Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.01.2022 19:30
    Niestety, moja strona jest już bardzo stara i dziurawa. Niektóre artykuły znikają, niektórych nie ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Mirosława Mirosława 17.01.2022 17:36
    Dzień dobry. Chciałam upiec chleb razowy żytni z ziemniakami ( piekłam go już kilkakrotnie ,ale dość ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.01.2022 20:59
    Przyczyn może być wiele. Zła konsystencja ciasta, czyli za dużo lub za mało wody. Złe wyrośnięcie ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Elżbieta Elżbieta 11.01.2022 18:51
    Proszę o radę dlaczego chleb po upieczeniu (nie zawsze) ma odstającą skórkę? Dziękuję i pozdrawiam.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Gosia Gosia 12.07.2021 07:15
    Witam, Pisze do Pani tak dla spokojnosci ducha :-) . Po wyciagnieciu zakwasu z lodowki, poczekac ...

nalesniki_za

Skladniki:
250g mąki
75g zakwasu najlepiej pszennego
3 jajka
1/4 litra mleka
1/4 litra wody
2 łyżki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
Wymieszać zakwas z letnią woda, dodać makę, rozmieszać, aby nie bylo grudek, zostawić na co najmniej 3 godziny, albo na całą noc. Nastepnie dodac: jajka, cukier waniliowy, mleko i olej, odstawić na 1godz, smazyć jak kazde inne nalesniki.

Przepis ten znalazlam na blogu Elzusi.

Troche zmienilam oryginalną recepturę oczywiście odchudzając skladniki: 

- dałam make pszenna razowa (zaczyn odstawiłam na całą noc)
- tylko jedno jajko i jedno białko (za to odrobine więcej wody)
- tylko 1 łyżke oleju
- dodałam szczypte soli,

reszta jak wyżej


Pyszne! Bardziej pulchne niz tradycyjne naleśniki, troche bardziej wyraziste w smaku z powodu zakwasu i sycące z powodu mąki razowej. 

Nadaja sie moim zdaniem zarówno do słodkiego jak i wytrawnego nadzienia.

04/2008/mz

Komentarze   

+2 #1 Gosza 2011-09-30 09:22
Nalesniki sa przepyszne,dziekuje za przepis wraz z mezem.Z maka pszenna razowa wg nas sa smaczniejsze.Najserdeczniej pozdrawiam :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 113

Wczoraj 300

Tydzień 1247

Miesiąc 7380

Wszystkich 13766762