Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

 

kukurydziany

skladniki na zaczyn "poolish":

125g maki pszennej 550

125g wody

0,5g drozdzy świeżych (mniej niż 1/4 łyzeczki drożdży instant)



ciasto właściwe:

250g mąki pszennej typ 550

125g mąki kukurydzianej

190g wody

1 łyzeczka soli

7g drożdży świeżych (plaska lyzeczka instant)

1,5 lyzki oleju

250g zaczynu j.w.


W przeddzień pieczenia zrobić zaczyn poolish. Rozmieszać drożdze w wodzie, dodac mąkę i całość wymieszać. Przykryc folią i odstawić na 12 do 16 godzin w temp pokojowej.
Nastepnego dnia mąkę kukurydzianą rozmieszać z drożdzami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ulatwić pózniejsze wyrabianie ciasta. 
Dodać pozostale składniki chleba i wyrabiać (mikserem ok. 3 minut - poziom 1). Mąka kukurydziana nie jest latwa do wyrabiania. Dlatego ważne jest, aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencję ciasta, w miarę potrzeby dodać mąki lub wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser - poziom 2). Mnie udalo sie zrobić ciasto luzne, ale gladkie i sprężyste i dobrze trzymające formę.
Odstawić przykryte do wyrosnięcia na póltorej godziny, w międzyczasie, po ok 45 min wyjąć, lekko odgazowac, uformować kulę i znowu odstawić.
Wyjąć z miski jeszcze raz odgazować i uformować z grubsza, przykryć i dać odpocząć 10-20 minut. Uformowac na blacie zgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnią, na ile sie da i ulozyć w koszyku do wyrastania na 1,5 godziny w temp ok. 24 st. Mój po tym czasie podwoił objetość.
Piekarnik nagrzac do 240°C (z kamieniem, jesli ktos ma). Bochenek zgrabnie przerzucić z koszyka na łopatę, szybko naciąć, a potem przerzucić na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku.
Kiedy chleb zacznie sie rumienić, otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary. Piec ok. 40 minut.



Chleb wyrósł nadspodziewanie pięknie, w przekroju jest żółciutki i miękki. Smak wspaniały!

Komentarze   

0 #4 Wanda 2012-10-16 17:33
Zawsze wszystko robią rącznie. Ten chleb również piekłam i bardzo ładnie się udał. trochę dłużej trzeba zagniatać, niż mikserem.
Cytować
0 #3 Mateusz 2012-10-16 14:49
Zastanawiam się, czy upiec ten chleb, ale waham się że coś zawalą... boje się też czy mój mikser da radą z miksowaniem tej papki :/ Da się to zrobić rącznie?

Pozdrawiam
Cytować
0 #2 Przemek 2012-07-04 23:37
chleb z przepisu super :) tylko. że zaczyn robiłem 2 godz. bo nie chciało mi się czekać :P
Cytować
0 #1 Mariola 2012-01-23 15:12
Witam wszystkich.
Upiekłam chleb kukurydziany ale bez zaczynu tylko z samymi drożdżami i wyszedł bardzo suchy i ciężki dlaczego ?może ktoś wie :sigh:
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 26

Wczoraj 217

Tydzień 841

Miesiąc 5635

Wszystkich 13903671