Porady praktyczne jak upiec chleb na zakwasie w warunkach domowych
Autor: Małgorzata Zielińska
Wydawca: Olimp Media
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 128
Oprawa: twarda
Wymiar: 170x245 mm
___________________________________________________________________________________________________________
Książka jet odpowiedzią na komentarze i liczne sugestie, że treść opublikowana na stronie www jest zbyt obszerna i rozwlekła, a powinna być podana krótko, zwięźle i w punktach :)
Wydawnictwo wydatnie mi w tym pomogło, bo ograniczona małą ilością stron musiałam podać we wstępie to co najważniejsze. Znalazło się tam jednak miejsce na dokładne opisanie wyposażenia domowej piekarni (formy, koszyki do wyrastania, kamień do pieczenia, garnek gliniany etc..) i porady praktyczne w punktach.
Dział poświęcony przepisom w "Domowej Piekarni" podzielony jest na III części:
I. pieczywo drożdżowe - Chleby co prawda z dodatkiem drożdży, ale doskonale imitujące chleby zakwasowe, bo z dodatkami ziemniaków, dyni etc, które to przedłużają ich świeżość. Doskonały wstęp dla tych co chcą poćwiczyć wyrastanie, składanie chlebów.
II. Wszystko o zakwasie: jak go wyhodować, jak przechowywać i jak łatwo upiec pierwszy chleb na zakwasie. poza tym 32 receptury na pieczywo zakwasowe! Wiele nowych, których nie ma na stronie.
III. Pieczywo bezglutenowe - kilka sposobów jak wyhodowac i dalej opiekowac sie zakwasem bezglutenowym oraz kilka receptur na pieczywo bezglutenowe.
Na końcu książki są odpowiedzi "na najczęściej zadawane pytania na stronie" oraz słowniczek domowego piekarza.
Komentarze
Wasze światełko w tunelu to Biblioteka Miejska w Białym Borze, gdzie posiadają obie pozycje
poszukuję Pani książek i nigdzie nie mogę ich znaleźć (nawet na allegro).
Gdzie szukać ?
pozdrawiam
Kasia
musiałabym mieć odpowiednie sita, pewnie cały komplet i umiejętności. Przecież mąka 550 jest pozbawiona wszelkich otrąb. W domowych warunkach jest to chyba niemożliwe. Niech mnie ktoś poprawi jesli sie mylę
Wg mnie młynki domowe służą tym którzy chcą sie zdrowo odżywiać do uzyskania własnej mąki z całego ziarna.
Po prostu masz świadomość, ze nikt niic z wartościowych części ziarna Ci nie odrzucił w trakcie obrobki.
Megi, proponuje przenieść sie z ta dyskusja do innego wątku, np wyposażenie domowej piekarni albo "dobra mąka".
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.