Składniki:
- 350g pszennego ciasta zakwaszonego
przygotowanego metodą 3-stopniową z użyciem mleka zamiast wody. Jako zaczątka użyłam łyżkę zakwasu żytniego, a potem dodawałam mniej wiecej równe ilości maki pszennej i mleka. Pierwsza fazę zakwaszałam przez noc, przy dwóch następnych starałam się nie przekraczać 4-5 godzin, bo nie chciałam żeby ciasto było zbyt kwaśne.
Do gotowego ciasta zakwaszonego należy dodać: - 400g - 500g mąki pszennej (ilość dodanej mąki zależy od gęstości ciasta zakwaszonego, trzeba dodawać powoli i z wyczuciem)
- 70g płynnego ostudzonego masła
- 3 jajka
- 35g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka soli
Składniki zagnieść, przykryć, odstawić na ok pół godziny i ponownie wyrobić - utworzy sie miękkie ciasto. Przykryć, jeszcze raz odstawić w ciepłym miejscu tym razem na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić ponownie na pół godziny.
Posmarowałam ciasto rozmąconym jajkiem, na wierzchu ułożyłam owoce i posypałam kruszonką i płatkami migdałowymi.
Piekłam w temp 185°C ok 40 minut do apetycznego zbrązowienia. Naprawdę polecam !
25/06/2007/mz
Komentarze
Oczywiście można to ciasto potraktować jako spod i posypać czymś słodkim, kruszonką, cukrem lub polukrować po upieczeniu
!
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.