Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo żytnie

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.01.2022 19:30
    Niestety, moja strona jest już bardzo stara i dziurawa. Niektóre artykuły znikają, niektórych nie ...
     
  • Pieczywo żytnie

    Mirosława Mirosława 17.01.2022 17:36
    Dzień dobry. Chciałam upiec chleb razowy żytni z ziemniakami ( piekłam go już kilkakrotnie ,ale dość ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 11.01.2022 20:59
    Przyczyn może być wiele. Zła konsystencja ciasta, czyli za dużo lub za mało wody. Złe wyrośnięcie ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Elżbieta Elżbieta 11.01.2022 18:51
    Proszę o radę dlaczego chleb po upieczeniu (nie zawsze) ma odstającą skórkę? Dziękuję i pozdrawiam.
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Gosia Gosia 12.07.2021 07:15
    Witam, Pisze do Pani tak dla spokojnosci ducha :-) . Po wyciagnieciu zakwasu z lodowki, poczekac ...

Fragment audycji radiowej w radio Vox FM - wywiad ze mną z dnia 01.02.2010 na temat "jak upiec najprostszy chleb na zakwasie?"

{mp3}radio_vox_wywiad{/mp3}

Komentarze   

+2 #7 Małgorzata Zielińska 2013-07-04 08:43
Bardzo mi miło. Dziękuje i też pozdrawiam serdecznie. M.
Cytować
+1 #6 Radek 2013-07-04 08:03
Wspaniały wywiad, za którego możliwość wysłuchania bardzo Pani dziękuję:)Jestem wielkim zwolennikiem pieczenia chleba na zakwasie, co wydawało mi się prostsze niż jest. Jednak warto się uczyć i doskonalić tą sztukę. Smak chleba na zakwasie, jego trwałość i konsystencja oraz walory zdrowotne powodują, iż jest to wspaniały cel do nieustannego osiągania, który mnie fascynuje od chwili, gdy wyhodowałem pierwszy zakwas dzięki Pani wskazówkom. Jestem wdzięczny Pani za wysiłek, jaki wkłada Pani w propagowanie pieczenia chleba w domu, co umożliwia wielu ludziom podjęcie nauki w tej materii. Osobiście upiekłem już kilka niezłych chlebów ale również i kilka wspaniałych zakalców;) Nie zrażam się - gra jest warta naprawdę wiele, jeśli poznało się choćby raz smak prawdziwego, swojego chleba na naturalnym zakwasie:) Pozdrawiam bardzo ciepło i z wielką wdzięcznością będę uczył się od Pani pieczenia chlebów za pośrednictwem tej wspaniałej strony internetowej. DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM - Radek :)
Cytować
+1 #5 jakub 2012-02-25 10:42
A gdzie mozna odsluchac wywiadu?
Cytować
0 #4 krystyna 2011-08-08 08:28
słucham pani wywiadu chciałabym też tak piec z taką łatwoscią jak pani mówi
Cytować
0 #3 makajka 2011-03-06 12:42
Pani Małgosiu - gratulują serdecznie pięknego wywiadu.
Dzięki Pani pieką chleb, a mój wrodzony upór powoduje , ze nie zrażam się niepowodzeniami. na szcząście jest ich coraz mniej. Mój zakwas ma już 5 lat. Zaraz pójdą to sprawdzić:-). Pozdrawiam.
Cytować
0 #2 makajka 2011-03-06 12:40
Pani Małgosiu - jestem Pani chlebową wychowanką - piąąąąąkny wywiad. Słuchałam z ogromną uwagą. Gratulują.
Cytować
+1 #1 weronika 2011-01-26 22:53
Ten wywiad to fantastyczny instruktarz.Pierwszy chlebek juz uoieklam.Wyszedl calkiem,calkiem.Po wysluchaniu wywiadu wreszcie wiem co z ta para,a najwazniejsze,ze nie wolno uzywac termoobiegu.Znikad nie moglam sie tego dowiedziec,ani nigdzie nie wyczytylam.Wielkie dzieki !!!
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 89

Wczoraj 300

Tydzień 1223

Miesiąc 7356

Wszystkich 13766738