Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    MZ MZ 31.07.2017 08:07
    Z pewnością tłuszcz na powierzchni chleba daje efekt mocno brązowej skórki. Oczywiście tez, temperaturę ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    Magdalena Magdalena 31.07.2017 07:43
    Pani Małgorzato, chlebek wyszedł przepyszny. Zrobiłam go w prezencie dla teścia, który jest z kieleckiego ...

kukurydzi

Chleb kukurydziany na zakwasie kukurydzianym

Chleb jest dość smaczny, wnętrze ma lekko wilgotne, nie kruszy się ani nie klei.

proporcje na bochenek o wadze ok 800g
przygotowanie zakwasu - 3-7 dni
wyrabianie - 3-4 minuty
1.wyrastanie ciasta - 30-40 minut
2. wyrastanie chleba - 3-4 godzin
pieczenie - 60 minut

Najprostszy zakwas kukurydziany, ryżowy lub gryczany możemy otrzymać biorąc 1-2 łyżki zakwasu żytniego i dodawać do niego w odstępach 24-godzinnych przez kilka dni mąkę np. kukurydzianą i wodę, każdorazowo odrzucając połowę otrzymanej mieszaniny. Po tygodniu możemy mieć już prawie pewność, ze pozbyliśmy się z zakwasu mąki żytniej.

Z otrzymanego tą metodą zakwasu trzeba odłożyć 2-3 łyżki do lodówki, żeby nie powtarzać wszystkiego od początku. Wystarczy małą ilość dokarmić świeżą mąką i wodą, aby otrzymać nową porcję do następnego wypieku.

Składniki ciasta chlebowego 800g:
300g zakwas kukurydziany 
50g mąka ziemniaczana
20g mąka gryczana
200g mąka kukurydziana
50g mielonych migdałów
180g wody + 2-3 łyżki do namoczenia ziarna
2 łyżki siemienia lnianego
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Siemie lniane zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia. Wodę użyjemy potem do ciasta chlebowego. Makę wymieszać z zaczynem, wodą i namoczonym siemieniem. Na końcu dodać sól i olej. Wymieszać na dość luźne ciasto. Ciasto nie będzie się specjalnie kleić, ale też nie bardzo da się formować jak to ciasto bez glutenu. Lekko wyrobione zostawić na ok. 30-40 minut.

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką kukurydzianą i nałożyć do niej ciasta do 1/2 jej wysokości. Mokrą łyżką wyrównać powierzchnię, dobrze przykryć i odstawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy.

Wierzch chleba można posmarować olejem, piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do 1 godziny aż będzie brązowe.

Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

 

Komentarze   

0 #16 Małgorzata Zielinska 2014-04-08 07:28
Cytuję nabyta:
Chleb bezglutenowy na zakwasie żytnim? Przecież to gluten!! :oops:

Radzę uważnie przeczytać to co napisałam w przepisie.

Chleb jest na zakwasie kukurydzianym. A dla tych którzy maja trudności z zapoczatkowaniem zakwasu bezglutenowego, podałam przykład jak mozna do niego dojść wychodząc z odrobiny zakwasu żytniego. Jest to oczywiscie sposób niewskazany dla osób chorych np. Na celiakie, bo tam nawet odrobina glutenu nie moze sie znaleźć. Ale dla osób, ktore np. tak jak ja, ze względów zdrowotnych chciałyby ograniczyć ilosc spozywanego glutenu, a mimo to jeść chleb, jest to jakies wyjście.

Kłania sie czytanie ze zrozumieniem.pozdrawiam M.
Cytować
0 #15 nabyta 2014-04-07 22:21
Chleb bezglutenowy na zakwasie żytnim? Przecież to gluten!! :oops:
Cytować
0 #14 anonim 2014-03-23 06:53
Cytuję bolo:
Zakwas z kukurydzy. Przygotowujemy 2 łyżki mąki 3-4 łyżeczki wody łyżeczkę soku z cytryny. Mąke i wodą dodajemy po 2 łyżki

a ile z tego wyjdzie gram zakwasu?
czy trzeba podwoić składniki aby wyszło 300g?
Cytować
0 #13 anonim 2014-03-23 06:50
*olej może być lniany lub jakikolwiek, (czy są jakieś przeciwwskazania) lub oliwa z oliwek?
*jeżeli nie dodam mąki ziemniaczanej, migdałów, sieminia i oleju, jak uzupełnić składnikami z przepisu które pozostały, aby chleb miał ręce i nogi?
*czym zastąpić poszczególne składniki z przepisów bezglutenowych:
siemię lniane
mąka zaiemniaczana
olej
migdały/orzechy
nie dając w zamian niczego z laktozą
Cytować
0 #12 anonim 2014-03-16 16:29
Cytuję Joanna:
Do Bolo, ja podobnie mam jak Ty. Moze bysmy sie wymienili informacjami. Jak sie czujesz po wyleczeniu, a raczej zaleczeniu lamblii, bo ja dopiero niedlugo zaczne i zastanawiam sie jaki bedzie efekt.

