Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Daktyla

    MZ MZ 20.08.2017 10:06
    Na dużej, płaskiej. Chlebek rośnie w górę i na boki.
     
  • Daktyla

    Magdalena Magdalena 20.08.2017 05:32
    A mam pytanie_na jakiej blasze układać chlebki?
     
  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...

bagietki_pe

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą w małym naczyniu. Odstawić na 3 minuty. Makę, roztwór drozdzowy oraz wodę wymieszać maszyną (mikserem) lub ręcznie. Odstawić na 20 minut, przykryć. Dodać sól i ponownie wyrabiać ok. 6 minut. Ciasto powinno byc miękkie, gladkie i bardzo elastyczne.Wyłozyć do miski wysmarowanej olejem, odwrócić aby tłuszcz pokrył jego całą powierzchnię. Przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 do 2 godzin. Powinno podwoić swoją objętość.


Wyjąć z miski, krótko wyrobić metodą zakladania brzegów ciasta na siebie i odstawić jeszcze na 1 godzinę.


Wyłozyć wyrośniete ciasto na blat, podzielić na 3 równe części (po ok. 280g).

Kawalek ciasta ostrożnie rozciągnąć w formie prostokąta i złozyć metodą składania kartki listowej: podzielić prostokąt ciasta w myślach na 3 częsci - zaczynając od krótszej krawędzi od góry założyć 1/3 ciasta do dołu, przycisnąć, dolną cwiartkę do góry, zlepić i formować wałek. Przyciskać mocno miejsce zlepienia założonej ćwiartki ciasta. W ten sposób tworzy sie dobrze napięta powierzchnia. Po utworzeniu dobrze uformowanego wałka odstawić go i tak samo postępować z pozostałymi dwoma.

Bagietka po zrolowaniu i dobrym naciągnięciu powinna mieć długość ok. 33 cm. Można je ulożyć w specjalnej formie do bagietek (jesli ktoś ma) lub też poprzekładać odpowiednio złożonymi w tym celu i wysypanymi mąką ściereczkami kuchennymi lub zrolowanym papierem do pieczenia.

Odstawić do ostatniego rosnięcia na ok. 30-40 minut. Bagietki powinny wyrosnąć, ale jeszcze nie podwoić swojej objetości. To ostatnie wyrastanie celowo nie powinno byc długie, nadrabiają bowiem one mocno w piekarniku, tworząc też wyjątkowo lekki miąższ po upieczeniu .

Ok. 30 min. przed włożeniem bagietek, piekarnik należy rozgrzać razem z kamieniem do max.temperatury. Pod kamieniem mozna ustawić pustą, lekką formę metalową.Przed wlożeniem do piekarnika bagietki naciąć ukośnie 3-5 razy pod kątem ok. 30° ostrym nożem lub brzytwą. Można je delikatnie spryskać wodą.

Za pomocą łopaty wkładać do gorącego pieca, równocześnie wlewając do pustej formy odrobinę wrzątku,  następnie drzwiczki zamknąć. Po minucie otworzyć i delikatnie spryskać ścianki piekarnika wodą, powtórzyć tę czynność jeszcze raz po 2 minutach.

Piec w najwyższej temperaturze ok. 12 minut, potem obnizyć do 200°C i piec jeszcze ok. 20 minut, do zbrązowienia.



domowy wypiek pieczywa / pieczywo pszenne

Komentarze   

0 #18 Małgorzata Zielinska 2016-11-27 14:22
Na te ilosc maki dałabym ok 10-12g drozdzy świeżych. Drozdze swieze potrzebują troche wiecej czasu zeby zaczyn z wody i małej ilosci maki urósł. Potem postępujemy tak jak w przepisie.
Cytować
0 #17 Ania 2016-11-27 11:32
Witam,mam takie pytanie czy zamiast drożdży instant można użyć świeżych drożdży i jeśli tak to o ile skracać czas wyrastania? Dziękuję i pozdrawiam
Cytować
-1 #16 Małgorzata Zielińska 2015-11-24 14:30
Dobre pytanie :lol:
Kiedy publikowałem ten przepis w 2005 r. nasze piekarniki domowe nie osiągały wyższej temperatury niz 250stC. Teraz moj obecny piekarnik z łatwością moge nagrzać nawet do 300st C i wiecej ;-)
Cytować
0 #15 Piotr 2015-11-24 12:32
ile °C ma temperatura najwyższa?
Cytować
-1 #14 decoreart 2014-09-20 16:22
dodalem wiecej maki niz w przepisie i jakos poszlo.
teraz bagietki siedza w piecu :)
Cytować
-1 #13 Małgorzata Zielinska 2014-09-20 13:25
"Ciasto powinni byc miękkie, gładkie i elastyczne". Jesli takie nie jest, moze trzeba dodać odrobine wody?
Cytować
-1 #12 decoreart 2014-09-20 12:28
cala masa jest strasznie lepka i cieko ja wyrabiac czy tak ma byc ?
Cytować
-3 #11 Renka 2013-11-13 18:59
Anno,Przeczytaj jeszcze raz ZE ZROZUMIENIEM a wszystko stanie się jasne :lol:
Cytować
+2 #10 Anna 2013-11-13 17:56
"Podziel ciasto w myślach na 3 części" a potem mowa o zakładaniu ćwiartek :/ o ile wiem, to ćwiartki wychodzą z dzielenia na 4, a nie 3.

Nie mówiąc już, że opis zagniatania jest lekko mówiąc niewyraźny.
Cytować
+2 #9 Lulu 2013-02-20 09:57
po co wam ta twarda skorka,mieszkam w Hiszpani,jak ja tesknilam za polskim chlebkiem ,teraz robie go sama a bagietki i bulki od czasu do czasu,ale z miekka skorka,bo twarda strasznie kaleczyla mi dziasla :sigh:,co to w ogole za moda na te bagietki,w Polse mamy taki dobry chlebus ?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 90

Wczoraj 436

Tydzień 1415

Miesiąc 9434

Wszystkich 13183507