- 1 i 1/4 lyzeczki drożdży instant (10g świeżych)
- 175ml letniego mleka
- 30g płynnego masła
- 15g płynnego masła do smarowania
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 280g do 350g* maki pszennej (w zależności od wilgotnosci mąki, wielkości jajka etc)
- 1/2 łyżeczki soli
- Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut.
- Resztę mleka rozmieszać z 30g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania skorygować ewentualnie ilośc mąki*dodając kilka łyżek wiecej.
- Włożyć do miski wysmarowanej masłem i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 1 i pól godziny, do podwojenia objętości.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zaś podzielić na 4 cząści. Powstanie 16 małych prostokątów.
- Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnią do srodka, nie całkiem dokładnie, lecz tak, aby wierzchnia część wystawała ok. 1 cm.
- Kawałki układać na blasze dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm.
- Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Całość jeszcze raz posmarować masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku 15-20 minut.
To ciasto można użyc do każdego rodzaju wypieków, bo świetnie się formuje. Często robię je w sposób uproszczony, tzn. wkładając w formę lekko rozpłaszczone bułeczki jedna za drugą, jak na zdjęciach powyżej.
* mozna zmniejszyc jeszcze ilosc drozdzy, ale wtedy wydluzyc oczywiscie czas wyrastania
12.08.2008/mz
Komentarze
przy 280 g mąki ciasto wyszło mi bardzo rzadkie.. Ale piekłam je już wiele razy i mam sprawdzoną, idealną ilość mąki - 350 g.
Zostały pochłoniąte jeszcze gorące - wszystkie!
Mimo moich problemów z wypiekami drożdżowymi ten wyszedł wyśmienicie, jak na zdjęciu.
Pozdrawiam.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.