Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 14.06.2018 20:45
    Dobre wyrobienie chleba bez nadmiernego podsypywania mąka to sztuka której trzeba się nauczyć.
     
  • Prosty jasny

    Anna Anna 14.06.2018 18:52
    Dziękuję za odpowiedzi! Mam jeszcze pytanie o orientacyjny czas wyrabiania przy wyrabianiu ręcznym? Co ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.06.2018 13:47
    Trzeba go regenerować zanim się go użyje do chleba. Prawdopodobnie jest mocno przefermentowany. Zostaw ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Grażka Grażka 08.06.2018 11:41
    Witam, ożywiłam swój zakwas, jednak go nie Wykorzystałam danego dnia. Był poza lodówką 2 noce i 1 ...
     
  • Prosty jasny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.06.2018 13:43
    Zaczyn jest na początku dość ścisła bryłka ciasta. Pod koniec robi się bardziej płynny, ale w żadnym ...


005

Dobra mąka

Największym problemem domowego piekarza jest dostęp do dobrej mąki, bo to, co oferują nam sklepy rzadko spełnia nasze oczekiwania. Pomijam fakt, że chleb czasami się udaje, a czasami nie, za co często obwiniamy jej jakość.

Mnie najbardziej nurtuje, iż nie wiem, ile w kupowanej mące jest naprawdę mąki, a ile dodatków poprawiających efekt końcowy wypieku. Wiadomo, że względy ekonomiczne zmuszają i duże i małe zakłady do potanienia produktu, aby się utrzymać na rynku.
Ale ja pieką chleb nie z powodów ekonomicznych. Jak wiele innych osób, chciałabym mieć pewność, że mój wysiłek włożony w wypiek domowego chleba ma sens, że przekłada się to, na jakość zjadanego przeze mnie pieczywa. Jeśli używam mąki z najgorszego, często przeznaczonego na paszę zboża, z mnóstwem dodatków wspomagających to, czym ten chleb różni się od kupionego w sklepie?

Dlatego tak jak i inni piekarze ciągle poszukuje innych dostawców mąki, raczej małych lokalnych młynów.

Znalazłam taki, niestety daleko od miejsca mojego zamieszkania, koło Kruszwicy w malowniczych okolicach jeziora Gopło.

 

02

007

 

To Kujawy - jedne z najbardziej urodzajnych gleb w Polsce.

Dobra ziemia - dobre zboże - dobra mąka. Szczególnie, jeśli proces produkcji przebiega tak jak przed laty.

009

Na początku jest zboże

01

 

które właściciel młyna dobiera bardzo starannie, a potem mąka.

001

 

Mąkę pakuje się do worków i to wszystko.

012

Takiego widoku nie spotkacie już w nowoczesnych młynach.

Pan Adam pozwolił mi obejrzeć jak wygląda proces od ziarna do mąki.

Mogłam popatrzeć, spróbować i powąchać. Wiecie jak pachnie dobra mąka? Ona pachnie polem, słońcem, wiatrem i dojrzałym zbożem.

Mąka kupiona w sklepie w najlepszym wypadku nie ma zapachu..

Nie wiem ile jest białka w mące pszennej, którą dostałam od Pana Adama. Tak naprawdę jest mi to trochę obojętne. Chleby wychodzą przyzwoite, a proces mieszania, pieczenia to naprawdę sama przyjemność. Może to objaw jakiegoś skrzywienia u mnie, ale uwielbiam dotykać dobrej, pięknej w kolorze mąki.

Wolę mieć też może bardziej plaskaty, ale pachnący bochenek niż napompowany kwasem askorbinowym, glutenem, preparatami enzymatycznymi, barwnikami, dodatkami smakowymi i zapachowymi (lista jest bardzo długa), które jak głoszą ulotki są całkowicie nieszkodliwe dla zdrowia Puszcza oczko

Być może. Ale ja chce mieć w mące mąkę i nic więcej€.

 

Mam nadzieje, że też niedługo będziecie mogli spróbować jak pachnie mąka z Racic k/Kruszwicy. Liczę, ze stary młyn z tradycjami da się przekonać do sprzedaży internetowej dla domowych piekarzy. Ja w każdym razie czekam na to niecierpliwie.

 

---------------------------------------------

Niestety p.Adamowi jak dotąd nie udało sie uruchomić sprzedaży. Szkoda!

Dlatego przyszło mi do głowy, że w tym wątku (i tylko w tym) będzie można się dzielić i chwalić miejscami, w których udało się Wam kupić dobrą mąkę.

