Drożdże wymieszać z ciepłą wodą w małym naczyniu. Odstawić na 3 minuty. Makę, roztwór drozdzowy oraz wodę wymieszać maszyną (mikserem) lub ręcznie. Odstawić na 20 minut, przykryć. Dodać sól i ponownie wyrabiać ok. 6 minut. Ciasto powinno byc miękkie, gladkie i bardzo elastyczne.Wyłozyć do miski wysmarowanej olejem, odwrócić aby tłuszcz pokrył jego całą powierzchnię. Przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 do 2 godzin. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyjąć z miski, krótko wyrobić metodą zakladania brzegów ciasta na siebie i odstawić jeszcze na 1 godzinę.
Wyłozyć wyrośniete ciasto na blat, podzielić na 3 równe części (po ok. 280g).
Kawalek ciasta ostrożnie rozciągnąć w formie prostokąta i złozyć metodą składania kartki listowej: podzielić prostokąt ciasta w myślach na 3 częsci - zaczynając od krótszej krawędzi od góry założyć 1/3 ciasta do dołu, przycisnąć, dolną cwiartkę do góry, zlepić i formować wałek. Przyciskać mocno miejsce zlepienia założonej ćwiartki ciasta. W ten sposób tworzy sie dobrze napięta powierzchnia. Po utworzeniu dobrze uformowanego wałka odstawić go i tak samo postępować z pozostałymi dwoma.
Bagietka po zrolowaniu i dobrym naciągnięciu powinna mieć długość ok. 33 cm. Można je ulożyć w specjalnej formie do bagietek (jesli ktoś ma) lub też poprzekładać odpowiednio złożonymi w tym celu i wysypanymi mąką ściereczkami kuchennymi lub zrolowanym papierem do pieczenia.
Odstawić do ostatniego rosnięcia na ok. 30-40 minut. Bagietki powinny wyrosnąć, ale jeszcze nie podwoić swojej objetości. To ostatnie wyrastanie celowo nie powinno byc długie, nadrabiają bowiem one mocno w piekarniku, tworząc też wyjątkowo lekki miąższ po upieczeniu .
Ok. 30 min. przed włożeniem bagietek, piekarnik należy rozgrzać razem z kamieniem do max.temperatury. Pod kamieniem mozna ustawić pustą, lekką formę metalową.Przed wlożeniem do piekarnika bagietki naciąć ukośnie 3-5 razy pod kątem ok. 30° ostrym nożem lub brzytwą. Można je delikatnie spryskać wodą.
Za pomocą łopaty wkładać do gorącego pieca, równocześnie wlewając do pustej formy odrobinę wrzątku, następnie drzwiczki zamknąć. Po minucie otworzyć i delikatnie spryskać ścianki piekarnika wodą, powtórzyć tę czynność jeszcze raz po 2 minutach.
Piec w najwyższej temperaturze ok. 12 minut, potem obnizyć do 200°C i piec jeszcze ok. 20 minut, do zbrązowienia.
Komentarze
teraz bagietki siedza w piecu :)
Nie mówiąc już, że opis zagniatania jest lekko mówiąc niewyraźny.
- za duzo wody,
- zbyt niska temperatura pieczenia
- zbyt krótko pieczone
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.