21.05.2008/mz
Daktyla - grecki chleb pszenny
Daktyla w języku greckim oznacza palce, bo rzeczywiście tak uformowany chlebek przypomina grube paluchy. Z dodatkiem mąki pszennej razowej i kukurydzianej, posypany sezamem jest dość wyrazisty w smaku.
- 350g mąki pszennej
- 75g maki pszennej razowej
- 75g maki kukurydzianej
- 300ml wody
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka płynnego miodu
- mleko do posmarowania, sezam do posypania
Zagnieść ze składników luźne ciasto, wodę dodawać stopniowo, z wyczuciem. Wyrabiać całość około 10 minut - ciasto powinno być gładkie, elastyczne i błyszczące. Odstawić do wyrośnięcia na 1, 5 godziny do podwojenia objętości.
Ciasto odgazować i pozostawić na 10 minut.
Podzielić na 6 części, uformować podłużne bułeczki i układać ściśle jedna przy drugiej na blasze. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę.
Powierzchnię chleba posmarować mlekiem, posypać sezamem i piec w nagrzanym 220°C piekarniku ok. 45 minut.
Smaczne pieczywo, dobre towarzystwo do salatki greckiej. Z dodatkiem maki pszennej razowej i kukurydzianej, posypany sezamem jest dosc wyrazisty w smaku.
Komentarze
Tak, oczywiście. Na te ilość maki użyłabym ok 15g świeżych. Trzeba zrobić zaczyn z odrobiny wody i maki, odczekać aż ruszą i dopiero połączyć z resztą składników.
Czy w przepisie na Daktylę można użyć świeżych drożdży?
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.