Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo mieszane

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.10.2019 13:52
    Smak i zapach chleba zależy od rodzaju mąki i dodatków. Zapach to właściwie tylko w czasie pieczenia ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Anna Anna 02.10.2019 08:58
    Witam Od jakiegoś czasu mam problem z pieczeniem chleba Po upieczeniu nie pachnie i bez smaku sol ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 25.09.2019 19:03
    To jest akurat niezbyt korzystny czas dla zakwasu. Nagle zrobiło się zimno. Mój zakwas (16letni) tez ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Maria Kiniorska Maria Kiniorska 25.09.2019 17:16
    Witam, Miałam wieloletni (około 10 lat), bardzo mocny zakwas, piekłam chleb regularnie , na początku ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MZ MZ 16.09.2019 12:48
    Ciasto w piekarniku nie rośnie! Błędem jest jeśli opada, a tu przyczyna może być przerosniecie (zbyt ...

patat









zainspirowane przepisem znalezionym w książce "Home_Baking"

Ciasto - składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki pure ze słodkich ziemniaków (batatów) ok. 300g
  • 1 szklanka wody w której gotowały się ziemniaki
  • 500g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka drożdży instant (6g drożdży świeżych)
  • 1/4 szklanki cukru - ok. 50g
  • ok. 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 1 jajko do posmarowania skorki (opcjonalnie)

  
Z podanej ilości wychodzi ok. 16 średniej wielkości bułeczek o miękkiej brązowej skórce i lekko słodkim, puszystym i pomarańczowym wnętrzu dzięki słodkim ziemniakom.

Słodkie ziemniaki (nie wiem jak jest poprawnie bataty czy pataty?) a właściwie jeden duży gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody. Po odcedzeniu wody nie należy wylewać zużyjemy ja do ciasta.

Ugotowany ziemniak rozgnieść dokładnie i rozmieszać na gładkie pure, lekko ostudzić.

Do ok szklanki (użyłam odrobinę mniej) lekko przestudzonej wody, w której gotował się ziemniak dodajemy drożdże, puree ziemniaczane, cukier, 1 szklankę mąki i powoli resztę składników. Pozostała mąkę dodajemy partiami w miarę mieszania ciasta. 

Ciasto powinno być dość luźne, ale gładkie, lśniące i odrywać się od brzegów miski. Wyrabiać około 5 minut.

Wyłożyć do miski wysmarowanej masłem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 4 godziny. Powinno podwoić swoja objętość. 

Wyłożyć na blat, jeśli potrzeba podsypać maka, podzielić na pól, potem każdą cześć jeszcze raz na pól, i jeszcze raz, aż do uzyskania 16 kawałków, z których formujemy zgrabne bułeczki. Jaki będą miały kształt i jak je ułożymy to zależy już od naszej inwencji.
Układamy je w formie wysmarowanej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż podwoją objętość ( ok. 30 minut). Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem bądź masłem, posypujemy dowolną posypką.

Pieczemy w temperaturze ok. 200°C 15-20 minut do zbrązowienia skórki.

Studzimy lekko na kratce i rozkoszujemy się już po paru minutach delikatnym miąższem i lekko słodkawym smakiem.

Komentarze   

0 #2 Małgorzata Zielinska 2014-03-31 09:01
Dobrze jest przy wszelkich wypiekach, szczególnie gdy dodajemy jeszcze jeden mokry składnik tutaj słodki ziemniak, wymienione w recepturze płyny dodawać stopniowo. To tak na przyszłość.

Przepisy kulinarne nie sa objęte prawami autorskimi. Ale netetykieta i zwykła przyzwoitość nakazuje zamieszczenie wzmianki jakim przepisem sie inspirowalismy.
Oczywiscie nie mowię tu o przepisach zerznietych "żywcem" czasami nawet ze zdjęciem, ale o tych, w których wprowadziliśmy własne modyfikacje i nadaliśmy im swoją formę stylistyczna, jak w przypadku ktory wskazujesz w linku.
Pozdrawiam
Cytować
0 #1 tijgertje 2014-03-31 07:56
Pieklam wczoraj. Mialy byc buleczki, ale cos nie tak poszlo, bo choc ziemniaka i wody dalam mniej, jaja nie byly zbyt wielkie a maki dosypalam wiecej, to ciasto wyszlo mi bardzo plynne, po 1,5 godzinie ucieklo z garnka w ktorym roslo i zajmowalo w nim na poczatku niespelna 1/3 obietosci. W rezultacie bulek nie dalo sie uformowac i upieklam w szerokiej formie. Wyszla jedna wielka przepyyyyyszna bula :) Pojecia nie mam, co zrobilam nie tak, ale taka forma rowniez mi pasuje. A dzisiaj trafilam na cos takiego: http://smaker.pl/przepis-buleczki-z-batatami,104910.html Czy tresci w internecie nie sa objete prawami autorskimi? Kilka tygodni temu bodajze na gazecie trafilam rowniez na przepis, ktory wygral jedna z nagrod w konkursie, zywcem sciagniety z "moich wypiekow".
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 205

Wczoraj 241

Tydzień 1711

Miesiąc 3138

Wszystkich 13458802