Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

Carta da Musica, czyli papier nutowy

tak nazywa sie jedyny w swoim rodzaju chleb podawany na Sardynii. Cienkie, chrupiace placuszki majace kilkusetletnia tradycje. Zachowuje swiezość kilka tygodni, pod warunkiem, ze jest przechowywany bez dostepu wilgoci.

Chlebek ten znany jest równiez na pólnocy Wloch w okolicach Piemontu, tam jednak formuje sie go w dlugie cienkie paski, które zwane sa wdziecznie "lingua di sou cera", czyli jezyk tesciowej ;)

papiernutowy


przepis na ciasto jest bardzo prosty:

250g maki pszennej (moze byc zmieszana pól na pól z semolina)

150ml letniej wody

ok 1/2 lyzeczki drozdzy instant

1/3 lyzeczki soli

Wszystkie skladniki wymieszać. Powinno powstać dość scisle, a po dluzszym zagniataniu elastyczne ciasto, odstawić na pól godziny do wyrosnięcia. W miedzyczasie nagrzać lekko wysypaną maką blachę w piekarniku o temp 200°C, a ciasto rozwalkować bardzo cienko w formie okraglych placuszków. 

Przykryć sciereczką, wyjmować po kilka i piec partiami ok. 10 minut każdy. Placki podczas pieczenia rosną i puchną. 

Wystudzić i przechowywać w zimnie, nie doprowadzić do zawilgocenia, bo przestaną być chrupiace. Podawać jako dodatek do zup, salatek. Z dobrą oliwą.... mniam...

Komentarze   

0 #3 Marcin 2012-10-29 18:42
Znalazlem oryginalny Pane Carasau prosto od sardynskiego chlopa w delikatesy 13-tka w Krakowie. Nasze domowe proby tego wypieku nie mogo sie z tym rownac. Jeszcze sprostowanie Pane Carasau ma tradycje wypieku dluzsza niz 2000 lat a nie kilkuset i przydatnosc do spozycia to 12 miesiecy. Pozdrawiam
Cytować
+1 #2 Kamila 2011-06-21 18:37
Fajny chlebek :-) Zastąpiłam drożdże instant świeżymi (7-8g) i też wspaniale wyrosły. Świetny dodatek do fasolki po bretońsku.
Cytować
+1 #1 Aśka 2010-10-28 18:22
Rewelacja :lol: :D Wszystkim bardzo smakowało :P
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 537

Wczoraj 503

Tydzień 537

Miesiąc 10391

Wszystkich 13210247