Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

chalki_zakwas 

Chałka na zakwasie
 
składniki:
  • 350g pszennego ciasta zakwaszonego

przygotowanego metodą 3-stopniową z użyciem mleka zamiast wody. Jako zaczątka użyłam 1 łyżkę mojego zakwasu żytniego a potem dodawałam mniej wiecej równe porcje mąki i mleka.
Pierwsza fazę zakwaszałam przez noc, przy dwóch następnych starałam się nie przekraczać 4-5 godzin, bo nie chciałam żeby ciasto było zbyt kwaśne. Ciasto z mąki pszennej i mleka przyrasta w każdej fazie tak pięknie, że wielką przyjemnością jest go robić, naprawdę!

Składnik ciasta (2 małe chałki):

  • 400g mąki pszennej
  • 350g pszennego ciasta zakwaszonego jw.
  • 50g płynnego ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Chałkę tę zrobiłam trochę inna metodą niż pozostałe ciasta na zakwasie, ale dzięki temu wyszła nadzwyczajnie!

Wyrabianie podzieliłam na 5 etapów: 3 x co 10 minut i 2 x co godzinę.

- Składniki zagnieść, wyrabiać chwilą, jeśli ciasto będzie za gęste dodać 1-2 łyżki mleka. Powinno być miękkie i elastyczne. 

- Odstawić w misce na 10 minut. Ponownie wyrabiać przez 10-15 sek. i odstawić na 10 minut.

- Powtórzyć wyrabianie jw. i odstawić na 10 minut.

- Ponownie wyrobić przez 10-15 sekund, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

- Powtórzyć jw. i ponownie odstawić na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto uformować, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 1-2 godziny do ostatecznego wyrośnięcia.  

 Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem, można posypać kruszonką, makiem bądź płatkami migdałowymi.

 Piec w temp 200°C ok 30 minut do apetycznego zbrązowienia. Polecam!

 

 



 

 



 

 

Komentarze   

-1 #3 Ania 2012-07-28 17:49
Cytuję mirabbelka:
aby tak chalka wygladała jak na zdjeciu trzeba uzyć maki oczyszczonej (typ 550), aby zaś trzymała kształt powinna to być dobra mąka wysokoglutenowa, tzn o dużej zawartosci białka.


Witam, gdzie można kupić taką mąką - bardzo proszą o wskazówką. To chyba jest powód moich porażek - brak odpowiedniej mąki. Mam dostąp do tej z biedronki (białko 10gr) jak i pszennej pełnoziarnistej (11,9gr).
Cytować
0 #2 mirabbelka 2012-06-30 13:00
aby tak chalka wygladała jak na zdjeciu trzeba uzyć maki oczyszczonej (typ 550), aby zaś trzymała kształt powinna to być dobra mąka wysokoglutenowa, tzn o dużej zawartosci białka.
Cytować
+1 #1 Wiola 2012-06-29 17:03
Mam pytanko czy 2 i 3 faze zakwasza Pani mąką zwykłą typ 550 czy z pełnego przemiału. Ja z pełnego przemiału zakwaszam i mi wychodzi o wiele ciemniejsze ciasto niż u Pani na zdjęciu. Dziąkuje z góry za odpowiedź.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 100

Wczoraj 147

Tydzień 909

Miesiąc 4515

Wszystkich 13819912