Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...


dro_z_dynia

Ciasto z dodatkiem dyni na zakwasie

typowe ciasto drożdżowe (oczywiście bez drożdży)

skladniki:

  • 400g pszennego ciasta zakwaszonego

    przygotowanego metodą 3-stopniową z użyciem mleka zamiast wody.

    Robimy go dodając do 2 lyżek zakwasu żytniego bądz pszennego równe porcje mąki pszennej i mleka. Trzeba zacząć 1,5 dnia przed planowanym wypiekiem. Ciasto w poszczególnych fazach przyrasta dość szybko, nie nalezy pozostawiać zbyt dlugo, żeby nie bylo zbyt kwaśne. Ostatnia faza nie powinna przekraczać 4-5 godzin!

  • ok. 450g dobrej mąki pszennej (ilość dodanej mąki zalezy od gęstości ciasta zakwaszonego, trzeba dodawać powoli i z wyczuciem)
  • 60g oleju bądz plynnego, ostudzonego masla
  • 2 jajka
  • 1-1,5 lyżki przecieru z dyni (zastępuje jedno jajko)
  • 40g cukru
  • 1 lyżeczka esencji waniliowej
  • 1 lyżeczka soli
  • 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • 1 jajko do posmarowania skórki (opcjonalnie)

    Skladniki zagnieść, przykryć, odstawić na pól godziny i ponownie wyrobić (w tym momencie można dodać rodzynki lub żurawinę), aż ciasto będzie miękkie i lsniące. Przykryć, odstawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.



    Lekko wyrośnięte ciasto po odgazowaniu ułozyć w wysmarowanej i wysypanej mąką formie do pieczenia i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny (bądz do podwojenia objetości).



    Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 200°C , ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.



    Piec ok. 30- 40 minut do apetycznego zbrązowienia.



Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 123

Wczoraj 168

Tydzień 669

Miesiąc 1065

Wszystkich 13811197