Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 14.06.2018 20:45
    Dobre wyrobienie chleba bez nadmiernego podsypywania mąka to sztuka której trzeba się nauczyć.
     
  • Prosty jasny

    Anna Anna 14.06.2018 18:52
    Dziękuję za odpowiedzi! Mam jeszcze pytanie o orientacyjny czas wyrabiania przy wyrabianiu ręcznym? Co ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.06.2018 13:47
    Trzeba go regenerować zanim się go użyje do chleba. Prawdopodobnie jest mocno przefermentowany. Zostaw ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Grażka Grażka 08.06.2018 11:41
    Witam, ożywiłam swój zakwas, jednak go nie Wykorzystałam danego dnia. Był poza lodówką 2 noce i 1 ...
     
  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.06.2018 13:43
    Zaczyn jest na początku dość ścisła bryłka ciasta. Pod koniec robi się bardziej płynny, ale w żadnym ...

razowy2_02

 

Chleb razowy na zakwasie gryczano-ryżowym
 

proporcje na  bochenek ok  900g

przygotowanie zakwasu – 3-4 dni
wyrabianie – 3-4 minuty
wyrastanie chleba – 5-6 godzin
pieczenie – 60  minut

Składniki ciasta chlebowego:
350g zakwas gryczano-ryżowy
100g mąka gryczana z kaszy
25g mąka kukurydziana
25g mąka ziemniaczana
200g mąka ryżowa z ryżu pełnoziarnistego
1 łyżeczka skrobi z tapioki
1/2 łyżeczka czarnuszki
½ łyżeczki cząbru
1 łyżeczka kminku
1 łyżka melasy
ok. 250g wody
1 łyżeczka soli 8 g

40g zmielonego siemienia lnianego + 60g gorąca woda

 

Do tego chleba użyłam zakwasu dokarmianego dwoma rodzajami mąki: gryczaną i ryżową.
Zauważyłam, że taki zakwas jest dużo silniejszy.

Zmielone siemię zalać  gorącą wodą  i odstawić  do ostygnięcia. Zakwas wymieszać z wodą,
dodać kleik z siemienia i resztę składników. Wymieszać - ciasto powinno być dość luźne.
W razie potrzeby dodać jeszcze wody.

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką gryczaną i nałożyć do niej ciasta do ¾ wysokości.
Mokrą łyżką wyrównać powierzchnie, szczelnie przykryć np. folią aluminiową lub drugą identyczną foremką
i odstawić na 5 do 7 godzin do wyrośnięcia.
Powinno przyrosnąć do brzegów formy.

Przykryty chleb wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę ok 230⁰C.
Po 30 minutach zdjąć folię i piec dalej bez przykrycia, aż wierzch chleba będzie ładnie brązowy.

Przykrycie foremki zapobiega pękaniu chleba.

Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

razowy2_01

Użycie do tego chleba mąki z ryżu pełnoziarnistego oraz aromatycznych dodatków jak kminek, czaber, melasa sprawiło, ze chleb jest lekko razowy i bardzo smaczny.
Wyglądem tez nie odbiega bardzo od chlebów foremkowch z mąki zawiwerajacych gluten.

Polecam!

1.05.2014/mz 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 183

Wczoraj 268

Tydzień 183

Miesiąc 6610

Wszystkich 13310232