13
13.06.2008/mz
ciabatta pochodzi z północnych Włoch i jest we włoskiej kuchni tak popularna i lubiana jak bagietka we Francji. Ma kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur i charakterystyczny posmak, który zawdzięcza dodatkowi oliwy i włoskiemu zaczynowi zwanym "biga".
Biga
- 250g maki pszennej
- 1/2 łyżeczki drozdzy instant
- 150g letniej wody
Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć folią i odstawić do przefermentowania na 8-12 godzin. Ciasto w tym czasie zdąży przyrosnąć bardzo mocno i opaść z powrotem.
Składniki na ciasto:
- 500g maki pszennej
- 300g letniej wody
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
Następnego dnia rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i rozmieszać na gęste ciasto. Do mieszaniny dodać połowę mąki (250g), wymieszać, przykryć folią i odstawić na około 2 godziny, aż co najmniej podwoi swoją objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę i resztą mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 230°C. Ciasto podzielić na ok. 12 części, uformować lekko umączonymi rękoma bulki i ułożyć na blasze w dość dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć folią. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze
Najlepiej pszenna wysokobiałkowa.
Niestety, po podzieleniu na małe porcje (ostatni etap) nie wyrosły. Przykryte leżały prawie godzinę i efekty były mizerne. Trochę urosła w piecu ale są zbite.
Gdzie popełniłem błąd?
Ja robie taka expressowa z orzechami, ktora jest gotowa w 2h.
ale ona takich wielkich dziur niestety nie ma... ale taz pucha!
http://travel4taste.com/2013/02/16/ciabatta-with-walnuts-in-only-2h/
Pozdrawiam
MartY
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.