Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 14.03.2021 14:20
    Trudno mi cokolwiek powiedzieć. Nie znam przepisu. Ale zaczęłabym od zakwasu - być może nie jest ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Kasia Kasia 14.03.2021 12:01
    Witam. Po raz pierwszy podjęłam próbę upieczenia własnego chleba na przepisie, który dostałam od ...
     
  • Chleb Liski

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 11.03.2021 18:59
    Dziękuje za miłe słowo. Zaglądam oczywiście - ta strona to kawał mojego życia ❤️ Cieszę się z każdego ...
     
  • Chleb Liski

    Monika Joanna Monika Joanna 11.03.2021 18:02
    Jestem początkująca w pieczeniuchleba na zakwasie, ale ten chleb jest wyśmienity. Mimo młodego ...
     
  • Skąd się bierze ten kwaśny smak?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 01.03.2021 21:20
    To akurat zły czas dla zakwasu, trochę zimno. Może przyda mu się tez kuracja wzmacniająca. Mała ilość ...

Komentarze   

0 #6 MałgorzataZielinska 2020-05-18 20:57
Jeśli chodzi o chleb, to można go schłodzić w lodowce, a upiec następnego dnia. Nie sadze, żeby można było zamrozić surowy chleb, to się raczej nie uda.. Drobne wypieki już bardziej, ale one są wstępnie podpieczone, a potem tylko dopiekane na złoto w piekarniku.
Za to z powodzeniem można upiec chleb i zamrozić. Po rozmrożeniu jest prawie jak świeżo upieczony.
Cytować
0 #5 Magdalena 2020-05-18 19:21
Chciałabym wyrobić ciasto na chleb pszenny na drożdżach, ale chcialabym je zamrozić żeby później je szybko wyjąć i upiec. Ale nie wiem na jakim etapie mozna mrozić ciasto. W kawiarni gdzie pracowalam takie gotowe (zamrożone jeszcze) bułeczki wkladalismy do piekarnika i byly ze tak powiem normalne po upieczeniu. Z chlebem tez tak można? Jak to dobrze ogarnąć?
Cytować
-2 #4 aśka ogrodniczka 2013-01-09 10:41
Wybierz nazwą z listy po lewej stronie.
Cytować
-4 #3 Sabina 2013-01-08 21:35
Kochani "chlebotwórcy" jak mam znaleźć pzepisy. Pomocy!!!
Cytować
+3 #2 przelicznik drożdzy 2011-06-22 17:21
http://home.earthlink.net/~ggda/convert.htm

Pierwsze trzy kolumny to drozdze suche w uncjach (oz) gramach (grams) i łyżeczkach (TSP) następne trzy to odpowiednik w drożdżach "mokrych"
Cytować
+2 #1 edek 2011-02-11 20:36
Witam
w Pani przepisach cząsto wystąpują drożdże instant. niestety mam problemy z ich dostaniem. Jaki jest przelicznik zwykłych drożdzy (w paczce) na te instant.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 329

Wczoraj 316

Tydzień 1546

Miesiąc 4897

Wszystkich 13706756