Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.
     
  • Chleb belgijski

    Monika Monika 16.04.2017 12:51
    Wlasnie po 5 latach wrocilam do tej strony i do tego przepisu. Bardzo sie ciesze,ze nadal tutaj jestes.
     
  • Moje chleby - receptury

    MZ MZ 14.04.2017 11:08
    Chleb zazwyczaj kruszy się, kiedy jest za mało płynów, czyli zbyt gęste ciasto. Często tez początkujący ...

nalesniki_za

Skladniki:
250g mąki
75g zakwasu najlepiej pszennego
3 jajka
1/4 litra mleka
1/4 litra wody
2 łyżki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
Wymieszać zakwas z letnią woda, dodać makę, rozmieszać, aby nie bylo grudek, zostawić na co najmniej 3 godziny, albo na całą noc. Nastepnie dodac: jajka, cukier waniliowy, mleko i olej, odstawić na 1godz, smazyć jak kazde inne nalesniki.

Przepis ten znalazlam na blogu Elzusi.

Troche zmienilam oryginalną recepturę oczywiście odchudzając skladniki: 

- dałam make pszenna razowa (zaczyn odstawiłam na całą noc)
- tylko jedno jajko i jedno białko (za to odrobine więcej wody)
- tylko 1 łyżke oleju
- dodałam szczypte soli,

reszta jak wyżej


Pyszne! Bardziej pulchne niz tradycyjne naleśniki, troche bardziej wyraziste w smaku z powodu zakwasu i sycące z powodu mąki razowej. 

Nadaja sie moim zdaniem zarówno do słodkiego jak i wytrawnego nadzienia.

04/2008/mz

Komentarze   

+2 #1 Gosza 2011-09-30 09:22
Nalesniki sa przepyszne,dziekuje za przepis wraz z mezem.Z maka pszenna razowa wg nas sa smaczniejsze.Najserdeczniej pozdrawiam :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 229

Wczoraj 634

Tydzień 3535

Miesiąc 14100

Wszystkich 13130139