Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 08.04.2019 14:24
    Winna może być mąka, temperatura otoczenia, wilgotność etc. - Jeśli mąka to radziłabym dodać trochę innej ...
     
  • O mnie

    AgaD AgaD 08.04.2019 11:41
    Popsuly mi sie orkiszowe chleby, 2 miesiace wychodzily ok i nagle mi sie popsuly. Ciasto luzniejsze i ...
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 07.04.2019 18:33
    [ Nie prowadzę już od dawna warsztatów z pieczenia. Pozdrawiam
     
  • warsztaty pieczenia chleba

    Magda Magda 07.04.2019 09:08
    Witam, czy beda organizowane w najlbiższych miesiącach warsztaty? Jeśli tak proszę o podanie miejscowosci ...
     
  • O mnie

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 06.04.2019 20:53
    No tak, teraz rozumiem. Zielona Wyspa to wyzwanie jeśli chodzi o pieczenie chleba. Wiem coś o tym ...

ciasto_man2

Dla osób nie uczulonych na cytrusy można upiec to wilgotne i pachnące mandarynkami ciasto

porcja na tortownicę o średnicy 20-24cm
Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie : 1 godz

Składniki:

3-4 mandarynki o wadze ok. 370g
2 jajka
100g cukru
100g mielonych migdałów
100g mąki ryżowej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli

Mandarynki zalać wodą, gotować do miękkości ok. 30 minut. Pokroić na części, ewentualnie odrzucić pestki, a resztę dokładnie zmiksować. Uzyskany mus ostudzić.

Jajka ubić z cukrem, dodając szczyptę soli. Mąkę wymieszać z migdałami, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Połączyć szybko składniki mokre z suchymi. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia i posmarowanej delikatnie masłem.

Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.

 

Komentarze   

0 #5 MalgorzataZielinska 2017-11-23 08:38
Tak, mandarynki gotujemy ze skórka. Wody tyle, żeby je przykryć. Gotowanie pod przykryciem jest oczywiście wskazane jako bardziej ekonomiczne i nie dotyczy tylko mandarynek ;-) Jest niewiele potraw, które wymagają gotowania bez przykrywki.
Cytować
0 #4 Lidka 2017-11-22 19:10
Czy mandarynki gotować w skórkach :o ? Jaką ilością wody je zalać? Gotować po przykryciem? Ciasto wygląda przepięknie. Bardzo chętnie je zrobię, ale mam obawy przed tą skórką ;)
Pozdrawiam serdecznie.
Cytować
0 #3 Wanda 2012-05-11 20:52
Dzięki. W takim razie spróbują ponownie. Na wszelki wypadek zaczekam jednak do sezonu zimowego.
Cytować
0 #2 mirabbelka 2012-05-11 17:10
Oczywiscie probowalam je kilkakrotnie. Nie wszystkie mandarynki sie nadają byc może, najlepsze sa Klementynki, takie ciemno czerwone, ktore bywaja u nas tylko w sezonie raczej zimowym. Ciasto jest lekko gorzkawe, ale tak tylko, że dodaje mu to charakterystycznego posmaku.
Cytować
0 #1 Wanda 2012-05-10 17:54
Mirabbelko, czy próbowałaś kiedyś to ciasto? Bo ja upiekłam je z przepisu w Twojej księżce "Domowa piekarnia". Niestety wyszło gorzkie, nie nadawało się do jedzenia. Musiałam wyrzucić. Wydawało mi się, że ta biała otoczka pod skórką powoduje ten gorzki smak. A może po prostu mandarynki były mocno nawożone...? Wyglądało pięknie, ale smak był nie do przejścia. Bardzo jestem ciekawa, czy to tylko przypadek, czy cecha charakterystyczna tego ciasta. Pozdrawiam serdecznie.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 83

Wczoraj 459

Tydzień 2815

Miesiąc 8498

Wszystkich 13416788