Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Jak zrobić zakwas?

    Przemek Przemek 05.12.2019 09:42
    Witam. Wracam do pieczenia po kilkuletniej przerwie :) Zakwas ma już 2 go dzień. Pytanie: Jak już ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 04.12.2019 08:10
    Wszystko zależy od maki. Należy dodać tyle wody, aby uzyskać konsystencje rzadkiego ciasta. Nie jest ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    Andrzejek Andrzejek 03.12.2019 19:52
    Mam pytanie, Jaka powinna być konsystencja zakwasu? Robiłem tak jak w przepisie, ale czytałem też na ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.12.2019 15:30
    Wszystko zależy od tego jaka to ilość. Najlepiej przekonać się o jego mocy i żywotności, biorąc z ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Weronika Dilling Weronika Dilling 02.12.2019 14:43
    Dzień dobry, Dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem chleba i mam pytanie o zakwas. Dostałam ...

letni_zzie_pod

Szybki, lekko razowy chleb na lato

Co robić, kiedy już nie kupujemy pieczywa w sklepie, ale nie możemy zmusić się do długiego przebywania w kuchni (upały ponad 30°C)?
Można upiec szybki chleb drożdżowy, który będzie trochę przypominał razowy chleb na zakwasie. Robi się go szybko - pozostaje świeży 2-3 dni. Można zrobić trochę więcej i zamrozić.

proporcje na 1 bochenek o wadze ok 1000g 
wyrastanie zaczynu drożdżowego - 5-10 minut
wyrabianie ciasta - 10 minut
1. wyrastanie ciasta - 30 minut
2. wyrastanie uformowanego chleba - ok. 40 minut
pieczenie - 40 minut


Składniki ciasta chlebowego:

 

  • 230g ugotowanych ziemniaków
  • 500g mąki według uznania, ale z przewagą pszennej
    ja użyłam:
    - 200g maki pszennej razowej typ 2000
    - 50g maki żytniej razowej typ 2000
    - 250g maki pszennej typ 650
  • ok. 200g letniej wody (można użyć tej z gotowania ziemniaków)
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant lub 6-10g świeżych
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1,5 łyżeczki soli



    Obrane ziemniaki zagotować, odcedzoną wodę pozostawić do ciasta chlebowego. 

    Ostudzone i dobrze ugniecione bądź przeciśnięte przez praskę ziemniaki włożyć do miski. Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżkach letniej wody, dodać łyżkę mąki z odmierzonej ilości do chleba, pozostawić na 5 minut. Połączyć z masą ziemniaczaną, wymieszać powoli dodając resztę składników. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, które będzie lekko klejące z powodu ziemniaków. Przykryć i odstawić w misce na 30 minut.

    Następnie wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć. Uformować kulę lub ułożyć w formie (pozwoli to na pieczenie w odrobine niższej temperaturze, a co za tym idzie nie rozgrzewanie nadmiernie i tak już rozgrzanej kuchni€) i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 40 minut. Można też na tym etapie odstawić w szczelnie przykrytej formie do lodówki i upieczenie chleba później, np. w nocy.

    Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200°C. Przed włożeniem chleba naparować za pomocą spryskiwacza do kwiatów. Chleb naciąć w kilku miejscach.

    Piec ok.35- 40 minut, aż do mocnego zrumienienia powierzchni chleba.

    Wystudzić na kratce

Komentarze   

0 #10 Alicja 2017-07-05 16:08
Szukałam czegoś szybkiego, bez uciążliwego składania ciasta, odgazowywania, i trafiłam w dziesiątkę. Teraz często będę gotować nadmiarowe ziemniaki do obiadu :lol: . Dziękuję za ten przepis!
Cytować
+2 #9 Justyna 2012-10-23 16:07
A ja miałam dziś ochotą na chleb własnej roboty i skusiłam się na ten przepis. Robiłam wszystko dokładnie, jak napisane jest w przepisie i mimo tego, że chleb piekł się ponad godzinę to i tak w środku jest surowy :/ a skórka z wierzchu prawie spalona. To moja wielka kuchenna porażka!
Cytować
-1 #8 darek 2012-04-05 19:15
Cytuję Maxwell von Kuk:
Polemizowałbym odnośnie szybkości jego przygotowania. Na dodatek nie jest również tani i co to ma być? Chleb z ziemniaków? Z całą pewnością nie jest to zdrowe.
co ty facet pie***lisz zanim napiszesz to wytrzeźwiej przeczytaj a potem pisz.....POZDRAWIAM
Cytować
+2 #7 mirabbelka 2011-10-28 15:08
Ja używam tyle ile napisałam i moim zdaniem błądem jest używanie zbyt dużej ilosci drożdży. Pisałam o tym juz nieraz - dłuzsze wyrastanie przy mniejszej ilości załatwia sprawą. Taki chleb jest dobrze, równomiernie wyrośniety i nie pachnie drozdżami. Należy zmniejszać ilość drożdży gdzie sie da!!!
Cytować
+1 #6 Leszek 2011-10-28 08:18
Cząsto pieką chleb z bardzo podobnego przepisu-taki bazowy przepis plus różne modyfikacje. Ale jedno mi się nie zgadza-ilość drożdży świeżych jakie podałaś: 6-10gram to zamało, ciasto nie wyrośnie odpowiednio, jeśli miało być 6-10dekagram to jest to za dużo. Ja używam na 540gr mąki 25gr drożdży i wyrasta idealnie.
Cytować
+3 #5 Jarek 2011-08-26 10:15
W oczekiwaniu na zakwas wypróbowałem. Ziemniaki na oko (nie mam wagi), mąka na objętość i ciasto wyszło bardzo klejące. Kminku też nie miałem. Ale dałem chlebkowi wyrosnąć i wyszedł bardzo dobry, choć lekko drożdżami pachnący. I to mój pierwszy chleb z chrupiącą skórką, która nie ma pół centymetra grubości.
I jeszcze wskazówka dla takich średnio rozgarniątych jak ja: formą przed włożeniem ciasta trzeba wysmarować tłusczem :oops:
Cytować
0 #4 Alchemik 2011-07-29 14:13
@Maxwell
Nie chleb Z ZIEMNIAKÓW a Z ZIEMNIAKAMI.
Fantastyczna sprawa, jadałem taki na Litwie...
Jutro wypróbują przepis, w końcu nadchodzi Świąto Chleba.
Nie wiem, z której strony ma to być niezdrowe, możesz napisać wiącej na ten temat?
Cytować
+2 #3 Anna 2011-04-09 09:25
zrobiłam ten chlebek, wyszedl nawet dobry, tylko troche za słony, nie wiedziałam czy solic ziemniaki przy gotowaniu, i posoliłam je a potem jescze posoliłam ciasto :( nie mialam tez wagi i te ziemniaczki i wode tak na oko dawałam ;p ale wyszedl, bardzo ładnie sie prezentował i szybko znikł :) napewno skorzystam z innych przepisów na tej stronce, pozdrawiam :)
Cytować
-21 #2 Maxwell von Kuk 2011-02-19 20:59
Polemizowałbym odnośnie szybkości jego przygotowania. Na dodatek nie jest również tani i co to ma być? Chleb z ziemniaków? Z całą pewnością nie jest to zdrowe.
Cytować
0 #1 Kasia 2011-01-26 09:10
Jako świeżo upieczona maszynistka chciałam spytać, czy można go upiec w automacie?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 111

Wczoraj 246

Tydzień 890

Miesiąc 3058

Wszystkich 13474951