Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 14.06.2018 20:45
    Dobre wyrobienie chleba bez nadmiernego podsypywania mąka to sztuka której trzeba się nauczyć.
     
  • Prosty jasny

    Anna Anna 14.06.2018 18:52
    Dziękuję za odpowiedzi! Mam jeszcze pytanie o orientacyjny czas wyrabiania przy wyrabianiu ręcznym? Co ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.06.2018 13:47
    Trzeba go regenerować zanim się go użyje do chleba. Prawdopodobnie jest mocno przefermentowany. Zostaw ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Grażka Grażka 08.06.2018 11:41
    Witam, ożywiłam swój zakwas, jednak go nie Wykorzystałam danego dnia. Był poza lodówką 2 noce i 1 ...
     
  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.06.2018 13:43
    Zaczyn jest na początku dość ścisła bryłka ciasta. Pod koniec robi się bardziej płynny, ale w żadnym ...

Chleb mieszany z dodatkiem ziemniaków na zakwasie ryżowym 

 

zziemnia_2

proporcje na bochenek o wadze ok 900g
przygotowanie zakwasu - 3-5 dni
wyrabianie - 3-4 minuty
1.wyrastanie ciasta - 40 minut
2. wyrastanie chleba - 3-4 godziny
pieczenie - 60 minut

Zakwas z maki ryżowej - mąkę na zakwas najlepiej użyć ze świeżo zmielonego ryżu pełnoziarnistego 
150g mąki ryżowej jw.
150g wody mineralnej gazowanej
1 łyżeczka cukru brązowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka soku jabłkowego (nie z kartonu!)

Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple w temperaturze ok. 30 °C na 3-4 dni, aż zacznie się fermentacja, tzn. pokażą się bąbelki.
Z otrzymanego tą metodą zakwasu trzeba odłożyć 2-3 łyżki do lodówki. Wystarczy w przyszłości dokarmić go świeżą mąką i wodą, aby otrzymać nową porcje do następnego wypieku.


Składniki ciasta chlebowego:
300g zakwasu ryżowego
300 g mąki bezglutenowej (z amarantusa, gryczanej, sojowej, ryżu pełnoziarnistego, kukurydzianej)
20g ziarna słonecznika (orzechy, siemie lniane lub inne ziarna)
150g puree z ugotowanych ziemniaków
150g wody mineralnej gazowanej
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli

 

Składniki wymieszać dodając stopniowo wodę, a na końcu sól i olej. Ciasto powinno być dość luźne, łatwo dające się mieszać łyżką. Przykryć i odstawić na 40 minut

Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej olejem. Wygładzić powierzchnię chleba mokrą łyżką.

Przykryć ściereczką a potem folia i odstawić do wyrośniącia na 3 - 4 godziny w cieple (np. w zamkniętym piekarniku z włączoną żarówką).

Piekarnik rozgrzać do 240°C, wsunąć formę z chlebem, po 10 minutach zredukować temperaturę do 200°C i piec dalej ok 50 minut.

Na 10 minut przed końcem pieczenia posmarować powierzchnię chleba olejem.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.

Komentarze   

0 #23 Iza 2014-05-12 19:09
Po upieczeniu chlebka, muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona, bo produkcja zakwasu była co najmniej wątpliwa :sad: . Brakujące proporcje zakwasu (w sumie wyszło go po przeprowadzeniu procedury z przepisu 180g) uzupełniłam wodą gazowaną, dzięki czemu chleb otrzymał w miarę luźną formę i dodatkowe bąbelki :lol: Myślę, że warto dokarmić zakwas przynajmniej raz podczas tworzenia co załatwiłoby sprawę proporcji a także wydłużyłabym czas wyrastania chleba pod ściereczką i folią na 4-5 godzin w temp. ok 30 stopni. Chlebek ogólnie smaczny, nie kruszy się, nie jest kwaśny - myślę, że go jeszcze powtórzę udoskonalając formę 8)
Cytować
-1 #22 Iza 2014-05-11 16:35
Coś nie tak z tym przepisem na zakwas,bo po zmieszaniu wszystkich składników wyszło mi trochę ponad 300g zakwasu. Po 3 dniach w temperaturze 30 stopni około 100g wody odparowało a poodłożeniu 2 łyż. do lodówki do chleba zostało 180g. To albo trzeba go karmić jak w przypadku zakwasu glutenowego albo od razu zwiększyć ilość poszczególnych składników. Czy ktoś piekł ten chleb zgodnie z przepisem i mu wyszedł, bo ja po 3 dniach hodowli dość suchego zakwasu swój chleb marnie widzę.
Cytować
0 #21 anonim 2014-03-22 21:37
Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple w temperaturze ok. 30 °C na 3-4 dni, aż zacznie się fermentacja, tzn. pokażą się bąbelki
a czy tego zakwasu NIE TRZEBA
DOKARMIAĆ??
Cytować
0 #20 anonim 2014-03-22 19:06
"odłożyć 2-3 łyżki do lodówki"-a ile takie cudeńko odłożone w tej lodówce będzie trzymać, jaka jest data przydatności do spożycia
:)
pozdrawiam
anonim
Cytować
0 #19 aga 2014-03-19 16:51
Ja mam pytanie odnośnie zakwasu, u mnie pojawiły się różowe plamy i malusieńkie białe punkciki, a zakwas jest suchy mimo że dałam więcej wody niż w przepisie
Cytować
0 #18 Wiherek 2014-02-06 19:23
Czy zamiast soku jabłkowego do zakwasu można dać ocet jabłkowy?
Cytować
0 #17 Gosik 2013-12-15 10:50
Cytuję Małgorzata Zielińska:
No to już niżej odpowiedziałam na to pytanie.
Zakwas musi sie czymś żywic a w białej oczyszczonej mące niewiele znajdzie ;-)


dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
Cytować
0 #16 Małgorzata Zielińska 2013-12-14 18:46
No to już niżej odpowiedziałam na to pytanie.
Zakwas musi sie czymś żywic a w białej oczyszczonej mące niewiele znajdzie ;-)
Cytować
0 #15 Gosik 2013-12-14 14:01
Cytuję Małgorzata Zielińska:
O ile pamietam używałam do chleba tez takiej. Ale już do zrobienia zakwasu ryżowego zmielony ciemny ryż nadaje sie lepiej.



właśnie chodziło mi o zakwas, czy zamiast mielić ryż mogę dać gotową mąkę? :-)
Cytować
0 #14 Małgorzata Zielińska 2013-12-14 07:21
O ile pamietam używałam do chleba tez takiej. Ale już do zrobienia zakwasu ryżowego zmielony ciemny ryż nadaje sie lepiej.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 183

Wczoraj 268

Tydzień 183

Miesiąc 6610

Wszystkich 13310232