Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 19.01.2018 17:03
    Mam Kaisera te owalna, ona nie jest emaliowana tylko ze specjalna powłoka. .Uzywam jej już chyba ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Asia Asia 19.01.2018 11:54
    https://www.garneczki.pl/produkt/forma-do-chleba-kaiser-la-forme-plus-36-5-cm,7342. A ja się zastanawiam ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 19.01.2018 11:27
    Weź pod uwagę, ze w piekarni n i g d y nie pieką na samym zakwasie i wyrastanie z dodatkiem drożdży trwa ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Basia Basia 19.01.2018 08:59
    Też kupiłam formy Wilton i są już przeszłością, niestety, ale przy pieczeniu 3-4 razy w tygodniu ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 18.01.2018 22:07
    Pieke w formach powlekanych np firmy Wilton. Nie są najtańsze, ale śłużą mi już dość długo. Używam ...

 

czekoladowe

składniki:

  • 200 g ciasta zakwaszonego prowadzonego 3-fazowo przy użyciu mleka zamiast wody,
  • 150 g cukru,
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 jajka,
  • ok. 100 ml mleka,
  • 400g maki pszennej
  • 1/4 łyżeczki esencji waniliowej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2-3 łyżki kakao
  • szczypta soli

Zacząć trzeba, co najmniej 12-18 godzin przed dniem wypieku. W zależności od siły zakwasu należy zrobić ciasto zakwaszone metodą najlepiej 3-stopniową, tzn. do 1-2 łyżek zakwasu dodawać mniej wiecej równe porcje mąki i mleka, aby otrzymać bardzo aktywny zaczyn. Ciasto zakwaszone można zaś nazwać aktywnym i gotowym do wypieku, jeśli po ok 4 godzinach w ostatniej fazie powiększyło swoją objętość 3-4-krotnie.

 

  1. Jajko ubić z cukrem, dodać masło i mleko i powoli połączyć z ciastem zakwaszonym. Dodawać stopniowo mąkę i resztę składników. Zagnieść miękkie ciasto (mikserem 5 minut).
  2. Dużą formę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką, ciasto powinno wypełnić ją tylko do połowy.  Przykryć, odstawić do wyrośnięcia. U mnie rosło 4 godziny i wypełniło całą formę. 
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut, aż będzie odstawało od brzegów.

 

Po wystygnięciu ozdobiłam je polewą czekoladową jak na prawdziwy murzynek przystało.

Ma bardzo ciekawy smak, pachnie trochę piernikowo, jest puszyste i smaczne nawet następnego dnia.

 

 

 

Komentarze   

0 #3 Malgos 2013-07-06 06:46
Ciasto swietne jak zawsze,pieklam kolejny raz. Dziekuje za przepis i pozdrawiam :-)
Cytować
0 #2 Elżbieta 2012-07-26 17:48
Witaj Mirabelko :-)
Dziąkują Ci za wspaniałą stroną i za wszystkie przepisy. Dziś upiekłam ciasto czekoladowe. Dla mnie bomba. Rodzince bardzo smakuje. Moja synowa chudzinka kochana zjadła 3 kawałki i jeszcze dostała na wynos. :D
Moją przygodą z chlebem zaczynałam 3 lata temu razem z Tobą. Od początku z powodzeniem. Na jakiś czas przerwałam domowe wypieki, a teraz znów wracam, bo zakwas mam przedni, wiąc żal nie korzystać. Wypróbowałam już chleb codzienny i prosty jasny, oraz ciasto z owocami i czekoladowe. Wkrotce przechodzą na razowce, bo sukcesy rozbudzają moją ciekawość i dodają energii. Pieczenie staje się powoli moją pasją, a wszystko dzięki Tobie.
Pozdrawiam serdecznie. :lol:
Cytować
0 #1 Krzysztof 2011-04-23 20:46
Wspaniała stronka Mirabellko. Dziąkują Ci ślicznie za bogate receptury. Od pewnego czasu śledzą na bieżąco. Wypieki równie się udają.
Z okazji Wielkiej Nocy chciałem skorzystać z przepisów na smakołyki ^^
I tu pojawia się moje pierwsze pytanie, jakiego mleka można używać w wypiekach? Musi być tradycyjnie przegotowane z woreczków, czy równie dobrze nadaje się pasteryzowane z kartonu? Domyślam się, że dzikie drożdże potrzebują specyficznych warunków do rozwoju. Stąd moje wątpliwości.
Pozdrawiam serdecznie,
zapalony domowy piekarz chlebka żytniego, Krzysztof ;D
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 22

Wczoraj 501

Tydzień 2381

Miesiąc 8836

Wszystkich 13250131