Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Chleb żytni razowy

    Jakub Jakub 13.12.2018 20:12
    Ależ skąd, jestem zainteresowany. Tylko, że poszedłem po rozum do głowy, a właściwie do wcześniejszych ...
     
  • Chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 11.12.2018 13:52
    Jak każdy może być pieczony również w formie.
     
  • Chleba

    Aga Aga 11.12.2018 13:16
    Czy ten chleb musi być pieczony na kamieniu?
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 09.12.2018 11:21
    :lol: Upiekłam wczoraj w wąskich foremkach te gryczane chleby. Samoocena: są extra. :lol: No cóż ...
     
  • Chleb z kaszy palonej

    Bożena Bożena 05.12.2018 14:28
    Dziękuję Pani Małgorzato. :-) Wracam do pieczenia w keksówkach.

ciasto_man2

Dla osób nie uczulonych na cytrusy można upiec to wilgotne i pachnące mandarynkami ciasto

porcja na tortownicę o średnicy 20-24cm
Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie : 1 godz

Składniki:

3-4 mandarynki o wadze ok. 370g
2 jajka
100g cukru
100g mielonych migdałów
100g mąki ryżowej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli

Mandarynki zalać wodą, gotować do miękkości ok. 30 minut. Pokroić na części, ewentualnie odrzucić pestki, a resztę dokładnie zmiksować. Uzyskany mus ostudzić.

Jajka ubić z cukrem, dodając szczyptę soli. Mąkę wymieszać z migdałami, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Połączyć szybko składniki mokre z suchymi. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia i posmarowanej delikatnie masłem.

Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.

 

Komentarze   

0 #5 MalgorzataZielinska 2017-11-23 08:38
Tak, mandarynki gotujemy ze skórka. Wody tyle, żeby je przykryć. Gotowanie pod przykryciem jest oczywiście wskazane jako bardziej ekonomiczne i nie dotyczy tylko mandarynek ;-) Jest niewiele potraw, które wymagają gotowania bez przykrywki.
Cytować
0 #4 Lidka 2017-11-22 19:10
Czy mandarynki gotować w skórkach :o ? Jaką ilością wody je zalać? Gotować po przykryciem? Ciasto wygląda przepięknie. Bardzo chętnie je zrobię, ale mam obawy przed tą skórką ;)
Pozdrawiam serdecznie.
Cytować
0 #3 Wanda 2012-05-11 20:52
Dzięki. W takim razie spróbują ponownie. Na wszelki wypadek zaczekam jednak do sezonu zimowego.
Cytować
0 #2 mirabbelka 2012-05-11 17:10
Oczywiscie probowalam je kilkakrotnie. Nie wszystkie mandarynki sie nadają byc może, najlepsze sa Klementynki, takie ciemno czerwone, ktore bywaja u nas tylko w sezonie raczej zimowym. Ciasto jest lekko gorzkawe, ale tak tylko, że dodaje mu to charakterystycznego posmaku.
Cytować
0 #1 Wanda 2012-05-10 17:54
Mirabbelko, czy próbowałaś kiedyś to ciasto? Bo ja upiekłam je z przepisu w Twojej księżce "Domowa piekarnia". Niestety wyszło gorzkie, nie nadawało się do jedzenia. Musiałam wyrzucić. Wydawało mi się, że ta biała otoczka pod skórką powoduje ten gorzki smak. A może po prostu mandarynki były mocno nawożone...? Wyglądało pięknie, ale smak był nie do przejścia. Bardzo jestem ciekawa, czy to tylko przypadek, czy cecha charakterystyczna tego ciasta. Pozdrawiam serdecznie.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 15

Wczoraj 378

Tydzień 1604

Miesiąc 4666

Wszystkich 13365939