delikatny żytni chleb na zaczynie drożdzowym
zainspirowany przepisem Petera.Reinharta z ksiązki" Whole grain Breads"
namaczanka 400g:
- 170g mąki żytniej razowej
- 55g mąki pszennej razowej
- 1/2 łyzeczki soli
- 170g jogurtu lub maślanki
Wymieszać, tak aby cała mąka wchłonęła plyn, a skladniki sie połączyły. Przykryć folią i odstawić na 12 do 24 godzin.
zaczyn drozdzowy biga 370g:
- 225g maki pszennej o dużej zawartości bialka
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 140g letniej wody
Wymieszac skladniki zaczynu, tak zeby ciasto utworzylo dosc scisłą kulę. Dać odpocząć 5 min i jeszcze raz zagniesc wilgotnymi rękoma, zeby stalo sie bardziej elastyczne. Wlozyć do miski, przykryć folią i odstawić do lodówki na 6 do 8 godzin. Zaczyn mozna przechowywać w lodówce do 3 dni.
Wyjąć na 2 godziny przed dodaniem do chleba.
ciasto wlasciwe ok. 875g:
- 400g namoczone skladniki jw.
- 370g cały zaczyn jw.
- 30g mąka żytnia razowa
- 1/2 łyzeczki soli
- 2 i 1/4 łyzeczki drozdzy instant (dalam tylko niepełne 2 lyzeczki)
- 1,5 łyzeczki melasy, 1 łyzeczka brązowego cukru
- 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
- 1 łyżki kminku lub innych ziól (opcjonalnie)
W dniu wypieku zaczyn i namaczankę rozdrobnić, dodać resztę składników i wymieszać. Najpierw powoli do połączenia wszystkich składników, a po krótkiej przerwie do uzyskania dość gładkiego, elastycznego ciasta. Mozna dodać na tym etapie odrobinę mąki lub wody, jesli zachodzi taka potrzeba.
Całość włożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować i przełożyć do formy albo koszyka do drugiego rośnięcia na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 220°C, naparować. Po włożeniu chleba temperaturę obniżyć do ok. 180°C i piec 20 minut. Następnie obrócić formę o 180 stopni, żeby przypiekl sie równomiernie i piec dalej ok. 20-30 minut.
Moje uwagi:
Lekko razowy chleb, trochę przypominajacy chleb na zakwasie. Użyłam do niego mniej drozdzy niz przewiduje autor przepisu. Gdybym piekła go drugi raz eksperymentowałabym jeszcze z mniejszą iloscią. Chleb jest w smaku wg mnie mało wyrazisty, wiec w żadnym wypadku nie należy rezygnować z dodatków smakowych (kminek ew. inne zioła) !!
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.