Ikona z chlebem

Zakwas

porady nt. hodowli, wykorzystania i przechowywania zakwasu
bread 2

Pieczywo drożdżowe

proste wypieki, pieczywo na zaczynie
bread 4

Domowa piekarnia

wyposażenie domowej piekarni, dobra mąka, miary i wagi w kuchni
bread 6

Szkolenia z pieczenia

Wspólne pieczenie w małych grupach

Masz pytania?

Jeśli masz pytanie - zadaj je w odpowiednim dziale w komentarzach. Wszyscy mieli na początku podobne problemy i chętnie Ci pomogą.

Odwiedź także mój blog: kuchenne pogawędki

Wasze komentarze

  • Pieczywo mieszane

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 02.10.2019 13:52
    Smak i zapach chleba zależy od rodzaju mąki i dodatków. Zapach to właściwie tylko w czasie pieczenia ...
     
  • Pieczywo mieszane

    Anna Anna 02.10.2019 08:58
    Witam Od jakiegoś czasu mam problem z pieczeniem chleba Po upieczeniu nie pachnie i bez smaku sol ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    MalgorzataZielinska MalgorzataZielinska 25.09.2019 19:03
    To jest akurat niezbyt korzystny czas dla zakwasu. Nagle zrobiło się zimno. Mój zakwas (16letni) tez ...
     
  • Przechowywanie zakwasu

    Maria Kiniorska Maria Kiniorska 25.09.2019 17:16
    Witam, Miałam wieloletni (około 10 lat), bardzo mocny zakwas, piekłam chleb regularnie , na początku ...
     
  • Wyrastanie i formowanie chleba

    MZ MZ 16.09.2019 12:48
    Ciasto w piekarniku nie rośnie! Błędem jest jeśli opada, a tu przyczyna może być przerosniecie (zbyt ...

ciasto_man2

Dla osób nie uczulonych na cytrusy można upiec to wilgotne i pachnące mandarynkami ciasto

porcja na tortownicę o średnicy 20-24cm
Przygotowanie: 50 minut
Pieczenie : 1 godz

Składniki:

3-4 mandarynki o wadze ok. 370g
2 jajka
100g cukru
100g mielonych migdałów
100g mąki ryżowej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli

Mandarynki zalać wodą, gotować do miękkości ok. 30 minut. Pokroić na części, ewentualnie odrzucić pestki, a resztę dokładnie zmiksować. Uzyskany mus ostudzić.

Jajka ubić z cukrem, dodając szczyptę soli. Mąkę wymieszać z migdałami, połączyć z proszkiem do pieczenia.

Połączyć szybko składniki mokre z suchymi. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia i posmarowanej delikatnie masłem.

Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C.

 

Komentarze   

0 #5 MalgorzataZielinska 2017-11-23 08:38
Tak, mandarynki gotujemy ze skórka. Wody tyle, żeby je przykryć. Gotowanie pod przykryciem jest oczywiście wskazane jako bardziej ekonomiczne i nie dotyczy tylko mandarynek ;-) Jest niewiele potraw, które wymagają gotowania bez przykrywki.
Cytować
0 #4 Lidka 2017-11-22 19:10
Czy mandarynki gotować w skórkach :o ? Jaką ilością wody je zalać? Gotować po przykryciem? Ciasto wygląda przepięknie. Bardzo chętnie je zrobię, ale mam obawy przed tą skórką ;)
Pozdrawiam serdecznie.
Cytować
0 #3 Wanda 2012-05-11 20:52
Dzięki. W takim razie spróbują ponownie. Na wszelki wypadek zaczekam jednak do sezonu zimowego.
Cytować
0 #2 mirabbelka 2012-05-11 17:10
Oczywiscie probowalam je kilkakrotnie. Nie wszystkie mandarynki sie nadają byc może, najlepsze sa Klementynki, takie ciemno czerwone, ktore bywaja u nas tylko w sezonie raczej zimowym. Ciasto jest lekko gorzkawe, ale tak tylko, że dodaje mu to charakterystycznego posmaku.
Cytować
0 #1 Wanda 2012-05-10 17:54
Mirabbelko, czy próbowałaś kiedyś to ciasto? Bo ja upiekłam je z przepisu w Twojej księżce "Domowa piekarnia". Niestety wyszło gorzkie, nie nadawało się do jedzenia. Musiałam wyrzucić. Wydawało mi się, że ta biała otoczka pod skórką powoduje ten gorzki smak. A może po prostu mandarynki były mocno nawożone...? Wyglądało pięknie, ale smak był nie do przejścia. Bardzo jestem ciekawa, czy to tylko przypadek, czy cecha charakterystyczna tego ciasta. Pozdrawiam serdecznie.
Cytować

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Statystyki

Dzisiaj 208

Wczoraj 241

Tydzień 1714

Miesiąc 3141

Wszystkich 13458805