Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Daktyla

    MZ MZ 20.08.2017 10:06
    Na dużej, płaskiej. Chlebek rośnie w górę i na boki.
     
  • Daktyla

    Magdalena Magdalena 20.08.2017 05:32
    A mam pytanie_na jakiej blasze układać chlebki?
     
  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...


005

Dobra mąka

Największym problemem domowego piekarza jest dostęp do dobrej mąki, bo to, co oferują nam sklepy rzadko spełnia nasze oczekiwania. Pomijam fakt, że chleb czasami się udaje, a czasami nie, za co często obwiniamy jej jakość.

Mnie najbardziej nurtuje, iż nie wiem, ile w kupowanej mące jest naprawdę mąki, a ile dodatków poprawiających efekt końcowy wypieku. Wiadomo, że względy ekonomiczne zmuszają i duże i małe zakłady do potanienia produktu, aby się utrzymać na rynku.
Ale ja pieką chleb nie z powodów ekonomicznych. Jak wiele innych osób, chciałabym mieć pewność, że mój wysiłek włożony w wypiek domowego chleba ma sens, że przekłada się to, na jakość zjadanego przeze mnie pieczywa. Jeśli używam mąki z najgorszego, często przeznaczonego na paszę zboża, z mnóstwem dodatków wspomagających to, czym ten chleb różni się od kupionego w sklepie?

Dlatego tak jak i inni piekarze ciągle poszukuje innych dostawców mąki, raczej małych lokalnych młynów.

Znalazłam taki, niestety daleko od miejsca mojego zamieszkania, koło Kruszwicy w malowniczych okolicach jeziora Gopło.

 

02

007

 

To Kujawy - jedne z najbardziej urodzajnych gleb w Polsce.

Dobra ziemia - dobre zboże - dobra mąka. Szczególnie, jeśli proces produkcji przebiega tak jak przed laty.

009

Na początku jest zboże

01

 

które właściciel młyna dobiera bardzo starannie, a potem mąka.

001

 

Mąkę pakuje się do worków i to wszystko.

012

Takiego widoku nie spotkacie już w nowoczesnych młynach.

Pan Adam pozwolił mi obejrzeć jak wygląda proces od ziarna do mąki.

Mogłam popatrzeć, spróbować i powąchać. Wiecie jak pachnie dobra mąka? Ona pachnie polem, słońcem, wiatrem i dojrzałym zbożem.

Mąka kupiona w sklepie w najlepszym wypadku nie ma zapachu..

Nie wiem ile jest białka w mące pszennej, którą dostałam od Pana Adama. Tak naprawdę jest mi to trochę obojętne. Chleby wychodzą przyzwoite, a proces mieszania, pieczenia to naprawdę sama przyjemność. Może to objaw jakiegoś skrzywienia u mnie, ale uwielbiam dotykać dobrej, pięknej w kolorze mąki.

Wolę mieć też może bardziej plaskaty, ale pachnący bochenek niż napompowany kwasem askorbinowym, glutenem, preparatami enzymatycznymi, barwnikami, dodatkami smakowymi i zapachowymi (lista jest bardzo długa), które jak głoszą ulotki są całkowicie nieszkodliwe dla zdrowia Puszcza oczko

Być może. Ale ja chce mieć w mące mąkę i nic więcej€.

 

Mam nadzieje, że też niedługo będziecie mogli spróbować jak pachnie mąka z Racic k/Kruszwicy. Liczę, ze stary młyn z tradycjami da się przekonać do sprzedaży internetowej dla domowych piekarzy. Ja w każdym razie czekam na to niecierpliwie.

 

---------------------------------------------

Niestety p.Adamowi jak dotąd nie udało sie uruchomić sprzedaży. Szkoda!

Dlatego przyszło mi do głowy, że w tym wątku (i tylko w tym) będzie można się dzielić i chwalić miejscami, w których udało się Wam kupić dobrą mąkę.

