Prawdopodobnie chleby zbyt szybko rosną. To się zdarza, szczególnie przy takiej pogodzie jaka mamy teraz. Mój chleb orkiszowy, który normalnie wyrasta w 4-5godzin wczoraj rósł tylko 2 godziny. Przerośnięty chleb, szczególnie z dużym udzielam maki razowej po włożeniu do piekarnika zapada się. Jeśli to jest chleb pieczony w foremce, lepiej nie czekać aż wyrośnie do jej brzegów, ale wkładać go do pieca w momencie nastawiania temperatury. Piekarnik rozgrzewa się, a chleb ma jeszcze szanse odrobine przyrosnąć wraz z podwyższaniem się temperatury. Ta metoda sprawdza się w żytnich razowcach, ale stosuje ją również z powodzeniem teraz w chlebach orkiszowych.
Dzień dobry, Jako debiutantka (z pomocą Pani strony) piekę chleby orkiszowe od miesiąca i o ile pierwsze -pomimo młodego zakwasu-wychodziły mi bardzo dobre, to w kilku ostatnich po upieczeniu oddziela się skórka. Chleby niby ładnie wyrastają, lecz po wstawieniu do piekarnika trochę opadają, zaś po rozkrojeniu okazuje się, że dół odpadł bardziej. Smakowo jest OK, ale kanapki słabo z tego wychodzą. Wydaje mi się, że robię wszystko jak poprzednio- mąka też z tego samego młyna- co więc może być przyczyną takiego zachowania chlebów?? Pozdrawiam
W wątku ‚porady praktyczne’ wyjaśniam w jakich proporcjach robię ciasto zakwaszone, czyli zaczyn do chleba. Zazwyczaj używam zaczynu w proporcjach 100g wody : 100g maki. Tak sporządzone ciasto zakwaszone należy odmierzyć jakakolwiek miarka zachowując proporcje jakie opisałam w tym konkretnym chlebie (2:4). Wody tyle aby uzyskać ciasto o konsystencji jak na zdjęciu - najlepiej dodawać partiami.
czy mogę prosić o dokładniejsze proporcje na wykonanie 2 cups zakwaszonego ciasta - ile zakwasu, łyżek mąki i wody. Nie chcę zrobić go za mało lub wyrzucać nadmiar.
wyszedlem z założenia, że cup = 225 g. Ale zużywam tylko ok. 700g i wychodzi b. duży bochenek wymiary- 15 x 30 x 10 [cm].
Pzdr
To nie ma znaczenia, pod warunkiem, że zawsze używasz tych samych naczyń, łyżek i łyżeczek do odmierzania. Dla konsekwencji jednak, nie powinno się mieszać rodzajów miar (szklanki i ml na przykład). Orientacyjnie, jednak w USA 1 cup = 250 ml, czyli nasza szklanka.
Pierwszy, wczoraj upieczony chlebek, już zjedzony. Dziś pieką z 2,5 porcji - na 2 garnki rzymskie. Zamiast 1 łyżki cukru trzcinowego z melasą dodałam ok. 50 g. rodzynek zaparzonych i zmiksowanych z wodą, w której miąkły. Podobno ma to przedłużyć świeżość chlebka. Przyjąłam średnią z danych mirabbelki odnośnie wagi cups'a mąki i na jedną porcją chleba biorą 500 g. mąki orkiszowej z pełnego przemiału. Jednak wody musi być wiącej niż w przepisie. Sugerowałam się fotką konsystencji ciasta po wyrobieniu Chlebuś jest cudownie smaczny, do tego jedzony z masełkiem ziołowo-czosnkowym i własnej roboty wądlinami. Mirabbelko... Dziąkują!
Komentarze
Jako debiutantka (z pomocą Pani strony)
piekę chleby orkiszowe od miesiąca i o ile pierwsze -pomimo młodego zakwasu-wychodziły mi bardzo dobre, to w kilku ostatnich po upieczeniu oddziela się skórka. Chleby niby ładnie wyrastają, lecz po wstawieniu do piekarnika trochę opadają, zaś po rozkrojeniu okazuje się, że dół odpadł bardziej. Smakowo jest OK, ale kanapki słabo z tego wychodzą. Wydaje mi się, że robię wszystko jak poprzednio- mąka też z tego samego młyna- co więc może być przyczyną takiego zachowania chlebów??
Pozdrawiam
Zazwyczaj używam zaczynu w proporcjach 100g wody : 100g maki.
Tak sporządzone ciasto zakwaszone należy odmierzyć jakakolwiek miarka zachowując proporcje jakie opisałam w tym konkretnym chlebie (2:4). Wody tyle aby uzyskać ciasto o konsystencji jak na zdjęciu - najlepiej dodawać partiami.
czy mogę prosić o dokładniejsze proporcje na wykonanie 2 cups zakwaszonego ciasta - ile zakwasu, łyżek mąki i wody. Nie chcę zrobić go za mało lub wyrzucać nadmiar.
Niechcący odpowiedziałem w wątku poprzednim; patrz niżej :)
To nie ma znaczenia, pod warunkiem, że zawsze używasz tych samych naczyń, łyżek i łyżeczek do odmierzania. Dla konsekwencji jednak, nie powinno się mieszać rodzajów miar (szklanki i ml na przykład). Orientacyjnie, jednak w USA 1 cup = 250 ml, czyli nasza szklanka.
Przyjąłam średnią z danych mirabbelki odnośnie wagi cups'a mąki i na jedną porcją chleba biorą 500 g. mąki orkiszowej z pełnego przemiału. Jednak wody musi być wiącej niż w przepisie. Sugerowałam się fotką konsystencji ciasta po wyrobieniu
Chlebuś jest cudownie smaczny, do tego jedzony z masełkiem ziołowo-czosnkowym i własnej roboty wądlinami.
Mirabbelko... Dziąkują!
w zależności od żródeł 1 cup to 120 - 130g mąki.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.