Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo mieszane

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.10.2019 13:52
    Smak i zapach chleba zależy od rodzaju mąki i dodatków. Zapach to właściwie tylko w czasie pieczenia ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Anna Anna 02.10.2019 08:58
    Witam Od jakiegoś czasu mam problem z pieczeniem chleba Po upieczeniu nie pachnie i bez smaku sol ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 25.09.2019 19:03
    To jest akurat niezbyt korzystny czas dla zakwasu. Nagle zrobiło się zimno. Mój zakwas (16letni) tez ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Maria Kiniorska Maria Kiniorska 25.09.2019 17:16
    Witam, Miałam wieloletni (około 10 lat), bardzo mocny zakwas, piekłam chleb regularnie , na początku ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MZ MZ 16.09.2019 12:48
    Ciasto w piekarniku nie rośnie! Błędem jest jeśli opada, a tu przyczyna może być przerosniecie (zbyt ...
1 szklanka = 250 ml
cukier kryształ 220 g
cukier puder 200 g  
mąka pszenna 170 g
woda 250 g
mleko 250g
olej 220g
miód 350 g
masło 230 g

1 łyżka = 15 ml
cukier kryształ 15 g
cukier puder 12 g
mąka pszenna 10 g
woda 15 g
mleko 15g
olej 13g
miód 21g
masło 14g
sól 15,5 g

1 łyżeczka = 5 ml
cukier kryształ ok 4,5 g
cukier puder 4 g
mąka pszenna ok 3 g
woda 5 g
mleko 4g
olej 3g
miód 7g  
masło 5g
sól 5g

 

Drożdże

Na standardowym 7-gramowym opakowaniu drożdży instant producent sugeruje, że jest to porcja na 500g mąki i zastępuje 25g drożdży świeżych.

Jednak ja osobiście stosuję inny zamiennik, mianowicie 1 : 2, czyli

7g drożdży granulowanych (instant) odpowiada wg mnie 14g drożdży świeżych.

1 łyżeczka drożdży instant to ok. 3 g

 

 

Komentarze   

0 #1 Renata 2014-12-29 17:45
Czy ktos z was piecze chleb w garnku rzymskim? Od spidu robi mi sie zakalec. Dlaczego?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 200

Wczoraj 241

Tydzień 1706

Miesiąc 3133

Wszystkich 13458797