Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Daktyla

    MZ MZ 20.08.2017 10:06
    Na dużej, płaskiej. Chlebek rośnie w górę i na boki.
     
  • Daktyla

    Magdalena Magdalena 20.08.2017 05:32
    A mam pytanie_na jakiej blasze układać chlebki?
     
  • Mieszany z ziarnami

    MZ MZ 15.08.2017 21:02
    Proszę użyć maki oczyszczonej o jak największej ilości białka. To może być mąka chlebowa.
     
  • Mieszany z ziarnami

    Karol Karol 14.08.2017 17:12
    Witam. Mam male pytanie odnosnie zaczynu. Czy koniecznie Musze uzyc maki typ 550? Mieszkam w uk i nie ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    Anita Anita 02.08.2017 06:32
    Teresa, może błąd leży w tym, że patrzysz sztywno w przepis, zamiast w ciasto? Wywal wagę, zegarek i ...

babe2

Babeczki z mąki ryżowej

Porcja na 12 sztuk
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie : 25 minut

Składniki:

2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka (mleko krowie można zastąpić sojowym lub ryżowym)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
2 szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Formę na babeczki natłuścić lub wyłożyć papierowymi papilotkami.

Jajka lekko ubić, połączyć z mlekiem, olejem i wanilią. Do drugiej miski przesiać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać wiórki kokosowe.

Połączyć mokre składniki z suchymi. Lekko wymieszać, nie wyrabiając. Nakładać łyżką w zagłębienia formy. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 25 minut do lekkiego ozłocenia.

Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić.

 

Komentarze   

0 #10 Ewelina 2014-02-13 16:07
Moje siedzą w piekarniku, a nie dodałam oleju... :( kilka razy czytałam przepis a mimo to go ominęłam :( ciekawe czy bez niego wyjdą :-*
Cytować
+1 #9 ela 2013-03-17 16:51
Ciasto rzeczywiscie było b.geste, dodałam duzo więcej mlekai trochę jogurtu naturalnego.Urosły dobrze i wcale nie są gumowe-smaczne!
Cytować
+1 #8 Alpio 2013-01-12 15:32
Dziwne, nam smakowały. Do tego stopnia, że jeden czteroletni gość zażyczył sobie na wynos :lol:
Cytować
+2 #7 Małgorzata Zielińska 2013-01-12 08:34
Cytuję iwa:
Zrobiłam i szczerze mówiąc to nie jest smaczne. Suche i twarde, lepiej nie robić i nie jeść.

Oczywiście, że lepiej nie robić. Najlepiej kupić gotowe w sklepie ;-)
Cytować
-1 #6 iwa 2013-01-11 18:54
Zrobiłam i szczerze mówiąc to nie jest smaczne. Suche i twarde, lepiej nie robić i nie jeść.
Cytować
0 #5 mirabbelka 2012-12-11 12:26
Nie, srodek powinien byc jednorodny, bez pustych przestrzeni i nadmiernej kleistosci.
One sa lekko wilgotne, ale nie kluchowate. prawdopodobnie zbyt dlugo wyrabialas ciasto. takie z dodatkiem proszku, czli klasyczne muffinkowe należy wyrabiać krótko, tylko do połączenia składników. Może tez zbyt mało proszku do pieczenia i po prostu nie wyrosły.
Cytować
0 #4 marcicha 2012-12-11 10:41
moje babeczki miały w środku pustą przestrzeń i środek dość gumowy, zapewne przez wiórki (tak samo wyglądają kokosanki albo bezy z wiórkami). Czy Twoje, mirabbelko, też takie były, czy ja coś zepsułam?
Cytować
+1 #3 Alpio 2012-11-05 08:15
Dzięki - będą w takim razie znowu próbować :lol:
Cytować
0 #2 mirabbelka 2012-11-05 08:12
Raczej jak klasyczne muffiny. Trzeba zwiększyć ilośc mleka. Wszystko zależy od wilgotności mąki, wielkości jajek etc.
Cytować
0 #1 Alpio 2012-11-05 07:56
Robiłam te muffinki już 2 razy ale z tych proporcji wychodzi mi okropnie gąste ciasto i nie bardzo wyrasta. Jaką powinny mieć konsystencją - taką jak klasyczne muffinki, lejącą się?
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 89

Wczoraj 436

Tydzień 1414

Miesiąc 9433

Wszystkich 13183506