Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Ciabatta

    MZ MZ 21.11.2020 17:29
    Najlepiej pszenna wysokobiałkowa.
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MZ MZ 21.11.2020 17:12
    Chleb zytni razowy przyrasta mniej więcej 1/3. Trzeba obserwować, żeby nie przerósł. Przerośnięty ...
     
  • Ciabatta

    Angelika Angelika 21.11.2020 13:38
    Jaki typ mąki pszennej najlepszy do ciabatty? Dziękuję.
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Ewa Ewa 20.11.2020 19:06
    Pieke chleb na zakwasie z maki zytniej grubo ziarnistej tylko, ile taki chleb ma urosnac? wkladam do ...
     
  • Pszenny receptura bazowa

    MZ MZ 16.11.2020 18:27
    Nie. Chłodzenie tylko w ostatniej fazie wyrastania jest możliwe.

 

 ciasto_zowocami

 



Składniki:
 

  • 350g pszennego ciasta zakwaszonego
    przygotowanego metodą 3-stopniową z użyciem mleka zamiast wody. Jako zaczątka użyłam łyżkę zakwasu żytniego, a potem dodawałam mniej wiecej równe ilości maki pszennej i mleka. Pierwsza fazę zakwaszałam przez noc, przy dwóch następnych starałam się nie przekraczać 4-5 godzin, bo nie chciałam żeby ciasto było zbyt kwaśne.
    Do gotowego ciasta zakwaszonego należy dodać:

  • 400g - 500g mąki pszennej (ilość dodanej mąki zależy od gęstości ciasta zakwaszonego, trzeba dodawać powoli i z wyczuciem)
  • 70g płynnego ostudzonego masła
  • 3 jajka
  • 35g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka soli

Składniki zagnieść, przykryć, odstawić na ok pół godziny i ponownie wyrobić - utworzy sie miękkie ciasto. Przykryć, jeszcze raz odstawić w ciepłym miejscu tym razem na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie na pół godziny.

Posmarowałam ciasto rozmąconym jajkiem, na wierzchu ułożyłam owoce i posypałam kruszonką i płatkami migdałowymi.

 Piekłam w temp 185°C ok 40 minut do apetycznego zbrązowienia.  Naprawdę polecam !

 

25/06/2007/mz

 

 

Komentarze   

0 #14 Ania 2020-08-19 19:38
Rzeczywiście rewelacja, zrobiłam z borówkami.
Cytować
0 #13 MZ 2019-06-07 20:24
To ciasto jest rzeczywiście mało słodkie, chociaż to dość subiektywna ocena. Dla mnie wszystkie tzw kupne ciasta są dużo za słodkie, bo wszędzie obcinam cukier i po prostu zmienił mi się smak :)
Oczywiście można to ciasto potraktować jako spod i posypać czymś słodkim, kruszonką, cukrem lub polukrować po upieczeniu
Cytować
0 #12 Marta 2019-06-07 19:32
Upiekłam dzisiaj z truskawkami i kruszonka . Z racji nietolerancji zamieniłam jednak mleko na roślinne , , a maslo na olej kokosowy. Używałam maki orkiszowej jasnej . Dodałam 50g cukru ale ... Konstystencja ciasta super , jednak jest prawie zupełnie nie słodkie :( Czy to mój zakwas zjadł całą słodycz ??;)
Cytować
0 #11 Sylwia 2016-05-23 20:23
Ok, zrobiłam spód z tego przepisu, plus na górę wylałam masę sernikową z pól kilo twarogu, a na wierzchu posypałam pokrojonymi w kosteczke i obtoczonymi z cukrze i cynamonie kawałkami jabłka (5 sztuk). Wyszło super! :)
Cytować
0 #10 Sylwia 2016-05-23 16:48
Moje ciasto też było "jogurtowe" :D ale trochę suche, może dlatego że pokombinowałam ze składnikami i dałam mąkę orkiszową i część masła zamieniłam na olej kokosowy... teraz wyrasta na kaloryderze kolejne próbne ciasto, tym razem na wierzchu wyląduje warstwa sernikowa i dopiero owoce ;) aż się nie mogę doczekac :)
Cytować
-1 #9 Teresa 2015-08-17 07:43
Wspaniałe. Pierwszy raz robiłam i wyrosło puszyste, delikatne. Wszystko wg przepisu. Mąki mniej niż 400g, cukier zastąpiłam miodem, a do kruszonki ksylitol. Bez grama drożdży spożywczych. Zakwas, czyli dzikie drożdże to lek dla jelit. Trochę zabawy przy tym cieście jest, ale warto (najłatwiej kupić sklepową bułę z drożdżami i chemią). Często korzystam z Pani przepisów. Pozdrawiam
Cytować
0 #8 Magda 2013-12-31 15:20
Moja wersja wlasnie w piekarniku na sylwestrowy wieczor-w formie rolady z domowym dzemem wisniowym, wyglada j pachnie rewelacyjnie, ciasto roslo na kazdym etapie pieknie. Swietna strona, odkrylam ja 2 miesiace temu, pieke chleby raz w tygodniu, razowca I pszenny pelnoziarnisty I po polowie zamrazam, calej rodzinie wyjatkowo smakuja. POZDRAWIAM NOWOROCZNIE,
!
Cytować
0 #7 Hania 2013-05-16 08:56
Ciasto jest przepyszne, lekko wilgotne i mięciutkie. Wyrosło fantastycznie. Dołożyłam troszkę więcej cukru (ok. 50 g), samo ciasto jest niezbyt słodkie, ale z kruszonką smak ma idealny. Dziękuję za wspaniały przepis!
Cytować
0 #6 mirabbelka 2011-04-01 14:03
polecam przeczytac > zakwas porady praktyczne > mamy zakwas i co dalej? tam jest przedstawiona metoda 3-stopniowa zakwaszania ciasta, o ktorej mowa w przepisie
Cytować
0 #5 Agnieszka 2011-04-01 13:14
Jestem tu pierwszy raz i aż ślinka cieknie... ale nie mogą pojąć jak mam zakwasić ciasto bo w każdym przepisie jest np 350g pszennego ciasta zakwaszonego. Bardzo proszą o pomoc :-)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 350

Wczoraj 391

Tydzień 741

Miesiąc 8847

Wszystkich 13658096