Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Borodinsky

    MZ MZ 05.06.2021 13:47
    No i dobrze. Chodzi zaparzenie części maki i o uwalnianie aromatów a nie o konsystencje. Ważne ...
     
  • Borodinsky

    Magda Magda 05.06.2021 08:54
    Jak rzadka powinna być zaparka w tym chlebku? Bo moja, mimo 2 godzin w piekarniku, przy którym ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 21.05.2021 06:05
    Hmm, nie przyszło mi nigdy do głowy, żeby próbować smak zakwasu. A zależy on na pewno od wielu ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Michał Michał 21.05.2021 00:41
    Witam Panią Mam pytanie bo jakoś nigdzie nie mogę znaleźć ani strony ani odpowiedzi Nie wiem dlaczego ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MZ MZ 07.05.2021 14:53
    Nie ma pleśni - czyli przeżył. Dwa dni to nie tak długo. Jeśli jest go dużo (zrozumiałam ze 1 litr) to ...

Chleb mieszany z dodatkiem ziemniaków na zakwasie ryżowym 

 

zziemnia_2

proporcje na bochenek o wadze ok 900g
przygotowanie zakwasu - 3-5 dni
wyrabianie - 3-4 minuty
1.wyrastanie ciasta - 40 minut
2. wyrastanie chleba - 3-4 godziny
pieczenie - 60 minut

Zakwas z maki ryżowej - mąkę na zakwas najlepiej użyć ze świeżo zmielonego ryżu pełnoziarnistego 
150g mąki ryżowej jw.
150g wody mineralnej gazowanej
1 łyżeczka cukru brązowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka soku jabłkowego (nie z kartonu!)

Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple w temperaturze ok. 30 °C na 3-4 dni, aż zacznie się fermentacja, tzn. pokażą się bąbelki.
Z otrzymanego tą metodą zakwasu trzeba odłożyć 2-3 łyżki do lodówki. Wystarczy w przyszłości dokarmić go świeżą mąką i wodą, aby otrzymać nową porcje do następnego wypieku.


Składniki ciasta chlebowego:
300g zakwasu ryżowego
300 g mąki bezglutenowej (z amarantusa, gryczanej, sojowej, ryżu pełnoziarnistego, kukurydzianej)
20g ziarna słonecznika (orzechy, siemie lniane lub inne ziarna)
150g puree z ugotowanych ziemniaków
150g wody mineralnej gazowanej
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli

 

Składniki wymieszać dodając stopniowo wodę, a na końcu sól i olej. Ciasto powinno być dość luźne, łatwo dające się mieszać łyżką. Przykryć i odstawić na 40 minut

Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej olejem. Wygładzić powierzchnię chleba mokrą łyżką.

Przykryć ściereczką a potem folia i odstawić do wyrośniącia na 3 - 4 godziny w cieple (np. w zamkniętym piekarniku z włączoną żarówką).

Piekarnik rozgrzać do 240°C, wsunąć formę z chlebem, po 10 minutach zredukować temperaturę do 200°C i piec dalej ok 50 minut.

Na 10 minut przed końcem pieczenia posmarować powierzchnię chleba olejem.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.

Komentarze   

0 #23 Iza 2014-05-12 19:09
Po upieczeniu chlebka, muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona, bo produkcja zakwasu była co najmniej wątpliwa :sad: . Brakujące proporcje zakwasu (w sumie wyszło go po przeprowadzeniu procedury z przepisu 180g) uzupełniłam wodą gazowaną, dzięki czemu chleb otrzymał w miarę luźną formę i dodatkowe bąbelki :lol: Myślę, że warto dokarmić zakwas przynajmniej raz podczas tworzenia co załatwiłoby sprawę proporcji a także wydłużyłabym czas wyrastania chleba pod ściereczką i folią na 4-5 godzin w temp. ok 30 stopni. Chlebek ogólnie smaczny, nie kruszy się, nie jest kwaśny - myślę, że go jeszcze powtórzę udoskonalając formę 8)
Cytować
-1 #22 Iza 2014-05-11 16:35
Coś nie tak z tym przepisem na zakwas,bo po zmieszaniu wszystkich składników wyszło mi trochę ponad 300g zakwasu. Po 3 dniach w temperaturze 30 stopni około 100g wody odparowało a poodłożeniu 2 łyż. do lodówki do chleba zostało 180g. To albo trzeba go karmić jak w przypadku zakwasu glutenowego albo od razu zwiększyć ilość poszczególnych składników. Czy ktoś piekł ten chleb zgodnie z przepisem i mu wyszedł, bo ja po 3 dniach hodowli dość suchego zakwasu swój chleb marnie widzę.
Cytować
0 #21 anonim 2014-03-22 21:37
Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple w temperaturze ok. 30 °C na 3-4 dni, aż zacznie się fermentacja, tzn. pokażą się bąbelki
a czy tego zakwasu NIE TRZEBA
DOKARMIAĆ??
Cytować
0 #20 anonim 2014-03-22 19:06
"odłożyć 2-3 łyżki do lodówki"-a ile takie cudeńko odłożone w tej lodówce będzie trzymać, jaka jest data przydatności do spożycia
:)
pozdrawiam
anonim
Cytować
0 #19 aga 2014-03-19 16:51
Ja mam pytanie odnośnie zakwasu, u mnie pojawiły się różowe plamy i malusieńkie białe punkciki, a zakwas jest suchy mimo że dałam więcej wody niż w przepisie
Cytować
0 #18 Wiherek 2014-02-06 19:23
Czy zamiast soku jabłkowego do zakwasu można dać ocet jabłkowy?
Cytować
0 #17 Gosik 2013-12-15 10:50
Cytuję Małgorzata Zielińska:
No to już niżej odpowiedziałam na to pytanie.
Zakwas musi sie czymś żywic a w białej oczyszczonej mące niewiele znajdzie ;-)


dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
Cytować
0 #16 Małgorzata Zielińska 2013-12-14 18:46
No to już niżej odpowiedziałam na to pytanie.
Zakwas musi sie czymś żywic a w białej oczyszczonej mące niewiele znajdzie ;-)
Cytować
0 #15 Gosik 2013-12-14 14:01
Cytuję Małgorzata Zielińska:
O ile pamietam używałam do chleba tez takiej. Ale już do zrobienia zakwasu ryżowego zmielony ciemny ryż nadaje sie lepiej.



właśnie chodziło mi o zakwas, czy zamiast mielić ryż mogę dać gotową mąkę? :-)
Cytować
0 #14 Małgorzata Zielińska 2013-12-14 07:21
O ile pamietam używałam do chleba tez takiej. Ale już do zrobienia zakwasu ryżowego zmielony ciemny ryż nadaje sie lepiej.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 7

Wczoraj 173

Tydzień 949

Miesiąc 1972

Wszystkich 13719853