Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.04.2019 14:24
    Winna może być mąka, temperatura otoczenia, wilgotność etc. - Jeśli mąka to radziłabym dodać trochę innej ...
     
  • O mnie

    AgaD AgaD 08.04.2019 11:41
    Popsuly mi sie orkiszowe chleby, 2 miesiace wychodzily ok i nagle mi sie popsuly. Ciasto luzniejsze i ...
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.04.2019 18:33
    [ Nie prowadzę już od dawna warsztatów z pieczenia. Pozdrawiam
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    Magda Magda 07.04.2019 09:08
    Witam, czy beda organizowane w najlbiższych miesiącach warsztaty? Jeśli tak proszę o podanie miejscowosci ...
     
  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 06.04.2019 20:53
    No tak, teraz rozumiem. Zielona Wyspa to wyzwanie jeśli chodzi o pieczenie chleba. Wiem coś o tym ...

 

daktyla

21.05.2008/mz

Daktyla - grecki chleb pszenny

Daktyla w języku greckim oznacza palce, bo rzeczywiście tak uformowany chlebek przypomina grube paluchy. Z dodatkiem mąki pszennej razowej i kukurydzianej, posypany sezamem jest dość wyrazisty w smaku.

  • 350g mąki pszennej
  • 75g maki pszennej razowej
  • 75g maki kukurydzianej
  • 300ml wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • mleko do posmarowania, sezam do posypania

Zagnieść ze składników luźne ciasto, wodę dodawać stopniowo, z wyczuciem. Wyrabiać całość około 10 minut - ciasto powinno być gładkie, elastyczne i błyszczące. Odstawić do wyrośnięcia na 1, 5 godziny do podwojenia objętości.

Ciasto odgazować i pozostawić na 10 minut.

Podzielić na 6 części, uformować podłużne bułeczki i układać ściśle jedna przy drugiej na blasze. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę.

Powierzchnię chleba posmarować mlekiem, posypać sezamem i piec w nagrzanym 220°C piekarniku ok. 45 minut.

 

 

 




Smaczne pieczywo, dobre towarzystwo do salatki greckiej. Z dodatkiem maki pszennej razowej i kukurydzianej, posypany sezamem jest dosc wyrazisty w smaku.

Komentarze   

0 #5 MZ 2017-08-20 10:06
Na dużej, płaskiej. Chlebek rośnie w górę i na boki.
Cytować
0 #4 Magdalena 2017-08-20 05:32
A mam pytanie_na jakiej blasze układać chlebki?
Cytować
0 #3 Gosia 2016-07-03 14:02
Dziękuję za odpowiedź. Robiłam to ale nie wiedziałam, że tak się ta czynność nazywa
:D
Cytować
0 #2 Wanda 2016-07-02 19:41
Odgazować, to znaczy pozbawić pęcherzyków powietrza. Czyli lekko pougniatać, lub wyjąć na blat i rozpłaszczyć. Dalej, jak w przepisie.
Cytować
0 #1 Gosia 2016-07-01 22:16
Mam pytanie : co to znaczy "odgazować ciasto" ?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 89

Wczoraj 459

Tydzień 2821

Miesiąc 8504

Wszystkich 13416794