Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Szybki chleb na trudny czas

    MZ MZ 19.09.2020 10:58
    Powaznie. Przy tak długim czasie wyrastania absolutnie wystarczy. Nigdy nie używam 25g drożdży na ...
     
  • Szybki chleb na trudny czas

    hmm hmm 19.09.2020 09:41
    Poważnie 8g świeżych drożdży wystarczy na 0,5kg mąki? W większości przepisów jest to ok 25g świeżych ...
     
  • Biały chleb z SF

    Katalein Katalein 16.09.2020 07:16
    A u mnie jest często tak, że właśnie chleb, który długo (np. przez noc) stał w lodówce, bardziej ...
     
  • Biały chleb z SF

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.09.2020 06:31
    Rzeczywiście można wyłożyć ściereczka lniana. W piekarniach maja takie koszyki wyłożone na stałe dość ...
     
  • Biały chleb z SF

    wojciech wojciech 10.09.2020 22:03
    Dzień dobry. Jaki ma Pani trik na ochronę chleba przed przyklejeniem do koszyka ? Ja posypujęmąką ...

Komentarze   

0 #6 MałgorzataZielinska 2020-05-18 20:57
Jeśli chodzi o chleb, to można go schłodzić w lodowce, a upiec następnego dnia. Nie sadze, żeby można było zamrozić surowy chleb, to się raczej nie uda.. Drobne wypieki już bardziej, ale one są wstępnie podpieczone, a potem tylko dopiekane na złoto w piekarniku.
Za to z powodzeniem można upiec chleb i zamrozić. Po rozmrożeniu jest prawie jak świeżo upieczony.
Cytować
0 #5 Magdalena 2020-05-18 19:21
Chciałabym wyrobić ciasto na chleb pszenny na drożdżach, ale chcialabym je zamrozić żeby później je szybko wyjąć i upiec. Ale nie wiem na jakim etapie mozna mrozić ciasto. W kawiarni gdzie pracowalam takie gotowe (zamrożone jeszcze) bułeczki wkladalismy do piekarnika i byly ze tak powiem normalne po upieczeniu. Z chlebem tez tak można? Jak to dobrze ogarnąć?
Cytować
-2 #4 aśka ogrodniczka 2013-01-09 10:41
Wybierz nazwą z listy po lewej stronie.
Cytować
-3 #3 Sabina 2013-01-08 21:35
Kochani "chlebotwórcy" jak mam znaleźć pzepisy. Pomocy!!!
Cytować
+3 #2 przelicznik drożdzy 2011-06-22 17:21
http://home.earthlink.net/~ggda/convert.htm

Pierwsze trzy kolumny to drozdze suche w uncjach (oz) gramach (grams) i łyżeczkach (TSP) następne trzy to odpowiednik w drożdżach "mokrych"
Cytować
+2 #1 edek 2011-02-11 20:36
Witam
w Pani przepisach cząsto wystąpują drożdże instant. niestety mam problemy z ich dostaniem. Jaki jest przelicznik zwykłych drożdzy (w paczce) na te instant.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 214

Wczoraj 281

Tydzień 1816

Miesiąc 5322

Wszystkich 13636798