bułki-murarki
27.05.2008/mz
Zaczyn drożdżowy
175g mąka pszenna typ 650
150g woda
1 plaska łyżeczka drożdży instant (ok. 6 g drożdży swieżych)
Ciasto
375g mąka pszenna typ 550 lub 650
cały zaczyn jw.
200 - 220g wodya
3/4 łyżeczka drożdży (dałam tylko pół łyżeczki = ok. 4g świeżych)
1 łyżeczka soli
glazura: 1 łyżka maki kartoflanej wymieszana z odrobiną wody
Skladniki zaczynu dobrze wymieszać, aby powstalo gladkie ciasto. Pozostawic przykryte do wyrośnięcia na całą noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia rozmieszać mąkę, drożdże oraz zaczyn. Wyrabiać 4 minuty (mikserem na 1 poziomie), nastepnie energiczniej 8 minut (mikser poziom 2-3), dodając również w tym momencie sól. Powinno powstać elastyczne gładkie ciasto, odstające od miski lub ręki. Wyjąć z miski, krótko wyrobić na blacie i przełozyć z powrotem do miski wysmarowanej olejem.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objetości (1 do 1,5 godz).
Ciasto odgazować, podzielić na 10-12 części i formować tak, aby uzyskać okrągłe bułeczki. Ulozyć na blasze wylożonej papierem. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W miedzyczasie piekarnik nagrzać do 250°C.
Każdą wyrosnietą bułeczkę przepołowić naciskając tępym końcem noża nie do końca, ale tak, aby połówki byly połączone jedynie cienką warstwą ciasta. Zagłębienie posmarować glazurą, obydwie połówki połączyć razem i docisnąć, na zakończenie jeszcze raz wierzch bułek posmarować glazurą.
Piec okolo 20 minut w naparowanym piekarniku do lekkiego zbrązowienia.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.