Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.01.2022 19:30
    Niestety, moja strona jest już bardzo stara i dziurawa. Niektóre artykuły znikają, niektórych nie ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Mirosława Mirosława 17.01.2022 17:36
    Dzień dobry. Chciałam upiec chleb razowy żytni z ziemniakami ( piekłam go już kilkakrotnie ,ale dość ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.01.2022 20:59
    Przyczyn może być wiele. Zła konsystencja ciasta, czyli za dużo lub za mało wody. Złe wyrośnięcie ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Elżbieta Elżbieta 11.01.2022 18:51
    Proszę o radę dlaczego chleb po upieczeniu (nie zawsze) ma odstającą skórkę? Dziękuję i pozdrawiam.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Gosia Gosia 12.07.2021 07:15
    Witam, Pisze do Pani tak dla spokojnosci ducha :-) . Po wyciagnieciu zakwasu z lodowki, poczekac ...

Chleb ryżowy bezglutenowy na zakwasie ryżowym

350g zakwas ryżowy przygotowany wg tej receptury
100g mąka ryżowa
100g mąka gryczana
100g mąka kukurydziana
180g wody
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka soli
2 łyżki oleju

Siemią lniane zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia. Tę wodę użyjemy potem do ciasta chlebowego. 

Make przesiać, wymieszać z zaczynem, wodą i namoczonym siemieniem lnianym. Na końcu dodać sól i olej. Wymieszać na dość luźne ciasto. Ciasto nie będzie się specjalnie kleić, ale też nie uda się a niego uformować kuli, jak to ciasto bez glutenu. 

Lekko wyrobioną masę zostawić na ok. 30-40 minut. 

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką kukurydzianą lub ryżową i nałożyć do niej ciasta do 1/2 wysokości. Mokrą łyżką wyrównać powierzchnię chleba, dobrze przykryć i odstawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy. Wierzch chleba można posmarować olejem. 

Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do 1 godziny aż będzie brązowe.

Chleb jest dość smaczny, wnętrze ma lekko wilgotne, nie kruszy się ani nie klei.

Komentarze   

-1 #17 Malgorzata Zielińska 2015-06-04 06:26
Ta ilosc ciasta to porcja do standardowej formy keksowej o dł. 25cm.
Cytować
0 #16 Daria 2015-06-03 19:58
Jakiej wielkości jest foremka na chleb z przepisu?

Czy jak robimy zakwas z mąki ryżowej z Pani przepisu, to codziennie możemy dodać 50 g mąki i 50 ml wody, żeby po tych trzech dniach było 400 g zakwasu, z czego 50 g odłożymy na następny raz?
Cytować
+1 #15 Małgorzata Zielinska 2014-08-28 05:40
Tak. Mozna siemię zalać cała ilością wody a po ostygnięciu dodać do chleba.
Moze sie okazać ze wody bedzie za mało, jak w każdym chlebie, rownież bezglutenowym, ilosc płynów trzeba dozować zależnie od uzyskanej gęstości, użytej maki itd. Ciasto powinno byc dość luźne.
Cytować
0 #14 Barbara 2014-08-27 19:37
Czy 180 g wody to jest łącznie zużyta woda z zalaniem siemienia lnianego.
Cytować
0 #13 Alpio 2014-07-15 19:27
Niestety odsyłacz do zakwasu nie działa :sad: błąd 404 wyskakuje :sad:
Cytować
+1 #12 Małgorzata Zielińska 2013-12-15 10:39
Wystarczy kliknąć w słowa "wg tej receptury"
Cytować
+1 #11 Monika 2013-12-15 09:38
Witam mam pytanie co do przepisu na zaczyn do chleba ryzowego.
Pisze, zeby maki wymieszac z zaczynem ale nie pisze jak go zrobic???prosze o odp. Mnie i teresuje chleb bez cukru drozdzy i glutenu. Pozdraia.
Cytować
+1 #10 Nocek 2013-06-27 19:20
Witam, czy takie chleby można piec w automatach do pieczenia chleba? czy lepiej normalnie w piekarniku?
Cytować
+1 #9 Małgorzata Zielińska 2013-06-19 06:18
Z rodzajami i ilością poszczególnych typów mąki można i trzeba eksperymentować.
Jeśli chodzi o siemie lniane to daje ono tutaj lepszą konsystencje ciasta, a chleb potem mniej sie kruszy. Nie wiem czy jajko jest dobrym pomysłem, moze lepiej dodać jedna łyżkę oleju więcej..
Cytować
0 #8 Gabriela 2013-06-18 21:41
czy mąkę kukurydzianą, ze względu na alergię córeczki mogę zastąpić dając więcej ryżowej lub gryczanej? nie mogę również użyć siemienia lnianego (alergia) i czy w takim wypadku można dodać jajko (jajko akurat nie uczula :-) ?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 102

Wczoraj 300

Tydzień 1236

Miesiąc 7369

Wszystkich 13766751