Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mamy zakwas i co dalej?

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 09.04.2020 17:56
    Tak, trzeba wszystko podwoić. To będzie bardzo duża ilość ciasta, wiec może wygodniej będzie mieszać ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Joanna Joanna 09.04.2020 17:00
    Mam pytanie dotyczące proporcji. Od 2 tygodni piekę chleb żytni podstawowy (ten rekomendowany na ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Sławomir Sławomir 07.04.2020 23:14
    Witam ! Ekspresowy zakwas zrobimy używając zamiast wody żurku z butelki.Jeśli rano rozmieszamy mąkę z ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Bożena Bożena 07.04.2020 12:20
    Bułki na "chmielowych drożdżach" = sztuk 12 z 0,5 kg mąki - wypada zjeść bez apetytu. Są przeciwieństwem ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 07.04.2020 12:03
    Dokarmiać, piec chleb, a resztę znowu dokarmiać. Zasada jest taka: Aby wzmocnić zakwas bierzemy mała ...

razo_biga_pr_kroj

delikatny żytni chleb na zaczynie drożdzowym
zainspirowany przepisem Petera.Reinharta z ksiązki" Whole grain Breads" 


namaczanka 400g:

  • 170g mąki żytniej razowej
  • 55g mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 170g jogurtu lub maślanki 

    Wymieszać, tak aby cała mąka wchłonęła plyn, a skladniki sie połączyły. Przykryć folią i odstawić na 12 do 24 godzin.

zaczyn drozdzowy biga 370g:

  • 225g maki pszennej o dużej zawartości bialka
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 140g letniej wody


Wymieszac skladniki zaczynu, tak zeby ciasto utworzylo dosc scisłą kulę. Dać odpocząć 5 min i jeszcze raz zagniesc wilgotnymi rękoma, zeby stalo sie bardziej elastyczne. Wlozyć do miski, przykryć folią i odstawić do lodówki na 6 do 8 godzin. Zaczyn mozna przechowywać w lodówce do 3 dni.

Wyjąć na 2 godziny przed dodaniem do chleba.


ciasto wlasciwe ok. 875g:

  • 400g namoczone skladniki jw.
  • 370g cały zaczyn jw.
  • 30g mąka żytnia razowa
  • 1/2 łyzeczki soli 
  • 2 i 1/4 łyzeczki drozdzy instant (dalam tylko niepełne 2 lyzeczki)
  • 1,5 łyzeczki melasy, 1 łyzeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
  • 1 łyżki kminku lub innych ziól (opcjonalnie)

    W dniu wypieku zaczyn i namaczankę rozdrobnić, dodać resztę składników i wymieszać. Najpierw powoli do połączenia wszystkich składników, a po krótkiej przerwie do uzyskania dość gładkiego, elastycznego ciasta. Mozna dodać na tym etapie odrobinę mąki lub wody, jesli zachodzi taka potrzeba.

    Całość włożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować i przełożyć do formy albo koszyka do drugiego rośnięcia na ok. 1 godzinę.

    Piekarnik nagrzać do 220°C, naparować. Po włożeniu chleba temperaturę obniżyć do ok. 180°C i piec 20 minut. Następnie obrócić formę o 180 stopni, żeby przypiekl sie równomiernie i piec dalej ok. 20-30 minut.

    Moje uwagi:

    Lekko razowy chleb, trochę przypominajacy chleb na zakwasie. Użyłam do niego mniej drozdzy niz przewiduje autor przepisu. Gdybym piekła go drugi raz eksperymentowałabym jeszcze z mniejszą iloscią. Chleb jest w smaku wg mnie mało wyrazisty, wiec w żadnym wypadku nie należy rezygnować z dodatków smakowych (kminek ew. inne zioła) !!

Komentarze   

0 #1 jazz... 2012-02-02 22:17
coś z moim komputerem nie tak ? ja żadnych zdjąć z "produkcji" chleba nie mogą znaleźć, widzą tylko zdjęcie chleba po upieczeniu, a i co to znaczy odgazować ciasto ? bo planuje je upiec w najbliższy czasie ; ]
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 1366

Wczoraj 1520

Tydzień 5755

Miesiąc 13679

Wszystkich 13547337