bread 1

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Ciabatta

    Ewa Ewa 27.10.2014 19:12
    Witam, pokusiłam się upiec ciabatę wg pani przepisu. Niestety, po podzieleniu na małe porcje (ostatni ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 26.10.2014 22:08
    Absolutnie niczym sie nie różni. Chodziło mi tylko o tempo jego powstawania.
     
  • Chleb belgijski

    Wanda Wanda 26.10.2014 20:12
    Piszesz Małgorzato, że dla Ciebie ten zakwas, to rewelacja i rewolucja. Czy różni się on czymkolwiek ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Wanda Wanda 26.10.2014 19:53
    Natalio... 8) Raczej wszyscy zaglądający tutaj wiedzą. Pojedź w górę, znajdź po lewej stronie tytuł ...
     
  • Chleb belgijski

    Tomasz2 Tomasz2 24.10.2014 09:51
    Pierwszy chleb wyrósł mi nieziemsko..o jeden bochenek ponad blaszkę(piekłem w blaszanej foremce) był ...

 

kukurydziany

skladniki na zaczyn "poolish":

125g maki pszennej 550

125g wody

0,5g drozdzy świeżych (mniej niż 1/4 łyzeczki drożdży instant)



ciasto właściwe:

250g mąki pszennej typ 550

125g mąki kukurydzianej

190g wody

1 łyzeczka soli

7g drożdży świeżych (plaska lyzeczka instant)

1,5 lyzki oleju

250g zaczynu j.w.


W przeddzień pieczenia zrobić zaczyn poolish. Rozmieszać drożdze w wodzie, dodac mąkę i całość wymieszać. Przykryc folią i odstawić na 12 do 16 godzin w temp pokojowej.
Nastepnego dnia mąkę kukurydzianą rozmieszać z drożdzami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ulatwić pózniejsze wyrabianie ciasta. 
Dodać pozostale składniki chleba i wyrabiać (mikserem ok. 3 minut - poziom 1). Mąka kukurydziana nie jest latwa do wyrabiania. Dlatego ważne jest, aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencję ciasta, w miarę potrzeby dodać mąki lub wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser - poziom 2). Mnie udalo sie zrobić ciasto luzne, ale gladkie i sprężyste i dobrze trzymające formę.
Odstawić przykryte do wyrosnięcia na póltorej godziny, w międzyczasie, po ok 45 min wyjąć, lekko odgazowac, uformować kulę i znowu odstawić.
Wyjąć z miski jeszcze raz odgazować i uformować z grubsza, przykryć i dać odpocząć 10-20 minut. Uformowac na blacie zgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnią, na ile sie da i ulozyć w koszyku do wyrastania na 1,5 godziny w temp ok. 24 st. Mój po tym czasie podwoił objetość.
Piekarnik nagrzac do 240°C (z kamieniem, jesli ktos ma). Bochenek zgrabnie przerzucić z koszyka na łopatę, szybko naciąć, a potem przerzucić na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku.
Kiedy chleb zacznie sie rumienić, otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary. Piec ok. 40 minut.



Chleb wyrósł nadspodziewanie pięknie, w przekroju jest żółciutki i miękki. Smak wspaniały!

Komentarze   

0 #8 Wanda 2012-10-16 17:33
Zawsze wszystko robią rącznie. Ten chleb również piekłam i bardzo ładnie się udał. trochę dłużej trzeba zagniatać, niż mikserem.
Cytować
0 #7 Mateusz 2012-10-16 14:49
Zastanawiam się, czy upiec ten chleb, ale waham się że coś zawalą... boje się też czy mój mikser da radą z miksowaniem tej papki :/ Da się to zrobić rącznie?

Pozdrawiam
Cytować
0 #6 Przemek 2012-07-04 23:37
chleb z przepisu super :) tylko. że zaczyn robiłem 2 godz. bo nie chciało mi się czekać :P
Cytować
0 #5 Mariola 2012-01-23 15:12
Witam wszystkich.
Upiekłam chleb kukurydziany ale bez zaczynu tylko z samymi drożdżami i wyszedł bardzo suchy i ciężki dlaczego ?może ktoś wie :sigh:
Cytować
0 #4 rafał 2011-07-30 09:54
Witam.
Próbowałem zrobić ten chleb ale po pierwszym etapie (zmieszanie wszystkich składników) ciasto jest strasznie klejące. Mam je tak zostawić czy czegoś mam dodać wiącej ?
Cytować
0 #3 Anna_AG 2011-06-14 08:12
przepis wygląda super, mam zamiar zaraz wypróbować ale czy da się piec w keksówce?? proszą o szybką odpowiedź bo zaczyn już czeka na blacie ;-)
Cytować
0 #2 Bożena 2010-12-28 11:06
Chlebek jest bardzo smaczny, miąższ puszysty i bardzo żółciutki, a ponadto wspaniała chrupiąca skórka.
Cytować
0 #1 Patrycja 2010-12-12 21:00
Witaj Mirabelko

Czy da się ten chleb zrobić na zaczynie także z mąki kukurydzianej?

Chciałabym upiec chleb dla osoby chorej na celiakią. Podejrzewam że zakwasu na kukurydzianej mące nie wychodują, ale z drożdżami może by się udało. Dlatego zerknąłam na ten przepis, a tutaj niestety zaczyn z pszennej.
A może dysponujesz jakimś innym przepisem na chleb bezglutenowy?

Z góry dziąkują bardzo
Patrycja
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Odrobina statystyk

Dzisiaj 79

Wczoraj 1468

Tydzień 6434

Miesiąc 53287

Wszystkich 12317525