Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Jak zrobić zakwas?

    Przemek Przemek 05.12.2019 09:42
    Witam. Wracam do pieczenia po kilkuletniej przerwie :) Zakwas ma już 2 go dzień. Pytanie: Jak już ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 04.12.2019 08:10
    Wszystko zależy od maki. Należy dodać tyle wody, aby uzyskać konsystencje rzadkiego ciasta. Nie jest ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    Andrzejek Andrzejek 03.12.2019 19:52
    Mam pytanie, Jaka powinna być konsystencja zakwasu? Robiłem tak jak w przepisie, ale czytałem też na ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.12.2019 15:30
    Wszystko zależy od tego jaka to ilość. Najlepiej przekonać się o jego mocy i żywotności, biorąc z ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Weronika Dilling Weronika Dilling 02.12.2019 14:43
    Dzień dobry, Dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem chleba i mam pytanie o zakwas. Dostałam ...

wielka_01wielka_05

Wielkanocny chlebek ( proporcje na 4 małe bochenki)

Zaczyn

300g mąki
10g drożdży świeżych
300g wody letniej

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z letnia woda, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 2 godziny.

Ciasto chlebowe 

cały zaczyn jw
500g mąki pszennej typ 550
100g maki żytniej
200g zakwasu
20g soli
150g wody

Zaczyn połączyć z zakwasem, dodać resztę składników. Wyrabiać ok. 5-6 minut do uzyskania dość luźnego ciasta, dającego uformować się w kulę. 
Odstawić w misce do wyrośnięcia na ok 1, 5 godziny. 
Ciasto wyrzucić na blat i podzielić na 4 części. Można je uformować w bochenki i ułożyć w małych koszykach, (jeśli ktoś ma, można też użyć innej formy (ja użyłam małych tortownic).

Ciasto w formach lub koszykach odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (do podwojenia objętości).

Piekarnik rozgrzać do temperatury ok 230st C. Piec w zależności od wielkości bochenków od 35 do 40 minut do zbrązowienia.

Takie chlebki nadają sie do podawania w nich płynnych dań, np. żurku wielkanocnego.

Gotowy chleb trzeba jednak w odpowiedni sposób przygotować. Odkroić z góry czapeczkę, wydrążyć miąższ a wnętrze chleba wysmarować masłem. Całość włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać przez ok. 10 minut.

Wydrążony miąższ należy koniecznie zagospodarować, a mianowicie rozłożyć na blasze i wstawić do wygasającego piekarnika po pieczeniu chleba i dobrze obsuszyć przez 1-2 godziny. Temperatura nie moze być wyższa niż 60-70 C. Wysuszony zemleć w blenderze i używać jak bulkę tartą.



Komentarze   

0 #11 MZ 2018-03-13 09:58
Oczywiście można zamrozić. Poza tym myśle, ze czerstwe dadzą się może nawet łatwiej wydrążyć i nie będzie trzeba ich dodatkowo zapiekać :lol:
Cytować
0 #10 Elzunia 2018-03-12 17:50
Chcialabym upiec te chlebki tydzien przed swietami. Wytrzymaja? A jezeli tak to jak je przechowywac?
Cytować
+1 #9 Małgorzata Zielińska 2013-03-30 07:55
Lepiej z czapeczką. Wypiekanie ma zapobiec przemakaniu chleba, to i czapeczka nie rozmięknie.
Chyba ze chcemy zjeść kawałek chleba do zupy, wtedy czapeczka bez zapiekania lepiej sie nada do tego celu. Po zapieczeniu jest raczej jak twarda grzanka. :-)
Cytować
0 #8 Kasia 2013-03-29 21:43
Czy po wysmarowaniu wydrążonego chlebka zapiekać z "czapeczką" czy bez?
Cytować
0 #7 Małgorzata Zielinska 2013-03-29 10:31
Można dać żytnią jasna, ale również z razową da się uformować bochenek. Pszennej jest tam wystarczająco dużo.
Cytować
0 #6 barbara 2013-03-29 10:10
Dzień dobry, zabieram się do pieczenia tego chleba ale nie wiem czy mąka żytnia (100 g określone w cieście właściwym) ma być typ 720 czy wyższa - 2000, będę wdzięczna za odpowiedź :-)
Cytować
0 #5 Joanna 2012-09-22 20:08
Dodałam do tego przepisu sporo ziaren (siemią lniane, pestki z dyni i słonecznika). pięknie wyrósł, jednak w piekarniku opadł i chyba niestety wyszedł zakalec. Czy to wina nasion czy moze zbyt młodego zakwasu (3 dni)?
Cytować
+3 #4 Monika 2012-04-24 15:21
W księżce wyraźnie wymienione są drożdże i drożdże piwne. Poszperałam w internecie, okazało się , że drożdże piwne używane są powszechnie we Włoszech, a wyglądają tak samo jak świeże drożdże piekarnicze. następnie zapytałam znajomą Blogerką, która mieszka we Włoszech, a ona na to, że to zwykłe drożdże, zarówno te świeże, jak i w proszku - nazywają się piwne, ale to najzwyklejsze drożdże. Problem rozwiązany :) Dziąkują za odpowiedź, może komuś innemu przyda się ta informacja w przyszłości :) Pozdrawiam serdecznie!
Ps, księżka jest po francusku, wiąc to pewnie mój błąd w tłumaczeniu :)
Cytować
0 #3 mirabbelka 2012-04-24 06:52
o ile wiem jest kilka rodzajow drozdzy: piwne, piekarnicze, do produkcji wina etc..
do pieczenia uzywamy zawsze drożdży piekarniczych, wiec przyznam sie ze nie bardzo rozumiem problemu. Moze to bład w tłumaczeniu?
Cytować
+1 #2 Monika 2012-04-23 16:58
Dzień dobry, wiem, że jest Pani ekspertką w dziedzinie wypieków, wiąc proszą o poradą :) Nigdzie nie mogą znaleźć informacji na ten temat. Otóż mam włoską księżką z wieloma przepisami na chleby, w większości składnikiem są drożdże piwne. Nie mogą ich kupić, czy można je zastąpić zwykłymi drożdżami? Bardzo proszą o odpowiedź, z góry dziąkują i pozdrawiam serdecznie! :)Ps. Pani opowieść o robieniu zakwasu - rewelacja!!!
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 4

Wczoraj 270

Tydzień 537

Miesiąc 2705

Wszystkich 13474598