a jak wyglądały u was badania na lamblie, tzn., bo czasem trudno wykryć
Cytować
0 #11 magdalena 2014-03-12 19:34
do bolo.współczuje, ale mnie też lekarze leczyli 15 lat na kilka chorób autoimmunologicznych a sama przypadkiem odkryłam nietolerancję na gluten.horóbki powoli odchodzą w niepamięć a ja zabieram się za zakwas :-)
Cytować
0 #10 Joanna 2013-07-20 20:48
Do Bolo, ja podobnie mam jak Ty. Moze bysmy sie wymienili informacjami. Jak sie czujesz po wyleczeniu, a raczej zaleczeniu lamblii, bo ja dopiero niedlugo zaczne i zastanawiam sie jaki bedzie efekt.
Cytować
+1 #9 Magdalena 2013-02-10 20:07
Cytuję bolo:
Zakwas z kukurydzy. Przygotowujemy czysty słoik, do niego wsypujemy 2 łyżki mąki kukurydzianej, wlewamy około 3-4 łyżeczki wody gazowanej i 1 łyżeczką soku z cytryny. Przykrywamy słoik kawałkiem gazy i odstawiamy. Mąką i wodą dodajemy po 2 łyżki każdego kolejnego dnia (czasem wody trzeba trochę wiącej). Po 3 lub 4 dniach w zakwasie pojawią się bąbelki, oznacza to, że jest gotowy. Żeby dobrze dojrzewał trzeba go trzymać w ciepłym miejscu bez przeciągów.+ reszta składników na chleb z przepisu na tej stronie. Ja chodziłem od lekarza do lekarza z różnymi objawami, ze sraczką od 2 lat, bólami brzucha itd wysyłali mnie do psychiatry, skończyło się w szpitalu gdzie leczyli mnie na padaczką - było coraz gorzej po szpitalu miałem juz objawy nawet z prostaty a mam 20 lat, doszedłąm sam do tego że zaatakowały mnie lamblie i byłąm zatruty metabolitami lamblii. Do tego doszła nie tolerancja glutenu,drożdży i choroba autoimmunologiczna wywołana prze lamblią jak sądzą. Lekarze doprowadzili by mnie do grobu. Na prywatne badania wydałem ponad 2 tys zł, bo żaden lekarz nie dał się przkonać że mogą być zarażony pasożytami, lub mieć jakąś alergią. Na siłą leczyli mi wrzody żołądka, nerwicą której nie mam. Niestety dzisiaj borykam się z cieniami przed oczyma, bolącą prostatą, ogólnym osłabieniem siły miąśniowej. W rezonansie mózgu wyszły mi rozsiane zmiany o średnicach 1 mm ale na szcząście nie demielinizacyjne. Do tego doprowadzili lekarze swoją nie wiedzą.... napisałem to dla tego żeby przestrzec rodziców przed odrobaczaniem dzieci

Hmmm jak to nie odrobaczać? To jak się pozbyć lamblii?
Cytować
0 #8 bolo 2013-01-27 14:02
Zakwas z kukurydzy. Przygotowujemy czysty słoik, do niego wsypujemy 2 łyżki mąki kukurydzianej, wlewamy około 3-4 łyżeczki wody gazowanej i 1 łyżeczką soku z cytryny. Przykrywamy słoik kawałkiem gazy i odstawiamy. Mąką i wodą dodajemy po 2 łyżki każdego kolejnego dnia (czasem wody trzeba trochę wiącej). Po 3 lub 4 dniach w zakwasie pojawią się bąbelki, oznacza to, że jest gotowy. Żeby dobrze dojrzewał trzeba go trzymać w ciepłym miejscu bez przeciągów.+ reszta składników na chleb z przepisu na tej stronie. Ja chodziłem od lekarza do lekarza z różnymi objawami, ze sraczką od 2 lat, bólami brzucha itd wysyłali mnie do psychiatry, skończyło się w szpitalu gdzie leczyli mnie na padaczką - było coraz gorzej po szpitalu miałem juz objawy nawet z prostaty a mam 20 lat, doszedłąm sam do tego że zaatakowały mnie lamblie i byłąm zatruty metabolitami lamblii. Do tego doszła nie tolerancja glutenu,drożdży i choroba autoimmunologiczna wywołana prze lamblią jak sądzą. Lekarze doprowadzili by mnie do grobu. Na prywatne badania wydałem ponad 2 tys zł, bo żaden lekarz nie dał się przkonać że mogą być zarażony pasożytami, lub mieć jakąś alergią. Na siłą leczyli mi wrzody żołądka, nerwicą której nie mam. Niestety dzisiaj borykam się z cieniami przed oczyma, bolącą prostatą, ogólnym osłabieniem siły miąśniowej. W rezonansie mózgu wyszły mi rozsiane zmiany o średnicach 1 mm ale na szcząście nie demielinizacyjne. Do tego doprowadzili lekarze swoją nie wiedzą.... napisałem to dla tego żeby przestrzec rodziców przed odrobaczaniem dzieci
Cytować
0 #7 malgorzata zielińska 2013-01-02 08:42
Migdaly można zastąpić dowolną mąką, a siemie oczywiście możesz zmielic przed namoczeniem.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 10

Wczoraj 421

Tydzień 2092

Miesiąc 7190

Wszystkich 13181263