Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

 

czekoladowe

składniki:

  • 200 g ciasta zakwaszonego prowadzonego 3-fazowo przy użyciu mleka zamiast wody,
  • 150 g cukru,
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 jajka,
  • ok. 100 ml mleka,
  • 400g maki pszennej
  • 1/4 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2-3 łyżki kakao
  • szczypta soli

Zacząć trzeba, co najmniej 12-18 godzin przed dniem wypieku. W zależności od siły zakwasu należy zrobić ciasto zakwaszone metodą najlepiej 3-stopniową, tzn. do 1-2 łyżek zakwasu dodawać mniej wiecej równe porcje mąki i mleka, aby otrzymać bardzo aktywny zaczyn. Ciasto zakwaszone można zaś nazwać aktywnym i gotowym do wypieku, jeśli po ok 4 godzinach w ostatniej fazie powiększyło swoją objętość 3-4-krotnie.

 

  1. Jajko ubić z cukrem, dodać masło i mleko i powoli połączyć z ciastem zakwaszonym. Dodawać stopniowo mąkę i resztę składników. Zagnieść miękkie ciasto (mikserem 5 minut).
  2. Dużą formę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką, ciasto powinno wypełnić ją tylko do połowy.  Przykryć, odstawić do wyrośnięcia. U mnie rosło 4 godziny i wypełniło całą formę. 
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut, aż będzie odstawało od brzegów.

 

Po wystygnięciu ozdobiłam je polewą czekoladową jak na prawdziwy murzynek przystało.

Ma bardzo ciekawy smak, pachnie trochę piernikowo, jest puszyste i smaczne nawet następnego dnia.

 

 

 

Komentarze   

0 #3 Malgos 2013-07-06 06:46
Ciasto swietne jak zawsze,pieklam kolejny raz. Dziekuje za przepis i pozdrawiam :-)
Cytować
0 #2 Elżbieta 2012-07-26 17:48
Witaj Mirabelko :-)
Dziąkują Ci za wspaniałą stroną i za wszystkie przepisy. Dziś upiekłam ciasto czekoladowe. Dla mnie bomba. Rodzince bardzo smakuje. Moja synowa chudzinka kochana zjadła 3 kawałki i jeszcze dostała na wynos. :D
Moją przygodą z chlebem zaczynałam 3 lata temu razem z Tobą. Od początku z powodzeniem. Na jakiś czas przerwałam domowe wypieki, a teraz znów wracam, bo zakwas mam przedni, wiąc żal nie korzystać. Wypróbowałam już chleb codzienny i prosty jasny, oraz ciasto z owocami i czekoladowe. Wkrotce przechodzą na razowce, bo sukcesy rozbudzają moją ciekawość i dodają energii. Pieczenie staje się powoli moją pasją, a wszystko dzięki Tobie.
Pozdrawiam serdecznie. :lol:
Cytować
0 #1 Krzysztof 2011-04-23 20:46
Wspaniała stronka Mirabellko. Dziąkują Ci ślicznie za bogate receptury. Od pewnego czasu śledzą na bieżąco. Wypieki równie się udają.
Z okazji Wielkiej Nocy chciałem skorzystać z przepisów na smakołyki ^^
I tu pojawia się moje pierwsze pytanie, jakiego mleka można używać w wypiekach? Musi być tradycyjnie przegotowane z woreczków, czy równie dobrze nadaje się pasteryzowane z kartonu? Domyślam się, że dzikie drożdże potrzebują specyficznych warunków do rozwoju. Stąd moje wątpliwości.
Pozdrawiam serdecznie,
zapalony domowy piekarz chlebka żytniego, Krzysztof ;D
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 24

Wczoraj 420

Tydzień 24

Miesiąc 10056

Wszystkich 13159866