Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 14.06.2018 20:45
    Dobre wyrobienie chleba bez nadmiernego podsypywania mąka to sztuka której trzeba się nauczyć.
     
  • Prosty jasny

    Anna Anna 14.06.2018 18:52
    Dziękuję za odpowiedzi! Mam jeszcze pytanie o orientacyjny czas wyrabiania przy wyrabianiu ręcznym? Co ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.06.2018 13:47
    Trzeba go regenerować zanim się go użyje do chleba. Prawdopodobnie jest mocno przefermentowany. Zostaw ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Grażka Grażka 08.06.2018 11:41
    Witam, ożywiłam swój zakwas, jednak go nie Wykorzystałam danego dnia. Był poza lodówką 2 noce i 1 ...
     
  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.06.2018 13:43
    Zaczyn jest na początku dość ścisła bryłka ciasta. Pod koniec robi się bardziej płynny, ale w żadnym ...

bagietka

 

skladniki na poolish

  • 150g maki pszennej 550
  • 150g wody
  • mniej niz 1/4  lyzeczki drozdzy instant



    wymieszac na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do przefermentowania na ok. 15 godzin w temperaturze pokojowej.

 

przefermentowany zaczyn dodać do:

  • 300g maki pszennej 550
  • 140g wody
  • 10g soli - ok. 1,5 lyzeczki
  • ok. 1/4 lyzeczki drozdzy instant



    Calość wymieszać za pomocą lyzki lub miksera. Dalej mozna wyrabiać tez za pomoca miksera badz metoda Bertineta, bo ciasto bedzie dosc luzne i klejace.



    Dobrze wyrobione ciasto odkladamy przykryte do wysmarowanej olejem miski na okolo 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat lekko podsypany maka, rozplaszczamy, zawijamy brzegi na siebie znanym sposobem skladania listu sluzbowego (kartka A4 podzielona na 3 wzdluz krótszego boku), a potem formujemy kule, która znowu laduje w misce na nastepne 30 minut.



    Po uplywie 30 minut ciasto dzielimy na pól i formujemy z grubsza dwie podluzne bulki, które powinny odpoczac ok. 30 minut.



    Dopiero potem formujemy bagietki, skladajac ponownie prostokat na trzy, zlepiajac mocno brzegi laczenia ciasta i ciagnac w dwa przeciwne konce bulki. Jesli ciasto nie daje sie rozciagac, odstawic na 5-10 minut (zawsze przykryte) i ponowic próbe z tym samym kawalkiem.



    Ukladamy bagietki w wysypanej maka formie do wyrastania bagietek (jesli ktoś ma - ja mam piekne drewniane ze starej piekarni) lub też między ulozonymi rulonami z wysypanej mąką sciereczki kuchennej. 



    Całość przykrywamy i odstawiamy do ostatecznego wyrosniecia na 1 godzine zlepieniem do góry. 

    Wyrosniete bagietki nacinamy ukosnie ostrym nozem i pieczemy na rozgrzanym kamieniu bądż odwróconej blasze w bardzo goracym piekarniku (250°C) okolo 15 - 20 minut do zbrązowienia skórki.

Komentarze   

0 #9 kromek 2018-01-09 14:38
Tak można tylko trzeba pamiętać temperatura przechowywania nie może przekraczać 3 °C maksymalnie 8-12 h trzeba przykryć ciasto tak aby nie oskurzało wybudzenie powoli w pokojowej temperaturze .zdjąć ręcznik płucienny i gotowe do pieca:)
Cytować
0 #8 MZ 2017-03-28 13:07
Nie próbowałam chłodzić już uformowanych bagietek. Na pewno można schłodzić ciasto wyrastające w misce, a potem rano je dalej formować. Tak robiłam z bułkami typu paryskie.
Oczywiście można upiec bagietki na blado i zamrozić, a potem dopiec do pełnego zrumienienia. Jaki będzie efekt, nie umiem powiedzieć.
Bagietki to wymagający wypiek. Musza spełnić dużo warunków, żeby przypominały chrupiący oryginał.
Cytować
0 #7 Ania 2017-03-27 16:01
Cytuję Maddy:
Mam mały problem techniczny.
Czy da się zrobić tak, żeby bagietki przygotować wieczorem a rano już tylko piec? Można je włożyć do ostatniego rośnięcia do lodówki na noc?
Chodzi mi o takie rozłożenie procesu, żeby dało się je zrobić na niedzielne śniadanie.

