Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 14.06.2018 20:45
    Dobre wyrobienie chleba bez nadmiernego podsypywania mąka to sztuka której trzeba się nauczyć.
     
  • Prosty jasny

    Anna Anna 14.06.2018 18:52
    Dziękuję za odpowiedzi! Mam jeszcze pytanie o orientacyjny czas wyrabiania przy wyrabianiu ręcznym? Co ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.06.2018 13:47
    Trzeba go regenerować zanim się go użyje do chleba. Prawdopodobnie jest mocno przefermentowany. Zostaw ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Grażka Grażka 08.06.2018 11:41
    Witam, ożywiłam swój zakwas, jednak go nie Wykorzystałam danego dnia. Był poza lodówką 2 noce i 1 ...
     
  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.06.2018 13:43
    Zaczyn jest na początku dość ścisła bryłka ciasta. Pod koniec robi się bardziej płynny, ale w żadnym ...

Chleb ryżowy bezglutenowy na zakwasie ryżowym

350g zakwas ryżowy przygotowany wg tej receptury
100g mąka ryżowa
100g mąka gryczana
100g mąka kukurydziana
180g wody
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka soli
2 łyżki oleju

Siemią lniane zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin do ostygnięcia. Tę wodę użyjemy potem do ciasta chlebowego. 

Make przesiać, wymieszać z zaczynem, wodą i namoczonym siemieniem lnianym. Na końcu dodać sól i olej. Wymieszać na dość luźne ciasto. Ciasto nie będzie się specjalnie kleić, ale też nie uda się a niego uformować kuli, jak to ciasto bez glutenu. 

Lekko wyrobioną masę zostawić na ok. 30-40 minut. 

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką kukurydzianą lub ryżową i nałożyć do niej ciasta do 1/2 wysokości. Mokrą łyżką wyrównać powierzchnię chleba, dobrze przykryć i odstawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy. Wierzch chleba można posmarować olejem. 

Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do 1 godziny aż będzie brązowe.

Chleb jest dość smaczny, wnętrze ma lekko wilgotne, nie kruszy się ani nie klei.

Komentarze   

+2 #18 Wojciech 2015-11-29 20:42
Witam i serdeczne dziękuję za przepis. Wczoraj upiekłem żonie drugi chlebek wg tego przepisu zmieniając zakwas na kukurydziany i mąkę kukurydzianą na gryczaną i ryżową (po połowie). Zauważyłem (jestem weteranem pieczenia na zakwasie żytnim), że prowadzenie zakwasu i ciasta bezglutenowego wymaga dużo ciepła - ja miałem cały czas 28-30 stopni. Do kontroli temperatury użyłem termometru od szynkowaru. Po prostu słoik z zakwasem jak i ciasto w keksówce stały na grzejniku - oczywiście nie bezpośrednio a poprzez izolację papierową grubości ok. 1 cm.
Cytować
0 #17 Malgorzata Zielińska 2015-06-04 06:26
Ta ilosc ciasta to porcja do standardowej formy keksowej o dł. 25cm.
Cytować
0 #16 Daria 2015-06-03 19:58
Jakiej wielkości jest foremka na chleb z przepisu?

Czy jak robimy zakwas z mąki ryżowej z Pani przepisu, to codziennie możemy dodać 50 g mąki i 50 ml wody, żeby po tych trzech dniach było 400 g zakwasu, z czego 50 g odłożymy na następny raz?
Cytować
+1 #15 Małgorzata Zielinska 2014-08-28 05:40
Tak. Mozna siemię zalać cała ilością wody a po ostygnięciu dodać do chleba.
Moze sie okazać ze wody bedzie za mało, jak w każdym chlebie, rownież bezglutenowym, ilosc płynów trzeba dozować zależnie od uzyskanej gęstości, użytej maki itd. Ciasto powinno byc dość luźne.
Cytować
0 #14 Barbara 2014-08-27 19:37
Czy 180 g wody to jest łącznie zużyta woda z zalaniem siemienia lnianego.
Cytować
0 #13 Alpio 2014-07-15 19:27
Niestety odsyłacz do zakwasu nie działa :sad: błąd 404 wyskakuje :sad:
Cytować
+1 #12 Małgorzata Zielińska 2013-12-15 10:39
Wystarczy kliknąć w słowa "wg tej receptury"
Cytować
+1 #11 Monika 2013-12-15 09:38
Witam mam pytanie co do przepisu na zaczyn do chleba ryzowego.
Pisze, zeby maki wymieszac z zaczynem ale nie pisze jak go zrobic???prosze o odp. Mnie i teresuje chleb bez cukru drozdzy i glutenu. Pozdraia.
Cytować
+1 #10 Nocek 2013-06-27 19:20
Witam, czy takie chleby można piec w automatach do pieczenia chleba? czy lepiej normalnie w piekarniku?
Cytować
0 #9 Małgorzata Zielińska 2013-06-19 06:18
Z rodzajami i ilością poszczególnych typów mąki można i trzeba eksperymentować.
Jeśli chodzi o siemie lniane to daje ono tutaj lepszą konsystencje ciasta, a chleb potem mniej sie kruszy. Nie wiem czy jajko jest dobrym pomysłem, moze lepiej dodać jedna łyżkę oleju więcej..
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 184

Wczoraj 268

Tydzień 184

Miesiąc 6611

Wszystkich 13310233