Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 14.03.2021 14:20
    Trudno mi cokolwiek powiedzieć. Nie znam przepisu. Ale zaczęłabym od zakwasu - być może nie jest ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Kasia Kasia 14.03.2021 12:01
    Witam. Po raz pierwszy podjęłam próbę upieczenia własnego chleba na przepisie, który dostałam od ...
     
  • Chleb Liski

    MałgorzataZielinska MałgorzataZielinska 11.03.2021 18:59
    Dziękuje za miłe słowo. Zaglądam oczywiście - ta strona to kawał mojego życia ❤️ Cieszę się z każdego ...
     
  • Chleb Liski

    Monika Joanna Monika Joanna 11.03.2021 18:02
    Jestem początkująca w pieczeniuchleba na zakwasie, ale ten chleb jest wyśmienity. Mimo młodego ...
     
  • Skąd się bierze ten kwaśny smak?

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 01.03.2021 21:20
    To akurat zły czas dla zakwasu, trochę zimno. Może przyda mu się tez kuracja wzmacniająca. Mała ilość ...

ciasto_man2

Dla osób nie uczulonych na cytrusy można upiec to wilgotne i pachnące mandarynkami ciasto

porcja na tortownicę o średnicy 20-24cm
Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie : 1 godz

Składniki:

3-4 mandarynki o wadze ok. 370g
2 jajka
100g cukru
100g mielonych migdałów
100g mąki ryżowej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli

Mandarynki zalać wodą, gotować do miękkości ok. 30 minut. Pokroić na części, ewentualnie odrzucić pestki, a resztę dokładnie zmiksować. Uzyskany mus ostudzić.

Jajka ubić z cukrem, dodając szczyptę soli. Mąkę wymieszać z migdałami, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Połączyć szybko składniki mokre z suchymi. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia i posmarowanej delikatnie masłem.

Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.

 

Komentarze   

0 #5 MalgorzataZielinska 2017-11-23 08:38
Tak, mandarynki gotujemy ze skórka. Wody tyle, żeby je przykryć. Gotowanie pod przykryciem jest oczywiście wskazane jako bardziej ekonomiczne i nie dotyczy tylko mandarynek ;-) Jest niewiele potraw, które wymagają gotowania bez przykrywki.
Cytować
0 #4 Lidka 2017-11-22 19:10
Czy mandarynki gotować w skórkach :o ? Jaką ilością wody je zalać? Gotować po przykryciem? Ciasto wygląda przepięknie. Bardzo chętnie je zrobię, ale mam obawy przed tą skórką ;)
Pozdrawiam serdecznie.
Cytować
0 #3 Wanda 2012-05-11 20:52
Dzięki. W takim razie spróbują ponownie. Na wszelki wypadek zaczekam jednak do sezonu zimowego.
Cytować
0 #2 mirabbelka 2012-05-11 17:10
Oczywiscie probowalam je kilkakrotnie. Nie wszystkie mandarynki sie nadają byc może, najlepsze sa Klementynki, takie ciemno czerwone, ktore bywaja u nas tylko w sezonie raczej zimowym. Ciasto jest lekko gorzkawe, ale tak tylko, że dodaje mu to charakterystycznego posmaku.
Cytować
0 #1 Wanda 2012-05-10 17:54
Mirabbelko, czy próbowałaś kiedyś to ciasto? Bo ja upiekłam je z przepisu w Twojej księżce "Domowa piekarnia". Niestety wyszło gorzkie, nie nadawało się do jedzenia. Musiałam wyrzucić. Wydawało mi się, że ta biała otoczka pod skórką powoduje ten gorzki smak. A może po prostu mandarynki były mocno nawożone...? Wyglądało pięknie, ale smak był nie do przejścia. Bardzo jestem ciekawa, czy to tylko przypadek, czy cecha charakterystyczna tego ciasta. Pozdrawiam serdecznie.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 326

Wczoraj 316

Tydzień 1543

Miesiąc 4894

Wszystkich 13706753