Wielkanocny chlebek ( proporcje na 4 małe bochenki)
Zaczyn
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z letnia woda, dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 2 godziny.
Ciasto chlebowe
Zaczyn połączyć z zakwasem, dodać resztę składników. Wyrabiać ok. 5-6 minut do uzyskania dość luźnego ciasta, dającego uformować się w kulę.
Odstawić w misce do wyrośnięcia na ok 1, 5 godziny.
Ciasto wyrzucić na blat i podzielić na 4 części. Można je uformować w bochenki i ułożyć w małych koszykach, (jeśli ktoś ma, można też użyć innej formy (ja użyłam małych tortownic).
Ciasto w formach lub koszykach odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (do podwojenia objętości).
Piekarnik rozgrzać do temperatury ok 230st C. Piec w zależności od wielkości bochenków od 35 do 40 minut do zbrązowienia.
Takie chlebki nadają sie do podawania w nich płynnych dań, np. żurku wielkanocnego.
Gotowy chleb trzeba jednak w odpowiedni sposób przygotować. Odkroić z góry czapeczkę, wydrążyć miąższ a wnętrze chleba wysmarować masłem. Całość włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać przez ok. 10 minut.
Wydrążony miąższ należy koniecznie zagospodarować, a mianowicie rozłożyć na blasze i wstawić do wygasającego piekarnika po pieczeniu chleba i dobrze obsuszyć przez 1-2 godziny. Temperatura nie moze być wyższa niż 60-70 C. Wysuszony zemleć w blenderze i używać jak bulkę tartą.
Komentarze
Chyba ze chcemy zjeść kawałek chleba do zupy, wtedy czapeczka bez zapiekania lepiej sie nada do tego celu. Po zapieczeniu jest raczej jak twarda grzanka.
Ps, księżka jest po francusku, wiąc to pewnie mój błąd w tłumaczeniu :)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.