Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    Aldona Aldona 06.01.2021 17:49
    Dziękuję za odpowiedź. Wybróbowałam dziś słód do Pani chleba razowego żytniego. Piekę zawsze na ...
     
  • Pieczywo żytnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 06.01.2021 13:48
    Właśnie się zbierałam napisać, ze wszystko jest właśnie w tym dziale. Słód nie zastępuje cukru bądź ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Aldona Aldona 06.01.2021 12:54
    :),:) Ok znalazłam W wyposażeniu domowej piekarni. Ciekawa jestem, czy dużo osób stosuje słód i jakie ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Aldona Aldona 05.01.2021 09:23
    Witam Panią. Jest Pani dla mnie guru wypieku chleba. Na przepisach z tej strony uczyłam się. Wypiekam ...
     
  • Chleb francuski

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.01.2021 18:28
    Prawdopodobnie bochenek był żle złożony a może tez ciasto zbyt krótko rosło. Niewyrośnięte dostatecznie ...

Komentarze   

0 #6 MałgorzataZielinska 2020-05-18 20:57
Jeśli chodzi o chleb, to można go schłodzić w lodowce, a upiec następnego dnia. Nie sadze, żeby można było zamrozić surowy chleb, to się raczej nie uda.. Drobne wypieki już bardziej, ale one są wstępnie podpieczone, a potem tylko dopiekane na złoto w piekarniku.
Za to z powodzeniem można upiec chleb i zamrozić. Po rozmrożeniu jest prawie jak świeżo upieczony.
Cytować
0 #5 Magdalena 2020-05-18 19:21
Chciałabym wyrobić ciasto na chleb pszenny na drożdżach, ale chcialabym je zamrozić żeby później je szybko wyjąć i upiec. Ale nie wiem na jakim etapie mozna mrozić ciasto. W kawiarni gdzie pracowalam takie gotowe (zamrożone jeszcze) bułeczki wkladalismy do piekarnika i byly ze tak powiem normalne po upieczeniu. Z chlebem tez tak można? Jak to dobrze ogarnąć?
Cytować
-2 #4 aśka ogrodniczka 2013-01-09 10:41
Wybierz nazwą z listy po lewej stronie.
Cytować
-3 #3 Sabina 2013-01-08 21:35
Kochani "chlebotwórcy" jak mam znaleźć pzepisy. Pomocy!!!
Cytować
+3 #2 przelicznik drożdzy 2011-06-22 17:21
http://home.earthlink.net/~ggda/convert.htm

Pierwsze trzy kolumny to drozdze suche w uncjach (oz) gramach (grams) i łyżeczkach (TSP) następne trzy to odpowiednik w drożdżach "mokrych"
Cytować
+2 #1 edek 2011-02-11 20:36
Witam
w Pani przepisach cząsto wystąpują drożdże instant. niestety mam problemy z ich dostaniem. Jaki jest przelicznik zwykłych drożdzy (w paczce) na te instant.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 10

Wczoraj 390

Tydzień 400

Miesiąc 9505

Wszystkich 13679843