Składniki na zaczyn 130g:
20 g zakwasu (użylam żytniego)
70g mąki pszennej, najlepiej o dużej zawartości bialka
ok. 40g wody
skladniki na ciasto chlebowe 900g:
130g zaczynu jw.
440g mąki pszennej
300g wody
10g soli
15g cukru
1 lyżka oliwy
- Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.
- W dniu wypieku wodą wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.
- Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta jw. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwą i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.
- Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośniącia na około 3 godziny, w miądzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstąpach czasowych odgazować i krotko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniątą paczuszką wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.
- Po wyrośniąciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
- Piekarnik nagrzać do temp 200° C, wierzch bochenka posmarować olejem i wsunąć do piekarnika na środkową półką.
- Piec ok. 35 do 40 minut bez parowania wnątrza piekarnika.
Chleb jest niezwykle aromatyczny, z niezbyt grubą skorką, a jego wnątrze ma dużo równych, regularnych dziurek.
Komentarze
Niestety nie, nie lubię fb W ogóle nie przepadam za mediami społecznościowymi. Tęsknie za dawnymi forami, blogami, ale te powoli zamierają
Ja mam przeogromny sentyment do Twojej strony i przeisów- gdy zaczynałam piec było to jedno z niewielu źródeł tak rzetelnej wiedzy. Mirabelko nie mam insta - można Cię znaleźć na fb?
Tak się czuje jakbym wróciła
A tak naprawdę cieszę się, ze chociaż trochę mogę być jeszcze pomocna. To miłe uczucie..
Mi wychodzi taki jak na zdjęciu- paczuszek:) to kwestia wprawy i solidnego wyrabiania ciasta na każdym etapie. Powodzenia
Nie wszystko w życiu co robimy musi mieć sens.Dla mnie to pytanie ma akurat sens,ponieważ ja piekę chleb żytnio- pszenny na żytnim zakwasie a moja żona pszenny na drożdżach który bardzo nam smakuje.Sądziłem że mógłbym zamienić drożdże na zakwas.Jeśli nie można to trudno.
Bardo często zaglądam na Pani stronę i przyznam że była dla mnie inspiracją kiedy musiałam zacząć piec chleby na zakwasie (wszyscy domownicy to alergicy uczuleni na drożdże jajka, mleko itd...)Chlebek grecki na Pani zdjęciu przypomina puszek pączuszek a mój wyszedł jak zwykły "Staropolski" proszę o radę co robię źle bo popadam w desperację. Nadmienię ze wszystko szło idealnie aż do momentu wyrastania końcowego i pieczenia a rodzina marzy o puszku pączuszku Pozdrawiam Ania Kr.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.