Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Wyposażenie domowej piekarni

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 05.07.2020 14:54
    Oczywiście, gdy nie mamy danego typu maki należy eksperymentować.
     
  • rustykalny z zaparką

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 05.07.2020 14:48
    Do każdego chleba można cześć maki zaparzyć. Kilka przepisów na takie chleby jest w dziale chleby ...
     
  • Wyposażenie domowej piekarni

    Adam Adam 05.07.2020 07:58
    W przepisie mam make sitkowa 1400 niestety jest dla mnie nieosiagalna. Czy dalo by sie uzyskac(mniej ...
     
  • rustykalny z zaparką

    Betka Betka 05.07.2020 06:00
    Szukam przepisu na chleb mieszany z zaparzaną mąką i znalazłam tylko ten a wyszukiwarka nie zwraca ...
     
  • chleb razowy mieszany

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 01.07.2020 16:47
    To akurat nie jest chleb łatwy do tzw składania. Ma dużo maki razowej, wiec najłatwiej piec go w ...
1 szklanka = 250 ml
cukier kryształ 220 g
cukier puder 200 g  
mąka pszenna 170 g
woda 250 g
mleko 250g
olej 220g
miód 350 g
masło 230 g

1 łyżka = 15 ml
cukier kryształ 15 g
cukier puder 12 g
mąka pszenna 10 g
woda 15 g
mleko 15g
olej 13g
miód 21g
masło 14g
sól 15,5 g

1 łyżeczka = 5 ml
cukier kryształ ok 4,5 g
cukier puder 4 g
mąka pszenna ok 3 g
woda 5 g
mleko 4g
olej 3g
miód 7g  
masło 5g
sól 5g

 

Drożdże

Na standardowym 7-gramowym opakowaniu drożdży instant producent sugeruje, że jest to porcja na 500g mąki i zastępuje 25g drożdży świeżych.

Jednak ja osobiście stosuję inny zamiennik, mianowicie 1 : 2, czyli

7g drożdży granulowanych (instant) odpowiada wg mnie 14g drożdży świeżych.

1 łyżeczka drożdży instant to ok. 3 g

 

 

Komentarze   

+1 #1 Renata 2014-12-29 17:45
Czy ktos z was piecze chleb w garnku rzymskim? Od spidu robi mi sie zakalec. Dlaczego?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 283

Wczoraj 373

Tydzień 283

Miesiąc 2226

Wszystkich 13614915