Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Jak zrobić zakwas?

    Przemek Przemek 05.12.2019 09:42
    Witam. Wracam do pieczenia po kilkuletniej przerwie :) Zakwas ma już 2 go dzień. Pytanie: Jak już ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 04.12.2019 08:10
    Wszystko zależy od maki. Należy dodać tyle wody, aby uzyskać konsystencje rzadkiego ciasta. Nie jest ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    Andrzejek Andrzejek 03.12.2019 19:52
    Mam pytanie, Jaka powinna być konsystencja zakwasu? Robiłem tak jak w przepisie, ale czytałem też na ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.12.2019 15:30
    Wszystko zależy od tego jaka to ilość. Najlepiej przekonać się o jego mocy i żywotności, biorąc z ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Weronika Dilling Weronika Dilling 02.12.2019 14:43
    Dzień dobry, Dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem chleba i mam pytanie o zakwas. Dostałam ...

wieniecorzech

proporcje na 2 chlebki:

  • 500g maki pszennej
  • 15g drożdży świeżych (2 łyżeczki instant)
  • 10g soli (2 łyżeczki)
  • 50g oliwy z oliwek
  • 320g wody
  • 200g orzechów włoskich

Składniki wymieszać dodając na końcu oliwę, ciasto wyrobić mikserem lub ręcznie. W końcowej fazie dodać wyłuskane orzechy włoskie. Przed dodaniem najlepiej zmiażdżyć je wałkiem na stolnicy bądź za pomocą, mozdzierza, co spowoduje ze łatwiej oddadzą ciastu tłuszcz, a co za tym idzie swój aromat. Ciasto z orzechami krotko wyrobić, tak żeby zostały one równomiernie rozłożone.

Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ja zazwyczaj odstawiam je do lodówki na dobre kilka godzin. Ciasto drożdżowe, które wyrasta w lodowce ma dużo lepszy smak, a rośnie lepiej niż w cieple. Dlatego też, kiedy nie zależy mi na czasie lub przygotowuje wieniec na drugi dzień - przede wszystkim daje mniej drożdży do ciasta (ok pół łyżeczki mniej). Zasada jest taka: im dłuższe wyrastanie, tym mniej drożdży. Im mniej drożdży, tym lepszy smak.

Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 2 części. Z każdej uformować kulę, a w tej za pomocą wałka lub trzonka łyżki zrobić okrągły otwór.

Otwór rozszerzamy palcami jak najmocniej, bo ma tendencję do zasklepiania się w czasie pieczenia. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze przykryty ściereczką i odstawiamy jeszcze raz na 40-60 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 250 st C, naparowujemy i wkładamy lekko nacięte chlebki. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 220 st i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zbrązowienia. Studzimy na kratce.

Smaczny dodatek do salatek, ale i sam z odrobiną masla jest tez pyszny.
Robię go z ciasta jak na focaccie, ale mozna go tez wykonać z dodatkiem maki razowej lub tez mieszanki pszenno-żytniej

Komentarze   

0 #1 ugotujmyto.pl 2013-09-05 13:51
Wspaniale smakuje! Dzięki za przepis :)!
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 104

Wczoraj 246

Tydzień 883

Miesiąc 3051

Wszystkich 13474944