Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Żytni z ziarnami

    karol karol 21.04.2017 07:37
    Czy ma znaczenie, czy po upieczeniu zapakuje go w folie aluminiowa czy polietylenowa? W tej folii ...
     
  • Najprostszy chleb z garnka

    Edyta Edyta 19.04.2017 20:05
    nie namaczaj garnka i bedzie ok!Garnek rzymski trzeba namaczać, to żeliwnego nie trzeba. Ja czasem piekę ...
     
  • Prosty jasny

    Tomasz Tomasz 17.04.2017 06:29
    Dzisiaj robię ten chleb z dodatkiem mąki żyniej razowej. Wg receptury Hamelmana na Vermont sourdough.
     
  • Chleb belgijski

    Monika Monika 16.04.2017 12:51
    Wlasnie po 5 latach wrocilam do tej strony i do tego przepisu. Bardzo sie ciesze,ze nadal tutaj jestes.
     
  • Moje chleby - receptury

    MZ MZ 14.04.2017 11:08
    Chleb zazwyczaj kruszy się, kiedy jest za mało płynów, czyli zbyt gęste ciasto. Często tez początkujący ...

Fragment audycji radiowej w radio Vox FM - wywiad ze mną z dnia 01.02.2010 na temat "jak upiec najprostszy chleb na zakwasie?"

{mp3}radio_vox_wywiad{/mp3}

Komentarze   

+2 #9 Małgorzata Zielińska 2013-07-04 08:43
Bardzo mi miło. Dziękuje i też pozdrawiam serdecznie. M.
Cytować
+1 #8 Radek 2013-07-04 08:03
Wspaniały wywiad, za którego możliwość wysłuchania bardzo Pani dziękuję:)Jestem wielkim zwolennikiem pieczenia chleba na zakwasie, co wydawało mi się prostsze niż jest. Jednak warto się uczyć i doskonalić tą sztukę. Smak chleba na zakwasie, jego trwałość i konsystencja oraz walory zdrowotne powodują, iż jest to wspaniały cel do nieustannego osiągania, który mnie fascynuje od chwili, gdy wyhodowałem pierwszy zakwas dzięki Pani wskazówkom. Jestem wdzięczny Pani za wysiłek, jaki wkłada Pani w propagowanie pieczenia chleba w domu, co umożliwia wielu ludziom podjęcie nauki w tej materii. Osobiście upiekłem już kilka niezłych chlebów ale również i kilka wspaniałych zakalców;) Nie zrażam się - gra jest warta naprawdę wiele, jeśli poznało się choćby raz smak prawdziwego, swojego chleba na naturalnym zakwasie:) Pozdrawiam bardzo ciepło i z wielką wdzięcznością będę uczył się od Pani pieczenia chlebów za pośrednictwem tej wspaniałej strony internetowej. DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM - Radek :)
Cytować
+1 #7 jakub 2012-02-25 10:42
A gdzie mozna odsluchac wywiadu?
Cytować
0 #6 krystyna 2011-08-08 08:28
słucham pani wywiadu chciałabym też tak piec z taką łatwoscią jak pani mówi
Cytować
0 #5 makajka 2011-03-06 12:42
Pani Małgosiu - gratulują serdecznie pięknego wywiadu.
Dzięki Pani pieką chleb, a mój wrodzony upór powoduje , ze nie zrażam się niepowodzeniami. na szcząście jest ich coraz mniej. Mój zakwas ma już 5 lat. Zaraz pójdą to sprawdzić:-). Pozdrawiam.
Cytować
0 #4 makajka 2011-03-06 12:40
Pani Małgosiu - jestem Pani chlebową wychowanką - piąąąąąkny wywiad. Słuchałam z ogromną uwagą. Gratulują.
Cytować
+5 #3 SKORPIONEK 2011-01-28 21:18
:-) A wiąc stalo sie...chlebek na zakwasie rośnie,zawiniety w folijką.Wcześniej zrobiłam maslo domowe mikserem...będzie jutro uczta!Mój pierwszy na zakwasie-dodałam do śroka żurawiną,na wierzch kminek.Tylko jest mały problem:jest goz.22 achlebek rośnie jeszcze.No cóż trzeba czekać,potem pieczenie.Emocje jak przed 1szą randką...
Cytować
+1 #2 weronika 2011-01-26 22:53
Ten wywiad to fantastyczny instruktarz.Pierwszy chlebek juz uoieklam.Wyszedl calkiem,calkiem.Po wysluchaniu wywiadu wreszcie wiem co z ta para,a najwazniejsze,ze nie wolno uzywac termoobiegu.Znikad nie moglam sie tego dowiedziec,ani nigdzie nie wyczytylam.Wielkie dzieki !!!
Cytować
+3 #1 Emilia 2011-01-14 10:51
Pani Małgosiu! Super!
Pieką chleby na zakwasie już ponad rok a od wiosny nie zaglądałam na Pani stroną. A tu proszą, wywiad, księżka... Serdecznie gratulują i niezmiernie się cieszą. W wywiadzie jasno, po kolei jak upiec chleb.
Spieszą kupić księżką!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Emilia Pstrągowska
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 227

Wczoraj 634

Tydzień 3533

Miesiąc 14098

Wszystkich 13130137