Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.01.2022 19:30
    Niestety, moja strona jest już bardzo stara i dziurawa. Niektóre artykuły znikają, niektórych nie ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Mirosława Mirosława 17.01.2022 17:36
    Dzień dobry. Chciałam upiec chleb razowy żytni z ziemniakami ( piekłam go już kilkakrotnie ,ale dość ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.01.2022 20:59
    Przyczyn może być wiele. Zła konsystencja ciasta, czyli za dużo lub za mało wody. Złe wyrośnięcie ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Elżbieta Elżbieta 11.01.2022 18:51
    Proszę o radę dlaczego chleb po upieczeniu (nie zawsze) ma odstającą skórkę? Dziękuję i pozdrawiam.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Gosia Gosia 12.07.2021 07:15
    Witam, Pisze do Pani tak dla spokojnosci ducha :-) . Po wyciagnieciu zakwasu z lodowki, poczekac ...

orkisz_garnka

Komentarze   

0 #14 MałgorzataZielinska 2020-06-23 07:04
Prawdopodobnie chleby zbyt szybko rosną. To się zdarza, szczególnie przy takiej pogodzie jaka mamy teraz. Mój chleb orkiszowy, który normalnie wyrasta w 4-5godzin wczoraj rósł tylko 2 godziny. Przerośnięty chleb, szczególnie z dużym udzielam maki razowej po włożeniu do piekarnika zapada się. Jeśli to jest chleb pieczony w foremce, lepiej nie czekać aż wyrośnie do jej brzegów, ale wkładać go do pieca w momencie nastawiania temperatury. Piekarnik rozgrzewa się, a chleb ma jeszcze szanse odrobine przyrosnąć wraz z podwyższaniem się temperatury. Ta metoda sprawdza się w żytnich razowcach, ale stosuje ją również z powodzeniem teraz w chlebach orkiszowych.
Cytować
0 #13 Alina 2020-06-22 20:22
Dzień dobry,
Jako debiutantka (z pomocą Pani strony)
piekę chleby orkiszowe od miesiąca i o ile pierwsze -pomimo młodego zakwasu-wychodziły mi bardzo dobre, to w kilku ostatnich po upieczeniu oddziela się skórka. Chleby niby ładnie wyrastają, lecz po wstawieniu do piekarnika trochę opadają, zaś po rozkrojeniu okazuje się, że dół odpadł bardziej. Smakowo jest OK, ale kanapki słabo z tego wychodzą. Wydaje mi się, że robię wszystko jak poprzednio- mąka też z tego samego młyna- co więc może być przyczyną takiego zachowania chlebów??
Pozdrawiam
Cytować
0 #12 MZ 2019-05-28 13:26
W wątku ‚porady praktyczne’ wyjaśniam w jakich proporcjach robię ciasto zakwaszone, czyli zaczyn do chleba.
Zazwyczaj używam zaczynu w proporcjach 100g wody : 100g maki.
Tak sporządzone ciasto zakwaszone należy odmierzyć jakakolwiek miarka zachowując proporcje jakie opisałam w tym konkretnym chlebie (2:4). Wody tyle aby uzyskać ciasto o konsystencji jak na zdjęciu - najlepiej dodawać partiami.
Cytować
0 #11 Aga 2019-05-28 11:18
Witam,

czy mogę prosić o dokładniejsze proporcje na wykonanie 2 cups zakwaszonego ciasta - ile zakwasu, łyżek mąki i wody. Nie chcę zrobić go za mało lub wyrzucać nadmiar.
Cytować
0 #10 Robert 2013-08-18 11:21
Cytuję Renka:
trochę zgłupiałam... :-? Czy te cupsy w przepisie to szklanki czy filiżanki? :sigh:


Niechcący odpowiedziałem w wątku poprzednim; patrz niżej :)
Cytować
0 #9 Robert 2013-08-18 11:20
Cytuję Xandikos:
Hej,

wyszedlem z założenia, że cup = 225 g. Ale zużywam tylko ok. 700g i wychodzi b. duży bochenek wymiary- 15 x 30 x 10 [cm].

Pzdr


To nie ma znaczenia, pod warunkiem, że zawsze używasz tych samych naczyń, łyżek i łyżeczek do odmierzania. Dla konsekwencji jednak, nie powinno się mieszać rodzajów miar (szklanki i ml na przykład). Orientacyjnie, jednak w USA 1 cup = 250 ml, czyli nasza szklanka.
Cytować
+1 #8 Patrycja 2013-04-30 19:04
Piekłam go w naczyniu żaroodpornym,też wyszedł świetny.
Cytować
0 #7 Beata 2013-01-17 06:00
Pierwszy, wczoraj upieczony chlebek, już zjedzony. Dziś pieką z 2,5 porcji - na 2 garnki rzymskie. Zamiast 1 łyżki cukru trzcinowego z melasą dodałam ok. 50 g. rodzynek zaparzonych i zmiksowanych z wodą, w której miąkły. Podobno ma to przedłużyć świeżość chlebka.
Przyjąłam średnią z danych mirabbelki odnośnie wagi cups'a mąki i na jedną porcją chleba biorą 500 g. mąki orkiszowej z pełnego przemiału. Jednak wody musi być wiącej niż w przepisie. Sugerowałam się fotką konsystencji ciasta po wyrobieniu :-)
Chlebuś jest cudownie smaczny, do tego jedzony z masełkiem ziołowo-czosnkowym i własnej roboty wądlinami.
Mirabbelko... Dziąkują!
Cytować
0 #6 Renka 2013-01-07 18:07
Bardzo dziąkują.Proszą mi wierzyć,nie chciałam pójść na skróty... :sigh:
Cytować
0 #5 małgorzata zielinska 2013-01-07 17:54
Polecam Google :-)
w zależności od żródeł 1 cup to 120 - 130g mąki.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 109

Wczoraj 300

Tydzień 1243

Miesiąc 7376

Wszystkich 13766758