Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    MZ MZ 31.07.2017 08:07
    Z pewnością tłuszcz na powierzchni chleba daje efekt mocno brązowej skórki. Oczywiście tez, temperaturę ...
     
  • Jasny o kieleckich korzeniach

    Magdalena Magdalena 31.07.2017 07:43
    Pani Małgorzato, chlebek wyszedł przepyszny. Zrobiłam go w prezencie dla teścia, który jest z kieleckiego ...

Ciągle trudno u nas kupić żytnią mąke, a w przyszłości pewnie bedzie jeszcze gorzej, w świetle tego co pisze się o uprawach żyta w Polsce.
Mąka żytnia razowa i  żytnia typ 720, czyli tzw chlebowa jest dla nas, domowych piekarzy, niezbędna. Kupuję taką i w młynach i czasami  w sklepie, bo tak mi łatwiej.


Zresztą zawsze mi się wydawało, że duże firmy, jesli nawet odbiegają jakością, zapachem, smakiem swoich produktów od tych z małych młynów, to przynajmniej są kontrolowane. Chociażby pod kątem tego, czy w torebce nie dostajemy czasem trucizny!!

Popieram małe młyny. Ale mam również świadomość, że choćby Pan Młynarz nie wiem jak się starał i w najlepszej wierze zrobił najlepszą mąkę - to przecież nie jest w stanie stwierdzić, gdzie, w jakich warunkach i jak długo rolnik przechowywał  swoje zboże.

 

Po przeczytaniu informacji o mące żytniej z firmy Melvit, której używałam, jestem załamana. 

Oto linki do przeczytaniai na ten temat, które można znależć w internecie oraz na stronie fejsbukowej producenta:

 

http://www.fakt.pl/tych-produktow-nie-uzywaj-sanepid-ostrzega,artykuly,452538,1.html

http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/produkty-przed-ktorymi-ostrzega-sanepid-lepiej-sie-ich-pozbyc/pl0eg

http://www.psse-turek.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=237:-rasff-melvit-razowa-mka-ytnia-do-wypieku-domowego-chleba-&catid=44:aktualnosci&Itemid=95

https://pl-pl.facebook.com/melvitpl?filter=3

 

Tłumaczenie, że to tylko jedna partia z terminem ważności do lipca 2014 i że wycofana z obrotu jakoś mnie nie przekonuje. Staciłam zaufanie.

Wczoraj widziałam tę mąkę, jak gdyby nigdy nic, na półce, w moim ulubionym Leclercu. 

 

Ja oczywiście wyrzuciłam wszystkie produkty Melvitu, nawet mąki bezglutenowe, ktorych ostatnio używałam. 

 

02.kwietnia 2014/mz

 

Komentarze   

0 #4 tomasz 2014-12-04 16:17
Cytuję tomasz:
Media już się wytłumaczył, przeprosił i wycofał niepewne partie mąki. Stara historia...

Chodziło oczywiście o melvit :)
Cytować
0 #3 Małgorzata Zielinska 2014-12-03 21:58
To dobrze. Mój komentarz tez jest stary, bo z kwietnia tego roku.
Cytować
0 #2 tomasz 2014-12-03 21:02
Media już się wytłumaczył, przeprosił i wycofał niepewne partie mąki. Stara historia...
Cytować
+12 #1 Grzegorz 2014-08-27 10:06
A ja nie straciłem. Poziom ochratoksyny określa dyrektywa UE? Ta sama UE, która zakazała rtęciowych termometrów, bo można zatruć się rtęcią w przypadku stłuczenia go, ale jednocześnie nakazuje używania żarówek energooszczędnych, które zawierają rtęć? Ta sama, która daje dotacje liczone w setkach milionów na kampanie antynikotynowe, a potem daje miliardy na plantacje tytoniu? No sorry, ale taka instytucja na pewno nie będzie mi mówić, co mam jeść i ile. A z opisu wynika, że ochratoksynę zawiera większość produktów mącznych, więc niezależnie skąd tę mąkę weźmiesz i tak będziesz ją jeść. Poza tym: ochratoksyna jest bardzo niestabilna, rozpada się pod wpływem światła i wilgoci, a raczej nie robisz ciasta na sucho w ciemnościach.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 10

Wczoraj 421

Tydzień 2092

Miesiąc 7190

Wszystkich 13181263