07
Cytuję MałgorzataZielinska:
Cytuję Joanna:
wreszcie dobra strona tej całej afery z korona wirusem- Mirabelko!- wróciłaś!!! - czekam na nowe przepisy ;)

Tak się czuje jakbym wróciła :lol: :lol: :lol:
A tak naprawdę cieszę się, ze chociaż trochę mogę być jeszcze pomocna. To miłe uczucie..


Ja mam przeogromny sentyment do Twojej strony i przeisów- gdy zaczynałam piec było to jedno z niewielu źródeł tak rzetelnej wiedzy. Mirabelko nie mam insta - można Cię znaleźć na fb?
Cytować
+1 #27 MałgorzataZielinska 2020-04-26 17:12
Cytuję Joanna:
wreszcie dobra strona tej całej afery z korona wirusem- Mirabelko!- wróciłaś!!! - czekam na nowe przepisy ;)

Tak się czuje jakbym wróciła :lol: :lol: :lol:
A tak naprawdę cieszę się, ze chociaż trochę mogę być jeszcze pomocna. To miłe uczucie..
Cytować
+2 #26 Joanna 2020-04-26 15:34
wreszcie dobra strona tej całej afery z korona wirusem- Mirabelko!- wróciłaś!!! - czekam na nowe przepisy ;)
Cytować
0 #25 Ania 2017-02-18 07:14
Cytuję ANIA KR.:
Witam serdecznie
Bardo często zaglądam na Pani stronę i przyznam że była dla mnie inspiracją kiedy musiałam zacząć piec chleby na zakwasie (wszyscy domownicy to alergicy uczuleni na drożdże jajka, mleko itd...)Chlebek grecki na Pani zdjęciu przypomina puszek pączuszek ;-) a mój wyszedł jak zwykły "Staropolski" :cry: proszę o radę co robię źle bo popadam w desperację. Nadmienię ze wszystko szło idealnie aż do momentu wyrastania końcowego i pieczenia a rodzina marzy o puszku pączuszku :sad: Pozdrawiam Ania Kr.

Mi wychodzi taki jak na zdjęciu- paczuszek:) to kwestia wprawy i solidnego wyrabiania ciasta na każdym etapie. Powodzenia
Cytować
+1 #24 Małgorzata Zielinska 2015-01-06 20:51
To rozumiem, ale przeciez chleb pszenny na zakwasie nie bedzie tak smakował jak ten na drożdżach. Przez ukwaszenie części maki zmieniamy nie tylko smak chleba ale tez jego wygląd, strukturę. Wiec przez wymianę drozdzy na zakwas nie otrzymacie takiego samego chleba, ktory Wam przeciez smakuje.
Cytować
+1 #23 Mirek 2015-01-06 18:46
Witam
Nie wszystko w życiu co robimy musi mieć sens.Dla mnie to pytanie ma akurat sens,ponieważ ja piekę chleb żytnio- pszenny na żytnim zakwasie a moja żona pszenny na drożdżach który bardzo nam smakuje.Sądziłem że mógłbym zamienić drożdże na zakwas.Jeśli nie można to trudno.
Cytować
0 #22 Małgorzata Zielinska 2015-01-06 16:30
Wg mnie nie ma takiego przelicznika. A poza tym jaki jest sens przerabiania receptury chleba drozdzowego jesli istnieje mnóstwo sprawdzonych przepisów na chleby zakwasowe?
Cytować
0 #21 Mirek 2015-01-06 03:16
Czy chleb pieczony na drozdzach mozna upiec na zakwasie. Jesli tak to jaki jest przelicznik.
Cytować
0 #20 ANIA KR. 2013-11-07 10:09
Witam serdecznie
Bardo często zaglądam na Pani stronę i przyznam że była dla mnie inspiracją kiedy musiałam zacząć piec chleby na zakwasie (wszyscy domownicy to alergicy uczuleni na drożdże jajka, mleko itd...)Chlebek grecki na Pani zdjęciu przypomina puszek pączuszek ;-) a mój wyszedł jak zwykły "Staropolski" :cry: proszę o radę co robię źle bo popadam w desperację. Nadmienię ze wszystko szło idealnie aż do momentu wyrastania końcowego i pieczenia a rodzina marzy o puszku pączuszku :sad: Pozdrawiam Ania Kr.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 2

Wczoraj 273

Tydzień 876

Miesiąc 2

Wszystkich 13639704