Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    MZ MZ 31.07.2017 08:07
    Z pewnością tłuszcz na powierzchni chleba daje efekt mocno brązowej skórki. Oczywiście tez, temperaturę ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    Magdalena Magdalena 31.07.2017 07:43
    Pani Małgorzato, chlebek wyszedł przepyszny. Zrobiłam go w prezencie dla teścia, który jest z kieleckiego ...

razowy2_02

 

Chleb razowy na zakwasie gryczano-ryżowym
 

proporcje na  bochenek ok  900g

przygotowanie zakwasu – 3-4 dni
wyrabianie – 3-4 minuty
wyrastanie chleba – 5-6 godzin
pieczenie – 60  minut

Składniki ciasta chlebowego:
350g zakwas gryczano-ryżowy
100g mąka gryczana z kaszy
25g mąka kukurydziana
25g mąka ziemniaczana
200g mąka ryżowa z ryżu pełnoziarnistego
1 łyżeczka skrobi z tapioki
1/2 łyżeczka czarnuszki
½ łyżeczki cząbru
1 łyżeczka kminku
1 łyżka melasy
ok. 250g wody
1 łyżeczka soli 8 g

40g zmielonego siemienia lnianego + 60g gorąca woda

 

Do tego chleba użyłam zakwasu dokarmianego dwoma rodzajami mąki: gryczaną i ryżową.
Zauważyłam, że taki zakwas jest dużo silniejszy.

Zmielone siemię zalać  gorącą wodą  i odstawić  do ostygnięcia. Zakwas wymieszać z wodą,
dodać kleik z siemienia i resztę składników. Wymieszać - ciasto powinno być dość luźne.
W razie potrzeby dodać jeszcze wody.

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką gryczaną i nałożyć do niej ciasta do ¾ wysokości.
Mokrą łyżką wyrównać powierzchnie, szczelnie przykryć np. folią aluminiową lub drugą identyczną foremką
i odstawić na 5 do 7 godzin do wyrośnięcia.
Powinno przyrosnąć do brzegów formy.

Przykryty chleb wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę ok 230⁰C.
Po 30 minutach zdjąć folię i piec dalej bez przykrycia, aż wierzch chleba będzie ładnie brązowy.

Przykrycie foremki zapobiega pękaniu chleba.

Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

razowy2_01

Użycie do tego chleba mąki z ryżu pełnoziarnistego oraz aromatycznych dodatków jak kminek, czaber, melasa sprawiło, ze chleb jest lekko razowy i bardzo smaczny.
Wyglądem tez nie odbiega bardzo od chlebów foremkowch z mąki zawiwerajacych gluten.

Polecam!

1.05.2014/mz 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 11

Wczoraj 421

Tydzień 2093

Miesiąc 7191

Wszystkich 13181264