Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 03.06.2022 11:35
    Ale zniknęły raptem chyba 4 przepisy np. na chleb drożdżowy tzw wiktoriański, bostonskie bułeczki ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    katarzyna katarzyna 03.06.2022 11:11
    A czy jeszcze gdzieś - na innych stronach, blogach, w ksiązkach ocalały? BŁAGAM o wskazówki (i pluję ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    MZ MZ 30.05.2022 13:55
    Przykro mi! Niestety niektóre przepisy zniknęły z przyczyn ode mnie niezależnych. Zostały ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Ana Ana 30.05.2022 08:15
    Czy tu sa jakies przepisy? Gdy wchodze na "pieczywo drozdzowe" to sa same komentarze!
     
  • Prosty jasny

    MZ MZ 30.04.2022 18:05
    Nie ma czegoś takiego „zwykle” w recepturach chlebowych. To 1:1 dotyczy zwykle ;-) grubej mąki ...

wielka_01wielka_05

Wielkanocny chlebek ( proporcje na 4 małe bochenki)

Zaczyn

300g mąki
10g drożdży świeżych
300g wody letniej

Drożdże rozkruszyć, wymieszać z letnia woda, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 2 godziny.

Ciasto chlebowe 

cały zaczyn jw
500g mąki pszennej typ 550
100g maki żytniej
200g zakwasu
20g soli
150g wody

Zaczyn połączyć z zakwasem, dodać resztę składników. Wyrabiać ok. 5-6 minut do uzyskania dość luźnego ciasta, dającego uformować się w kulę. 
Odstawić w misce do wyrośnięcia na ok 1, 5 godziny. 
Ciasto wyrzucić na blat i podzielić na 4 części. Można je uformować w bochenki i ułożyć w małych koszykach, (jeśli ktoś ma, można też użyć innej formy (ja użyłam małych tortownic).

Ciasto w formach lub koszykach odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (do podwojenia objętości).

Piekarnik rozgrzać do temperatury ok 230st C. Piec w zależności od wielkości bochenków od 35 do 40 minut do zbrązowienia.

Takie chlebki nadają sie do podawania w nich płynnych dań, np. żurku wielkanocnego.

Gotowy chleb trzeba jednak w odpowiedni sposób przygotować. Odkroić z góry czapeczkę, wydrążyć miąższ a wnętrze chleba wysmarować masłem. Całość włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać przez ok. 10 minut.

Wydrążony miąższ należy koniecznie zagospodarować, a mianowicie rozłożyć na blasze i wstawić do wygasającego piekarnika po pieczeniu chleba i dobrze obsuszyć przez 1-2 godziny. Temperatura nie moze być wyższa niż 60-70 C. Wysuszony zemleć w blenderze i używać jak bulkę tartą.



Komentarze   

0 #13 MałgorzataZielinska 2020-04-04 11:59
Tak pszenna typ ok 500 lub pszenna chlebowa.
Cytować
0 #12 Ania 2020-04-04 11:50
Czy zaczyn z mąki pszennej? Typ 550 czy wyższy?
Cytować
0 #11 MZ 2018-03-13 09:58
Oczywiście można zamrozić. Poza tym myśle, ze czerstwe dadzą się może nawet łatwiej wydrążyć i nie będzie trzeba ich dodatkowo zapiekać :lol:
Cytować
0 #10 Elzunia 2018-03-12 17:50
Chcialabym upiec te chlebki tydzien przed swietami. Wytrzymaja? A jezeli tak to jak je przechowywac?
Cytować
+1 #9 Małgorzata Zielińska 2013-03-30 07:55
Lepiej z czapeczką. Wypiekanie ma zapobiec przemakaniu chleba, to i czapeczka nie rozmięknie.
Chyba ze chcemy zjeść kawałek chleba do zupy, wtedy czapeczka bez zapiekania lepiej sie nada do tego celu. Po zapieczeniu jest raczej jak twarda grzanka. :-)
Cytować
0 #8 Kasia 2013-03-29 21:43
Czy po wysmarowaniu wydrążonego chlebka zapiekać z "czapeczką" czy bez?
Cytować
0 #7 Małgorzata Zielinska 2013-03-29 10:31
Można dać żytnią jasna, ale również z razową da się uformować bochenek. Pszennej jest tam wystarczająco dużo.
Cytować
0 #6 barbara 2013-03-29 10:10
Dzień dobry, zabieram się do pieczenia tego chleba ale nie wiem czy mąka żytnia (100 g określone w cieście właściwym) ma być typ 720 czy wyższa - 2000, będę wdzięczna za odpowiedź :-)
Cytować
0 #5 Joanna 2012-09-22 20:08
Dodałam do tego przepisu sporo ziaren (siemią lniane, pestki z dyni i słonecznika). pięknie wyrósł, jednak w piekarniku opadł i chyba niestety wyszedł zakalec. Czy to wina nasion czy moze zbyt młodego zakwasu (3 dni)?
Cytować
+3 #4 Monika 2012-04-24 15:21
W księżce wyraźnie wymienione są drożdże i drożdże piwne. Poszperałam w internecie, okazało się , że drożdże piwne używane są powszechnie we Włoszech, a wyglądają tak samo jak świeże drożdże piekarnicze. następnie zapytałam znajomą Blogerką, która mieszka we Włoszech, a ona na to, że to zwykłe drożdże, zarówno te świeże, jak i w proszku - nazywają się piwne, ale to najzwyklejsze drożdże. Problem rozwiązany :) Dziąkują za odpowiedź, może komuś innemu przyda się ta informacja w przyszłości :) Pozdrawiam serdecznie!
Ps, księżka jest po francusku, wiąc to pewnie mój błąd w tłumaczeniu :)
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 85

Wczoraj 202

Tydzień 1010

Miesiąc 3433

Wszystkich 13907701