Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb żytni razowy

    Jakub Jakub 13.12.2018 20:12
    Ależ skąd, jestem zainteresowany. Tylko, że poszedłem po rozum do głowy, a właściwie do wcześniejszych ...
     
  • Chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 11.12.2018 13:52
    Jak każdy może być pieczony również w formie.
     
  • Chleba

    Aga Aga 11.12.2018 13:16
    Czy ten chleb musi być pieczony na kamieniu?
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 09.12.2018 11:21
    :lol: Upiekłam wczoraj w wąskich foremkach te gryczane chleby. Samoocena: są extra. :lol: No cóż ...
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 05.12.2018 14:28
    Dziękuję Pani Małgorzato. :-) Wracam do pieczenia w keksówkach.

gry_dro

Chleb gryczano-kukurydziany na zaczynie drożdżowym

proporcje na bochenek o wadze ok 550g
przygotowanie zaczynu - 48 godzin
wyrabianie - 3-4 minuty
1.wyrastanie ciasta - 1 godzina
2. wyrastanie chleba - 2,5 godziny
pieczenie - 45 minut
Składniki na zaczyn drożdżowy bezglutenowy:
- 300g mąki kukurydzianej
- 100g mąki sojowej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 600g wody

Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto, lekko przykryć i odstawić w cieple (najlepsza temperatura ok 30°C) na 48 godzin. Zaczyn pokryje się pęcherzykami powietrza i będzie pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Zaczyn należy wymieszać, część użyć do chleba, a resztę wstawić do lodówki, można go nawet zamrozić.

Składniki ciasta chlebowego 550g:

- 150g zaczyn drożdżowy kukurydziano-sojowy jw.
- 200g mąka gryczana (zmielona kasza gryczana niepalona)
- 50g mąka kukurydziana
- 20g ziarno słonecznika podprażone lekko na suchej patelni
- 130g woda mineralna gazowana
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli

Makę wymieszać z zaczynem, wodą i prażonym słonecznikiem. Na końcu dodać sól i olej. Wymieszać na dość luźne ciasto, przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę.

Foremkę wysmarować olejem, wysypać mąką gryczaną i nałożyć do niej ciasta do 1/2 wysokości. Mokrą łyżką wyrównać powierzchnie, dobrze przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2,5 godziny. Ciasto powinno przyrosnąć do brzegów formy.

Wierzch chleba można posmarować olejem, piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut aż będzie brązowe.

Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Komentarze   

+1 #13 Ewa 2013-03-27 09:12
Dzień dobry! Bardzo podoba mi się struktura i konsystencja tego chleba - ze zdjęcia wynika, że jest cudownie wilgotny i mięsisty. Zastanawiam się, czy chleb o takiej samej konsystencji uda się uzyskać zastępując np. mąkę sojową zwykłą mąką pszenną? Nie potrzebuję piec chleba bezglutenowego, stąd moje pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedź! :)
Cytować
0 #12 Klara 2012-12-22 20:50
Jaka szybka odpowiedź :) Dziąkują.
Cytować
0 #11 mirabbelka 2012-12-22 20:48
Ożywić tylko zostawiając w temperaturze pokojowej. Powinien pokryć sie pecherzykami i w takiej formie dodać do reszty składników.
Cytować
0 #10 Klara 2012-12-22 19:41
Dzień dobry. Jeden chleb juz upiekłam.
Zostawiłam trochę zaczynu, trzymałam go w lodówce.
I co teraz? Kiedy chcą nowy upiec.
Ożywić, dodając mąki i wody?
Na ile go zostawić przed dosypaniem reszty mąki?
Pozdrawiam!
Cytować
0 #9 Tunia 2012-10-30 08:58
Dzień dobry chciałam się zapytać co to są drożdże instant czy są normalnie do kupienia i czy to jest zdrowe czy przetworzone? Ponieważ nie jem żadnych konserwantów, zagąszczaczy, barwników i innych. Serdecznie dziąkują za odpowiedź.
Cytować
0 #8 magda 2012-10-24 22:19
Witam, wspominała Pani, że resztą zaczynu z chleba można zamrozić, ale jak ją zmobilizować do pracy po odmrożeniu? Dodać drożdży? Mąki? jeśli tak to której?

Chlebek pachnie obłądnie, jest bardzo bardzo smaczny, smakuje nawet osobom mogącym jeść produkty z glutenem :)
Cytować
0 #7 mirabbelka 2012-08-25 19:16
Cytuję Marta:
Witam,
Z tego przepisu: chleb wyrósł nawet dość ładnie, cieszyłam się że się uda, a tu pod skórką chrupiącą- gąbka zbita :sad: A może tak powinno to wyglądać?
A może zna Pani jakiś banalny przepis w którym nie da się nic zepsuć? ;-)
Pozdrawiam,
Marta

Z opisu wyglada to na zbyt luźne ciasto, może trzeba zredukować ilośc wody? Akurat z tego przepisu chleb wychodzi swietnie, jest lekko wilgotny, ale pulchny. Karmiłam nim osoby nie będące na diecie bezglutenowej i były całkiem zadowolone. Myśle,,ze to kwestia wprawy w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta. Nie rezygnuj Marto. Pozdrawiam M.
Cytować
0 #6 Marta 2012-08-25 13:29
Dodam jeszcze, że chleb nie udaje mi się tylko, gdy jest bezglutenowy. Z powodzeniem od pewnego juz czasu pieką chleby na zakwasie ze zwykłych mąk, ale teraz potrzebują coś upiec dla synka- alergika (bez mleka, jajek, glutenu).
Byłabym wdziączna za rady i podpowiedzi.

Pozdrawiam
Marta
Cytować
0 #5 Marta 2012-08-25 13:28
Witam,
Próbowałam zrobić ten chlebek, i wcześniej kilka innych, z różnych przepisów, na drożdżach i proszku do pieczenia, na zaczynie. Niestety, zawsze niezmiennie wychodzi mi zakalec :sad: Pewnie coś robią nie tak, bo nie wyobrażam sobie co to może być innego, ale już jestem zmączona i proszą o radą- co mogłam zaniedbać? Z tego przepisu: chleb wyrósł nawet dość ładnie, cieszyłam się że się uda, a tu pod skórką chrupiącą- gąbka zbita :sad: A może tak powinno to wyglądać?
A może zna Pani jakiś banalny przepis w którym nie da się nic zepsuć? ;-)
Pozdrawiam,
Marta
Cytować
0 #4 mirabbelka 2012-08-09 10:32
Tak. Zazwyczaj chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 17

Wczoraj 378

Tydzień 1606

Miesiąc 4668

Wszystkich 13365941