Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mamy zakwas i co dalej?

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 09.04.2020 17:56
    Tak, trzeba wszystko podwoić. To będzie bardzo duża ilość ciasta, wiec może wygodniej będzie mieszać ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Joanna Joanna 09.04.2020 17:00
    Mam pytanie dotyczące proporcji. Od 2 tygodni piekę chleb żytni podstawowy (ten rekomendowany na ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    Sławomir Sławomir 07.04.2020 23:14
    Witam ! Ekspresowy zakwas zrobimy używając zamiast wody żurku z butelki.Jeśli rano rozmieszamy mąkę z ...
     
  • Pieczywo drożdżowe

    Bożena Bożena 07.04.2020 12:20
    Bułki na "chmielowych drożdżach" = sztuk 12 z 0,5 kg mąki - wypada zjeść bez apetytu. Są przeciwieństwem ...
     
  • Jak zrobić zakwas?

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 07.04.2020 12:03
    Dokarmiać, piec chleb, a resztę znowu dokarmiać. Zasada jest taka: Aby wzmocnić zakwas bierzemy mała ...

Dobra mąka

Największym problemem domowego piekarza jest dostęp do dobrej mąki, bo to, co oferują nam sklepy rzadko spełnia nasze oczekiwania. Pomijam fakt, że chleb czasami się udaje, a czasami nie, za co często obwiniamy jej jakość.

Mnie najbardziej nurtuje, iż nie wiem, ile w kupowanej mące jest naprawdę mąki, a ile dodatków poprawiających efekt końcowy wypieku. Wiadomo, że względy ekonomiczne zmuszają i duże i małe zakłady do potanienia produktu, aby się utrzymać na rynku.
Ale ja pieką chleb nie z powodów ekonomicznych. Jak wiele innych osób, chciałabym mieć pewność, że mój wysiłek włożony w wypiek domowego chleba ma sens, że przekłada się to, na jakość zjadanego przeze mnie pieczywa. Jeśli używam mąki z najgorszego, często przeznaczonego na paszę zboża, z mnóstwem dodatków wspomagających to, czym ten chleb różni się od kupionego w sklepie?

Dlatego tak jak i inni piekarze ciągle poszukuje innych dostawców mąki, raczej małych lokalnych młynów.

Znalazłam taki, niestety daleko od miejsca mojego zamieszkania, koło Kruszwicy w malowniczych okolicach jeziora Gopło.

 To Kujawy - jedne z najbardziej urodzajnych gleb w Polsce.

Dobra ziemia - dobre zboże - dobra mąka. Szczególnie, jeśli proces produkcji przebiega tak jak przed laty.

Na początku jest zboże

które właściciel młyna dobiera bardzo starannie, a potem mąka.

Mąkę pakuje się do worków i to wszystko. Takiego widoku nie spotkacie już w nowoczesnych młynach.

Pan Adam pozwolił mi obejrzeć jak wygląda proces od ziarna do mąki.

Mogłam popatrzeć, spróbować i powąchać. Wiecie jak pachnie dobra mąka? Ona pachnie polem, słońcem, wiatrem i dojrzałym zbożem.

Mąka kupiona w sklepie w najlepszym wypadku nie ma zapachu..

Nie wiem ile jest białka w mące pszennej, którą dostałam od Pana Adama. Tak naprawdę jest mi to trochę obojętne. Chleby wychodzą przyzwoite, a proces mieszania, pieczenia to naprawdę sama przyjemność. Może to objaw jakiegoś skrzywienia u mnie, ale uwielbiam dotykać dobrej, pięknej w kolorze mąki.

Wolę mieć też może bardziej plaskaty, ale pachnący bochenek niż napompowany kwasem askorbinowym, glutenem, preparatami enzymatycznymi, barwnikami, dodatkami smakowymi i zapachowymi (lista jest bardzo długa), które jak głoszą ulotki są całkowicie nieszkodliwe dla zdrowia Puszcza oczko

Być może. Ale ja chce mieć w mące mąkę i nic więcej€.

 

Mam nadzieje, że też niedługo będziecie mogli spróbować jak pachnie mąka z Racic k/Kruszwicy. Liczę, ze stary młyn z tradycjami da się przekonać do sprzedaży internetowej dla domowych piekarzy. Ja w każdym razie czekam na to.

