Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 14.03.2021 14:20
    Trudno mi cokolwiek powiedzieć. Nie znam przepisu. Ale zaczęłabym od zakwasu - być może nie jest ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Kasia Kasia 14.03.2021 12:01
    Witam. Po raz pierwszy podjęłam próbę upieczenia własnego chleba na przepisie, który dostałam od ...
     
  • Chleb Liski

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 11.03.2021 18:59
    Dziękuje za miłe słowo. Zaglądam oczywiście - ta strona to kawał mojego życia ❤️ Cieszę się z każdego ...
     
  • Chleb Liski

    Monika Joanna Monika Joanna 11.03.2021 18:02
    Jestem początkująca w pieczeniuchleba na zakwasie, ale ten chleb jest wyśmienity. Mimo młodego ...
     
  • Skąd się bierze ten kwaśny smak?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 01.03.2021 21:20
    To akurat zły czas dla zakwasu, trochę zimno. Może przyda mu się tez kuracja wzmacniająca. Mała ilość ...

bułki-murarki

27.05.2008/mz

murarki

Zaczyn drożdżowy
175g mąka pszenna typ 650
150g woda
1 plaska łyżeczka drożdży instant (ok. 6 g drożdży swieżych)


Ciasto
375g mąka pszenna typ 550 lub 650
cały zaczyn jw.
200 - 220g wodya
3/4 łyżeczka drożdży (dałam tylko pół łyżeczki = ok. 4g świeżych)
1  łyżeczka soli


glazura: 1 łyżka maki kartoflanej wymieszana z odrobiną wody


Skladniki zaczynu dobrze wymieszać, aby powstalo gladkie ciasto. Pozostawic przykryte do wyrośnięcia na całą noc w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia rozmieszać mąkę, drożdże oraz zaczyn. Wyrabiać 4 minuty (mikserem na 1 poziomie), nastepnie energiczniej 8 minut (mikser poziom 2-3), dodając również w tym momencie sól. Powinno powstać elastyczne gładkie ciasto, odstające od miski lub ręki. Wyjąć z miski, krótko wyrobić na blacie i przełozyć z powrotem do miski wysmarowanej olejem.

Przykryć, odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objetości (1 do 1,5 godz).

Ciasto odgazować, podzielić na 10-12 części i formować tak, aby uzyskać okrągłe bułeczki. Ulozyć na blasze wylożonej papierem. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

W miedzyczasie piekarnik nagrzać do 250°C.

Każdą wyrosnietą bułeczkę przepołowić naciskając tępym końcem noża nie do końca, ale tak, aby połówki byly połączone jedynie cienką warstwą ciasta. Zagłębienie posmarować glazurą, obydwie połówki połączyć razem i docisnąć, na zakończenie jeszcze raz wierzch bułek posmarować glazurą.

Piec okolo 20 minut w naparowanym piekarniku do lekkiego zbrązowienia.

Komentarze   

+1 #11 Teresa 2020-03-26 10:45
Pychotka..sytuacja zmusila do porotu do pieczenia...dzieci już się cieszą..jutro chlebek
Cytować
0 #10 Maria 2017-04-08 14:47
Pani Małgorzato, upiekłam te bułki dokładnie według przepisu (tylko ostrożnie dałam 1 łyżeczkę soli, bo himalajska podobno jest bardziej słona niż "zwykła"). Wyszły idealnie. Szkoda, że nie można przysyłać zdjęć. Żadnego problemu z klejącym się ciastem, było łatwo z nim sobie poradzić mimo że robiłam go ręcznie. Na pewno ma Pani rację - gatunkowa mąka to sprawa kluczowa. Przypuszczam, że jeżeli ktoś trzymał się przepisu, a nie wyszło, to właśnie sprawa mąki! Dziękuję za przepis i miłego weekendu.☘️
Cytować
+2 #9 Kamila 2015-06-18 12:52
Witam, czy można ciasto na pierwsze wyrastaniu zostawić w lodowce na noc i tym sposobem formować bułeczki na drugi dzien rano? Pozdrawiam,
Cytować
0 #8 Kasia 2014-09-12 13:11
Bulki wyszly pyszne, ale mysle ze cos nie tak jest z porcjami, podzielone na 12 wyszly bardzo malutkie. Moze gdyby podzielic na 8 bylyby bardziej w rozmiarze na kanapke;) no i temperatura bardzo wysoka, pierwsza partie pieklam w 230 stopniach przez 20 minut i lekko sie spiekly od spodu, druga pieklam 15 i wyszly w sam raz. Ale smak takich polskich bul udalo sie uzyskac:)
Cytować
+2 #7 Kaśka 2013-05-23 14:14
Te bułeczki są idealne! Wychodzą pyszne, lekkie jak piórko z chrupiącą skórką i bardzo delikatnym środkiem. Nie wyczuwalne są w smaku drożdże a rosną jak szalone. Najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam! Muszę wieczorem zarobić kolejną porcję, bo te na pewno nie wytrzymają do jutra.
Cytować
0 #6 Wercia 2012-10-26 19:13
Ja bułeczki robiłam już kilkakrotnie wychodzą idealne :)))) dla urozmaicenia z kilku robią pizzerki ciasto rozciągam na placuszki kiedy podrośnie smaruje keczupem układam dowolnie cebulą, pieczarki, papryką po włożeniu do pieca po 7 min kładą ser żółty i dopiekam kolejne 7 min to wystarcza aby ciasto się upiekło, a nie spiekło :))) polecam smacznego !!!
Cytować
-2 #5 mirabbelka 2012-08-02 19:54
W przepisie jest dokładnie powiedziane w którym momencie smarujemy bułki glazura. Do piekarnika wstawiamy zaś już wyrosniete.
Cytować
-2 #4 ewa 2012-08-02 14:33
Bulki wg przepisu pieklam juz pare razy, za kazdym razem byly inne, smakuja fantastycznie jak za daaawnych czasow, ale mam jedno pytanie. Kiedy posmarowac bulki woda?? ostatnio po ulozeniu buleczek do rosniecia i posmarowaniu przed pieczeniem w piekarniku minimalnie urosly i zrobila sie od razu skora! Co robie zle?? pozdrawiam serdecznie pa
Cytować
0 #3 Joanna 2012-03-16 21:18
Bułeczki wyszły bardzo dobre. Choć skórka trochę wyszła mi gruba. Piekarnik naparowałam. Przy formowaniu ciasto się trochę kleiło i do formowania używałam troszeczką mąki. Jak to było w Pani przypadku. Dziąkują Pani za przepisy i stronką! Jestem jej fanką. Od kilku miesięcy regularnie pieką chleb francuski, razowiec skandynawski oraz własne kombinacje pszeno-żytnie z mąk jasnych i ciemnych (wtedy najcząściej w formach)Sedecznie pozdrawiam :)
Cytować
-10 #2 danzi 2011-04-16 00:43
Oj, długo przerwą sobie zrobią z drożdżowym ciastem.
Wyszło mi beznadziejnie.
Ciasto jakieś takie za lepkie - w żaden sposób nie dające się formować (zamiast 12 bułeczek wyszło jakieś 7 buł - mniejszych i większych). Z glazurą nawet nie próbowalem - sensu nie było.
No i zdecydowanie za dużo soli. Widząc przepis już podejrzewałem, że może być nieciekawie, ale dałem grzecznie wg przepisu.
No i niestety - bułki zdecydowanie zbyt słone. Jako przekąska do piwa - ok, ale na kanapki już nie bardzo...
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 307

Wczoraj 316

Tydzień 1524

Miesiąc 4875

Wszystkich 13706734