Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Ciasto z owocami

    MZ MZ 07.06.2019 20:24
    To ciasto jest rzeczywiście mało słodkie, chociaż to dość subiektywna ocena. Dla mnie wszystkie ...
     
  • Ciasto z owocami

    Marta Marta 07.06.2019 19:32
    Upiekłam dzisiaj z truskawkami i kruszonka . Z racji nietolerancji zamieniłam jednak mleko na roślinne ...
     
  • Razowy 70% żytni

    MZ MZ 01.06.2019 06:50
    Myśle, ze tak. A dokarmiasz codziennie w jakim celu, Tak często pieczesz?
     
  • Razowy 70% żytni

    Aga Aga 01.06.2019 00:00
    Witam Mój zakwas żytni jest dokarmiany codzienie i tak zastanawiam się czy mogę pominąć 1szy etap ...
     
  • Razowiec na zakwasie

    MZ MZ 29.05.2019 19:07
    Do każdego chleba można dorzucić trochę ziaren na ostatnim etapie mieszania ciasta. Nie ma ...

Carta da Musica, czyli papier nutowy

tak nazywa sie jedyny w swoim rodzaju chleb podawany na Sardynii. Cienkie, chrupiace placuszki majace kilkusetletnia tradycje. Zachowuje swiezość kilka tygodni, pod warunkiem, ze jest przechowywany bez dostepu wilgoci.

Chlebek ten znany jest równiez na pólnocy Wloch w okolicach Piemontu, tam jednak formuje sie go w dlugie cienkie paski, które zwane sa wdziecznie "lingua di sou cera", czyli jezyk tesciowej ;)

papiernutowy


przepis na ciasto jest bardzo prosty:
250g maki pszennej (moze byc zmieszana pól na pól z semolina)
150ml letniej wody
ok 1/2 lyzeczki drozdzy instant
1/3 lyzeczki soli

Wszystkie skladniki wymieszać. Powinno powstać dość scisle, a po dluzszym zagniataniu elastyczne ciasto, odstawić na pól godziny do wyrosnięcia. W miedzyczasie nagrzać lekko wysypaną maką blachę w piekarniku o temp 200°C, a ciasto rozwalkować bardzo cienko w formie okraglych placuszków. 
Przykryć sciereczką, wyjmować po kilka i piec partiami ok. 10 minut każdy. Placki podczas pieczenia rosną i puchną. 

Wystudzić i przechowywać w zimnie, nie doprowadzić do zawilgocenia, bo przestaną być chrupiace. Podawać jako dodatek do zup, salatek. Z dobrą oliwą.... mniam...

Komentarze   

0 #3 Magdalena Andrzejews 2017-12-02 12:51
język teściowej to linua di suocera, a nie suo cera...
Cytować
0 #2 Marcin 2012-10-29 18:42
Znalazlem oryginalny Pane Carasau prosto od sardynskiego chlopa w delikatesy 13-tka w Krakowie. Nasze domowe proby tego wypieku nie mogo sie z tym rownac. Jeszcze sprostowanie Pane Carasau ma tradycje wypieku dluzsza niz 2000 lat a nie kilkuset i przydatnosc do spozycia to 12 miesiecy. Pozdrawiam
Cytować
+1 #1 Kamila 2011-06-21 18:37
Fajny chlebek :-) Zastąpiłam drożdże instant świeżymi (7-8g) i też wspaniale wyrosły. Świetny dodatek do fasolki po bretońsku.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 62

Wczoraj 201

Tydzień 263

Miesiąc 4046

Wszystkich 13431113