Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne
    No wyrzuciłam :( Mimo tego, że nie spleśniał, to pachniał okropnie. Pomyślałam, że czegoś takie...22.07.14 23:12 przez Wanda
  • Zakwas - porady praktyczne
    Wyrzucilaś??? Jesli nie spleśniał próbowałabym go jednak reaktywować. Jesli nie w tej chwili, t...22.07.14 21:14 przez Małgorzata Zielinska
  • Zakwas - porady praktyczne
    Nie mogę uwierzyć. Mój 6-letni zakwas, który upiekł setki różnorakich chlebów odmówił posłuszeń...22.07.14 16:34 przez Wanda
  • Zakwas - porady praktyczne
    Wystarczy odrobine zakwasu pszennego dokarmić kilkakrotnie maka zytnia, zeby zmienić go na zytn...21.07.14 22:35 przez Małgorzata Zielinska

Sonda

Twoje ulubione wypieki to...
 

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Chleb kukurydziany

Email

 

kukurydziany

skladniki na zaczyn "poolish":

125g maki pszennej 550

125g wody

0,5g drozdzy świeżych (mniej niż 1/4 łyzeczki drożdży instant)



ciasto właściwe:

250g mąki pszennej typ 550

125g mąki kukurydzianej

190g wody

1 łyzeczka soli

7g drożdży świeżych (plaska lyzeczka instant)

1,5 lyzki oleju

250g zaczynu j.w.


W przeddzień pieczenia zrobić zaczyn poolish. Rozmieszać drożdze w wodzie, dodac mąkę i całość wymieszać. Przykryc folią i odstawić na 12 do 16 godzin w temp pokojowej.
Nastepnego dnia mąkę kukurydzianą rozmieszać z drożdzami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ulatwić pózniejsze wyrabianie ciasta. 
Dodać pozostale składniki chleba i wyrabiać (mikserem ok. 3 minut - poziom 1). Mąka kukurydziana nie jest latwa do wyrabiania. Dlatego ważne jest, aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencję ciasta, w miarę potrzeby dodać mąki lub wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser - poziom 2). Mnie udalo sie zrobić ciasto luzne, ale gladkie i sprężyste i dobrze trzymające formę.
Odstawić przykryte do wyrosnięcia na póltorej godziny, w międzyczasie, po ok 45 min wyjąć, lekko odgazowac, uformować kulę i znowu odstawić.
Wyjąć z miski jeszcze raz odgazować i uformować z grubsza, przykryć i dać odpocząć 10-20 minut. Uformowac na blacie zgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnią, na ile sie da i ulozyć w koszyku do wyrastania na 1,5 godziny w temp ok. 24 st. Mój po tym czasie podwoił objetość.
Piekarnik nagrzac do 240°C (z kamieniem, jesli ktos ma). Bochenek zgrabnie przerzucić z koszyka na łopatę, szybko naciąć, a potem przerzucić na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku.
Kiedy chleb zacznie sie rumienić, otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary. Piec ok. 40 minut.



Chleb wyrósł nadspodziewanie pięknie, w przekroju jest żółciutki i miękki. Smak wspaniały!

Powiązane artykuły
Wielkanocny chlebek ( proporcje na 4 małe bochenki) Zaczyn 300g mąki 10g drożdży świeżych 300g wody letniej Drożdże rozkruszyć, wymieszać z letnia woda, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Ciasto chlebowe  cały zaczyn jw 5... Więcej...
zainspirowane przepisem znalezionym w książce "Home_Baking"Ciasto - składniki: 1 i 1/4 szklanki pure ze słodkich ziemniaków (batatów) ok. 300g 1 szklanka wody w której gotowały się ziemniaki 500g mąki pszennej  1 łyżeczka drożdży instant... Więcej...
Cynamonowe zawijańce z ciasta bułkowego  pomysł zaczerpnięty z księżki HomeBaking Jeffrey Alford I Naomi Duguid W tym przepisie zaciekawił mnie raczej sposób wyrastania zwykłego ciasta drożdżowego niż efekt końcowy, tzn. zwijane bułeczki cynam... Więcej...
 

Komentarze  

 
0 #9 Wanda 2012-10-16 18:33
Zawsze wszystko robią rącznie. Ten chleb również piekłam i bardzo ładnie się udał. trochę dłużej trzeba zagniatać, niż mikserem.
Cytować
 
 
0 #8 Mateusz 2012-10-16 15:49
Zastanawiam się, czy upiec ten chleb, ale waham się że coś zawalą... boje się też czy mój mikser da radą z miksowaniem tej papki :/ Da się to zrobić rącznie?

