Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zdrowy chleb z kaszą gryczaną

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 13.02.2018 09:49
    Tez się cieszę, ze tu jeszcze jestem :lol: :lol:
     
  • Zdrowy chleb z kaszą gryczaną

    tomasz tomasz 13.02.2018 09:09
    Zatęskniłem za "żytem". Dziękuję, że Pani tu jeszcze jest :)
     
  • Pieczywo na zakwasie

    Beata Beata 03.02.2018 18:45
    Witam .Mam pytanie ,czy jeśli w przepisie jest-2 łyżki zakwasu to rozumiem,ze zakwasu wyjętego z ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Wiesław Wiesław 03.02.2018 17:29
    Mógłbym prosić o nieco więcej informacji na temat słodu, zasad dodawania ? np. który lepszy do chleba ...
     
  • Zakwas ryżowy (bezglutenowy)

    Andrzej Andrzej 26.01.2018 09:43
    Jak czytam te pytania a'propos zakwasu, to nie dziwię się, że tylu ludzi głosowało na PiS.

orkisz_garnka

Komentarze   

0 #10 Robert 2013-08-18 11:21
Cytuję Renka:
trochę zgłupiałam... :-? Czy te cupsy w przepisie to szklanki czy filiżanki? :sigh:


Niechcący odpowiedziałem w wątku poprzednim; patrz niżej :)
Cytować
0 #9 Robert 2013-08-18 11:20
Cytuję Xandikos:
Hej,

wyszedlem z założenia, że cup = 225 g. Ale zużywam tylko ok. 700g i wychodzi b. duży bochenek wymiary- 15 x 30 x 10 [cm].

Pzdr


To nie ma znaczenia, pod warunkiem, że zawsze używasz tych samych naczyń, łyżek i łyżeczek do odmierzania. Dla konsekwencji jednak, nie powinno się mieszać rodzajów miar (szklanki i ml na przykład). Orientacyjnie, jednak w USA 1 cup = 250 ml, czyli nasza szklanka.
Cytować
+1 #8 Patrycja 2013-04-30 19:04
Piekłam go w naczyniu żaroodpornym,też wyszedł świetny.
Cytować
0 #7 Beata 2013-01-17 06:00
Pierwszy, wczoraj upieczony chlebek, już zjedzony. Dziś pieką z 2,5 porcji - na 2 garnki rzymskie. Zamiast 1 łyżki cukru trzcinowego z melasą dodałam ok. 50 g. rodzynek zaparzonych i zmiksowanych z wodą, w której miąkły. Podobno ma to przedłużyć świeżość chlebka.
Przyjąłam średnią z danych mirabbelki odnośnie wagi cups'a mąki i na jedną porcją chleba biorą 500 g. mąki orkiszowej z pełnego przemiału. Jednak wody musi być wiącej niż w przepisie. Sugerowałam się fotką konsystencji ciasta po wyrobieniu :-)
Chlebuś jest cudownie smaczny, do tego jedzony z masełkiem ziołowo-czosnkowym i własnej roboty wądlinami.
Mirabbelko... Dziąkują!
Cytować
0 #6 Renka 2013-01-07 18:07
Bardzo dziąkują.Proszą mi wierzyć,nie chciałam pójść na skróty... :sigh:
Cytować
0 #5 małgorzata zielinska 2013-01-07 17:54
Polecam Google :-)
w zależności od żródeł 1 cup to 120 - 130g mąki.
Cytować
0 #4 Xandikos 2013-01-07 16:37
Hej,

wyszedlem z założenia, że cup = 225 g. Ale zużywam tylko ok. 700g i wychodzi b. duży bochenek wymiary- 15 x 30 x 10 [cm].

Pzdr
Cytować
0 #3 Renka 2013-01-07 14:09
trochę zgłupiałam... :-? Czy te cupsy w przepisie to szklanki czy filiżanki? :sigh:
Cytować
+1 #2 Xandikos 2013-01-06 07:11
Witam,

chleb jednym słowem zaje***ty, cos pysznego. Ale zrobiłem na drożdżach bez zakwasu. Świetny pomysł na naczynie (glinianka rzymska) i balsamico, uważam że to czyni go wyjatkowym w smaku. Robią co 3 dni i to na mące 100% orkiszu typ 2000. Bardzo dziąkują za przepis i pzdr ;)
Cytować
0 #1 Joa_nna 2012-03-16 14:05
Upiekłam chlebek wyrósł na cały garnek- wypełnił go w 100%.
wygląda świetnie.
wyskoczył z garnka bardzo dobrze mimo iż czytałam że przy pierwszych 3 użyciach może być trudno wyciągnąć chleb z garnka glinianego.
Kwestia bardzo dobrego obsypania otrąbąmi i naoliwienia oliwą.
pozdrawiam
Joan_na
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 414

Wczoraj 500

Tydzień 2358

Miesiąc 10711

Wszystkich 13266674