Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 19.01.2018 17:03
    Mam Kaisera te owalna, ona nie jest emaliowana tylko ze specjalna powłoka. .Uzywam jej już chyba ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Asia Asia 19.01.2018 11:54
    https://www.garneczki.pl/produkt/forma-do-chleba-kaiser-la-forme-plus-36-5-cm,7342. A ja się zastanawiam ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 19.01.2018 11:27
    Weź pod uwagę, ze w piekarni n i g d y nie pieką na samym zakwasie i wyrastanie z dodatkiem drożdży trwa ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Basia Basia 19.01.2018 08:59
    Też kupiłam formy Wilton i są już przeszłością, niestety, ale przy pieczeniu 3-4 razy w tygodniu ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 18.01.2018 22:07
    Pieke w formach powlekanych np firmy Wilton. Nie są najtańsze, ale śłużą mi już dość długo. Używam ...

razo_biga_pr_kroj

delikatny żytni chleb na zaczynie drożdzowym
zainspirowany przepisem Petera.Reinharta z ksiązki" Whole grain Breads" 


namaczanka 400g:

  • 170g mąki żytniej razowej
  • 55g mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 170g jogurtu lub maślanki 

    Wymieszać, tak aby cała mąka wchłonęła plyn, a skladniki sie połączyły. Przykryć folią i odstawić na 12 do 24 godzin.

zaczyn drozdzowy biga 370g:

  • 225g maki pszennej o dużej zawartości bialka
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 140g letniej wody


Wymieszac skladniki zaczynu, tak zeby ciasto utworzylo dosc scisłą kulę. Dać odpocząć 5 min i jeszcze raz zagniesc wilgotnymi rękoma, zeby stalo sie bardziej elastyczne. Wlozyć do miski, przykryć folią i odstawić do lodówki na 6 do 8 godzin. Zaczyn mozna przechowywać w lodówce do 3 dni.

Wyjąć na 2 godziny przed dodaniem do chleba.


ciasto wlasciwe ok. 875g:

  • 400g namoczone skladniki jw.
  • 370g cały zaczyn jw.
  • 30g mąka żytnia razowa
  • 1/2 łyzeczki soli 
  • 2 i 1/4 łyzeczki drozdzy instant (dalam tylko niepełne 2 lyzeczki)
  • 1,5 łyzeczki melasy, 1 łyzeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
  • 1 łyżki kminku lub innych ziól (opcjonalnie)

    W dniu wypieku zaczyn i namaczankę rozdrobnić, dodać resztę składników i wymieszać. Najpierw powoli do połączenia wszystkich składników, a po krótkiej przerwie do uzyskania dość gładkiego, elastycznego ciasta. Mozna dodać na tym etapie odrobinę mąki lub wody, jesli zachodzi taka potrzeba.

    Całość włożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować i przełożyć do formy albo koszyka do drugiego rośnięcia na ok. 1 godzinę.

    Piekarnik nagrzać do 220°C, naparować. Po włożeniu chleba temperaturę obniżyć do ok. 180°C i piec 20 minut. Następnie obrócić formę o 180 stopni, żeby przypiekl sie równomiernie i piec dalej ok. 20-30 minut.

    Moje uwagi:

    Lekko razowy chleb, trochę przypominajacy chleb na zakwasie. Użyłam do niego mniej drozdzy niz przewiduje autor przepisu. Gdybym piekła go drugi raz eksperymentowałabym jeszcze z mniejszą iloscią. Chleb jest w smaku wg mnie mało wyrazisty, wiec w żadnym wypadku nie należy rezygnować z dodatków smakowych (kminek ew. inne zioła) !!

Komentarze   

0 #1 jazz... 2012-02-02 22:17
coś z moim komputerem nie tak ? ja żadnych zdjąć z "produkcji" chleba nie mogą znaleźć, widzą tylko zdjęcie chleba po upieczeniu, a i co to znaczy odgazować ciasto ? bo planuje je upiec w najbliższy czasie ; ]
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 22

Wczoraj 501

Tydzień 2381

Miesiąc 8836

Wszystkich 13250131