Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    MZ MZ 10.08.2018 17:05
    Przeczytaj odpowiedz niżej do Łucji
     
  • Pieczywo żytnie

    Wojciech Wojciech 10.08.2018 09:20
    Witam, wszystkich. Już jakiś czas piekę chleb na zakwasie z mąki 2000 + 720. Co jakiś czas powraca ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Franz Franz 07.08.2018 18:04
    Witam, mam pewien problem z zakwasem, w zasadzie to już kilka razy robiłem podejście do niego i za ...
     
  • Pieczenie

    MZ MZ 31.07.2018 17:18
    Wg mojej wiedzy i doświadczenia nie jest to właściwe, ale przecież najważniejsze ze jesteś zadowolona ...
     
  • Pieczenie

    Marysia Marysia 31.07.2018 12:25
    No nie wiem. Ja tam piekę orkiszowy na zakwasie w normalnym elektrycznym piekarniku, na grzałce ...

wieniecorzech

proporcje na 2 chlebki:

  • 500g maki pszennej
  • 15g drożdży świeżych (2 łyżeczki instant)
  • 10g soli (2 łyżeczki)
  • 50g oliwy z oliwek
  • 320g wody
  • 200g orzechów włoskich

Składniki wymieszać dodając na końcu oliwę, ciasto wyrobić mikserem lub ręcznie. W końcowej fazie dodać wyłuskane orzechy włoskie. Przed dodaniem najlepiej zmiażdżyć je wałkiem na stolnicy bądź za pomocą, mozdzierza, co spowoduje ze łatwiej oddadzą ciastu tłuszcz, a co za tym idzie swój aromat. Ciasto z orzechami krotko wyrobić, tak żeby zostały one równomiernie rozłożone.

Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ja zazwyczaj odstawiam je do lodówki na dobre kilka godzin. Ciasto drożdżowe, które wyrasta w lodowce ma dużo lepszy smak, a rośnie lepiej niż w cieple. Dlatego też, kiedy nie zależy mi na czasie lub przygotowuje wieniec na drugi dzień - przede wszystkim daje mniej drożdży do ciasta (ok pół łyżeczki mniej). Zasada jest taka: im dłuższe wyrastanie, tym mniej drożdży. Im mniej drożdży, tym lepszy smak.

Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 2 części. Z każdej uformować kulę, a w tej za pomocą wałka lub trzonka łyżki zrobić okrągły otwór.

Otwór rozszerzamy palcami jak najmocniej, bo ma tendencję do zasklepiania się w czasie pieczenia. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze przykryty ściereczką i odstawiamy jeszcze raz na 40-60 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 250 st C, naparowujemy i wkładamy lekko nacięte chlebki. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 220 st i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zbrązowienia. Studzimy na kratce.

Smaczny dodatek do salatek, ale i sam z odrobiną masla jest tez pyszny.
Robię go z ciasta jak na focaccie, ale mozna go tez wykonać z dodatkiem maki razowej lub tez mieszanki pszenno-żytniej

Komentarze   

0 #1 ugotujmyto.pl 2013-09-05 13:51
Wspaniale smakuje! Dzięki za przepis :)!
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 87

Wczoraj 335

Tydzień 701

Miesiąc 4246

Wszystkich 13324232