Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczenie

    MZ MZ 07.10.2021 13:40
    Nie wiem jaki to chleb? Generalnie chleb zbyt wyrośnięty i włożony do piekarnika ma tendencje do ...
     
  • Pieczenie

    Elżbieta Elżbieta 07.10.2021 10:53
    Dlaczego chleb po włożeniu do nagrzanego piekarnika zawsze mi opada? Wkładam pięknie wyrośnięty,temperatura ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 16.08.2021 09:00
    Proszę nie rezygnować. Miałam ostatnio tez ten problem - po prostu upiekłam mój zakwas w piekarniku ;) ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Beata Beata 15.08.2021 21:16
    Proszę o pomoc. Zasuszyłam zakwas i po miesiącu go odświeżyłam. Niestety od tygodnia go dokarmiam ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 12.07.2021 21:08
    Nie bardzo rozumiem. Zakwas suszymy w temperaturze pokojowej albo odrobine wyższej. Nigdy w rozgrzanym ...

Carta da Musica, czyli papier nutowy

tak nazywa sie jedyny w swoim rodzaju chleb podawany na Sardynii. Cienkie, chrupiace placuszki majace kilkusetletnia tradycje. Zachowuje swiezość kilka tygodni, pod warunkiem, ze jest przechowywany bez dostepu wilgoci.

Chlebek ten znany jest równiez na pólnocy Wloch w okolicach Piemontu, tam jednak formuje sie go w dlugie cienkie paski, które zwane sa wdziecznie "lingua di sou cera", czyli jezyk tesciowej ;)

papiernutowy


przepis na ciasto jest bardzo prosty:
250g maki pszennej (moze byc zmieszana pól na pól z semolina)
150ml letniej wody
ok 1/2 lyzeczki drozdzy instant
1/3 lyzeczki soli

Wszystkie skladniki wymieszać. Powinno powstać dość scisle, a po dluzszym zagniataniu elastyczne ciasto, odstawić na pól godziny do wyrosnięcia. W miedzyczasie nagrzać lekko wysypaną maką blachę w piekarniku o temp 200°C, a ciasto rozwalkować bardzo cienko w formie okraglych placuszków. 
Przykryć sciereczką, wyjmować po kilka i piec partiami ok. 10 minut każdy. Placki podczas pieczenia rosną i puchną. 

Wystudzić i przechowywać w zimnie, nie doprowadzić do zawilgocenia, bo przestaną być chrupiace. Podawać jako dodatek do zup, salatek. Z dobrą oliwą.... mniam...

Komentarze   

+1 #3 Magdalena Andrzejews 2017-12-02 12:51
język teściowej to linua di suocera, a nie suo cera...
Cytować
0 #2 Marcin 2012-10-29 18:42
Znalazlem oryginalny Pane Carasau prosto od sardynskiego chlopa w delikatesy 13-tka w Krakowie. Nasze domowe proby tego wypieku nie mogo sie z tym rownac. Jeszcze sprostowanie Pane Carasau ma tradycje wypieku dluzsza niz 2000 lat a nie kilkuset i przydatnosc do spozycia to 12 miesiecy. Pozdrawiam
Cytować
+1 #1 Kamila 2011-06-21 18:37
Fajny chlebek :-) Zastąpiłam drożdże instant świeżymi (7-8g) i też wspaniale wyrosły. Świetny dodatek do fasolki po bretońsku.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 184

Wczoraj 214

Tydzień 1417

Miesiąc 3359

Wszystkich 13740302