Pozdrawiam
Cytować
 
 
0 #7 Przemek 2012-07-05 00:37
chleb z przepisu super :) tylko. że zaczyn robiłem 2 godz. bo nie chciało mi się czekać :P
Cytować
 
 
0 #6 Mariola 2012-01-23 16:12
Witam wszystkich.
Upiekłam chleb kukurydziany ale bez zaczynu tylko z samymi drożdżami i wyszedł bardzo suchy i ciężki dlaczego ?może ktoś wie :sigh:
Cytować
 
 
0 #5 rafał 2011-07-30 10:54
Witam.
Próbowałem zrobić ten chleb ale po pierwszym etapie (zmieszanie wszystkich składników) ciasto jest strasznie klejące. Mam je tak zostawić czy czegoś mam dodać wiącej ?
Cytować
 
 
0 #4 Anna_AG 2011-06-14 09:12
przepis wygląda super, mam zamiar zaraz wypróbować ale czy da się piec w keksówce?? proszą o szybką odpowiedź bo zaczyn już czeka na blacie ;-)
Cytować
 
 
0 #3 Bożena 2010-12-28 12:06
Chlebek jest bardzo smaczny, miąższ puszysty i bardzo żółciutki, a ponadto wspaniała chrupiąca skórka.
Cytować
 
 
0 #2 Patrycja 2010-12-12 22:00
Witaj Mirabelko

Czy da się ten chleb zrobić na zaczynie także z mąki kukurydzianej?

Chciałabym upiec chleb dla osoby chorej na celiakią. Podejrzewam że zakwasu na kukurydzianej mące nie wychodują, ale z drożdżami może by się udało. Dlatego zerknąłam na ten przepis, a tutaj niestety zaczyn z pszennej.
A może dysponujesz jakimś innym przepisem na chleb bezglutenowy?

Z góry dziąkują bardzo
Patrycja
Cytować
 
 
0 #1 Wcześniejsze wpisy 2010-09-07 17:57
Komentarze do strony:
mirabbelka (2009-09-15 09:26:19)

Bea, cala przyjemnosc po mojej stronie :) pozdrawiam M.
Bea (2009-09-14 20:03:52)

Bardzo dobry chlebek, wychodzi wspaniale, a smakuje wysmienicie. Nadaje sie tez do automatu, choc efekt, zwlaszcza wizualny, to juz nie to... Dziekuje Mirabbelko
Ania (2009-08-21 09:40:31)

Wczoraj upieklam chleb wg tego przepisu i mój nie mial niestety tak intensywnie zóltego miazszu. To byl w ogóle mój pierwszy chleb z maka kukurydziana, wiec nie mam porónania. Ale jest smaczny. Dodatkowo po wylozeniu z koszyka na lopatke zrobil sie plaski i juz tak bardzo nie urósl w trakcie pieczenia.Ciasto wydawalo mi sie wystarczajaco zwarte, byl naciety, a piekarnik naparowany. Zreszta ten problem mam z chlebami na zakwasie. Jaka moze byc przyczyna?
Roman (2009-02-11 22:58:23)

Troche zmodyfikowalem przepis, w zasadzie to nawet wymyslilem sobie swój wlasny. Mianowicie zrobilem zaczyn na mace zytniej, po czym dodalem make orkiszowa i przenna razowa. Efekt byl swietny (chleb bardzo dlugo wyrastal- ok. 3godz.). Dzisiaj pieke wg. tego przepisu i ciekaw jestem efektu. Tak czy inaczej dziekuje za ten przepis i pozdrawiam ;)
Wanda (2008-11-26 19:17:39)

No i upieklam. Piszesz Mirabbelko, ze smak wspanialy. Owszem jest to bardzo smaczny chlebek, ale tego samego dnia pieklam równiez chleb z semolina. Dla mnie ten drugi jest bez porównania bardziej szlachetny. Inaczej tez oba chlebki reaguja na uplyw czasu. To chyba róznica miedzy drozdzami a zakwasem. Oczywiscie jest to moje indywidualne odczucie. Pozdrawiam serdecznie.
Cytować
 

Dodaj komentarz


Aktualności

Domowa piekarnia

Domowa piekarnia Księżka jest odpowiedzią na komentarze i liczne sugestie, że strona jest zbyt obszerna, a treść jej powinna być podana krótko, zwiąźle i w punktach :)
Dział poświącony przepisom w "Domowej Piekarni" podzielony jest na III cząści: pieczywo drożdżowe, wszystko o zakwasie, pieczywo bezglutenowe.

zobacz więcej »

Drożdżowe wypieki

Drożdżowe wypieki ABC ciasta drożdżowego - księżka dla tych, którzy zaczynają przygodą z pieczeniem. Chociaż to praktyka czyni mistrza dobrze jest na początek przyswoić sobie parą reguł i sekretów ciasta. To szybko zaprocentuje. Nawet się nie spostrzeżecie, kiedy ujrzycie w oczach domowników podziw, a wśród znajomych zyskacie sławą.

zobacz więcej »

© Copyright Małgorzata Zielińska. Kopiowanie zabronione.
Projekt i realizacja: strony www E-LIME.