Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo na zaczynie

    MZ MZ 19.02.2019 07:38
    Znam osoby, które nigdy nie wyjmują kamienia z piekarnika. Na pewno kamień poprawia ‘atmosfere’ ...
     
  • Pieczywo na zaczynie

    dorota Sapuła dorota Sapuła 19.02.2019 07:05
    dzięki za wiadomość. zastosuję się. ale mam jeszcze pytanie, które nurtuje mnie odkąd mam kamień ...
     
  • Pieczywo na zaczynie

    MZ MZ 18.02.2019 16:38
    Zdecydowanie wkładamy chleb już uformowany w koszyku bądź formie. I najlepiej odczekać trochę, aby ...
     
  • Pieczywo na zaczynie

    dorota Sapuła dorota Sapuła 18.02.2019 13:53
    "chleb na zaczynie drożdżowym mieszany" - mam jeszcze pytanie - do lodówki wkładamy chleb po ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    MZ MZ 18.02.2019 09:41
    Bardzo dziękuje za miłe słowa. Pozdrawiam i ..... pieczemy dalej :lol: ;-)

- w dodatku do numeru 14 (z dnia 2.kwietnia 2009) tygodnika Chwila dla Ciebie ukazał sie mały zbiór przepisów chlebowych na zakwasie.

Bardzo mnie ucieszyla ta propozycja Wydawnictwa Bauer. Biorąc pod uwagą dość niską cene gazety i jej duży naklad, nawet osoby, nie mające dostąpu do internetu, bądz nie umiejace sie poslugiwać komputerem, będą mogly sprobować pieczenia w domu.


- w marcowym numerze Olivii ukazal sie artykul "Kuchenne Boginie" (niedostepny online)

o blogerkach kulinarnych czyli Komarce, Ptasi i mojej skromnej osobie :)


fragment wywiadu ze mna:

"(....) W pieczeniu chleba jest magia - mówi Malgorzata - zapach, smak wygląd.

W ciagu 5 lat upiekłam mnóstwo chlebów, ale każdy pieczony przeze mnie bochenek do dzisiaj wywoluje we mnie radość, kiedy wyjmują go z piekarnika. A to inaczej sie zarumieni, troche inny bedzie mial ksztalt i naciącia, smak też cząsto nie daje sie powtórzyć.

Tylko chleby pieczone w piekarni z mnóstwem chemii i polepszaczy wyglądają zawsze tak samo..... "

Komentarze   

+2 #1 ewa 2010-09-07 14:31
Mirableko jestes gwiazda;)) a co do Twojej wypowiedzi to masz absolutna racje :) kazdy chleb jest inny i kazdy cieszy :) musze isc do empiku i przejrzec Olivie choc unikam takich czasopism :D
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 306

Wczoraj 402

Tydzień 1940

Miesiąc 9087

Wszystkich 13393069