Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    MZ MZ 25.04.2017 08:57
    Wyrzuciłabym.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Michal Michal 25.04.2017 08:42
    Witam. Mam pytanie dotyczące zakwasu pszennego. Mój zakwas ma około 10 dni. Do tej pory wszystko było ...
     
  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.

razo_biga_pr_kroj

delikatny żytni chleb na zaczynie drożdzowym
zainspirowany przepisem Petera.Reinharta z ksiązki" Whole grain Breads" 


namaczanka 400g:

  • 170g mąki żytniej razowej
  • 55g mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 170g jogurtu lub maślanki 

    Wymieszać, tak aby cała mąka wchłonęła plyn, a skladniki sie połączyły. Przykryć folią i odstawić na 12 do 24 godzin.

zaczyn drozdzowy biga 370g:

  • 225g maki pszennej o dużej zawartości bialka
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 140g letniej wody


Wymieszac skladniki zaczynu, tak zeby ciasto utworzylo dosc scisłą kulę. Dać odpocząć 5 min i jeszcze raz zagniesc wilgotnymi rękoma, zeby stalo sie bardziej elastyczne. Wlozyć do miski, przykryć folią i odstawić do lodówki na 6 do 8 godzin. Zaczyn mozna przechowywać w lodówce do 3 dni.

Wyjąć na 2 godziny przed dodaniem do chleba.


ciasto wlasciwe ok. 875g:

  • 400g namoczone skladniki jw.
  • 370g cały zaczyn jw.
  • 30g mąka żytnia razowa
  • 1/2 łyzeczki soli 
  • 2 i 1/4 łyzeczki drozdzy instant (dalam tylko niepełne 2 lyzeczki)
  • 1,5 łyzeczki melasy, 1 łyzeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
  • 1 łyżki kminku lub innych ziól (opcjonalnie)

    W dniu wypieku zaczyn i namaczankę rozdrobnić, dodać resztę składników i wymieszać. Najpierw powoli do połączenia wszystkich składników, a po krótkiej przerwie do uzyskania dość gładkiego, elastycznego ciasta. Mozna dodać na tym etapie odrobinę mąki lub wody, jesli zachodzi taka potrzeba.

    Całość włożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować i przełożyć do formy albo koszyka do drugiego rośnięcia na ok. 1 godzinę.

    Piekarnik nagrzać do 220°C, naparować. Po włożeniu chleba temperaturę obniżyć do ok. 180°C i piec 20 minut. Następnie obrócić formę o 180 stopni, żeby przypiekl sie równomiernie i piec dalej ok. 20-30 minut.

    Moje uwagi:

    Lekko razowy chleb, trochę przypominajacy chleb na zakwasie. Użyłam do niego mniej drozdzy niz przewiduje autor przepisu. Gdybym piekła go drugi raz eksperymentowałabym jeszcze z mniejszą iloscią. Chleb jest w smaku wg mnie mało wyrazisty, wiec w żadnym wypadku nie należy rezygnować z dodatków smakowych (kminek ew. inne zioła) !!

Komentarze   

0 #1 jazz... 2012-02-02 22:17
coś z moim komputerem nie tak ? ja żadnych zdjąć z "produkcji" chleba nie mogą znaleźć, widzą tylko zdjęcie chleba po upieczeniu, a i co to znaczy odgazować ciasto ? bo planuje je upiec w najbliższy czasie ; ]
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 304

Wczoraj 561

Tydzień 1424

Miesiąc 15891

Wszystkich 13131930