Niestety p.Adamowi jak dotąd nie udało sie uruchomić sprzedaży. Szkoda!

Dlatego przyszło mi do głowy, że w tym wątku (i tylko w tym) będzie można się dzielić i chwalić miejscami, w których udało się Wam kupić dobrą mąkę.

 

Komentarze   

0 #75 MałgorzataZielinska 2020-04-01 18:56
To będzie po prostu razowiec. To polska mąka pszenna chlebowa? Ona akurat nie jest najlepsza, szczególnie pod względem ilości białka, ale w razowcu da radę! Wszystko zależy od jakości maki, ale nie będziesz wiedziała jak nie spróbujesz.
Jeśli chcesz otrzymać typowy polski chleb mieszany to do tej zurkowej dodaj raczej zwykła pszenna 500 - 550.
Cytować
0 #74 Elżbieta 2020-04-01 16:40
Cytuję MałgorzataZielinska:
Akurat w żytni chleba maki żytniej jest niedużo, wiec może być. Raczej trzeba ja traktować jak mąkę razowa i tam gdzie jest jej większość trzeba pokombinować i użyć trochę jasnej, np. pszennej.

Czy w chlebie na zakwasie żytnim razowym ( np.500g)będzie dobra kombinacja 300g mąki żurkowej i 200g mąki pszennej chlebowej?czy raczej wyjdzie gniot?
Cytować
0 #73 MałgorzataZielinska 2020-04-01 13:52
Akurat w żytni chleba maki żytniej jest niedużo, wiec może być. Raczej trzeba ja traktować jak mąkę razowa i tam gdzie jest jej większość trzeba pokombinować i użyć trochę jasnej, np. pszennej.
Cytować
0 #72 Elżbieta 2020-04-01 12:18
Cytuję MałgorzataZielinska:
Tak żytnia żurkowa to zazwyczaj drobno zmielona żytnia razowa. Do zrobienia zakwasu i upieczenia chleba jak najbardziej ok.

Dziękuję za odpowiedź, ale muszę jeszcze dopytać bo dalej nie wiem czy mogę jej użyć do wypieku chleba zamiast żytniej typ 720 np. Żitni chleba? :oops:
Cytować
0 #71 MałgorzataZielinska 2020-04-01 09:48
Tak żytnia żurkowa to zazwyczaj drobno zmielona żytnia razowa. Do zrobienia zakwasu i upieczenia chleba jak najbardziej ok.
Cytować
0 #70 Elżbieta 2020-04-01 09:39
Nigdzie nie ma mąki żytniej typ 720 jest natomiast żytnia żurkowa, ale bez oznakowania jaki to typ. Czy można jej użyć zamiast?
Cytować
0 #69 Krzysztof 2019-05-27 11:19
Cytuję Tomek:
Cytuję Artur:
a ktoś podpowie gdzie kupujecie mąką orkiszową 700 i 500 bo szukam po sklepach i nigdzie nie mogę znaleźć



Osobiście kupuję w jednym z młynów, które prowadzą sprzedaż internetową. Nazwy nie wymienię bo nie chce robić reklamy. Użyj google'a.

""Dlatego przyszło mi do głowy, że w tym wątku (i tylko w tym) będzie można się dzielić i chwalić miejscami, w których udało się Wam kupić dobrą mąkę"".Tak jest napisane pod tekstem.Przez autorke !!!
Cytować
+1 #68 adam 2016-06-25 19:21
Woj slaskie, mlyn Staromiescie sa na allegro. Maly rodzinny mlyn z tradycjami ;-)
Cytować
+1 #67 Bogdan 2016-04-24 19:32
A czy ktoś próbował użyć do mielenia ziaren i wyrabiania ciasta urządzenia Theromix?
Cytować
+2 #66 Marek 2016-01-12 19:35
Witam
Ja stosuję mąkę z młyna w Bieszczadach (http://mlyn-kopytowa.pl/) prowadzą sprzedaż internetową, mąki żytnie, pszenne i orkiszowe, oraz mąki ekologiczne.
W porównaniu z mąkami z okolicznych sklepów (woj. śląskie) to jest wyraźna różnica w jakości mąki z Bieszczad
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 1162

Wczoraj 1520

Tydzień 5551

Miesiąc 13475

Wszystkich 13547133