A może da się bagietki jakoś upiec do połowy wieczorem a na drugi dzień rano dopiec?

Zrobiłam bagietki z tego przepisu raz, narobiłam się i zestresowałam ale wyszły fajne, tylko że wczesnym popołudniem. Akurat pasowały na kolację z przyjaciółmi, ale chciałabym móc czasem mieć je na śniadanie. 8)

ps. Znalazłam fajną formę do bagietek tutaj http://www.aledobre.pl/5367,Forma_na_CZTERY_bagietki_nieprzywieralna_azurowa_Patisse.html, jedzie do mnie, jak wypróbuję to powiem czy było warto.

Ponawiam pytanie,bo też jestem ciekawa?
Cytować
0 #6 Inez 2013-11-21 11:20
Bagietki rewelacyjne - zakochalam sie w nich :) jeżdżę do Francji co roku na narty i nie wyobrażam sobie śniadania bez tamtejszych bagietek te w smaku im nie odbiegają. Pyszne super strona gratuluje smacznego hobby ja swój zakwas mam juz 5 lat teraz bede próbować przepisów ktore u ciebie sa zamieszczone. Dziękuje za źródło inspiracji
Cytować
+1 #5 Wojtek 2013-07-12 21:40
Przepyszne te bagietki. Specjalnie kupiliśmy formę do bagietek i naokoło pojawiły się te charakterystyczne kropki. Ja ze swej strony polecam od razu po wyciągnięciu z piekarnika spryskać bagietki obficie wodą dla uzyskania chrupiącej skórki ;-)
A bagietki lepsze jadłem tylko we Francji.
Cytować
+2 #4 Maddy 2013-05-16 08:20
Mam mały problem techniczny.
Czy da się zrobić tak, żeby bagietki przygotować wieczorem a rano już tylko piec? Można je włożyć do ostatniego rośnięcia do lodówki na noc?
Chodzi mi o takie rozłożenie procesu, żeby dało się je zrobić na niedzielne śniadanie.

A może da się bagietki jakoś upiec do połowy wieczorem a na drugi dzień rano dopiec?

Zrobiłam bagietki z tego przepisu raz, narobiłam się i zestresowałam ale wyszły fajne, tylko że wczesnym popołudniem. Akurat pasowały na kolację z przyjaciółmi, ale chciałabym móc czasem mieć je na śniadanie. 8)

ps. Znalazłam fajną formę do bagietek tutaj http://www.aledobre.pl/5367,Forma_na_CZTERY_bagietki_nieprzywieralna_azurowa_Patisse.html, jedzie do mnie, jak wypróbuję to powiem czy było warto.
Cytować
-2 #3 alina 2012-09-19 18:05
Nie wiem dlaczego, ale moje bagietki i chleby nie pachną tak ładnie, jak te z piekarni. Nie wiem, czy to jest wina drożdży, czy mąki.
Cytować
0 #2 doris 2012-03-01 17:08
zrobilam te bagietki i wyszly idealnie byly wyrosniete ale z ilosci skladnikow podanych powyzej zrobilam 2 nie 4 tylko ta ilosc soli 1,5 lyzeczki to na te ilosc maki stanowczo za duzo ale sa pyszne i bardzo proste moje wyrastaly na blaszce na ktorej je potem pieklam byly piekne i smaczne
Cytować
0 #1 Kasia 2011-05-28 11:10
Witam, chcialam sie zapytac, w ktorym momencie dzielimy ciasto na 4, bo w przepisie jest podane "na 4 porcje", zas potem jest tylko "dzielimy ciasto na 2" ?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 123

Wczoraj 269

Tydzień 1138

Miesiąc 5774

Wszystkich 13309396