Chleb mieszany z dodatkiem ziemniaków na zakwasie ryżowym
Zakwas z maki ryżowej - mąkę na zakwas najlepiej użyć ze świeżo zmielonego ryżu pełnoziarnistego
150g mąki ryżowej jw.
150g wody mineralnej gazowanej
1 łyżeczka cukru brązowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka soku jabłkowego (nie z kartonu!)
Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple w temperaturze ok. 30 °C na 3-4 dni, aż zacznie się fermentacja, tzn. pokażą się bąbelki.
Z otrzymanego tą metodą zakwasu trzeba odłożyć 2-3 łyżki do lodówki. Wystarczy w przyszłości dokarmić go świeżą mąką i wodą, aby otrzymać nową porcje do następnego wypieku.
Składniki ciasta chlebowego:
Składniki wymieszać dodając stopniowo wodę, a na końcu sól i olej. Ciasto powinno być dość luźne, łatwo dające się mieszać łyżką. Przykryć i odstawić na 40 minut
Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej olejem. Wygładzić powierzchnię chleba mokrą łyżką.
Przykryć ściereczką a potem folia i odstawić do wyrośniącia na 3 - 4 godziny w cieple (np. w zamkniętym piekarniku z włączoną żarówką).
Piekarnik rozgrzać do 240°C, wsunąć formę z chlebem, po 10 minutach zredukować temperaturę do 200°C i piec dalej ok 50 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posmarować powierzchnię chleba olejem.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.
Komentarze
a czy tego zakwasu NIE TRZEBA
DOKARMIAĆ??
:)
pozdrawiam
anonim
dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
Zakwas musi sie czymś żywic a w białej oczyszczonej mące niewiele znajdzie
właśnie chodziło mi o zakwas, czy zamiast mielić ryż mogę dać gotową mąkę?
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.