Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.
     
  • Chleb belgijski

    Monika Monika 16.04.2017 12:51
    Wlasnie po 5 latach wrocilam do tej strony i do tego przepisu. Bardzo sie ciesze,ze nadal tutaj jestes.
     
  • Moje chleby - receptury

    MZ MZ 14.04.2017 11:08
    Chleb zazwyczaj kruszy się, kiedy jest za mało płynów, czyli zbyt gęste ciasto. Często tez początkujący ...

buleczki_z hoteluph

  • 1 i 1/4 lyzeczki drożdży instant (10g świeżych)
  • 175ml letniego mleka
  • 30g płynnego masła
  • 15g płynnego masła do smarowania
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 280g do 350g* maki pszennej (w zależności od wilgotnosci mąki, wielkości jajka etc)
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut.
  2. Resztę mleka rozmieszać z 30g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania skorygować ewentualnie ilośc mąki*dodając kilka łyżek wiecej.
  3. Włożyć do miski wysmarowanej masłem i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 1 i pól godziny, do podwojenia objętości.
  4. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zaś podzielić na 4 cząści. Powstanie 16 małych prostokątów.
  5. Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnią do srodka, nie całkiem dokładnie, lecz tak, aby wierzchnia część wystawała ok. 1 cm. 
  6. Kawałki układać na blasze dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm. 
  7. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Całość jeszcze raz posmarować masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku 15-20 minut.

To ciasto można użyc do każdego rodzaju wypieków, bo świetnie się formuje. Często robię je w sposób uproszczony, tzn. wkładając w formę lekko rozpłaszczone bułeczki jedna za drugą, jak na zdjęciach powyżej.




* mozna zmniejszyc jeszcze ilosc drozdzy, ale wtedy wydluzyc oczywiscie czas wyrastania

12.08.2008/mz

Komentarze   

-1 #8 Izabela 2015-07-25 17:13
Bylam bardzo ciekawa tych buleczek. :-) I musze przyznac, ze sa bardzo dobre. Wlasnie pochlaniam czwarta z dzemikiem pomaranczowym i brzoskwiniowym wlasnej produkcji. Pyyychaaaa :lol:
Cytować
-2 #7 Edyta 2013-08-21 19:49
Witam,
przy 280 g mąki ciasto wyszło mi bardzo rzadkie.. Ale piekłam je już wiele razy i mam sprawdzoną, idealną ilość mąki - 350 g.
Cytować
-1 #6 marcicha 2013-03-15 12:33
robert, robiłam te bułeczki, napewno 280 g mąki. 280 dkg mąki to prawie 3kg, tego nie dałoby się zagnieść
Cytować
-2 #5 robert 2013-03-13 18:54
Zrobilem ciasto z Pani przepisu ,niestety wyszlo mi zbyt rzadkie czy aby na pewno w przepisie jest 280 g maki czy nei powinno byc 280 dkg ,uprzejmie prosze o odpowiedz pozdrawiam
Cytować
-1 #4 Emilka 2012-10-29 10:35
Coś pysznego, dziąkują Ci za przepis Małgosiu. :-)
Zostały pochłoniąte jeszcze gorące - wszystkie!
Cytować
0 #3 Ada 2011-10-12 10:13
Mnamniusie :-) .
Mimo moich problemów z wypiekami drożdżowymi ten wyszedł wyśmienicie, jak na zdjęciu.
Pozdrawiam.
Cytować
0 #2 Kamila 2011-06-16 19:40
Świetne bułeczki! Chociaż mi lepiej wyrosły na drożdżach świeżych. Super przepis, polecam!
Cytować
+1 #1 Gosia 2011-02-13 18:13
pyszota
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 227

Wczoraj 634

Tydzień 3533

Miesiąc 14098

Wszystkich 13130137