Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

patat









zainspirowane przepisem znalezionym w książce "Home_Baking"

Ciasto - składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki pure ze słodkich ziemniaków (batatów) ok. 300g
  • 1 szklanka wody w której gotowały się ziemniaki
  • 500g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka drożdży instant (6g drożdży świeżych)
  • 1/4 szklanki cukru - ok. 50g
  • ok. 2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 1 jajko do posmarowania skorki (opcjonalnie)

  
Z podanej ilości wychodzi ok. 16 średniej wielkości bułeczek o miękkiej brązowej skórce i lekko słodkim, puszystym i pomarańczowym wnętrzu dzięki słodkim ziemniakom.

Słodkie ziemniaki (nie wiem jak jest poprawnie bataty czy pataty?) a właściwie jeden duży gotujemy do miękkości w 2 szklankach wody. Po odcedzeniu wody nie należy wylewać zużyjemy ja do ciasta.

Ugotowany ziemniak rozgnieść dokładnie i rozmieszać na gładkie pure, lekko ostudzić.

Do ok szklanki (użyłam odrobinę mniej) lekko przestudzonej wody, w której gotował się ziemniak dodajemy drożdże, puree ziemniaczane, cukier, 1 szklankę mąki i powoli resztę składników. Pozostała mąkę dodajemy partiami w miarę mieszania ciasta. 

Ciasto powinno być dość luźne, ale gładkie, lśniące i odrywać się od brzegów miski. Wyrabiać około 5 minut.

Wyłożyć do miski wysmarowanej masłem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 4 godziny. Powinno podwoić swoja objętość. 

Wyłożyć na blat, jeśli potrzeba podsypać maka, podzielić na pól, potem każdą cześć jeszcze raz na pól, i jeszcze raz, aż do uzyskania 16 kawałków, z których formujemy zgrabne bułeczki. Jaki będą miały kształt i jak je ułożymy to zależy już od naszej inwencji.
Układamy je w formie wysmarowanej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż podwoją objętość ( ok. 30 minut). Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem bądź masłem, posypujemy dowolną posypką.

Pieczemy w temperaturze ok. 200°C 15-20 minut do zbrązowienia skórki.

Studzimy lekko na kratce i rozkoszujemy się już po paru minutach delikatnym miąższem i lekko słodkawym smakiem.

Komentarze   

0 #3 Dominika 2020-07-15 09:27
Piekłam wczoraj i postanowiłam się podzielić moimi błędami, co by ustrzec przed nimi innych. Jeśli kusi Was, żeby pominąć cukier, bo batat jest przecież słodkim ziemniakiem, to błąd. Ja dałam tylko łyżeczkę i okazało się, że to definitywnie za mało. I jeszcze sól, też jest bardzo ważna! Nawet jak dodaliście szczyptę do gotowania batata. Posoliłam tylko wodę w gotowaniu i bułki wyszły metłe.

Poza tym ciasto faktycznie rzadkie, ale jak się podsypie mąką przy formowaniu to idzie uformować bułeczki. Po upieczeniu mają ładny kolor, są miękkie i lekko wilgotne.
Cytować
0 #2 Małgorzata Zielinska 2014-03-31 09:01
Dobrze jest przy wszelkich wypiekach, szczególnie gdy dodajemy jeszcze jeden mokry składnik tutaj słodki ziemniak, wymienione w recepturze płyny dodawać stopniowo. To tak na przyszłość.

Przepisy kulinarne nie sa objęte prawami autorskimi. Ale netetykieta i zwykła przyzwoitość nakazuje zamieszczenie wzmianki jakim przepisem sie inspirowalismy.
Oczywiscie nie mowię tu o przepisach zerznietych "żywcem" czasami nawet ze zdjęciem, ale o tych, w których wprowadziliśmy własne modyfikacje i nadaliśmy im swoją formę stylistyczna, jak w przypadku ktory wskazujesz w linku.
Pozdrawiam
Cytować
0 #1 tijgertje 2014-03-31 07:56
Pieklam wczoraj. Mialy byc buleczki, ale cos nie tak poszlo, bo choc ziemniaka i wody dalam mniej, jaja nie byly zbyt wielkie a maki dosypalam wiecej, to ciasto wyszlo mi bardzo plynne, po 1,5 godzinie ucieklo z garnka w ktorym roslo i zajmowalo w nim na poczatku niespelna 1/3 obietosci. W rezultacie bulek nie dalo sie uformowac i upieklam w szerokiej formie. Wyszla jedna wielka przepyyyyyszna bula :) Pojecia nie mam, co zrobilam nie tak, ale taka forma rowniez mi pasuje. A dzisiaj trafilam na cos takiego: http://smaker.pl/przepis-buleczki-z-batatami,104910.html Czy tresci w internecie nie sa objete prawami autorskimi? Kilka tygodni temu bodajze na gazecie trafilam rowniez na przepis, ktory wygral jedna z nagrod w konkursie, zywcem sciagniety z "moich wypiekow".
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 31

Wczoraj 182

Tydzień 213

Miesiąc 3696

Wszystkich 13901732