Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    MZ MZ 31.07.2017 08:07
    Z pewnością tłuszcz na powierzchni chleba daje efekt mocno brązowej skórki. Oczywiście tez, temperaturę ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    Magdalena Magdalena 31.07.2017 07:43
    Pani Małgorzato, chlebek wyszedł przepyszny. Zrobiłam go w prezencie dla teścia, który jest z kieleckiego ...

 

warkocz_zakwas

 

składniki:
 

  • 400g pszennego ciasta zakwaszonego, przygotowanego metodą 3-stopniową z użyciem mleka zamiast wody. Jako zaczątka użyłam 1 łyżki mojego poczciwego zakwasu żytniego (nie chciało mi się reaktywować pszennego). Pierwszą fazę zakwaszałam przez noc, przy dwóch następnych starałam się nie przekraczać 4-5 godzin, bo nie chciałam żeby ciasto było zbyt kwaśne.
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

zagnieść dodając odrobinę mąki (dałam ok. 1/4 szklanki, ale to zależy od gęstości ciasta zakwaszonego) - utworzy sie miękki zaczyn.

Przykryć, odstawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.

Do wyrośniątego zaczynu dodać:
 

  • 350g mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka
  • 60 g cukru
  • 40 g płynnego masła
  • łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko

 

Wszystkie składniki zagnieść, aż utworzy sie gładkie ciasto odstające od ręki i miski (ja użyłam miksera) a na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.

 

Ciasto po tym czasie przyrasta dwukrotnie.

Następnie wyjąć, podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek. Z wałków zapleść ostrożnie warkocz. Końce warkocza połączyć tworząc wieniec.

Ułożyć na blasze, przykryć folią posmarowaną tłuszczem i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok 40 minut.

(Po tym czasie moje ciasto powiększyło swoja objętość więcej niż dwukrotnie!). Rozgrzać piekarnik, wieniec posmarować rozmąconym jajkiem - ja posypałam lekko makiem i płatkami migdałowymi.


Piec w temp 200 st C ok 40-45 minut do zbrązowienia.

 

Wyszło ogromne, apetyczne ciasto bez posmaku drożdży, za to z charakterem ! Ten charakter to ledwo wyczuwalny posmak zakwasu.

25.06.2007/mz

 

 

Polecam wszystkim - nie tylko tym, którzy nie tolerują drożdży.

 

 

 



Wyszlo ogromne, apetyczne ciasto bez posmaku drozdzy, za to z charakterem ! Ten charakter to ledwo wyczuwalny posmak zakwasu. Polecam wszystkim - nie tylko tym, którzy nie toleruja drozdzy.









ciasto na zakwasie/zakwas/maka pszenna

Komentarze   

0 #8 Małgorzata Zielińska 2016-10-10 13:51
Po prostu do 1 łyżki zakwasu żytniego dodaj make pszenna i letnie mleko. Zmieszaj, przykryj odstaw na noc. Następnego dnia rano ( kiedy zaczyn podrosnie) dodaj następna porcje maki i letniego mleka i odstaw na 4-5 godzin w ciepła. Jesli ładnie urośnie mozna poprzestać na tych dwóch etapach. Jesli masz czas i watpliwości mozesz ostatnia operacje jeszcze raz powtórzyć. To znaczy dodawanie maki i mleka i odstawienie na 4-5 godzin. Ile maki i mleka mniej wiecej w równych porcjach masz każdorazowo dodać - oblicz sobie sama. Jesli docelowo chcesz otrzymac tak jak w przepisie ok 400g zaczynu, podziel 400g na 4 lub 6 a otrzymany wynik to ilosc g maki i wody, ktore masz dodac za kazdym razem.
W pierwszym przypadku musisz dodac do żytniego zaczatka każdorazowo ok 100g maki i 100g mleka. Po 8 godzinach to samo.
Cytować
0 #7 Agnieszka 2016-10-10 10:03
Witam. Czy ja mogłabym w taki prosty sposób jak dla chłopa dostać podpowiedż jak mam przygotować ten pierwszy składnik warkocza czyli ciasto zakwaszone?
Mam tak jak Pani zakwas żytni i mkąkę z młyna pszenną typ 500 czy to plus pozostałe składniki wystarczą do zrobienia tego cuda?
Cytować
0 #6 tijgertje 2014-04-11 08:40
Pyyyycha! Pieklam 2 dni pod rzad, bo mialam dac czesc kolezance, ale nie bardzo bylo co :D Dorzucilam do ciasta calkiem spora ilosc rodzynek (nie wazylam, ze 2 spore garscie), namoczonych w goracym mleku. Z dobrym maslem wchodzi nie wiadomo kiedy i zanim sie czlowiek obejrzy, to pochlonie zdecydowanie za duzo :oops: Za pierwszym razem ciasto wyszlo lekko kwaskowate, drugie smakuje idealnie, nie czuc zakwasu, smak jest neutralny, rodzynki okazaly sie doskonalym pomyslem. Zdecydowanie przepis wart powtorzenia, nastepnym razem sprobuje zrobic mega wielki warkocz z holenderskim akcentem, typowym na wielkanoc nadzieniem migdalowym. aparat gdzies "posialam", nie ma szans, zeby warkocz dotrwal zanim go znajde :lol:
Cytować
0 #5 Patrycja 2013-05-01 20:42
Zrobiłam go na drożdżach,bo pieczywa na kolację nie miałam,chlebki wolno mi wyrastały w ciągu dnia i musiałam uratować sytuację.Upiekłam chałkę.Pychota,naprawdę!
Cytować
0 #4 Ewa 2012-04-01 15:04
Zaczynam dopiero przygodą z pieczeniem na zakwasie i mam pytanie: czy mój 2-tygodniowy zakwas ''udżwignie'' ów wspaniały wypiek??
strona bardzo pomocna :) pozdrawiam!
Cytować
+1 #3 mirabbelka 2012-02-28 16:24
oczywiscie, jajko jest składnikiem ciasta tak jak w przepisie
wieniec mozna posmarowac jajkiem lub mlekiem lub masłem jak kto lubi
Cytować
0 #2 agata 2012-02-28 15:51
jako w przepisie służy do posmarowania wieńca czy dajemy je do ciasta?
Cytować
0 #1 kasia 2010-11-15 18:25
Mam pytanie: robiłam tą chałke i zostało mi zakwaszone ciasto, które schowałam do lodówki i teraz co mam zrobic aby je "ożywić", czy ponownie dokarmiać metoda 3-fazową, czy tylko ożywić dodając trochę mąki i mleka dzień przed pieczeniem?:-)
chałka jest super, pieknie pachnie podczas pieczenia, ślicznie rośnie, tylko że spaliłam to moje cudo i ze wściekłosci wyrzuciłam, choc kawałek który skosztowac musiałam, jeszcze na gorąco, był przepyszny, ale nie mogłam sobie wybaczyc tej spalenizny:-( chyba coś nie tak z moim piekarnikiem...jednak nie poddaje się i próbuje dalej...stona jest super i polecam wszystkim:-))
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 11

Wczoraj 421

Tydzień 2093

Miesiąc 7191

Wszystkich 13181264