Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb żytni razowy

    MZ MZ 16.01.2020 20:52
    Otręby sprawiają, ze chleb jest bardziej razowy. Płatki owsiane zmienią jego charakter.
     
  • Jaki chleb na początek?

    Maja Maja 16.01.2020 20:01
    Witam, dopiero zaczynam przygodę z chlebem na zakwasie, do tej pory robilam na drozdzach jedynie. Mam ...
     
  • Chleb żytni razowy

    Jerzy Jerzy 16.01.2020 14:19
    Witam,czy zamiast otrąb mogę dać płatki owsiane?
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Piotr Piotr 05.01.2020 17:24
    Uprzedzilem troche Pani odpowiedz i wstawilem dwie godziny temu zaczyn na mace zytniej 720.Jutro w ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MZ MZ 05.01.2020 17:02
    Ten konkretny chleb ze zdjęcia rzeczywiście mógł mieć trochę maki jaśniejszej w zaczynie. Ale ...

orkisz_garnka

Komentarze   

0 #12 MZ 2019-05-28 13:26
W wątku ‚porady praktyczne’ wyjaśniam w jakich proporcjach robię ciasto zakwaszone, czyli zaczyn do chleba.
Zazwyczaj używam zaczynu w proporcjach 100g wody : 100g maki.
Tak sporządzone ciasto zakwaszone należy odmierzyć jakakolwiek miarka zachowując proporcje jakie opisałam w tym konkretnym chlebie (2:4). Wody tyle aby uzyskać ciasto o konsystencji jak na zdjęciu - najlepiej dodawać partiami.
Cytować
0 #11 Aga 2019-05-28 11:18
Witam,

czy mogę prosić o dokładniejsze proporcje na wykonanie 2 cups zakwaszonego ciasta - ile zakwasu, łyżek mąki i wody. Nie chcę zrobić go za mało lub wyrzucać nadmiar.
Cytować
0 #10 Robert 2013-08-18 11:21
Cytuję Renka:
trochę zgłupiałam... :-? Czy te cupsy w przepisie to szklanki czy filiżanki? :sigh:


Niechcący odpowiedziałem w wątku poprzednim; patrz niżej :)
Cytować
0 #9 Robert 2013-08-18 11:20
Cytuję Xandikos:
Hej,

wyszedlem z założenia, że cup = 225 g. Ale zużywam tylko ok. 700g i wychodzi b. duży bochenek wymiary- 15 x 30 x 10 [cm].

Pzdr


To nie ma znaczenia, pod warunkiem, że zawsze używasz tych samych naczyń, łyżek i łyżeczek do odmierzania. Dla konsekwencji jednak, nie powinno się mieszać rodzajów miar (szklanki i ml na przykład). Orientacyjnie, jednak w USA 1 cup = 250 ml, czyli nasza szklanka.
Cytować
+1 #8 Patrycja 2013-04-30 19:04
Piekłam go w naczyniu żaroodpornym,też wyszedł świetny.
Cytować
0 #7 Beata 2013-01-17 06:00
Pierwszy, wczoraj upieczony chlebek, już zjedzony. Dziś pieką z 2,5 porcji - na 2 garnki rzymskie. Zamiast 1 łyżki cukru trzcinowego z melasą dodałam ok. 50 g. rodzynek zaparzonych i zmiksowanych z wodą, w której miąkły. Podobno ma to przedłużyć świeżość chlebka.
Przyjąłam średnią z danych mirabbelki odnośnie wagi cups'a mąki i na jedną porcją chleba biorą 500 g. mąki orkiszowej z pełnego przemiału. Jednak wody musi być wiącej niż w przepisie. Sugerowałam się fotką konsystencji ciasta po wyrobieniu :-)
Chlebuś jest cudownie smaczny, do tego jedzony z masełkiem ziołowo-czosnkowym i własnej roboty wądlinami.
Mirabbelko... Dziąkują!
Cytować
0 #6 Renka 2013-01-07 18:07
Bardzo dziąkują.Proszą mi wierzyć,nie chciałam pójść na skróty... :sigh:
Cytować
0 #5 małgorzata zielinska 2013-01-07 17:54
Polecam Google :-)
w zależności od żródeł 1 cup to 120 - 130g mąki.
Cytować
0 #4 Xandikos 2013-01-07 16:37
Hej,

wyszedlem z założenia, że cup = 225 g. Ale zużywam tylko ok. 700g i wychodzi b. duży bochenek wymiary- 15 x 30 x 10 [cm].

Pzdr
Cytować
0 #3 Renka 2013-01-07 14:09
trochę zgłupiałam... :-? Czy te cupsy w przepisie to szklanki czy filiżanki? :sigh:
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 74

Wczoraj 452

Tydzień 2608

Miesiąc 6750

Wszystkich 13486805