Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

chalki_zakwas 

Chałka na zakwasie
 
składniki:
  • 350g pszennego ciasta zakwaszonego

przygotowanego metodą 3-stopniową z użyciem mleka zamiast wody. Jako zaczątka użyłam 1 łyżkę mojego zakwasu żytniego a potem dodawałam mniej wiecej równe porcje mąki i mleka.
Pierwsza fazę zakwaszałam przez noc, przy dwóch następnych starałam się nie przekraczać 4-5 godzin, bo nie chciałam żeby ciasto było zbyt kwaśne. Ciasto z mąki pszennej i mleka przyrasta w każdej fazie tak pięknie, że wielką przyjemnością jest go robić, naprawdę!

Składnik ciasta (2 małe chałki):

  • 400g mąki pszennej
  • 350g pszennego ciasta zakwaszonego jw.
  • 50g płynnego ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Chałkę tę zrobiłam trochę inna metodą niż pozostałe ciasta na zakwasie, ale dzięki temu wyszła nadzwyczajnie!

Wyrabianie podzieliłam na 5 etapów: 3 x co 10 minut i 2 x co godzinę.

- Składniki zagnieść, wyrabiać chwilą, jeśli ciasto będzie za gęste dodać 1-2 łyżki mleka. Powinno być miękkie i elastyczne. 

- Odstawić w misce na 10 minut. Ponownie wyrabiać przez 10-15 sek. i odstawić na 10 minut.

- Powtórzyć wyrabianie jw. i odstawić na 10 minut.

- Ponownie wyrobić przez 10-15 sekund, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

- Powtórzyć jw. i ponownie odstawić na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto uformować, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 1-2 godziny do ostatecznego wyrośnięcia.  

 Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem, można posypać kruszonką, makiem bądź płatkami migdałowymi.

 Piec w temp 200°C ok 30 minut do apetycznego zbrązowienia. Polecam!

 

 



 

 



 

 

Komentarze   

0 #9 jaroslaw 2016-04-05 22:03
Wychodzi boska. Z zakwaszaniem, ja nawet eksperymentuje. Czekam bo jeda jest w piecu, tym razem na mlodym kwasie brata.
Cytować
0 #8 Malgorzata Zielińska 2015-06-24 16:21
Manitoba to to, co chałki lubią najbardziej :lol:
Cukier trzcinowy i mleko pełne tez ok. Z chudym mlekiem jest mniej kaloryczna ale tez i mniej smaczna.
Cytować
0 #7 Asia 2015-06-24 14:54
Mąka Manitoba (13g protein) może być? A cukier moge dać trzcinowy?? Mleko tzw. pełne, czyli tłuste moze być?? Dzięki z góry.
Cytować
0 #6 Ania 2012-07-28 17:49
Cytuję mirabbelka:
aby tak chalka wygladała jak na zdjeciu trzeba uzyć maki oczyszczonej (typ 550), aby zaś trzymała kształt powinna to być dobra mąka wysokoglutenowa, tzn o dużej zawartosci białka.


Witam, gdzie można kupić taką mąką - bardzo proszą o wskazówką. To chyba jest powód moich porażek - brak odpowiedniej mąki. Mam dostąp do tej z biedronki (białko 10gr) jak i pszennej pełnoziarnistej (11,9gr).
Cytować
0 #5 mirabbelka 2012-06-30 13:00
aby tak chalka wygladała jak na zdjeciu trzeba uzyć maki oczyszczonej (typ 550), aby zaś trzymała kształt powinna to być dobra mąka wysokoglutenowa, tzn o dużej zawartosci białka.
Cytować
0 #4 Wiola 2012-06-29 17:03
Mam pytanko czy 2 i 3 faze zakwasza Pani mąką zwykłą typ 550 czy z pełnego przemiału. Ja z pełnego przemiału zakwaszam i mi wychodzi o wiele ciemniejsze ciasto niż u Pani na zdjęciu. Dziąkuje z góry za odpowiedź.
Cytować
0 #3 mirabbelka 2011-01-31 13:50
dokladnie tak jak napisalam. W 1 etapie - ok 8 godzin, w 2 i 3 kazdorazowo nie dluzej niz 4-5 godzin. Razem zakwaszanie trwalo ok 16 godzin. Jest to ważne aby ciasto nie bylo kwasne. pozdrawiam M.
Cytować
0 #2 marysia 2011-01-31 10:07
Mirabelko, mam pytanie odnośnie zakwaszania ciasta;
w metodzie 3-stopniowej najdłuższa faza to faza 2, w której zostawiamy ciasto na noc.
Tymczasem tutaj piszesz o najdłużej fazie pierwszej. Wiąc to jakiś inny sposób zakwaszania ciasta..?
Drugie pytanie - "przy dwóch następnych starałam się nie przekraczać 4-5 godzin" nie wiem, jak to rozumieć - 4-5 godzin na każdą z pozostałych dwóch faz (w sumie - 8-10 godzin), czy też łącznie dla obydwu (w sumie 4-5 godzin)? To dość znacząca różnica.
Pozdrawiam,
Marysia
Cytować
0 #1 atuan 2010-11-03 08:48
Witam
A ja mam tylko jedno małe pytanko...
Jakiego typu mąki pszennej mam urzyć do zrobienia takiej chałeczki?
Pozdrawiam
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 253

Wczoraj 420

Tydzień 253

Miesiąc 10285

Wszystkich 13160095