Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo mieszane

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.10.2019 13:52
    Smak i zapach chleba zależy od rodzaju mąki i dodatków. Zapach to właściwie tylko w czasie pieczenia ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Anna Anna 02.10.2019 08:58
    Witam Od jakiegoś czasu mam problem z pieczeniem chleba Po upieczeniu nie pachnie i bez smaku sol ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 25.09.2019 19:03
    To jest akurat niezbyt korzystny czas dla zakwasu. Nagle zrobiło się zimno. Mój zakwas (16letni) tez ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Maria Kiniorska Maria Kiniorska 25.09.2019 17:16
    Witam, Miałam wieloletni (około 10 lat), bardzo mocny zakwas, piekłam chleb regularnie , na początku ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MZ MZ 16.09.2019 12:48
    Ciasto w piekarniku nie rośnie! Błędem jest jeśli opada, a tu przyczyna może być przerosniecie (zbyt ...

nalesniki_za

Skladniki:
250g mąki
75g zakwasu najlepiej pszennego
3 jajka
1/4 litra mleka
1/4 litra wody
2 łyżki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
Wymieszać zakwas z letnią woda, dodać makę, rozmieszać, aby nie bylo grudek, zostawić na co najmniej 3 godziny, albo na całą noc. Nastepnie dodac: jajka, cukier waniliowy, mleko i olej, odstawić na 1godz, smazyć jak kazde inne nalesniki.

Przepis ten znalazlam na blogu Elzusi.

Troche zmienilam oryginalną recepturę oczywiście odchudzając skladniki: 

- dałam make pszenna razowa (zaczyn odstawiłam na całą noc)
- tylko jedno jajko i jedno białko (za to odrobine więcej wody)
- tylko 1 łyżke oleju
- dodałam szczypte soli,

reszta jak wyżej


Pyszne! Bardziej pulchne niz tradycyjne naleśniki, troche bardziej wyraziste w smaku z powodu zakwasu i sycące z powodu mąki razowej. 

Nadaja sie moim zdaniem zarówno do słodkiego jak i wytrawnego nadzienia.

04/2008/mz

Komentarze   

+2 #1 Gosza 2011-09-30 09:22
Nalesniki sa przepyszne,dziekuje za przepis wraz z mezem.Z maka pszenna razowa wg nas sa smaczniejsze.Najserdeczniej pozdrawiam :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 212

Wczoraj 241

Tydzień 1718

Miesiąc 3145

Wszystkich 13458809