Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Wyposażenie domowej piekarni

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 05.07.2020 14:54
    Oczywiście, gdy nie mamy danego typu maki należy eksperymentować.
     
  • rustykalny z zaparką

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 05.07.2020 14:48
    Do każdego chleba można cześć maki zaparzyć. Kilka przepisów na takie chleby jest w dziale chleby ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Adam Adam 05.07.2020 07:58
    W przepisie mam make sitkowa 1400 niestety jest dla mnie nieosiagalna. Czy dalo by sie uzyskac(mniej ...
     
  • rustykalny z zaparką

    Betka Betka 05.07.2020 06:00
    Szukam przepisu na chleb mieszany z zaparzaną mąką i znalazłam tylko ten a wyszukiwarka nie zwraca ...
     
  • chleb razowy mieszany

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 01.07.2020 16:47
    To akurat nie jest chleb łatwy do tzw składania. Ma dużo maki razowej, wiec najłatwiej piec go w ...

Chleb ryżowy bezglutenowy na zakwasie ryżowym

350g zakwas ryżowy przygotowany wg tej receptury
100g mąka ryżowa
100g mąka gryczana
100g mąka kukurydziana
180g wody
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka soli
2 łyżki oleju

Siemią lniane zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia. Tę wodę użyjemy potem do ciasta chlebowego. 

Make przesiać, wymieszać z zaczynem, wodą i namoczonym siemieniem lnianym. Na końcu dodać sól i olej. Wymieszać na dość luźne ciasto. Ciasto nie będzie się specjalnie kleić, ale też nie uda się a niego uformować kuli, jak to ciasto bez glutenu. 

Lekko wyrobioną masę zostawić na ok. 30-40 minut. 

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką kukurydzianą lub ryżową i nałożyć do niej ciasta do 1/2 wysokości. Mokrą łyżką wyrównać powierzchnię chleba, dobrze przykryć i odstawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy. Wierzch chleba można posmarować olejem. 

Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do 1 godziny aż będzie brązowe.

Chleb jest dość smaczny, wnętrze ma lekko wilgotne, nie kruszy się ani nie klei.

Komentarze   

+2 #18 Wojciech 2015-11-29 20:42
Witam i serdeczne dziękuję za przepis. Wczoraj upiekłem żonie drugi chlebek wg tego przepisu zmieniając zakwas na kukurydziany i mąkę kukurydzianą na gryczaną i ryżową (po połowie). Zauważyłem (jestem weteranem pieczenia na zakwasie żytnim), że prowadzenie zakwasu i ciasta bezglutenowego wymaga dużo ciepła - ja miałem cały czas 28-30 stopni. Do kontroli temperatury użyłem termometru od szynkowaru. Po prostu słoik z zakwasem jak i ciasto w keksówce stały na grzejniku - oczywiście nie bezpośrednio a poprzez izolację papierową grubości ok. 1 cm.
Cytować
-1 #17 Malgorzata Zielińska 2015-06-04 06:26
Ta ilosc ciasta to porcja do standardowej formy keksowej o dł. 25cm.
Cytować
0 #16 Daria 2015-06-03 19:58
Jakiej wielkości jest foremka na chleb z przepisu?

Czy jak robimy zakwas z mąki ryżowej z Pani przepisu, to codziennie możemy dodać 50 g mąki i 50 ml wody, żeby po tych trzech dniach było 400 g zakwasu, z czego 50 g odłożymy na następny raz?
Cytować
+1 #15 Małgorzata Zielinska 2014-08-28 05:40
Tak. Mozna siemię zalać cała ilością wody a po ostygnięciu dodać do chleba.
Moze sie okazać ze wody bedzie za mało, jak w każdym chlebie, rownież bezglutenowym, ilosc płynów trzeba dozować zależnie od uzyskanej gęstości, użytej maki itd. Ciasto powinno byc dość luźne.
Cytować
0 #14 Barbara 2014-08-27 19:37
Czy 180 g wody to jest łącznie zużyta woda z zalaniem siemienia lnianego.
Cytować
0 #13 Alpio 2014-07-15 19:27
Niestety odsyłacz do zakwasu nie działa :sad: błąd 404 wyskakuje :sad:
Cytować
+1 #12 Małgorzata Zielińska 2013-12-15 10:39
Wystarczy kliknąć w słowa "wg tej receptury"
Cytować
+1 #11 Monika 2013-12-15 09:38
Witam mam pytanie co do przepisu na zaczyn do chleba ryzowego.
Pisze, zeby maki wymieszac z zaczynem ale nie pisze jak go zrobic???prosze o odp. Mnie i teresuje chleb bez cukru drozdzy i glutenu. Pozdraia.
Cytować
+1 #10 Nocek 2013-06-27 19:20
Witam, czy takie chleby można piec w automatach do pieczenia chleba? czy lepiej normalnie w piekarniku?
Cytować
+1 #9 Małgorzata Zielińska 2013-06-19 06:18
Z rodzajami i ilością poszczególnych typów mąki można i trzeba eksperymentować.
Jeśli chodzi o siemie lniane to daje ono tutaj lepszą konsystencje ciasta, a chleb potem mniej sie kruszy. Nie wiem czy jajko jest dobrym pomysłem, moze lepiej dodać jedna łyżkę oleju więcej..
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 292

Wczoraj 373

Tydzień 292

Miesiąc 2235

Wszystkich 13614924