Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 11.12.2018 13:52
    Jak każdy może być pieczony również w formie.
     
  • Chleba

    Aga Aga 11.12.2018 13:16
    Czy ten chleb musi być pieczony na kamieniu?
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 09.12.2018 11:21
    :lol: Upiekłam wczoraj w wąskich foremkach te gryczane chleby. Samoocena: są extra. :lol: No cóż ...
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 05.12.2018 14:28
    Dziękuję Pani Małgorzato. :-) Wracam do pieczenia w keksówkach.
     
  • Chleb z kaszy palonej

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 04.12.2018 19:11
    To z pewnością wina płaskiej blachy. Wszelkie razowce lubią wąskie blaszki, tylko wtedy maja dopieczone ...
1 szklanka = 250 ml
cukier kryształ 220 g
cukier puder 200 g  
mąka pszenna 170 g
woda 250 g
mleko 250g
olej 220g
miód 350 g
masło 230 g

1 łyżka = 15 ml
cukier kryształ 15 g
cukier puder 12 g
mąka pszenna 10 g
woda 15 g
mleko 15g
olej 13g
miód 21g
masło 14g
sól 15,5 g

1 łyżeczka = 5 ml
cukier kryształ ok 4,5 g
cukier puder 4 g
mąka pszenna ok 3 g
woda 5 g
mleko 4g
olej 3g
miód 7g  
masło 5g
sól 5g

 

Drożdże

Na standardowym 7-gramowym opakowaniu drożdży instant producent sugeruje, że jest to porcja na 500g mąki i zastępuje 25g drożdży świeżych.

Jednak ja osobiście stosuję inny zamiennik, mianowicie 1 : 2, czyli

7g drożdży granulowanych (instant) odpowiada wg mnie 14g drożdży świeżych.

1 łyżeczka drożdży instant to ok. 3 g

 

 

Komentarze   

0 #1 Renata 2014-12-29 17:45
Czy ktos z was piecze chleb w garnku rzymskim? Od spidu robi mi sie zakalec. Dlaczego?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 199

Wczoraj 327

Tydzień 526

Miesiąc 3588

Wszystkich 13364861