Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 19.01.2018 17:03
    Mam Kaisera te owalna, ona nie jest emaliowana tylko ze specjalna powłoka. .Uzywam jej już chyba ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Asia Asia 19.01.2018 11:54
    https://www.garneczki.pl/produkt/forma-do-chleba-kaiser-la-forme-plus-36-5-cm,7342. A ja się zastanawiam ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 19.01.2018 11:27
    Weź pod uwagę, ze w piekarni n i g d y nie pieką na samym zakwasie i wyrastanie z dodatkiem drożdży trwa ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Basia Basia 19.01.2018 08:59
    Też kupiłam formy Wilton i są już przeszłością, niestety, ale przy pieczeniu 3-4 razy w tygodniu ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 18.01.2018 22:07
    Pieke w formach powlekanych np firmy Wilton. Nie są najtańsze, ale śłużą mi już dość długo. Używam ...

nalesniki_za

Skladniki:
250g mąki
75g zakwasu najlepiej pszennego
3 jajka
1/4 litra mleka
1/4 litra wody
2 łyżki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
Wymieszać zakwas z letnią woda, dodać makę, rozmieszać, aby nie bylo grudek, zostawić na co najmniej 3 godziny, albo na całą noc. Nastepnie dodac: jajka, cukier waniliowy, mleko i olej, odstawić na 1godz, smazyć jak kazde inne nalesniki.

Przepis ten znalazlam na blogu Elzusi.

Troche zmienilam oryginalną recepturę oczywiście odchudzając skladniki: 

- dałam make pszenna razowa (zaczyn odstawiłam na całą noc)
- tylko jedno jajko i jedno białko (za to odrobine więcej wody)
- tylko 1 łyżke oleju
- dodałam szczypte soli,

reszta jak wyżej


Pyszne! Bardziej pulchne niz tradycyjne naleśniki, troche bardziej wyraziste w smaku z powodu zakwasu i sycące z powodu mąki razowej. 

Nadaja sie moim zdaniem zarówno do słodkiego jak i wytrawnego nadzienia.

04/2008/mz

Komentarze   

+2 #1 Gosza 2011-09-30 09:22
Nalesniki sa przepyszne,dziekuje za przepis wraz z mezem.Z maka pszenna razowa wg nas sa smaczniejsze.Najserdeczniej pozdrawiam :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 22

Wczoraj 501

Tydzień 2381

Miesiąc 8836

Wszystkich 13250131