Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb orkiszowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 23.02.2020 19:02
    Po kolei: Rzeczywiście temperatura i długość wyrastania ma wpływ na kwaśny smak. No i oczywiście ...
     
  • Chleb orkiszowy

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 23.02.2020 18:54
    Tak, 9 godzin w temp pokojowej to dość długo. Moje chleby (głównie orkiszowe) rosną w pobliżu grzejnika ...
     
  • Chleb orkiszowy

    Agnieszka Agnieszka 23.02.2020 15:30
    przeczytałam posty poniżej i mam pytanie - czy możliwe faktycznie że czleb wyszedł ciężkawy i kwaskowaty ...
     
  • Chleb orkiszowy

    Agnieszka Agnieszka 23.02.2020 15:22
    Dzień dobry, upiekłam wczoraj wieczorem drugi chlebek - orkiszowy, wyglądał przepięknie, nie wiem ...
     
  • Zakwas pszenny (metoda francuska)

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 21.02.2020 15:18
    Cudownie jest czytać takie entuzjastyczne wpisy i pozytywnie zazdroszczę :) Może tez chciałabym ...


dro_z_dynia

Ciasto z dodatkiem dyni na zakwasie

typowe ciasto drożdżowe (oczywiście bez drożdży)

skladniki:

  • 400g pszennego ciasta zakwaszonego

    przygotowanego metodą 3-stopniową z użyciem mleka zamiast wody.

    Robimy go dodając do 2 lyżek zakwasu żytniego bądz pszennego równe porcje mąki pszennej i mleka. Trzeba zacząć 1,5 dnia przed planowanym wypiekiem. Ciasto w poszczególnych fazach przyrasta dość szybko, nie nalezy pozostawiać zbyt dlugo, żeby nie bylo zbyt kwaśne. Ostatnia faza nie powinna przekraczać 4-5 godzin!

  • ok. 450g dobrej mąki pszennej (ilość dodanej mąki zalezy od gęstości ciasta zakwaszonego, trzeba dodawać powoli i z wyczuciem)
  • 60g oleju bądz plynnego, ostudzonego masla
  • 2 jajka
  • 1-1,5 lyżki przecieru z dyni (zastępuje jedno jajko)
  • 40g cukru
  • 1 lyżeczka esencji waniliowej
  • 1 lyżeczka soli
  • 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • 1 jajko do posmarowania skórki (opcjonalnie)

    Skladniki zagnieść, przykryć, odstawić na pól godziny i ponownie wyrobić (w tym momencie można dodać rodzynki lub żurawinę), aż ciasto będzie miękkie i lsniące. Przykryć, odstawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.



    Lekko wyrośnięte ciasto po odgazowaniu ułozyć w wysmarowanej i wysypanej mąką formie do pieczenia i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny (bądz do podwojenia objetości).



    Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 200°C , ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.



    Piec ok. 30- 40 minut do apetycznego zbrązowienia.



Komentarze   

0 #1 Przemek 2015-08-10 18:25
Zamiast dynii dodalem dwa banany, ciasto wyszlo pyyyszne... Dzieki za przepis!
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 11

Wczoraj 558

Tydzień 11

Miesiąc 9112

Wszystkich 13501380