Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Ciabatta

    MZ MZ 21.11.2020 17:29
    Najlepiej pszenna wysokobiałkowa.
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MZ MZ 21.11.2020 17:12
    Chleb zytni razowy przyrasta mniej więcej 1/3. Trzeba obserwować, żeby nie przerósł. Przerośnięty ...
     
  • Ciabatta

    Angelika Angelika 21.11.2020 13:38
    Jaki typ mąki pszennej najlepszy do ciabatty? Dziękuję.
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Ewa Ewa 20.11.2020 19:06
    Pieke chleb na zakwasie z maki zytniej grubo ziarnistej tylko, ile taki chleb ma urosnac? wkladam do ...
     
  • Pszenny receptura bazowa

    MZ MZ 16.11.2020 18:27
    Nie. Chłodzenie tylko w ostatniej fazie wyrastania jest możliwe.

13
ciabatta

13.06.2008/mz

ciabatta pochodzi z północnych Włoch i jest we włoskiej kuchni tak popularna i lubiana jak bagietka we Francji. Ma kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur i charakterystyczny posmak, który zawdzięcza dodatkowi oliwy i włoskiemu zaczynowi zwanym "biga".

Biga

  • 250g maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki drozdzy instant
  • 150g letniej wody

Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć folią i odstawić do przefermentowania na 8-12 godzin. Ciasto w tym czasie zdąży przyrosnąć bardzo mocno i opaść z powrotem.

Składniki na ciasto:

  • 500g maki pszennej
  • 300g letniej wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy

Następnego dnia rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i rozmieszać na gęste ciasto. Do mieszaniny dodać połowę mąki (250g), wymieszać, przykryć folią i odstawić na około 2 godziny, aż co najmniej podwoi swoją objętość.

Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę i resztą mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Piekarnik rozgrzać do 230°C. Ciasto podzielić na ok. 12 części, uformować lekko umączonymi rękoma bulki i ułożyć na blasze w dość dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć folią. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

 

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut. Wystudzić na kratce.

 

 

 

 



 

Komentarze   

0 #12 MZ 2020-11-21 17:29
Cytuję Angelika:
Jaki typ mąki pszennej najlepszy do ciabatty? Dziękuję.

Najlepiej pszenna wysokobiałkowa.
Cytować
0 #11 Angelika 2020-11-21 13:38
Jaki typ mąki pszennej najlepszy do ciabatty? Dziękuję.
Cytować
+1 #10 Wanda 2016-01-07 21:38
Dziś piekłam ciabatte wg Pani przepisu .
Ciabattki wyszły fantastycznie dobre , z dyżurami powietrza i chrupiącą skórka .
Po ostatnim rosnieciu wyjęłam ciasto na stolnicę i delikatnie pocielam na porcje i uformowałam chlebki . Rosły pod folia zgodnie z przepisem 30 min . Wyszły SUPER :lol:
Dziękuje za wspaniały przepis .
Cytować
0 #9 Ewa 2014-10-27 19:12
Witam, pokusiłam się upiec ciabatę wg pani przepisu.
Niestety, po podzieleniu na małe porcje (ostatni etap) nie wyrosły. Przykryte leżały prawie godzinę i efekty były mizerne. Trochę urosła w piecu ale są zbite.
Gdzie popełniłem błąd?
Cytować
0 #8 robert 2013-03-13 19:06
Ciabatta wyszła rewelacyjnie może nie wyglądała tak pięknie ja na zdjęciach w smaku przepyszna ,gorąco polecam i dziękuje za przepis
Cytować
-1 #7 Renka 2013-02-28 20:18
Wyszły super,tylko brakło mi jednego-dziur...Może się czepiam,ale chciałabym wiedzieć,dlaczego.Pierwsze i drugie wyrastanie-super,ciasto chciało uciec ale już gotowe bułki urosły tylko trochę.Czy powinnam dłużej zaczekać aż nabiorą konkretnie objętości,czy to nie tu leży problem?
Cytować
-1 #6 Renka 2013-02-18 09:17
Przepraszam kochani,ile trzeba dać drożdży instant do bigi?
Cytować
-1 #5 Makofr 2013-02-18 07:55
Przepieknie wyglada! i te wilke dziury!
Ja robie taka expressowa z orzechami, ktora jest gotowa w 2h.
ale ona takich wielkich dziur niestety nie ma... ale taz pucha!
http://travel4taste.com/2013/02/16/ciabatta-with-walnuts-in-only-2h/
Cytować
+1 #4 MartY 2012-04-14 11:18
Bardzo fajny przepis! Ciasto (wyrabiałem metodą Bertineta) jest bardzo miękkie i jednocześnie sprążyste a ciabatty wychodzą z niego jak marzenie! Polecam wszystkim :-)

Pozdrawiam

MartY
Cytować
0 #3 irena 2011-04-26 09:05
Dzięki spróbuje dodać wiącej wody i być cierpliwsza przy wyrastaniu.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 348

Wczoraj 391

Tydzień 739

Miesiąc 8845

Wszystkich 13658094