Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.04.2019 14:24
    Winna może być mąka, temperatura otoczenia, wilgotność etc. - Jeśli mąka to radziłabym dodać trochę innej ...
     
  • O mnie

    AgaD AgaD 08.04.2019 11:41
    Popsuly mi sie orkiszowe chleby, 2 miesiace wychodzily ok i nagle mi sie popsuly. Ciasto luzniejsze i ...
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.04.2019 18:33
    [ Nie prowadzę już od dawna warsztatów z pieczenia. Pozdrawiam
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    Magda Magda 07.04.2019 09:08
    Witam, czy beda organizowane w najlbiższych miesiącach warsztaty? Jeśli tak proszę o podanie miejscowosci ...
     
  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 06.04.2019 20:53
    No tak, teraz rozumiem. Zielona Wyspa to wyzwanie jeśli chodzi o pieczenie chleba. Wiem coś o tym ...

slimaczkizgw

 

(przepis pochodzi ze strony www.petras-brotkasten.de)


a w oryginale brzmi tak:

15 g drożdży
120g ciepłej wody
450g mąki pszennej
60g cukru pudru
120 ml mleka kokosowego
pół łyżeczki anyżku
szczypta soli
8 kropli ekstraktu z wanilii
1 jajko
3 łyżki oleju kukurydzianego

 

ja użyłam:

  • 1,5 łyżeczki drożdży instant (ok. 10-12g drożdży świeżych)
  • trzy czwarte szklanki letniej wody
  • 500g maki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Drożdże rozpuścić z wodą, wymieszać.

Mleko z dodatkami wymieszać z jajkiem, drożdżami i mąką, wygniatać około 10 minut, az powstanie lśniące, elastyczne, jednolite ciasto.

Włożyć do miski wysmarowanej masłem, przewrócić tak, aby wierzch był pokryty masłem, pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.

(Zostawiłam ciasto szczelnie okryte folią na noc w lodówce. Rano wyjęłam i po pół godzinie formowałam).

Podzielić ciasto na 8 części. Z każdego kawałka uformować wałek długości około 40cm i zwijać go od środka na okrągło w formie ślimaczka. Koniec walka mocno podwinąć pod spod.

Mnie z 0,5 kg maki wyszło 9 sporych bułeczek.

Uformowane odstawić ponownie do wyrosnięcia na 30-45 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok 15-20 minut do zbrązowienia. Wystudzić na kratce.

Komentarze   

+1 #4 mirabbelka 2012-08-07 10:16
Posmarowalam je tuż przed wlozeniem do piekarnika rozbeltanym jajkiem
Cytować
0 #3 Sylwia 2012-08-07 07:43
Witam.

Czym one są po wierzchu smarowane, że się tak pięknie błyszczą?
Cytować
0 #2 Basia 2011-12-14 21:46
Upieklam :lol: Wyszly pieknie :) Dodalam jak w orginale mleczko kokosowe, buleczki smakuja wybornie :) Dziekuje za przepis!
Cytować
0 #1 Ada 2011-10-24 09:50
Upiekłam i wyszły super.
Ja je zrobiłam z rodzynkami ;).
Acha, i ciasto wyrobiłam mikserem, bo wyrabiając rącznie stanowiłam jedność z ciastem i miską :) - kleiliśmy się strasznie do siebie.
Polecam, mój Synuś się zajadał.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 82

Wczoraj 459

Tydzień 2814

Miesiąc 8497

Wszystkich 13416787