 

 

 

 

Komentarze   

0 #68 adam 2016-06-25 19:21
Woj slaskie, mlyn Staromiescie sa na allegro. Maly rodzinny mlyn z tradycjami ;-)
Cytować
+1 #67 Bogdan 2016-04-24 19:32
A czy ktoś próbował użyć do mielenia ziaren i wyrabiania ciasta urządzenia Theromix?
Cytować
0 #66 Marek 2016-01-12 19:35
Witam
Ja stosuję mąkę z młyna w Bieszczadach (http://mlyn-kopytowa.pl/) prowadzą sprzedaż internetową, mąki żytnie, pszenne i orkiszowe, oraz mąki ekologiczne.
W porównaniu z mąkami z okolicznych sklepów (woj. śląskie) to jest wyraźna różnica w jakości mąki z Bieszczad
Cytować
-1 #65 marta 2014-06-05 13:25
A ja kupiłam (tzn tata mi przywiózł) z młyna mąkę pszenna pełnoziarnista i nie wiem czy tak powinna pachnieć, jakby w wilgoci siedziała :( zrobiłam z niej pizze i wyszła nawet dobrą jednak ten posmak jest. No cóż najwyżej mnie przeczysci czy coś :sigh: ale czy tak pachnie mąka... :-?
Cytować
-2 #64 Aga 2014-05-21 08:53
a ja kupuję w małym młynie w Rędzinach obok Częstochowy; niedrogo i tradycyjnie; chleb wychodzi zawsze świetny.
mają stronę: www.mąka.com.pl
Cytować
+1 #63 irc 2014-04-30 17:51
Jestem amatorem, ale z zapałem i przywiązaniem do tradycji. Od 3 lat piekę chleb w domowym piekarniku na potrzeby własne. Lubię eksperymentować i wprowadzać nowinki. Testowałem różne mąki, od najtańszych po 1.29 po droższe i z przemiału w młynie (wszystkie od 550 wzwyż). Doszedłem do wniosku - prawie z każdej mąki wychodzi chleb. Jak do tej pory, to nie wyszedł mi tylko 1 raz a to z powodu zbyt krótkiego pieczenia (surowe ciasto w środku). Testowałem chleby drożdżowe, ale obecnie piekę tylko na zakwasie (który bardzo łatwo zrobić) bez dodatku drożdży (tradycyjny naszych dziadków). Zawsze wychodzą wyrośnięte i pachnące, a to za sprawą dodatków słonecznika i ziaren dyni. Zawsze dodaję otręby i siemię lniane, a czasami dodawałem rodzynki albo kminek (koniecznie w małych ilościach). Piekłem chleby z "mąki" a raczej ześrutowanego ziarna, też wyszły, tylko są nieco bardziej zbite podobnie do chlebów żytnich. W planach mam zrobienie chleba z dodatkiem miazgi dyni i ziemniaczanego. Polecam wszystkim fajną zabawę. Satysfakcja murowana (wypiekana) ;)
Cytować
-2 #62 Bogusia 2014-03-21 21:22
Faktycznie mąką z młyna produkującego metodą tradycyjną ma zapach i zupełnie inaczej się z nią pracuje. Ale należy jeszcze dodać że na jakość mąki wpływa również ziarno, które jest niestety również nafaszerowane pestycydami. Dlatego szkoda że w Polsce ciężko jest kupić mąkę z upraw ekologicznych a dodatkowo takie małe młyny nie prowadzą sprzedaży internetowej. Ponieważ mieszkam w Niemczech kupuję mąkę tylko w małych rodzinnych młynach, które mają w swojej ofercie szeroki wybór mąki, której nie dostanie się w przysłowiowym sklepie za rogiem. Pozdrawiam
Cytować
+1 #61 artur 2014-02-23 12:01
czy ktoś kupował może mąkę w tym sklepie
http://e-maka.pl/
Cytować
-2 #60 Tomek 2014-01-28 13:01
Cytuję Artur:
a ktoś podpowie gdzie kupujecie mąką orkiszową 700 i 500 bo szukam po sklepach i nigdzie nie mogę znaleźć



Osobiście kupuję w jednym z młynów, które prowadzą sprzedaż internetową. Nazwy nie wymienię bo nie chce robić reklamy. Użyj google'a.
Cytować
0 #59 Artur 2014-01-28 12:26
a ktoś podpowie gdzie kupujecie mąką orkiszową 700 i 500 bo szukam po sklepach i nigdzie nie mogę znaleźć
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 88

Wczoraj 436

Tydzień 1413

Miesiąc 9432

Wszystkich 13183505