Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

razowy2_02

 

Chleb razowy na zakwasie gryczano-ryżowym
 

proporcje na  bochenek ok  900g

przygotowanie zakwasu – 3-4 dni
wyrabianie – 3-4 minuty
wyrastanie chleba – 5-6 godzin
pieczenie – 60  minut

Składniki ciasta chlebowego:
350g zakwas gryczano-ryżowy
100g mąka gryczana z kaszy
25g mąka kukurydziana
25g mąka ziemniaczana
200g mąka ryżowa z ryżu pełnoziarnistego
1 łyżeczka skrobi z tapioki
1/2 łyżeczka czarnuszki
½ łyżeczki cząbru
1 łyżeczka kminku
1 łyżka melasy
ok. 250g wody
1 łyżeczka soli 8 g

40g zmielonego siemienia lnianego + 60g gorąca woda

 

Do tego chleba użyłam zakwasu dokarmianego dwoma rodzajami mąki: gryczaną i ryżową.
Zauważyłam, że taki zakwas jest dużo silniejszy.

Zmielone siemię zalać  gorącą wodą  i odstawić  do ostygnięcia. Zakwas wymieszać z wodą,
dodać kleik z siemienia i resztę składników. Wymieszać - ciasto powinno być dość luźne.
W razie potrzeby dodać jeszcze wody.

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką gryczaną i nałożyć do niej ciasta do ¾ wysokości.
Mokrą łyżką wyrównać powierzchnie, szczelnie przykryć np. folią aluminiową lub drugą identyczną foremką
i odstawić na 5 do 7 godzin do wyrośnięcia.
Powinno przyrosnąć do brzegów formy.

Przykryty chleb wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę ok 230⁰C.
Po 30 minutach zdjąć folię i piec dalej bez przykrycia, aż wierzch chleba będzie ładnie brązowy.

Przykrycie foremki zapobiega pękaniu chleba.

Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

razowy2_01

Użycie do tego chleba mąki z ryżu pełnoziarnistego oraz aromatycznych dodatków jak kminek, czaber, melasa sprawiło, ze chleb jest lekko razowy i bardzo smaczny.
Wyglądem tez nie odbiega bardzo od chlebów foremkowch z mąki zawiwerajacych gluten.

Polecam!

1.05.2014/mz 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 536

Wczoraj 503

Tydzień 536

Miesiąc 10390

Wszystkich 13210246