Składniki na zaczyn 130g:
20 g zakwasu (użylam żytniego)
70g mąki pszennej, najlepiej o dużej zawartości bialka
ok. 40g wody
skladniki na ciasto chlebowe 900g:
130g zaczynu jw.
440g mąki pszennej
300g wody
10g soli
15g cukru
1 lyżka oliwy
- Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.
- W dniu wypieku wodą wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.
- Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta jw. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwą i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.
- Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośniącia na około 3 godziny, w miądzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstąpach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniątą paczuszką wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.
- Po wyrośniąciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
- Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półką.
- Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnątrza piekarnika.
Chleb jest niezwykle aromatyczny, z niezbyt grubą skorką, a jego wnątrze ma dużo równych, regularnych dziurek.
Komentarze
Niestety nie, nie lubię fb
Ja mam przeogromny sentyment do Twojej strony i przeisów- gdy zaczynałam piec było to jedno z niewielu źródeł tak rzetelnej wiedzy. Mirabelko nie mam insta - można Cię znaleźć na fb?
Tak się czuje jakbym wróciła
A tak naprawdę cieszę się, ze chociaż trochę mogę być jeszcze pomocna. To miłe uczucie..
Mi wychodzi taki jak na zdjęciu- paczuszek:) to kwestia wprawy i solidnego wyrabiania ciasta na każdym etapie. Powodzenia
Nie wszystko w życiu co robimy musi mieć sens.Dla mnie to pytanie ma akurat sens,ponieważ ja piekę chleb żytnio- pszenny na żytnim zakwasie a moja żona pszenny na drożdżach który bardzo nam smakuje.Sądziłem że mógłbym zamienić drożdże na zakwas.Jeśli nie można to trudno.
Bardo często zaglądam na Pani stronę i przyznam że była dla mnie inspiracją kiedy musiałam zacząć piec chleby na zakwasie (wszyscy domownicy to alergicy uczuleni na drożdże jajka, mleko itd...)Chlebek grecki na Pani zdjęciu przypomina puszek pączuszek
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.