Ciasto z dodatkiem dyni na zakwasie
typowe ciasto drożdżowe (oczywiście bez drożdży)
skladniki:
- 400g pszennego ciasta zakwaszonego
przygotowanego metodą 3-stopniową z użyciem mleka zamiast wody.
Robimy go dodając do 2 lyżek zakwasu żytniego bądz pszennego równe porcje mąki pszennej i mleka. Trzeba zacząć 1,5 dnia przed planowanym wypiekiem. Ciasto w poszczególnych fazach przyrasta dość szybko, nie nalezy pozostawiać zbyt dlugo, żeby nie bylo zbyt kwaśne. Ostatnia faza nie powinna przekraczać 4-5 godzin! - ok. 450g dobrej mąki pszennej (ilość dodanej mąki zalezy od gęstości ciasta zakwaszonego, trzeba dodawać powoli i z wyczuciem)
- 60g oleju bądz plynnego, ostudzonego masla
- 2 jajka
- 1-1,5 lyżki przecieru z dyni (zastępuje jedno jajko)
- 40g cukru
- 1 lyżeczka esencji waniliowej
- 1 lyżeczka soli
- 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny (opcjonalnie)
- 1 jajko do posmarowania skórki (opcjonalnie)
Skladniki zagnieść, przykryć, odstawić na pól godziny i ponownie wyrobić (w tym momencie można dodać rodzynki lub żurawinę), aż ciasto będzie miękkie i lsniące. Przykryć, odstawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
Lekko wyrośnięte ciasto po odgazowaniu ułozyć w wysmarowanej i wysypanej mąką formie do pieczenia i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny (bądz do podwojenia objetości).
Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 200°C , ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec ok. 30- 40 minut do apetycznego zbrązowienia.