Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

patat












zainspirowane przepisem znalezionym w książce "Home_Baking"

Ciasto - składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki pure ze słodkich ziemniaków (batatów) ok. 300g
  • 1 szklanka wody w której gotowały się ziemniaki
  • 500g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka drożdży instant (6g drożdży świeżych)
  • 1/4 szklanki cukru - ok. 50g
  • ok. 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 1 jajko do posmarowania skorki (opcjonalnie)

  

Z podanej ilości wychodzi ok. 16 średniej wielkości bułeczek o miękkiej brązowej skórce i lekko słodkim, puszystym i pomarańczowym wnętrzu dzięki słodkim ziemniakom.

Słodkie ziemniaki (nie wiem jak jest poprawnie bataty czy pataty?) a właściwie jeden duży gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody. Po odcedzeniu wody nie należy wylewać zużyjemy ja do ciasta.

Ugotowany ziemniak rozgnieść dokładnie i rozmieszać na gładkie pure, lekko ostudzić.

Do ok szklanki (użyłam odrobinę mniej) lekko przestudzonej wody, w której gotował się ziemniak dodajemy drożdże, puree ziemniaczane, cukier, 1 szklankę mąki i powoli resztę składników. Pozostała mąkę dodajemy partiami w miarę mieszania ciasta. 

Ciasto powinno być dość luźne, ale gładkie, lśniące i odrywać się od brzegów miski. Wyrabiać około 5 minut.

Wyłożyć do miski wysmarowanej masłem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 4 godziny. Powinno podwoić swoja objętość. 

Wyłożyć na blat, jeśli potrzeba podsypać maka, podzielić na pól, potem każdą cześć jeszcze raz na pól, i jeszcze raz, aż do uzyskania 16 kawałków, z których formujemy zgrabne bułeczki. Jaki będą miały kształt i jak je ułożymy to zależy już od naszej inwencji.
Układamy je w formie wysmarowanej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż podwoją objętość ( ok. 30 minut). Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem bądź masłem, posypujemy dowolną posypką.

Pieczemy w temperaturze ok. 200°C 15-20 minut do zbrązowienia skórki.



Studzimy lekko na kratce i rozkoszujemy się już po paru minutach delikatnym miąższem i lekko słodkawym smakiem.

Komentarze   

0 #2 Małgorzata Zielinska 2014-03-31 09:01
Dobrze jest przy wszelkich wypiekach, szczególnie gdy dodajemy jeszcze jeden mokry składnik tutaj słodki ziemniak, wymienione w recepturze płyny dodawać stopniowo. To tak na przyszłość.

Przepisy kulinarne nie sa objęte prawami autorskimi. Ale netetykieta i zwykła przyzwoitość nakazuje zamieszczenie wzmianki jakim przepisem sie inspirowalismy.
Oczywiscie nie mowię tu o przepisach zerznietych "żywcem" czasami nawet ze zdjęciem, ale o tych, w których wprowadziliśmy własne modyfikacje i nadaliśmy im swoją formę stylistyczna, jak w przypadku ktory wskazujesz w linku.
Pozdrawiam
Cytować
0 #1 tijgertje 2014-03-31 07:56
Pieklam wczoraj. Mialy byc buleczki, ale cos nie tak poszlo, bo choc ziemniaka i wody dalam mniej, jaja nie byly zbyt wielkie a maki dosypalam wiecej, to ciasto wyszlo mi bardzo plynne, po 1,5 godzinie ucieklo z garnka w ktorym roslo i zajmowalo w nim na poczatku niespelna 1/3 obietosci. W rezultacie bulek nie dalo sie uformowac i upieklam w szerokiej formie. Wyszla jedna wielka przepyyyyyszna bula :) Pojecia nie mam, co zrobilam nie tak, ale taka forma rowniez mi pasuje. A dzisiaj trafilam na cos takiego: http://smaker.pl/przepis-buleczki-z-batatami,104910.html Czy tresci w internecie nie sa objete prawami autorskimi? Kilka tygodni temu bodajze na gazecie trafilam rowniez na przepis, ktory wygral jedna z nagrod w konkursie, zywcem sciagniety z "moich wypiekow".
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 24

Wczoraj 420

Tydzień 24

Miesiąc 10056

Wszystkich 13159866