Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

cynamon zawi

Cynamonowe zawijańce z ciasta bułkowego

 pomysł zaczerpnięty z księżki HomeBaking Jeffrey Alford I Naomi Duguid 


W tym przepisie zaciekawił mnie raczej sposób wyrastania zwykłego ciasta drożdżowego niż efekt końcowy, tzn. zwijane bułeczki cynamonowe znane, jako "chelsea buns". Tradycyjnie robi się je z dużą ilością masła, mleka oraz jajek. Ciasto na opisywane przeze mnie bułki jest pozbawione wszystkich kalorycznych składników, nie licząc 1-2 łyżek tłuszczu, oraz cukru, jako nadzienie. Ciasto jest świetne do wykorzystania na neutralne bułki śniadaniowe. Długie, zimne wyrastanie, które mu zafundowałam, pozbawiło go zupełnie posmaku drożdży, dodało zaś puszystości i lekkości.

Składniki na 7-8 dużych bułeczek:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli

na nadzienie:

  • 1-2 łyżki płynnego masła lub oleju
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • cynamon

Zrobić zaczyn:

Wymieszać polowe mąki (ok. 2 szklanek), drożdże, cukier oraz cala wodę, aż utworzy się rzadkie, gładkie ciasto. Przykryć folią i odstawić do przefermentowania na 2 godziny. Ciasto w tym czasie lekko powiększy swoją objętość.

Dodać resztę mąki i sól, wyrobić aż do utworzenia gładkiego, elastycznego ciasta. Jeśli potrzeba skorygować ilość mąki lub wody. Włożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić do wyrośnięcia na około 1, 5 godziny do podwojenia objętości.
Tak przygotowane ciasto włożyłam po pół godzinie do lodówki na całą noc. Przyrosło 3-krotnie.


Piekarnik rozgrzać do ok 210°C. Jeśli zdecydujemy się na cynamonowe zawijańce, z ciasta należy uformować prostokąt. Posmarować odrobina rozpuszczonego masła (użyłam oleju) posypać brązowym cukrem i obficie cynamonem. Zrolować z dłuższego brzegu formując zgrabny wałek, który następnie należy pokroić na 8 plasterków. Lekko rozpłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Piec 30- 35 minut.

Można tez podzielić ciasto na pól. Potem każdy kawałek jeszcze dwukrotnie na pół, uformować lekko umączonymi rękoma bułki i ułożyć na blasze w dość dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć folią. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wystudzić na kratce.

Komentarze   

0 #5 Alison 2012-08-12 09:31
Upiekłam, wyszły pyszne, ale jeden problem - niekształtne. Z czym może być związane to że w piekarniku "rozwinąły" mi się w takie piramidki, tak jakby rósł im środek bardziej niż boki. Za krótko czekałam przed wsadzeniem do piekarnika?
Cytować
-2 #4 kika 2012-02-18 12:39
Przepis ciekawy, natomiast czas jaki jest tu podany co do wyrośniącia ciasta z moich doświadczeń jest tu zdecydowanie za długi... Zaczyn wystarczy odstawić na ok 10-15 min i już wyrasta a samo ciasto maksymalnie do godziny powinno podwoić a nawet potroić swoją objętość
Cytować
0 #3 Karola 2011-09-28 16:30
Hah, jeszcze jedno. Można do tego przepisu użyc świerzych drożdży?
Cytować
0 #2 Karola 2011-09-28 16:26
Bardzo lubią tą stroną, masa fajnych przepisów. Mieszkam w Niemczech a tutaj chleb jest :-x
Robią wiąc sama. Bułeczek jeszcze nie próbowałam, tylko chciałam napisac, że typy mąk są wszędzie takie same, wiąc można spoko uzywac :)
Cytować
0 #1 Lilka 2011-02-07 13:51
Wanda (2009-02-02 22:19:49)

Niestety wyszly mi gnioty. Nie moge zrozumiec dlaczego. Robilam wszystko wedlug wskazan, wlacznie z noclegiem w lodówce. Odnioslam wrazenie, ze ta ilosc drozdzy nie byla w stanie podniesc tak duzej ilosci ciasta. Wody tez dalam duzo wiecej, bo ciasto bylo twarde. Moze to wina maki? Bede próbowac dalej. Pozdrawiam.
...napewno zrobilas wszystko tak jak trzeba, ale mnie sie wydaje, ze wina lezy po stronie drozdzy. Ja mialam tez pare razy podobne historie. Ale nigdy nie mialam tego problemu z drozdzami dr.Oetker'a. Teraz kupuje tylko te i mam pewnosc, ze ciasto sie uda.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 98

Wczoraj 503

Tydzień 98

Miesiąc 9952

Wszystkich 13209808