Szybki, lekko razowy chleb na lato
Co robić, kiedy już nie kupujemy pieczywa w sklepie, ale nie możemy zmusić się do długiego przebywania w kuchni (upały ponad 30°C)?
Można upiec szybki chleb drożdżowy, który będzie trochę przypominał razowy chleb na zakwasie. Robi się go szybko - pozostaje świeży 2-3 dni. Można zrobić trochę więcej i zamrozić.
proporcje na 1 bochenek o wadze ok 1000g
wyrastanie zaczynu drożdżowego - 5-10 minut
wyrabianie ciasta - 10 minut
1. wyrastanie ciasta - 30 minut
2. wyrastanie uformowanego chleba - ok. 40 minut
pieczenie - 40 minut
Składniki ciasta chlebowego:
- 230g ugotowanych ziemniaków
- 500g mąki według uznania, ale z przewagą pszennej
ja użyłam:
- 200g maki pszennej razowej typ 2000
- 50g maki żytniej razowej typ 2000
- 250g maki pszennej typ 650 - ok. 200g letniej wody (można użyć tej z gotowania ziemniaków)
- 1,5 łyżeczki drożdży instant lub 6-10g świeżych
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1,5 łyżeczki soli
Obrane ziemniaki zagotować, odcedzoną wodę pozostawić do ciasta chlebowego.
Ostudzone i dobrze ugniecione bądź przeciśnięte przez praskę ziemniaki włożyć do miski. Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżkach letniej wody, dodać łyżkę mąki z odmierzonej ilości do chleba, pozostawić na 5 minut. Połączyć z masą ziemniaczaną, wymieszać powoli dodając resztę składników. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, które będzie lekko klejące z powodu ziemniaków. Przykryć i odstawić w misce na 30 minut.
Następnie wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć. Uformować kulę lub ułożyć w formie (pozwoli to na pieczenie w odrobine niższej temperaturze, a co za tym idzie nie rozgrzewanie nadmiernie i tak już rozgrzanej kuchni) i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 40 minut. Można też na tym etapie odstawić w szczelnie przykrytej formie do lodówki i upieczenie chleba później, np. w nocy.
Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200°C. Przed włożeniem chleba naparować za pomocą spryskiwacza do kwiatów. Chleb naciąć w kilku miejscach.
Piec ok.35- 40 minut, aż do mocnego zrumienienia powierzchni chleba.
Wystudzić na kratce
Komentarze
I jeszcze wskazówka dla takich średnio rozgarniątych jak ja: formą przed włożeniem ciasta trzeba wysmarować tłusczem
Nie chleb Z ZIEMNIAKĂW a Z ZIEMNIAKAMI.
Fantastyczna sprawa, jadałem taki na Litwie...
Jutro wypróbują przepis, w końcu nadchodzi Świąto Chleba.
Nie wiem, z której strony ma to być niezdrowe, możesz napisać wiącej na ten temat?
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.