 

 

 

 

Komentarze   

+1 #68 adam 2016-06-25 19:21
Woj slaskie, mlyn Staromiescie sa na allegro. Maly rodzinny mlyn z tradycjami ;-)
Cytować
+1 #67 Bogdan 2016-04-24 19:32
A czy ktoś próbował użyć do mielenia ziaren i wyrabiania ciasta urządzenia Theromix?
Cytować
0 #66 Marek 2016-01-12 19:35
Witam
Ja stosuję mąkę z młyna w Bieszczadach (http://mlyn-kopytowa.pl/) prowadzą sprzedaż internetową, mąki żytnie, pszenne i orkiszowe, oraz mąki ekologiczne.
W porównaniu z mąkami z okolicznych sklepów (woj. śląskie) to jest wyraźna różnica w jakości mąki z Bieszczad
Cytować
-1 #65 marta 2014-06-05 13:25
A ja kupiłam (tzn tata mi przywiózł) z młyna mąkę pszenna pełnoziarnista i nie wiem czy tak powinna pachnieć, jakby w wilgoci siedziała :( zrobiłam z niej pizze i wyszła nawet dobrą jednak ten posmak jest. No cóż najwyżej mnie przeczysci czy coś :sigh: ale czy tak pachnie mąka... :-?
Cytować
-2 #64 Aga 2014-05-21 08:53
a ja kupuję w małym młynie w Rędzinach obok Częstochowy; niedrogo i tradycyjnie; chleb wychodzi zawsze świetny.
mają stronę: www.mąka.com.pl
Cytować
+1 #63 irc 2014-04-30 17:51
Jestem amatorem, ale z zapałem i przywiązaniem do tradycji. Od 3 lat piekę chleb w domowym piekarniku na potrzeby własne. Lubię eksperymentować i wprowadzać nowinki. Testowałem różne mąki, od najtańszych po 1.29 po droższe i z przemiału w młynie (wszystkie od 550 wzwyż). Doszedłem do wniosku - prawie z każdej mąki wychodzi chleb. Jak do tej pory, to nie wyszedł mi tylko 1 raz a to z powodu zbyt krótkiego pieczenia (surowe ciasto w środku). Testowałem chleby drożdżowe, ale obecnie piekę tylko na zakwasie (który bardzo łatwo zrobić) bez dodatku drożdży (tradycyjny naszych dziadków). Zawsze wychodzą wyrośnięte i pachnące, a to za sprawą dodatków słonecznika i ziaren dyni. Zawsze dodaję otręby i siemię lniane, a czasami dodawałem rodzynki albo kminek (koniecznie w małych ilościach). Piekłem chleby z "mąki" a raczej ześrutowanego ziarna, też wyszły, tylko są nieco bardziej zbite podobnie do chlebów żytnich. W planach mam zrobienie chleba z dodatkiem miazgi dyni i ziemniaczanego. Polecam wszystkim fajną zabawę. Satysfakcja murowana (wypiekana) ;)
Cytować
-2 #62 Bogusia 2014-03-21 21:22
Faktycznie mąką z młyna produkującego metodą tradycyjną ma zapach i zupełnie inaczej się z nią pracuje. Ale należy jeszcze dodać że na jakość mąki wpływa również ziarno, które jest niestety również nafaszerowane pestycydami. Dlatego szkoda że w Polsce ciężko jest kupić mąkę z upraw ekologicznych a dodatkowo takie małe młyny nie prowadzą sprzedaży internetowej. Ponieważ mieszkam w Niemczech kupuję mąkę tylko w małych rodzinnych młynach, które mają w swojej ofercie szeroki wybór mąki, której nie dostanie się w przysłowiowym sklepie za rogiem. Pozdrawiam
Cytować
+1 #61 artur 2014-02-23 12:01
czy ktoś kupował może mąkę w tym sklepie
http://e-maka.pl/
Cytować
-2 #60 Tomek 2014-01-28 13:01
Cytuję Artur:
a ktoś podpowie gdzie kupujecie mąką orkiszową 700 i 500 bo szukam po sklepach i nigdzie nie mogę znaleźć



Osobiście kupuję w jednym z młynów, które prowadzą sprzedaż internetową. Nazwy nie wymienię bo nie chce robić reklamy. Użyj google'a.
Cytować
0 #59 Artur 2014-01-28 12:26
a ktoś podpowie gdzie kupujecie mąką orkiszową 700 i 500 bo szukam po sklepach i nigdzie nie mogę znaleźć
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 123

Wczoraj 269

Tydzień 1138

Miesiąc 5774

Wszystkich 13309396