Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo na zakwasie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 18.07.2019 15:52
    Ciężkie pieczywo to raczej żytnie. Wszystkie przepisy na pieczywo pszenne, a jeszcze lepiej pieczywo ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 18.07.2019 15:45
    Najlepiej użyć po prostu przepisu na pieczywo drożdżowe.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Iza Iza 18.07.2019 12:54
    Witam, czy zamiast zakwasu można użyć drożdży? Jeśli tak, jak to przeliczyć?
     
  • Pieczywo na zakwasie

    Weronika Weronika 18.07.2019 08:15
    Dzień dobry, chciałabym zaczerpnąć fachowej porady, jaki chlebek poleca Pani upiec dla rocznego ...
     
  • Pieczywo na zakwasie

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 08.07.2019 17:18
    Powodzenia! pozdrawiam MZ

chalki_zakwas 

Chałka na zakwasie
 
składniki:
  • 350g pszennego ciasta zakwaszonego

przygotowanego metodą 3-stopniową z użyciem mleka zamiast wody. Jako zaczątka użyłam 1 łyżkę mojego zakwasu żytniego a potem dodawałam mniej wiecej równe porcje mąki i mleka.
Pierwsza fazę zakwaszałam przez noc, przy dwóch następnych starałam się nie przekraczać 4-5 godzin, bo nie chciałam żeby ciasto było zbyt kwaśne. Ciasto z mąki pszennej i mleka przyrasta w każdej fazie tak pięknie, że wielką przyjemnością jest go robić, naprawdę!

Składnik ciasta (2 małe chałki):

  • 400g mąki pszennej
  • 350g pszennego ciasta zakwaszonego jw.
  • 50g płynnego ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Chałkę tę zrobiłam trochę inna metodą niż pozostałe ciasta na zakwasie, ale dzięki temu wyszła nadzwyczajnie!

Wyrabianie podzieliłam na 5 etapów: 3 x co 10 minut i 2 x co godzinę.

- Składniki zagnieść, wyrabiać chwilą, jeśli ciasto będzie za gęste dodać 1-2 łyżki mleka. Powinno być miękkie i elastyczne. 

- Odstawić w misce na 10 minut. Ponownie wyrabiać przez 10-15 sek. i odstawić na 10 minut.

- Powtórzyć wyrabianie jw. i odstawić na 10 minut.

- Ponownie wyrobić przez 10-15 sekund, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

- Powtórzyć jw. i ponownie odstawić na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto uformować, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 1-2 godziny do ostatecznego wyrośnięcia.  

 Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem, można posypać kruszonką, makiem bądź płatkami migdałowymi.

 Piec w temp 200°C ok 30 minut do apetycznego zbrązowienia. Polecam!

 

 



 

 



 

 

Komentarze   

0 #8 jaroslaw 2016-04-05 22:03
Wychodzi boska. Z zakwaszaniem, ja nawet eksperymentuje. Czekam bo jeda jest w piecu, tym razem na mlodym kwasie brata.
Cytować
+1 #7 Malgorzata Zielińska 2015-06-24 16:21
Manitoba to to, co chałki lubią najbardziej :lol:
Cukier trzcinowy i mleko pełne tez ok. Z chudym mlekiem jest mniej kaloryczna ale tez i mniej smaczna.
Cytować
0 #6 Asia 2015-06-24 14:54
Mąka Manitoba (13g protein) może być? A cukier moge dać trzcinowy?? Mleko tzw. pełne, czyli tłuste moze być?? Dzięki z góry.
Cytować
0 #5 Ania 2012-07-28 17:49
Cytuję mirabbelka:
aby tak chalka wygladała jak na zdjeciu trzeba uzyć maki oczyszczonej (typ 550), aby zaś trzymała kształt powinna to być dobra mąka wysokoglutenowa, tzn o dużej zawartosci białka.


Witam, gdzie można kupić taką mąką - bardzo proszą o wskazówką. To chyba jest powód moich porażek - brak odpowiedniej mąki. Mam dostąp do tej z biedronki (białko 10gr) jak i pszennej pełnoziarnistej (11,9gr).
Cytować
0 #4 mirabbelka 2012-06-30 13:00
aby tak chalka wygladała jak na zdjeciu trzeba uzyć maki oczyszczonej (typ 550), aby zaś trzymała kształt powinna to być dobra mąka wysokoglutenowa, tzn o dużej zawartosci białka.
Cytować
0 #3 Wiola 2012-06-29 17:03
Mam pytanko czy 2 i 3 faze zakwasza Pani mąką zwykłą typ 550 czy z pełnego przemiału. Ja z pełnego przemiału zakwaszam i mi wychodzi o wiele ciemniejsze ciasto niż u Pani na zdjęciu. Dziąkuje z góry za odpowiedź.
Cytować
0 #2 mirabbelka 2011-01-31 13:50
dokladnie tak jak napisalam. W 1 etapie - ok 8 godzin, w 2 i 3 kazdorazowo nie dluzej niz 4-5 godzin. Razem zakwaszanie trwalo ok 16 godzin. Jest to ważne aby ciasto nie bylo kwasne. pozdrawiam M.
Cytować
0 #1 marysia 2011-01-31 10:07
Mirabelko, mam pytanie odnośnie zakwaszania ciasta;
w metodzie 3-stopniowej najdłuższa faza to faza 2, w której zostawiamy ciasto na noc.
Tymczasem tutaj piszesz o najdłużej fazie pierwszej. Wiąc to jakiś inny sposób zakwaszania ciasta..?
Drugie pytanie - "przy dwóch następnych starałam się nie przekraczać 4-5 godzin" nie wiem, jak to rozumieć - 4-5 godzin na każdą z pozostałych dwóch faz (w sumie - 8-10 godzin), czy też łącznie dla obydwu (w sumie 4-5 godzin)? To dość znacząca różnica.
Pozdrawiam,
Marysia
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 165

Wczoraj 242

Tydzień 634

Miesiąc 4935

Wszystkich 13445718