Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • chleb razowy mieszany

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 01.07.2020 16:47
    To akurat nie jest chleb łatwy do tzw składania. Ma dużo maki razowej, wiec najłatwiej piec go w ...
     
  • chleb razowy mieszany

    George Spike George Spike 01.07.2020 13:14
    Czy można co 30min. składać chleb np.3krotnie?
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 30.06.2020 12:06
    Może mieć za ciepło. Przy obecnej pogodzie: wysokich temperaturach i wilgotności zakwas przyrasta ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Sandra Sandra 30.06.2020 11:05
    dzień dobry, Mój 4 miesięczny zakwas spleśniał w lodówce i próbuję od tygodnia zrobić nowy- już po ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 28.06.2020 14:03
    Nie, zazwyczaj są to małe resztki wiec nie robię ceregieli. Najważniejsze w tym wszystkim jest jednak ...

- w dodatku do numeru 14 (z dnia 2.kwietnia 2009) tygodnika Chwila dla Ciebie ukazał sie mały zbiór przepisów chlebowych na zakwasie.

Bardzo mnie ucieszyla ta propozycja Wydawnictwa Bauer. Biorąc pod uwagą dość niską cene gazety i jej duży naklad, nawet osoby, nie mające dostąpu do internetu, bądz nie umiejace sie poslugiwać komputerem, będą mogly sprobować pieczenia w domu.


- w marcowym numerze Olivii ukazal sie artykul "Kuchenne Boginie" (niedostepny online)

o blogerkach kulinarnych czyli Komarce, Ptasi i mojej skromnej osobie :)


fragment wywiadu ze mna:

"(....) W pieczeniu chleba jest magia - mówi Malgorzata - zapach, smak wygląd.

W ciagu 5 lat upiekłam mnóstwo chlebów, ale każdy pieczony przeze mnie bochenek do dzisiaj wywoluje we mnie radość, kiedy wyjmują go z piekarnika. A to inaczej sie zarumieni, troche inny bedzie mial ksztalt i naciącia, smak też cząsto nie daje sie powtórzyć.

Tylko chleby pieczone w piekarni z mnóstwem chemii i polepszaczy wyglądają zawsze tak samo..... "

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 121

Wczoraj 377

Tydzień 2448

Miesiąc 1691

Wszystkich 13614380