Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    MZ MZ 31.07.2017 08:07
    Z pewnością tłuszcz na powierzchni chleba daje efekt mocno brązowej skórki. Oczywiście tez, temperaturę ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    Magdalena Magdalena 31.07.2017 07:43
    Pani Małgorzato, chlebek wyszedł przepyszny. Zrobiłam go w prezencie dla teścia, który jest z kieleckiego ...


wiktorianski

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżeczki drożdży suszonych lub 15g świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300ml mleka
  • 500g mąki pszennej typ 550
  • 1,5 łyżeczki soli

na glazurą:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

 

Przygotowanie ciasta chlebowego:

Odlać 100 ml letniego mleka, rozmieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki i odstawić na 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z mąką i solą w dużej misce, dodać mieszaninę drożdżową i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Pozostawić w misce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć i usunąć nadmiar gazów, jeszcze raz odstawić na ok. 45 minut.

Dużą (25cm) formę keksową wysmarować masłem. Z ciasta uformować wałek długości ok. 40 cm i szerokości 7cm. Zaginając oba końce wałka po przeciwnych stronach, ułożyć z niego literą "S".

Tak uformowany wałek włożyć do formy i przykryty odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno go przyrosnąć tyle, aby lekko wystawał poza kant keksówki. Powierzchnię chleba posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Wystudzić na kratce.

Ten delikatny mleczny chleb jest przysmakiem od czasów Królowej Wiktorii. Nadaje się świetnie do robienia tostów. Bardzo elegancka forma, w kształcie litery S. Ciasto daje się dobrze formować, równie łatwo udaje się z niego upleść warkocz.

 

Komentarze   

0 #10 Ami 2015-03-04 16:17
Czy ten przepis nie jest podobny do chałki? :)
Cytować
0 #9 Barbara 2013-08-15 13:31
Boski! Ja zrobiłam wersję wegańską z mlekiem kokosowym. Wyszedł fantastyczny, wilgotny, lekko pachnący kokosem. Moja uwaga: 300ml mleka okazało się za dużo, moim zdaniem 200ml by wystarczyło - ciasto zrobiło się rzadkie i musiałam dosypywać mąki. Dodałam wtedy żytniej bo inna mi się już skończyła(jakieś 50ml mleka i tak zostało, szkoda, że posoliłam bo musiałam wylać).
Cytować
0 #8 Izabela Wajnsztajn 2012-09-13 07:01
Zrobilam zamiast chleba buleczki.Zmodifikowalam recepte dodajac czesc maki graham.Wysmienite :):):)
Dziekuje za przepis
Cytować
0 #7 Krystian 2012-01-09 08:42
Zrobiłem ten chleb. Super. To mój pierwszy chleb w życiu :)
http://www.przepisy.goldap.biz/?chleb-wiktorianski,22
Cytować
0 #6 Piotrek 2012-01-07 21:47
Witam, ten chlebek jest moim drugim wypiekiem (pieczywem), wcześniej piekłem na zakwasie. Ale bez wątpienia ten chlebek jest rewelacyjny. :D Pozdrawiam i polecam... Życzą udanych wypieków.
Cytować
0 #5 Przemek 2012-01-02 07:54
Witam. A ja właśnie po dłuuuugim czasie wróciłem do pieczenia chleba. No i na pierwszy wypiekł poszedł chleb wiktoriański. I powiem, że wyszedł super. Ciasto przyrastało wzorowo no i efekt końcowy rewelacyjny. Przy okazji zrobiłem też bułki cynamonowe i wszystko szło według przepisu z tym że skórka zrobiła się lekko twarda ale i tak pyszne ;)

Pozdrawiam :)
Cytować
+1 #4 Iga 2011-08-15 14:57
Zrobiłam w ramach eksperymentu - wyszedł świetny chlebek. Smakuje świetnie, jest delikatny, super na śniadanie.
Specjalnie wstałam o 6 rano, żeby na 10 był jeszcze ciepły na śniadanie.
Cytować
0 #3 Aneta 2011-08-03 13:12
Zrobiłam dziś ten chlebek i wyszedł wspaniały.Puszysty i delikatny.Polecam wszystkim ten przepis.Mirabelko dzięki!
Cytować
0 #2 monia 2011-03-13 10:33
ciasto podzieliłam na cząści i zrobiłam "bułeczki" - są rewelacyjne -tylko nieco krócej należy je piec :) ale przepis świetny
Cytować
+1 #1 Okraglinek 2010-11-24 14:56
Witam!

Stronka cudna. Dokładnie takiej szukałam:) Chciałabym zacząc od czegoś prostego i chyba ten przepis będzie dobry. Mam tylko pytanie, czy chlebek można upiec bez keksówki w tradycyjnym kształcie, czy ciasto się za bardzo rozpłynie i chlebek wyjdzie zbyt płaski?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 11

Wczoraj 421

Tydzień 2093

Miesiąc 7191

Wszystkich 13181264