Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 16.08.2021 09:00
    Proszę nie rezygnować. Miałam ostatnio tez ten problem - po prostu upiekłam mój zakwas w piekarniku ;) ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Beata Beata 15.08.2021 21:16
    Proszę o pomoc. Zasuszyłam zakwas i po miesiącu go odświeżyłam. Niestety od tygodnia go dokarmiam ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 12.07.2021 21:08
    Nie bardzo rozumiem. Zakwas suszymy w temperaturze pokojowej albo odrobine wyższej. Nigdy w rozgrzanym ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 12.07.2021 21:04
    Pewnie go trzeba gruntownie odświeżyć. Czyli maleńka ilość zakwasu i kilkakrotne dokarmienie duża ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Kasia Kasia 12.07.2021 20:22
    Dzien dobry, bardzo cenie i lubie Pani strone. Mam jednak problem z moim juz okolo poltorarocznym ...

- w dodatku do numeru 14 (z dnia 2.kwietnia 2009) tygodnika Chwila dla Ciebie ukazał sie mały zbiór przepisów chlebowych na zakwasie.

Bardzo mnie ucieszyla ta propozycja Wydawnictwa Bauer. Biorąc pod uwagą dość niską cene gazety i jej duży naklad, nawet osoby, nie mające dostąpu do internetu, bądz nie umiejace sie poslugiwać komputerem, będą mogly sprobować pieczenia w domu.


- w marcowym numerze Olivii ukazal sie artykul "Kuchenne Boginie" (niedostepny online)

o blogerkach kulinarnych czyli Komarce, Ptasi i mojej skromnej osobie :)


fragment wywiadu ze mna:

"(....) W pieczeniu chleba jest magia - mówi Malgorzata - zapach, smak wygląd.

W ciagu 5 lat upiekłam mnóstwo chlebów, ale każdy pieczony przeze mnie bochenek do dzisiaj wywoluje we mnie radość, kiedy wyjmują go z piekarnika. A to inaczej sie zarumieni, troche inny bedzie mial ksztalt i naciącia, smak też cząsto nie daje sie powtórzyć.

Tylko chleby pieczone w piekarni z mnóstwem chemii i polepszaczy wyglądają zawsze tak samo..... "

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 4

Wczoraj 165

Tydzień 169

Miesiąc 4755

Wszystkich 13736401