Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Jak zrobić zakwas?

    Przemek Przemek 05.12.2019 09:42
    Witam. Wracam do pieczenia po kilkuletniej przerwie :) Zakwas ma już 2 go dzień. Pytanie: Jak już ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 04.12.2019 08:10
    Wszystko zależy od maki. Należy dodać tyle wody, aby uzyskać konsystencje rzadkiego ciasta. Nie jest ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    Andrzejek Andrzejek 03.12.2019 19:52
    Mam pytanie, Jaka powinna być konsystencja zakwasu? Robiłem tak jak w przepisie, ale czytałem też na ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.12.2019 15:30
    Wszystko zależy od tego jaka to ilość. Najlepiej przekonać się o jego mocy i żywotności, biorąc z ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Weronika Dilling Weronika Dilling 02.12.2019 14:43
    Dzień dobry, Dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem chleba i mam pytanie o zakwas. Dostałam ...

orkisz_garnka

Komentarze   

0 #12 MZ 2019-05-28 13:26
W wątku ‚porady praktyczne’ wyjaśniam w jakich proporcjach robię ciasto zakwaszone, czyli zaczyn do chleba.
Zazwyczaj używam zaczynu w proporcjach 100g wody : 100g maki.
Tak sporządzone ciasto zakwaszone należy odmierzyć jakakolwiek miarka zachowując proporcje jakie opisałam w tym konkretnym chlebie (2:4). Wody tyle aby uzyskać ciasto o konsystencji jak na zdjęciu - najlepiej dodawać partiami.
Cytować
0 #11 Aga 2019-05-28 11:18
Witam,

czy mogę prosić o dokładniejsze proporcje na wykonanie 2 cups zakwaszonego ciasta - ile zakwasu, łyżek mąki i wody. Nie chcę zrobić go za mało lub wyrzucać nadmiar.
Cytować
0 #10 Robert 2013-08-18 11:21
Cytuję Renka:
trochę zgłupiałam... :-? Czy te cupsy w przepisie to szklanki czy filiżanki? :sigh:


Niechcący odpowiedziałem w wątku poprzednim; patrz niżej :)
Cytować
0 #9 Robert 2013-08-18 11:20
Cytuję Xandikos:
Hej,

wyszedlem z założenia, że cup = 225 g. Ale zużywam tylko ok. 700g i wychodzi b. duży bochenek wymiary- 15 x 30 x 10 [cm].

Pzdr


To nie ma znaczenia, pod warunkiem, że zawsze używasz tych samych naczyń, łyżek i łyżeczek do odmierzania. Dla konsekwencji jednak, nie powinno się mieszać rodzajów miar (szklanki i ml na przykład). Orientacyjnie, jednak w USA 1 cup = 250 ml, czyli nasza szklanka.
Cytować
+1 #8 Patrycja 2013-04-30 19:04
Piekłam go w naczyniu żaroodpornym,też wyszedł świetny.
Cytować
0 #7 Beata 2013-01-17 06:00
Pierwszy, wczoraj upieczony chlebek, już zjedzony. Dziś pieką z 2,5 porcji - na 2 garnki rzymskie. Zamiast 1 łyżki cukru trzcinowego z melasą dodałam ok. 50 g. rodzynek zaparzonych i zmiksowanych z wodą, w której miąkły. Podobno ma to przedłużyć świeżość chlebka.
Przyjąłam średnią z danych mirabbelki odnośnie wagi cups'a mąki i na jedną porcją chleba biorą 500 g. mąki orkiszowej z pełnego przemiału. Jednak wody musi być wiącej niż w przepisie. Sugerowałam się fotką konsystencji ciasta po wyrobieniu :-)
Chlebuś jest cudownie smaczny, do tego jedzony z masełkiem ziołowo-czosnkowym i własnej roboty wądlinami.
Mirabbelko... Dziąkują!
Cytować
0 #6 Renka 2013-01-07 18:07
Bardzo dziąkują.Proszą mi wierzyć,nie chciałam pójść na skróty... :sigh:
Cytować
0 #5 małgorzata zielinska 2013-01-07 17:54
Polecam Google :-)
w zależności od żródeł 1 cup to 120 - 130g mąki.
Cytować
0 #4 Xandikos 2013-01-07 16:37
Hej,

wyszedlem z założenia, że cup = 225 g. Ale zużywam tylko ok. 700g i wychodzi b. duży bochenek wymiary- 15 x 30 x 10 [cm].

Pzdr
Cytować
0 #3 Renka 2013-01-07 14:09
trochę zgłupiałam... :-? Czy te cupsy w przepisie to szklanki czy filiżanki? :sigh:
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 111

Wczoraj 246

Tydzień 890

Miesiąc 3058

Wszystkich 13474951