Chleb razowy na zakwasie gryczanym
proporcje na bochenek ok 800g
przygotowanie zakwasu – 3-4 dni
wyrabianie – 3-4 minuty
wyrastanie chleba – 5-6 godzin
pieczenie – 60 minut
Zakwas bezglutenowy gryczany udaje się najlepiej z mąki zmielonej z kaszy gryczanej niepalonej.
Efekt fermentacji widoczny jest mniej więcej po 3-4 dniach.
Warunkiem niezbędnym jest dość wysoka temperatura ok. 30⁰C w miejscu gdzie stoi pojemnik z zakwasem.
1 dzień - 60g maki + 60g wody + parę kropli soku z cytryny
2 dzień - 60g maki + 60g wody + ½ łyżeczki cukru
3 dzień i następne – 60g maki + 60g wody jw.
Z otrzymanego tą metodą zakwasu trzeba odłożyć kilka łyżek do lodówki, żeby nie powtarzać zakwasu od początku.
Wystarczy małą ilość dokarmić świeżą mąką i wodą, aby otrzymać nową porcje do następnego wypieku.
Składniki ciasta chlebowego
300g zakwasu jw.
100g mąki ryżowej (najlepiej samodzielnie zmielony ryż brązowy)
200g mąki ryżowej jasnej
14g zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka skrobi z tapioki
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżka melasy
½ łyżeczki kawy z cykorii (wcześniej zaparzonej)
100-150g wody
1 łyżeczka soli
Kawę zaparzyć odrobiną gorącej wody z ilości podanej wyżej i odstawić do ostygnięcia.
Tę wodę dodać potem do ciasta chlebowego.
Zakwas wymieszać z wodą i dodać resztę składników. Wymieszać, ciasto powinno być dość luźne.
Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką gryczaną i nałożyć do niej ciasta do ¾ wysokości.
Mokrą łyżką wyrównać powierzchnie, szczelnie przykryć może być folią aluminiową lub drugą identyczną foremką
i odstawić na 5 do 7 godzin do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy.
Piec w temperaturze 220⁰C ok. 30 minut bez zdejmowania folii, potem dalsze 20 -30 minut bez przykrycia
aż wierzch chleba będzie brązowy.
Przykrycie foremki zapobiega pękaniu chleba.
Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
1.maja 2014/mz
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.