Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 23.06.2017 17:11
    Chleb zawsze przykrywamy przy wyrastaniu. Im szczelniejsze przykrycie, tym większa szansa, ze wierzch ...
     
  • Prosty jasny

    grazyna grazyna 22.06.2017 08:39
    prosze mi powiedziec ,gdy wkladamy surowe ciasto do lodowki ,tak jak przy wyrastaniu w temper.pokoj.trzeba ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.06.2017 18:05
    Błąd jest przede wszystkim w przepisie na chleb. Na pierwszy rzut oka widać, ze jest w nim za mało ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Teresa Teresa 11.06.2017 16:34
    Mój chleb po raz 3 się nie udał. Co jest nie tak? Przepis na zakwas: 100 g mąki żytniej + 100 ml ...
     
  • Chleb belgijski

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 09.06.2017 13:17
    Bardzo chętnie, ale jakie jest pytanie ??

 

razowy1_03

Chleb razowy na zakwasie gryczanym 

proporcje na  bochenek ok  800g

przygotowanie zakwasu – 3-4 dni

wyrabianie – 3-4 minuty

wyrastanie chleba – 5-6 godzin

pieczenie – 60  minut

Zakwas bezglutenowy gryczany udaje się najlepiej z mąki zmielonej z kaszy gryczanej niepalonej.
Efekt fermentacji widoczny jest mniej więcej po 3-4 dniach.
Warunkiem niezbędnym jest dość wysoka temperatura ok. 30⁰C w miejscu gdzie stoi pojemnik z zakwasem.

1 dzień - 60g maki + 60g wody  + parę kropli soku z cytryny
2 dzień - 60g maki + 60g wody + ½ łyżeczki cukru
3 dzień i następne – 60g maki + 60g wody jw.

Z otrzymanego tą metodą zakwasu trzeba odłożyć kilka łyżek do lodówki, żeby nie powtarzać  zakwasu od początku.
Wystarczy małą ilość dokarmić świeżą mąką i wodą, aby otrzymać nową porcje do następnego wypieku.


Składniki ciasta chlebowego

300g zakwasu jw.

100g mąki ryżowej (najlepiej samodzielnie zmielony ryż brązowy)

200g mąki ryżowej jasnej

14g zmielonego siemienia lnianego

1 łyżeczka skrobi z tapioki

1 łyżeczka czarnuszki

1 łyżka melasy

½ łyżeczki kawy z cykorii (wcześniej zaparzonej)

100-150g wody

1 łyżeczka soli

 

Kawę zaparzyć odrobiną  gorącej wody z ilości podanej wyżej i odstawić  do ostygnięcia.
Tę wodę dodać potem do ciasta chlebowego.
Zakwas wymieszać z wodą i dodać resztę składników. Wymieszać, ciasto powinno być dość luźne.

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką gryczaną i nałożyć do niej ciasta do ¾ wysokości.
Mokrą łyżką wyrównać powierzchnie, szczelnie przykryć może być folią aluminiową lub drugą identyczną foremką
i odstawić na 5 do 7 godzin do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy.

Piec w temperaturze 220⁰C ok. 30 minut bez zdejmowania folii, potem dalsze 20 -30 minut bez przykrycia
aż wierzch chleba będzie brązowy.

Przykrycie foremki zapobiega pękaniu chleba.

Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

razowy1_01

razowy1_02

1.maja 2014/mz

Komentarze   

0 #4 Małgorzata Zielinska 2015-03-31 14:06
Garnek z pokrywa zarówno gliniany jak i żeliwny wydaje mi sie byc dobrym pomysłem. Ale nie moze byc duzy, bo mam watpliwości czy dopiecze sie całkowicie. Żeliwny wylozylabym papierem.
Cytować
+1 #3 Alicja 2015-03-31 13:03
Czy do upieczenia tego chleba nadaje się gliniany garnek rzymski albo garnek żeliwny?
Cytować
-1 #2 Małgorzata Zielinska 2015-03-30 10:02
Oczywiscie, mozna zrobic z ryżowej, kukurydzianej.
Cytować
0 #1 Karolina 2015-03-29 20:16
Czy można zrobić zakwas z innej maki niż gryczana? Mogę jeść jedynie make ryżową, kukurydziana, jaglana, z cieciorki.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 253

Wczoraj 420

Tydzień 253

Miesiąc 10285

Wszystkich 13160095