Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

letni_zzie_pod

Szybki, lekko razowy chleb na lato

Co robić, kiedy już nie kupujemy pieczywa w sklepie, ale nie możemy zmusić się do długiego przebywania w kuchni (upały ponad 30°C)?
Można upiec szybki chleb drożdżowy, który będzie trochę przypominał razowy chleb na zakwasie. Robi się go szybko - pozostaje świeży 2-3 dni. Można zrobić trochę więcej i zamrozić.

proporcje na 1 bochenek o wadze ok 1000g 
wyrastanie zaczynu drożdżowego - 5-10 minut
wyrabianie ciasta - 10 minut
1. wyrastanie ciasta - 30 minut
2. wyrastanie uformowanego chleba - ok. 40 minut
pieczenie - 40 minut


Składniki ciasta chlebowego:

 

  • 230g ugotowanych ziemniaków
  • 500g mąki według uznania, ale z przewagą pszennej
    ja użyłam:
    - 200g maki pszennej razowej typ 2000
    - 50g maki żytniej razowej typ 2000
    - 250g maki pszennej typ 650
  • ok. 200g letniej wody (można użyć tej z gotowania ziemniaków)
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant lub 6-10g świeżych
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1,5 łyżeczki soli



    Obrane ziemniaki zagotować, odcedzoną wodę pozostawić do ciasta chlebowego. 

    Ostudzone i dobrze ugniecione bądź przeciśnięte przez praskę ziemniaki włożyć do miski. Drożdże rozpuścić w 1-2 łyżkach letniej wody, dodać łyżkę mąki z odmierzonej ilości do chleba, pozostawić na 5 minut. Połączyć z masą ziemniaczaną, wymieszać powoli dodając resztę składników. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, które będzie lekko klejące z powodu ziemniaków. Przykryć i odstawić w misce na 30 minut.

    Następnie wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć. Uformować kulę lub ułożyć w formie (pozwoli to na pieczenie w odrobine niższej temperaturze, a co za tym idzie nie rozgrzewanie nadmiernie i tak już rozgrzanej kuchni€) i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok 40 minut. Można też na tym etapie odstawić w szczelnie przykrytej formie do lodówki i upieczenie chleba później, np. w nocy.

    Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200°C. Przed włożeniem chleba naparować za pomocą spryskiwacza do kwiatów. Chleb naciąć w kilku miejscach.

    Piec ok.35- 40 minut, aż do mocnego zrumienienia powierzchni chleba.

    Wystudzić na kratce

Komentarze   

0 #7 Alicja 2017-07-05 16:08
Szukałam czegoś szybkiego, bez uciążliwego składania ciasta, odgazowywania, i trafiłam w dziesiątkę. Teraz często będę gotować nadmiarowe ziemniaki do obiadu :lol: . Dziękuję za ten przepis!
Cytować
+2 #6 Justyna 2012-10-23 16:07
A ja miałam dziś ochotą na chleb własnej roboty i skusiłam się na ten przepis. Robiłam wszystko dokładnie, jak napisane jest w przepisie i mimo tego, że chleb piekł się ponad godzinę to i tak w środku jest surowy :/ a skórka z wierzchu prawie spalona. To moja wielka kuchenna porażka!
Cytować
+1 #5 darek 2012-04-05 19:15
Cytuję Maxwell von Kuk:
Polemizowałbym odnośnie szybkości jego przygotowania. Na dodatek nie jest również tani i co to ma być? Chleb z ziemniaków? Z całą pewnością nie jest to zdrowe.
co ty facet pie***lisz zanim napiszesz to wytrzeźwiej przeczytaj a potem pisz.....POZDRAWIAM
Cytować
+2 #4 mirabbelka 2011-10-28 15:08
Ja używam tyle ile napisałam i moim zdaniem błądem jest używanie zbyt dużej ilosci drożdży. Pisałam o tym juz nieraz - dłuzsze wyrastanie przy mniejszej ilości załatwia sprawą. Taki chleb jest dobrze, równomiernie wyrośniety i nie pachnie drozdżami. Należy zmniejszać ilość drożdży gdzie sie da!!!
Cytować
+1 #3 Leszek 2011-10-28 08:18
Cząsto pieką chleb z bardzo podobnego przepisu-taki bazowy przepis plus różne modyfikacje. Ale jedno mi się nie zgadza-ilość drożdży świeżych jakie podałaś: 6-10gram to zamało, ciasto nie wyrośnie odpowiednio, jeśli miało być 6-10dekagram to jest to za dużo. Ja używam na 540gr mąki 25gr drożdży i wyrasta idealnie.
Cytować
+3 #2 Jarek 2011-08-26 10:15
W oczekiwaniu na zakwas wypróbowałem. Ziemniaki na oko (nie mam wagi), mąka na objętość i ciasto wyszło bardzo klejące. Kminku też nie miałem. Ale dałem chlebkowi wyrosnąć i wyszedł bardzo dobry, choć lekko drożdżami pachnący. I to mój pierwszy chleb z chrupiącą skórką, która nie ma pół centymetra grubości.
I jeszcze wskazówka dla takich średnio rozgarniątych jak ja: formą przed włożeniem ciasta trzeba wysmarować tłusczem :oops:
Cytować
0 #1 Alchemik 2011-07-29 14:13
@Maxwell
Nie chleb Z ZIEMNIAKÓW a Z ZIEMNIAKAMI.
Fantastyczna sprawa, jadałem taki na Litwie...
Jutro wypróbują przepis, w końcu nadchodzi Świąto Chleba.
Nie wiem, z której strony ma to być niezdrowe, możesz napisać wiącej na ten temat?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 130

Wczoraj 169

Tydzień 920

Miesiąc 490

Wszystkich 13910228