Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.04.2019 14:24
    Winna może być mąka, temperatura otoczenia, wilgotność etc. - Jeśli mąka to radziłabym dodać trochę innej ...
     
  • O mnie

    AgaD AgaD 08.04.2019 11:41
    Popsuly mi sie orkiszowe chleby, 2 miesiace wychodzily ok i nagle mi sie popsuly. Ciasto luzniejsze i ...
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.04.2019 18:33
    [ Nie prowadzę już od dawna warsztatów z pieczenia. Pozdrawiam
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    Magda Magda 07.04.2019 09:08
    Witam, czy beda organizowane w najlbiższych miesiącach warsztaty? Jeśli tak proszę o podanie miejscowosci ...
     
  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 06.04.2019 20:53
    No tak, teraz rozumiem. Zielona Wyspa to wyzwanie jeśli chodzi o pieczenie chleba. Wiem coś o tym ...

fougasse

 

Fougasse czyli ozdobna "bułka-nie bułka"

żrodlo: "Brot fuer Genuesser" Richard Bertinet

Łatwe do wykonania pieczywo, a przy tym bardzo efektowne. Można go formować na różne sposoby, mnie najbardziej podoba się w formie liści.

Chlebek zwany fougasse, ostatnio bardzo modny, pochodzi z tej samej rodziny co focaccia. Nazwa pochodzi od łacińskiego focus = palenisko, bo tradycyjnie był on wypiekany bezpośrednio na dnie gorącego chlebowego pieca, po wymieceniu węgli.

Składniki na podstawowe ciasto:

  • 10g świeżych drożdży
  • 500g maki pszennej 550
  • 10g soli
  • 350g wody

 

Po wyrobieniu* i wyrośnięciu(ok. 1,5 godziny) ciasto formujemy, najlepiej za pomocą plastikowej szpatułki, najpierw w prostokąt, a potem dzieląc go na trójkąty. Te zaś możemy kilkakrotnie naciąć w dowolny sposób. Nacięcia delikatnie rozciągamy, bo ciasto ma tendencje do ponownego zasklepiania się. Postępujemy przy tym ostrożnie, żeby nie uszkodzić jego struktury, wtedy po upieczeniu będzie wyrośnięte i delikatne.

Uformowane kawałki posypujemy mąką (może być kukurydziana, która ładnie wygląda na brązowym cieście) i wkładamy na odwróconą do góry dnem, uprzednio dobrze rozgrzaną blachę bądź kamień. Piekarnik rozgrzewamy maksymalnie, ścianki piekarnika przed włożeniem ciasta spryskujemy wodą. Po zamknięciu drzwiczek temperature redukujemy do 230 st C i pieczemy ok. 10-12 minut, aż będą złotobrązowe.

Fougasse można robić tez z ciasta z dodatkiem oliwy, jak również używać mieszanki mąki razowej i żytniej.

Można w ostatnim etapie dodać do ciasta garść dobrej jakości oliwek bez pestek, paski opieczonej papryki lub cebuli, a tuz przed włożeniem do pieca, gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku.

 

* najprostszy sposób wyrabiania ciasta drożdżowego wg metody Richarda Bertineta jest omówiony tutaj

Komentarze   

0 #1 Bożena 2015-09-04 16:02
Fougasse'y wspaniałe! Zrobiłam jako dodatek do zupy krem. Świetnie się w tej roli sprawdziły. Dziękujemy Dziękuję
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 83

Wczoraj 459

Tydzień 2815

Miesiąc 8498

Wszystkich 13416788