Chleb kukurydziany na zakwasie kukurydzianym
Chleb jest dość smaczny, wnętrze ma lekko wilgotne, nie kruszy się ani nie klei.
Najprostszy zakwas kukurydziany, ryżowy lub gryczany możemy otrzymać biorąc 1-2 łyżki zakwasu żytniego i dodawać do niego w odstępach 24-godzinnych przez kilka dni mąkę np. kukurydzianą i wodę, każdorazowo odrzucając połowę otrzymanej mieszaniny. Po tygodniu możemy mieć już prawie pewność, ze pozbyliśmy się z zakwasu mąki żytniej.
Z otrzymanego tą metodą zakwasu trzeba odłożyć 2-3 łyżki do lodówki, żeby nie powtarzać wszystkiego od początku. Wystarczy małą ilość dokarmić świeżą mąką i wodą, aby otrzymać nową porcję do następnego wypieku.
Siemie lniane zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia. Wodę użyjemy potem do ciasta chlebowego. Makę wymieszać z zaczynem, wodą i namoczonym siemieniem. Na końcu dodać sól i olej. Wymieszać na dość luźne ciasto. Ciasto nie będzie się specjalnie kleić, ale też nie bardzo da się formować jak to ciasto bez glutenu. Lekko wyrobione zostawić na ok. 30-40 minut.
Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką kukurydzianą i nałożyć do niej ciasta do 1/2 jej wysokości. Mokrą łyżką wyrównać powierzchnię, dobrze przykryć i odstawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy.
Wierzch chleba można posmarować olejem, piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do 1 godziny aż będzie brązowe.
Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Komentarze
Radzę uważnie przeczytać to co napisałam w przepisie.
Chleb jest na zakwasie kukurydzianym. A dla tych którzy maja trudności z zapoczatkowaniem zakwasu bezglutenowego, podałam przykład jak mozna do niego dojść wychodząc z odrobiny zakwasu żytniego. Jest to oczywiscie sposób niewskazany dla osób chorych np. Na celiakie, bo tam nawet odrobina glutenu nie moze sie znaleźć. Ale dla osób, ktore np. tak jak ja, ze względów zdrowotnych chciałyby ograniczyć ilosc spozywanego glutenu, a mimo to jeść chleb, jest to jakies wyjście.
Kłania sie czytanie ze zrozumieniem.pozdrawiam M.
a ile z tego wyjdzie gram zakwasu?
czy trzeba podwoić składniki aby wyszło 300g?
*jeżeli nie dodam mąki ziemniaczanej, migdałów, sieminia i oleju, jak uzupełnić składnikami z przepisu które pozostały, aby chleb miał ręce i nogi?
*czym zastąpić poszczególne składniki z przepisów bezglutenowych:
siemię lniane
mąka zaiemniaczana
olej
migdały/orzechy
nie dając w zamian niczego z laktozą
a jak wyglądały u was badania na lamblie, tzn., bo czasem trudno wykryć
Hmmm jak to nie odrobaczać? To jak się pozbyć lamblii?
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.