Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.
     
  • Chleb belgijski

    Monika Monika 16.04.2017 12:51
    Wlasnie po 5 latach wrocilam do tej strony i do tego przepisu. Bardzo sie ciesze,ze nadal tutaj jestes.
     
  • Moje chleby - receptury

    MZ MZ 14.04.2017 11:08
    Chleb zazwyczaj kruszy się, kiedy jest za mało płynów, czyli zbyt gęste ciasto. Często tez początkujący ...

Chleb mieszany z dodatkiem ziemniaków na zakwasie ryżowym 

 

zziemnia_2

proporcje na bochenek o wadze ok 900g
przygotowanie zakwasu - 3-5 dni
wyrabianie - 3-4 minuty
1.wyrastanie ciasta - 40 minut
2. wyrastanie chleba - 3-4 godziny
pieczenie - 60 minut

Zakwas z maki ryżowej - mąkę na zakwas najlepiej użyć ze świeżo zmielonego ryżu pełnoziarnistego 
150g mąki ryżowej jw.
150g wody mineralnej gazowanej
1 łyżeczka cukru brązowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka soku jabłkowego (nie z kartonu!)

Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple w temperaturze ok. 30 °C na 3-4 dni, aż zacznie się fermentacja, tzn. pokażą się bąbelki.
Z otrzymanego tą metodą zakwasu trzeba odłożyć 2-3 łyżki do lodówki. Wystarczy w przyszłości dokarmić go świeżą mąką i wodą, aby otrzymać nową porcje do następnego wypieku.


Składniki ciasta chlebowego:
300g zakwasu ryżowego
300 g mąki bezglutenowej (z amarantusa, gryczanej, sojowej, ryżu pełnoziarnistego, kukurydzianej)
20g ziarna słonecznika (orzechy, siemie lniane lub inne ziarna)
150g puree z ugotowanych ziemniaków
150g wody mineralnej gazowanej
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli

 

Składniki wymieszać dodając stopniowo wodę, a na końcu sól i olej. Ciasto powinno być dość luźne, łatwo dające się mieszać łyżką. Przykryć i odstawić na 40 minut

Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej olejem. Wygładzić powierzchnię chleba mokrą łyżką.

Przykryć ściereczką a potem folia i odstawić do wyrośniącia na 3 - 4 godziny w cieple (np. w zamkniętym piekarniku z włączoną żarówką).

Piekarnik rozgrzać do 240°C, wsunąć formę z chlebem, po 10 minutach zredukować temperaturę do 200°C i piec dalej ok 50 minut.

Na 10 minut przed końcem pieczenia posmarować powierzchnię chleba olejem.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.

Komentarze   

0 #23 Iza 2014-05-12 19:09
Po upieczeniu chlebka, muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona, bo produkcja zakwasu była co najmniej wątpliwa :sad: . Brakujące proporcje zakwasu (w sumie wyszło go po przeprowadzeniu procedury z przepisu 180g) uzupełniłam wodą gazowaną, dzięki czemu chleb otrzymał w miarę luźną formę i dodatkowe bąbelki :lol: Myślę, że warto dokarmić zakwas przynajmniej raz podczas tworzenia co załatwiłoby sprawę proporcji a także wydłużyłabym czas wyrastania chleba pod ściereczką i folią na 4-5 godzin w temp. ok 30 stopni. Chlebek ogólnie smaczny, nie kruszy się, nie jest kwaśny - myślę, że go jeszcze powtórzę udoskonalając formę 8)
Cytować
-1 #22 Iza 2014-05-11 16:35
Coś nie tak z tym przepisem na zakwas,bo po zmieszaniu wszystkich składników wyszło mi trochę ponad 300g zakwasu. Po 3 dniach w temperaturze 30 stopni około 100g wody odparowało a poodłożeniu 2 łyż. do lodówki do chleba zostało 180g. To albo trzeba go karmić jak w przypadku zakwasu glutenowego albo od razu zwiększyć ilość poszczególnych składników. Czy ktoś piekł ten chleb zgodnie z przepisem i mu wyszedł, bo ja po 3 dniach hodowli dość suchego zakwasu swój chleb marnie widzę.
Cytować
0 #21 anonim 2014-03-22 21:37
Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple w temperaturze ok. 30 °C na 3-4 dni, aż zacznie się fermentacja, tzn. pokażą się bąbelki
a czy tego zakwasu NIE TRZEBA
DOKARMIAĆ??
Cytować
0 #20 anonim 2014-03-22 19:06
"odłożyć 2-3 łyżki do lodówki"-a ile takie cudeńko odłożone w tej lodówce będzie trzymać, jaka jest data przydatności do spożycia
:)
pozdrawiam
anonim
Cytować
0 #19 aga 2014-03-19 16:51
Ja mam pytanie odnośnie zakwasu, u mnie pojawiły się różowe plamy i malusieńkie białe punkciki, a zakwas jest suchy mimo że dałam więcej wody niż w przepisie
Cytować
0 #18 Wiherek 2014-02-06 19:23
Czy zamiast soku jabłkowego do zakwasu można dać ocet jabłkowy?
Cytować
0 #17 Gosik 2013-12-15 10:50
Cytuję Małgorzata Zielińska:
No to już niżej odpowiedziałam na to pytanie.
Zakwas musi sie czymś żywic a w białej oczyszczonej mące niewiele znajdzie ;-)


dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
Cytować
0 #16 Małgorzata Zielińska 2013-12-14 18:46
No to już niżej odpowiedziałam na to pytanie.
Zakwas musi sie czymś żywic a w białej oczyszczonej mące niewiele znajdzie ;-)
Cytować
0 #15 Gosik 2013-12-14 14:01
Cytuję Małgorzata Zielińska:
O ile pamietam używałam do chleba tez takiej. Ale już do zrobienia zakwasu ryżowego zmielony ciemny ryż nadaje sie lepiej.



właśnie chodziło mi o zakwas, czy zamiast mielić ryż mogę dać gotową mąkę? :-)
Cytować
0 #14 Małgorzata Zielińska 2013-12-14 07:21
O ile pamietam używałam do chleba tez takiej. Ale już do zrobienia zakwasu ryżowego zmielony ciemny ryż nadaje sie lepiej.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 227

Wczoraj 634

Tydzień 3533

Miesiąc 14098

Wszystkich 13130137