Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

nalesniki_za

Skladniki:
250g mąki
75g zakwasu najlepiej pszennego
3 jajka
1/4 litra mleka
1/4 litra wody
2 łyżki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
Wymieszać zakwas z letnią woda, dodać makę, rozmieszać, aby nie bylo grudek, zostawić na co najmniej 3 godziny, albo na całą noc. Nastepnie dodac: jajka, cukier waniliowy, mleko i olej, odstawić na 1godz, smazyć jak kazde inne nalesniki.

Przepis ten znalazlam na blogu Elzusi.

Troche zmienilam oryginalną recepturę oczywiście odchudzając skladniki: 

- dałam make pszenna razowa (zaczyn odstawiłam na całą noc)
- tylko jedno jajko i jedno białko (za to odrobine więcej wody)
- tylko 1 łyżke oleju
- dodałam szczypte soli,

reszta jak wyżej


Pyszne! Bardziej pulchne niz tradycyjne naleśniki, troche bardziej wyraziste w smaku z powodu zakwasu i sycące z powodu mąki razowej. 

Nadaja sie moim zdaniem zarówno do słodkiego jak i wytrawnego nadzienia.

04/2008/mz

Komentarze   

+2 #1 Gosza 2011-09-30 09:22
Nalesniki sa przepyszne,dziekuje za przepis wraz z mezem.Z maka pszenna razowa wg nas sa smaczniejsze.Najserdeczniej pozdrawiam :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 24

Wczoraj 420

Tydzień 24

Miesiąc 10056

Wszystkich 13159866