Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

slimaczkizgw

 

(przepis pochodzi ze strony www.petras-brotkasten.de)


a w oryginale brzmi tak:

15 g drożdży
120g ciepłej wody
450g mąki pszennej
60g cukru pudru
120 ml mleka kokosowego
pół łyżeczki anyżku
szczypta soli
8 kropli ekstraktu z wanilii
1 jajko
3 łyżki oleju kukurydzianego

 

ja użyłam:

  • 1,5 łyżeczki drożdży instant (ok. 10-12g drożdży świeżych)
  • trzy czwarte szklanki letniej wody
  • 500g maki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Drożdże rozpuścić z wodą, wymieszać.

Mleko z dodatkami wymieszać z jajkiem, drożdżami i mąką, wygniatać około 10 minut, az powstanie lśniące, elastyczne, jednolite ciasto.

Włożyć do miski wysmarowanej masłem, przewrócić tak, aby wierzch był pokryty masłem, pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.

(Zostawiłam ciasto szczelnie okryte folią na noc w lodówce. Rano wyjęłam i po pół godzinie formowałam).

Podzielić ciasto na 8 części. Z każdego kawałka uformować wałek długości około 40cm i zwijać go od środka na okrągło w formie ślimaczka. Koniec walka mocno podwinąć pod spod.

Mnie z 0,5 kg maki wyszło 9 sporych bułeczek.

Uformowane odstawić ponownie do wyrosnięcia na 30-45 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok 15-20 minut do zbrązowienia. Wystudzić na kratce.

Komentarze   

+1 #4 mirabbelka 2012-08-07 10:16
Posmarowalam je tuż przed wlozeniem do piekarnika rozbeltanym jajkiem
Cytować
0 #3 Sylwia 2012-08-07 07:43
Witam.

Czym one są po wierzchu smarowane, że się tak pięknie błyszczą?
Cytować
0 #2 Basia 2011-12-14 21:46
Upieklam :lol: Wyszly pieknie :) Dodalam jak w orginale mleczko kokosowe, buleczki smakuja wybornie :) Dziekuje za przepis!
Cytować
0 #1 Ada 2011-10-24 09:50
Upiekłam i wyszły super.
Ja je zrobiłam z rodzynkami ;).
Acha, i ciasto wyrobiłam mikserem, bo wyrabiając rącznie stanowiłam jedność z ciastem i miską :) - kleiliśmy się strasznie do siebie.
Polecam, mój Synuś się zajadał.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 537

Wczoraj 503

Tydzień 537

Miesiąc 10391

Wszystkich 13210247