Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo mieszane

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.10.2019 13:52
    Smak i zapach chleba zależy od rodzaju mąki i dodatków. Zapach to właściwie tylko w czasie pieczenia ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Anna Anna 02.10.2019 08:58
    Witam Od jakiegoś czasu mam problem z pieczeniem chleba Po upieczeniu nie pachnie i bez smaku sol ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 25.09.2019 19:03
    To jest akurat niezbyt korzystny czas dla zakwasu. Nagle zrobiło się zimno. Mój zakwas (16letni) tez ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Maria Kiniorska Maria Kiniorska 25.09.2019 17:16
    Witam, Miałam wieloletni (około 10 lat), bardzo mocny zakwas, piekłam chleb regularnie , na początku ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MZ MZ 16.09.2019 12:48
    Ciasto w piekarniku nie rośnie! Błędem jest jeśli opada, a tu przyczyna może być przerosniecie (zbyt ...

Carta da Musica, czyli papier nutowy

tak nazywa sie jedyny w swoim rodzaju chleb podawany na Sardynii. Cienkie, chrupiace placuszki majace kilkusetletnia tradycje. Zachowuje swiezość kilka tygodni, pod warunkiem, ze jest przechowywany bez dostepu wilgoci.

Chlebek ten znany jest równiez na pólnocy Wloch w okolicach Piemontu, tam jednak formuje sie go w dlugie cienkie paski, które zwane sa wdziecznie "lingua di sou cera", czyli jezyk tesciowej ;)

papiernutowy


przepis na ciasto jest bardzo prosty:
250g maki pszennej (moze byc zmieszana pól na pól z semolina)
150ml letniej wody
ok 1/2 lyzeczki drozdzy instant
1/3 lyzeczki soli

Wszystkie skladniki wymieszać. Powinno powstać dość scisle, a po dluzszym zagniataniu elastyczne ciasto, odstawić na pól godziny do wyrosnięcia. W miedzyczasie nagrzać lekko wysypaną maką blachę w piekarniku o temp 200°C, a ciasto rozwalkować bardzo cienko w formie okraglych placuszków. 
Przykryć sciereczką, wyjmować po kilka i piec partiami ok. 10 minut każdy. Placki podczas pieczenia rosną i puchną. 

Wystudzić i przechowywać w zimnie, nie doprowadzić do zawilgocenia, bo przestaną być chrupiace. Podawać jako dodatek do zup, salatek. Z dobrą oliwą.... mniam...

Komentarze   

0 #3 Magdalena Andrzejews 2017-12-02 12:51
język teściowej to linua di suocera, a nie suo cera...
Cytować
0 #2 Marcin 2012-10-29 18:42
Znalazlem oryginalny Pane Carasau prosto od sardynskiego chlopa w delikatesy 13-tka w Krakowie. Nasze domowe proby tego wypieku nie mogo sie z tym rownac. Jeszcze sprostowanie Pane Carasau ma tradycje wypieku dluzsza niz 2000 lat a nie kilkuset i przydatnosc do spozycia to 12 miesiecy. Pozdrawiam
Cytować
+1 #1 Kamila 2011-06-21 18:37
Fajny chlebek :-) Zastąpiłam drożdże instant świeżymi (7-8g) i też wspaniale wyrosły. Świetny dodatek do fasolki po bretońsku.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 198

Wczoraj 241

Tydzień 1704

Miesiąc 3131

Wszystkich 13458795