Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 17.10.2017 06:46
    Zdecydowanie 2000.
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Michał Michał 16.10.2017 18:10
    Witam serdecznie. Który typ mąki lepiej się sprawdzi przy przygotowaniu zakwasu 750 czy 2000?
     
  • Moje chleby - galeria

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:20
    Absolutnie nie mam zamiaru likwidować strony. Jeśli nie zdarzy się nic nadzwyczajnego, pewnie jeszcze ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Małgorzata Zielinska Małgorzata Zielinska 14.10.2017 19:11
    Zakwas może być aktywny w zimnie 1-2 dni, potem powoli się uspokaja. Ale na pewno nie jest to powodem ...
     
  • Zakwas - porady praktyczne

    Barbara Barbara 14.10.2017 18:26
    piekę chleb pszenno-żytni na zakwasie już jakiś czas,mam do Pani pytanie:dlaczego mój zakwas przechowywany ...

ciasto_man2

Dla osób nie uczulonych na cytrusy można upiec to wilgotne i pachnące mandarynkami ciasto

porcja na tortownicę o średnicy 20-24cm
Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie : 1 godz

Składniki:

3-4 mandarynki o wadze ok. 370g
2 jajka
100g cukru
100g mielonych migdałów
100g mąki ryżowej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli

Mandarynki zalać wodą, gotować do miękkości ok. 30 minut. Pokroić na części, ewentualnie odrzucić pestki, a resztę dokładnie zmiksować. Uzyskany mus ostudzić.

Jajka ubić z cukrem, dodając szczyptę soli. Mąkę wymieszać z migdałami, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Połączyć szybko składniki mokre z suchymi. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia i posmarowanej delikatnie masłem.

Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.

 

Komentarze   

0 #3 Wanda 2012-05-11 20:52
Dzięki. W takim razie spróbują ponownie. Na wszelki wypadek zaczekam jednak do sezonu zimowego.
Cytować
0 #2 mirabbelka 2012-05-11 17:10
Oczywiscie probowalam je kilkakrotnie. Nie wszystkie mandarynki sie nadają byc może, najlepsze sa Klementynki, takie ciemno czerwone, ktore bywaja u nas tylko w sezonie raczej zimowym. Ciasto jest lekko gorzkawe, ale tak tylko, że dodaje mu to charakterystycznego posmaku.
Cytować
0 #1 Wanda 2012-05-10 17:54
Mirabbelko, czy próbowałaś kiedyś to ciasto? Bo ja upiekłam je z przepisu w Twojej księżce "Domowa piekarnia". Niestety wyszło gorzkie, nie nadawało się do jedzenia. Musiałam wyrzucić. Wydawało mi się, że ta biała otoczka pod skórką powoduje ten gorzki smak. A może po prostu mandarynki były mocno nawożone...? Wyglądało pięknie, ale smak był nie do przejścia. Bardzo jestem ciekawa, czy to tylko przypadek, czy cecha charakterystyczna tego ciasta. Pozdrawiam serdecznie.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 98

Wczoraj 503

Tydzień 98

Miesiąc 9952

Wszystkich 13209808