Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

 

daktyla

21.05.2008/mz

Daktyla - grecki chleb pszenny

Daktyla w języku greckim oznacza palce, bo rzeczywiście tak uformowany chlebek przypomina grube paluchy. Z dodatkiem mąki pszennej razowej i kukurydzianej, posypany sezamem jest dość wyrazisty w smaku.

  • 350g mąki pszennej
  • 75g maki pszennej razowej
  • 75g maki kukurydzianej
  • 300ml wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • mleko do posmarowania, sezam do posypania

Zagnieść ze składników luźne ciasto, wodę dodawać stopniowo, z wyczuciem. Wyrabiać całość około 10 minut - ciasto powinno być gładkie, elastyczne i błyszczące. Odstawić do wyrośnięcia na 1, 5 godziny do podwojenia objętości.

Ciasto odgazować i pozostawić na 10 minut.

Podzielić na 6 części, uformować podłużne bułeczki i układać ściśle jedna przy drugiej na blasze. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę.

Powierzchnię chleba posmarować mlekiem, posypać sezamem i piec w nagrzanym 220°C piekarniku ok. 45 minut.

 

 

 




Smaczne pieczywo, dobre towarzystwo do salatki greckiej. Z dodatkiem maki pszennej razowej i kukurydzianej, posypany sezamem jest dosc wyrazisty w smaku.

Komentarze   

0 #5 MZ 2017-08-20 10:06
Na dużej, płaskiej. Chlebek rośnie w górę i na boki.
Cytować
0 #4 Magdalena 2017-08-20 05:32
A mam pytanie_na jakiej blasze układać chlebki?
Cytować
0 #3 Gosia 2016-07-03 14:02
Dziękuję za odpowiedź. Robiłam to ale nie wiedziałam, że tak się ta czynność nazywa
:D
Cytować
0 #2 Wanda 2016-07-02 19:41
Odgazować, to znaczy pozbawić pęcherzyków powietrza. Czyli lekko pougniatać, lub wyjąć na blat i rozpłaszczyć. Dalej, jak w przepisie.
Cytować
0 #1 Gosia 2016-07-01 22:16
Mam pytanie : co to znaczy "odgazować ciasto" ?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 98

Wczoraj 503

Tydzień 98

Miesiąc 9952

Wszystkich 13209808