Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??


dro_z_dynia

Ciasto z dodatkiem dyni na zakwasie

typowe ciasto drożdżowe (oczywiście bez drożdży)

skladniki:

  • 400g pszennego ciasta zakwaszonego

    przygotowanego metodą 3-stopniową z użyciem mleka zamiast wody.

    Robimy go dodając do 2 lyżek zakwasu żytniego bądz pszennego równe porcje mąki pszennej i mleka. Trzeba zacząć 1,5 dnia przed planowanym wypiekiem. Ciasto w poszczególnych fazach przyrasta dość szybko, nie nalezy pozostawiać zbyt dlugo, żeby nie bylo zbyt kwaśne. Ostatnia faza nie powinna przekraczać 4-5 godzin!

  • ok. 450g dobrej mąki pszennej (ilość dodanej mąki zalezy od gęstości ciasta zakwaszonego, trzeba dodawać powoli i z wyczuciem)
  • 60g oleju bądz plynnego, ostudzonego masla
  • 2 jajka
  • 1-1,5 lyżki przecieru z dyni (zastępuje jedno jajko)
  • 40g cukru
  • 1 lyżeczka esencji waniliowej
  • 1 lyżeczka soli
  • 1/2 szklanki rodzynek lub suszonej żurawiny (opcjonalnie)
  • 1 jajko do posmarowania skórki (opcjonalnie)

    Skladniki zagnieść, przykryć, odstawić na pól godziny i ponownie wyrobić (w tym momencie można dodać rodzynki lub żurawinę), aż ciasto będzie miękkie i lsniące. Przykryć, odstawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.



    Lekko wyrośnięte ciasto po odgazowaniu ułozyć w wysmarowanej i wysypanej mąką formie do pieczenia i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny (bądz do podwojenia objetości).



    Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 200°C , ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.



    Piec ok. 30- 40 minut do apetycznego zbrązowienia.



Komentarze   

0 #1 Przemek 2015-08-10 18:25
Zamiast dynii dodalem dwa banany, ciasto wyszlo pyyyszne... Dzieki za przepis!
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 24

Wczoraj 420

Tydzień 24

Miesiąc 10056

Wszystkich 13159866