Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Jak zrobić zakwas?

    Przemek Przemek 05.12.2019 09:42
    Witam. Wracam do pieczenia po kilkuletniej przerwie :) Zakwas ma już 2 go dzień. Pytanie: Jak już ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 04.12.2019 08:10
    Wszystko zależy od maki. Należy dodać tyle wody, aby uzyskać konsystencje rzadkiego ciasta. Nie jest ...
     
  • Zakwas żytni 60-godzinny

    Andrzejek Andrzejek 03.12.2019 19:52
    Mam pytanie, Jaka powinna być konsystencja zakwasu? Robiłem tak jak w przepisie, ale czytałem też na ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.12.2019 15:30
    Wszystko zależy od tego jaka to ilość. Najlepiej przekonać się o jego mocy i żywotności, biorąc z ...
     
  • Mamy zakwas i co dalej?

    Weronika Dilling Weronika Dilling 02.12.2019 14:43
    Dzień dobry, Dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem chleba i mam pytanie o zakwas. Dostałam ...
1 szklanka = 250 ml
cukier kryształ 220 g
cukier puder 200 g  
mąka pszenna 170 g
woda 250 g
mleko 250g
olej 220g
miód 350 g
masło 230 g

1 łyżka = 15 ml
cukier kryształ 15 g
cukier puder 12 g
mąka pszenna 10 g
woda 15 g
mleko 15g
olej 13g
miód 21g
masło 14g
sól 15,5 g

1 łyżeczka = 5 ml
cukier kryształ ok 4,5 g
cukier puder 4 g
mąka pszenna ok 3 g
woda 5 g
mleko 4g
olej 3g
miód 7g  
masło 5g
sól 5g

 

Drożdże

Na standardowym 7-gramowym opakowaniu drożdży instant producent sugeruje, że jest to porcja na 500g mąki i zastępuje 25g drożdży świeżych.

Jednak ja osobiście stosuję inny zamiennik, mianowicie 1 : 2, czyli

7g drożdży granulowanych (instant) odpowiada wg mnie 14g drożdży świeżych.

1 łyżeczka drożdży instant to ok. 3 g

 

 

Komentarze   

0 #1 Renata 2014-12-29 17:45
Czy ktos z was piecze chleb w garnku rzymskim? Od spidu robi mi sie zakalec. Dlaczego?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 6

Wczoraj 270

Tydzień 539

Miesiąc 2707

Wszystkich 13474600