Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 14.06.2018 20:45
    Dobre wyrobienie chleba bez nadmiernego podsypywania mąka to sztuka której trzeba się nauczyć.
     
  • Prosty jasny

    Anna Anna 14.06.2018 18:52
    Dziękuję za odpowiedzi! Mam jeszcze pytanie o orientacyjny czas wyrabiania przy wyrabianiu ręcznym? Co ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.06.2018 13:47
    Trzeba go regenerować zanim się go użyje do chleba. Prawdopodobnie jest mocno przefermentowany. Zostaw ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Grażka Grażka 08.06.2018 11:41
    Witam, ożywiłam swój zakwas, jednak go nie Wykorzystałam danego dnia. Był poza lodówką 2 noce i 1 ...
     
  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.06.2018 13:43
    Zaczyn jest na początku dość ścisła bryłka ciasta. Pod koniec robi się bardziej płynny, ale w żadnym ...

domowa-piekarnia-small    Porady praktyczne jak upiec chleb na zakwasie w warunkach domowych 

Autor: Małgorzata Zielińska

  Wydawca: Olimp Media
   Rok wydania: 2010
   Ilość stron: 128
   Oprawa: twarda
   Wymiar: 170x245 mm

 

___________________________________________________________________________________________________________


Książka jet odpowiedzią na komentarze i liczne sugestie, że treść opublikowana na stronie www jest zbyt obszerna i rozwlekła, a powinna być podana krótko, zwięźle i w punktach :)

Wydawnictwo wydatnie mi w tym pomogło, bo ograniczona małą ilością stron musiałam podać we wstępie to co najważniejsze. Znalazło się tam jednak miejsce na dokładne opisanie wyposażenia domowej piekarni (formy, koszyki do wyrastania, kamień do pieczenia, garnek gliniany etc..) i porady praktyczne w punktach.

Dział poświęcony przepisom w "Domowej Piekarni" podzielony jest na III części:

I. pieczywo drożdżowe - Chleby co prawda z dodatkiem drożdży, ale doskonale imitujące chleby zakwasowe, bo z dodatkami ziemniaków, dyni etc, które to przedłużają ich świeżość. Doskonały wstęp dla tych co chcą poćwiczyć wyrastanie, składanie chlebów.

II. Wszystko o zakwasie: jak go wyhodować, jak przechowywać i jak łatwo upiec pierwszy chleb na zakwasie. poza tym 32 receptury na pieczywo zakwasowe! Wiele nowych, których nie ma na stronie.

III. Pieczywo bezglutenowe - kilka sposobów jak wyhodowac i dalej opiekowac sie zakwasem bezglutenowym oraz kilka receptur na pieczywo bezglutenowe.


Na końcu książki są odpowiedzi "na najczęściej zadawane pytania na stronie" oraz słowniczek domowego piekarza.

 

 

Komentarze   

0 #52 renka 2014-06-01 14:11
Właśnie weszłam na allegro i jest jeszcze Domowa Piekarnia :-)
Cytować
0 #51 Małgorzata Zielinska 2014-05-29 20:51
Niestety chwilowo pewnie nigdzie. Nie mam żadnego wpływu na druk, dodruk i sprzedaż moich książek.
Cytować
0 #50 Katarzyna 2014-05-29 11:52
Dzień dobry,
poszukuję Pani książek i nigdzie nie mogę ich znaleźć (nawet na allegro).
Gdzie szukać ?

pozdrawiam
Kasia
Cytować
0 #49 Renka 2013-08-01 08:41
Książkę Pani Małgorzaty Zielińskiej "Domowa Piekarnia" można jeszcze kupić na Allegro :-)
Cytować
0 #48 Megikucz 2013-05-29 17:54
Ależ nic takiego! dzięki Pani radom mój zakwas znów pięknie pracuje i moje chlebki wychodzą na samym zakwasie. Nawet podchwyciłam pomysł suszonego zakwasu. Przygotowałam taki znajomemu do Szwajcarii w takiej postaci może go przewieźć samolotem :-)
Cytować
+1 #47 Małgorzata Zielińska 2013-05-29 16:47
Po pierwszym zdaniu, pomyślałam sobie, ze w ogóle sie zniechecilas do pieczenia ;-)
Cytować
0 #46 Megikucz 2013-05-29 14:50
Dziś właśnie się pozbyłam książki Pani autorstwa. Przyjechał do mnie w odwiedziny dobry znajomy aż ze Szwajcarii poczęstowałam go chlebkiem własnej roboty tak mu posmakował że stwierdził że tez będzie piekł. I tak dostał ode mnie Pani książkę na początek aby się wdrożyć. Pojechała w alpy i będzie uczyła szwajcarów jak piec chlebek :P Ja zamówiłam już drugą :lol:
Cytować
0 #45 Małgorzata Zielińska 2013-05-21 07:06
Moim zdaniem, nie.
musiałabym mieć odpowiednie sita, pewnie cały komplet i umiejętności. Przecież mąka 550 jest pozbawiona wszelkich otrąb. W domowych warunkach jest to chyba niemożliwe. Niech mnie ktoś poprawi jesli sie mylę :sad:
Wg mnie młynki domowe służą tym którzy chcą sie zdrowo odżywiać do uzyskania własnej mąki z całego ziarna.
Po prostu masz świadomość, ze nikt niic z wartościowych części ziarna Ci nie odrzucił w trakcie obrobki.

Megi, proponuje przenieść sie z ta dyskusja do innego wątku, np wyposażenie domowej piekarni albo "dobra mąka".
Cytować
0 #44 Megikucz 2013-05-20 21:37
młynek ma różne możliwości mielenia ze 4 stopnie grubości. Ale jak kupie pszenicę i sama zmiele to rozumiem że mogę ja zastąpić mąką jak 550 czy 650
Cytować
0 #43 Małgorzata Zielińska 2013-05-20 21:34
Raczej nie licz na to, ze samodzielnie otrzymasz rożne typy mąki.
Nie bardzo wiem tez jakie możliwości ma Twój mlynek.
Ja mam najprostszy i otrzymuje albo płatki zbożowe albo bardzo grubo mielona make razowa. To mi wystarcza, bo ta ostatnia jest bardzo trudno dostępna w sklepach. Jest tylko mąka typ 2000 ale drobno mielona.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 183

Wczoraj 268

Tydzień 183

Miesiąc 6610

Wszystkich 13310232