bread 1

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pszenny receptura bazowa

    Ela Ela 02.09.2014 18:33
    Użyłam pojemnika z podziałką do wody i mąki, może nie superprecyzyjne miary, ale chlebek wyszedł ...
     
  • Pszenny receptura bazowa

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 01.09.2014 20:34
    Około 2 łyżek. W przypadku takiej ilosci nie ma większego znaczenia czy bedzie to odrobine mniej czy ...
     
  • Pszenny receptura bazowa

    Ela Ela 01.09.2014 20:11
    A 50g zakwasu to mniej więcej ile łyżek? Bo cały czas nie mogę zebrać się do kupienia wagi ;)
     
  • bardzo razowy

    Ala Ala 01.09.2014 14:42
    uzupełniając poprzednie pytanie - czy również w zaparce użyć mogę 60g białego ryżu? Dodam również ...
     
  • bardzo razowy

    Ala Ala 01.09.2014 14:40
    Czy użycie czarnego ryżu jest niezbędne oprócz walorów kolorystycznych? Czy też - nie posiadając ...

 

kukurydziany

skladniki na zaczyn "poolish":

125g maki pszennej 550

125g wody

0,5g drozdzy świeżych (mniej niż 1/4 łyzeczki drożdży instant)



ciasto właściwe:

250g mąki pszennej typ 550

125g mąki kukurydzianej

190g wody

1 łyzeczka soli

7g drożdży świeżych (plaska lyzeczka instant)

1,5 lyzki oleju

250g zaczynu j.w.


W przeddzień pieczenia zrobić zaczyn poolish. Rozmieszać drożdze w wodzie, dodac mąkę i całość wymieszać. Przykryc folią i odstawić na 12 do 16 godzin w temp pokojowej.
Nastepnego dnia mąkę kukurydzianą rozmieszać z drożdzami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ulatwić pózniejsze wyrabianie ciasta. 
Dodać pozostale składniki chleba i wyrabiać (mikserem ok. 3 minut - poziom 1). Mąka kukurydziana nie jest latwa do wyrabiania. Dlatego ważne jest, aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencję ciasta, w miarę potrzeby dodać mąki lub wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser - poziom 2). Mnie udalo sie zrobić ciasto luzne, ale gladkie i sprężyste i dobrze trzymające formę.
Odstawić przykryte do wyrosnięcia na póltorej godziny, w międzyczasie, po ok 45 min wyjąć, lekko odgazowac, uformować kulę i znowu odstawić.
Wyjąć z miski jeszcze raz odgazować i uformować z grubsza, przykryć i dać odpocząć 10-20 minut. Uformowac na blacie zgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnią, na ile sie da i ulozyć w koszyku do wyrastania na 1,5 godziny w temp ok. 24 st. Mój po tym czasie podwoił objetość.
Piekarnik nagrzac do 240°C (z kamieniem, jesli ktos ma). Bochenek zgrabnie przerzucić z koszyka na łopatę, szybko naciąć, a potem przerzucić na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku.
Kiedy chleb zacznie sie rumienić, otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary. Piec ok. 40 minut.



Chleb wyrósł nadspodziewanie pięknie, w przekroju jest żółciutki i miękki. Smak wspaniały!

Komentarze   

0 #8 Wanda 2012-10-16 17:33
Zawsze wszystko robią rącznie. Ten chleb również piekłam i bardzo ładnie się udał. trochę dłużej trzeba zagniatać, niż mikserem.
Cytować
0 #7 Mateusz 2012-10-16 14:49
Zastanawiam się, czy upiec ten chleb, ale waham się że coś zawalą... boje się też czy mój mikser da radą z miksowaniem tej papki :/ Da się to zrobić rącznie?

Pozdrawiam
Cytować
0 #6 Przemek 2012-07-04 23:37
chleb z przepisu super :) tylko. że zaczyn robiłem 2 godz. bo nie chciało mi się czekać :P
Cytować
0 #5 Mariola 2012-01-23 15:12
Witam wszystkich.
Upiekłam chleb kukurydziany ale bez zaczynu tylko z samymi drożdżami i wyszedł bardzo suchy i ciężki dlaczego ?może ktoś wie :sigh:
Cytować
0 #4 rafał 2011-07-30 09:54
Witam.
Próbowałem zrobić ten chleb ale po pierwszym etapie (zmieszanie wszystkich składników) ciasto jest strasznie klejące. Mam je tak zostawić czy czegoś mam dodać wiącej ?
Cytować
0 #3 Anna_AG 2011-06-14 08:12
przepis wygląda super, mam zamiar zaraz wypróbować ale czy da się piec w keksówce?? proszą o szybką odpowiedź bo zaczyn już czeka na blacie ;-)
Cytować
0 #2 Bożena 2010-12-28 11:06
Chlebek jest bardzo smaczny, miąższ puszysty i bardzo żółciutki, a ponadto wspaniała chrupiąca skórka.
Cytować
0 #1 Patrycja 2010-12-12 21:00
Witaj Mirabelko

Czy da się ten chleb zrobić na zaczynie także z mąki kukurydzianej?

Chciałabym upiec chleb dla osoby chorej na celiakią. Podejrzewam że zakwasu na kukurydzianej mące nie wychodują, ale z drożdżami może by się udało. Dlatego zerknąłam na ten przepis, a tutaj niestety zaczyn z pszennej.
A może dysponujesz jakimś innym przepisem na chleb bezglutenowy?

Z góry dziąkują bardzo
Patrycja
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Odrobina statystyk

Dzisiaj 114

Wczoraj 1338

Tydzień 2854

Miesiąc 2854

Wszystkich 12220433